Kelakar kan...

Salam...

Kelakar kan, bila orang yang kita sayang cakap hobi yang kita buat ni hanyalah sampah...
Kelakar kan, bila orang yang kita sayang gelakkan usaha kita menukarkan hobi kepada bisnes...
Kelakar kan, bila kita bagitau orang yang kita sayang bahawa kita nak pasarkan produk ni kat Pasar Tani kemudian dia buat muka cam kita ni sedang buat lawak senario...
Kelakar kan, bila orang yang kita sayang suruh kita lupakan PROJEK SAMPAH kita ni dan suggest kita handle PROJEK POKOK KENAF 50 EKAR, PADAHAL KITA TAK SUKA SANGAT2.....
Kelakar kan, bila kita minta orang yang kita sayang promosikan kedai online kita ni dengan letakkan link dekat wall FB dia, pastu dia kata, "TOLONG JANGAN MEMALUKAN SAYA."
Kelakar kan, bila orang yang kita sayang kata, "AWAK BUAT LA BISNES COMEL AWAK TU. NANTI NAK BAYAR KERETA PUN TAK LEPAS. HAHAHAHA..."

Kenapa kelakar.....
Kelakar sebab saya baru je start 4 bulan lepas...
Kelakar sebab bulan pertama saya dapat RM3.00
Bulan kedua dapat RM12.00
Bulan ketiga dapat RM220.00
Bulan keempat dapat ZERO...
Kelakar sebab saya duk pulun menjahit sampai bertimbun2, surf tenet smpai tak tdo mlm, tiap2 hari doodle nak cari pattern baru, tapi takde pun orang nak beli....
Kelakar sebab ntah sape ntah bodo sangat nak beli benda alah ni... Kat kedai lagi menimbun... Lagi lawa lagi murah...
Kelakar  kan...

Kalau kelakar, kenapa muka saya merah dan air mata saya jatuh....

Wassalam....

P/S: CRAFT I'VE MADE TODAY is MENUKARKAN DIRI SAYA MENJADI SEORANG BADUT UNTUK DITERTAWAKAN.. It's a Masterpiece...

16 comments:

  1. tak kelakarlah dik.... kraf, adalah satu terapi dan dapat menguji daya kreativiti seseorang itu. mungkin belum rezeki utk dpt order yg byk. tp kalau kita commited dan sentiasa cuba mempelbagaikan produk kita...doa pada Allah...Insyallah ada rezeki kita. Jadikan ketawa2 org lain itu sebagai semangat utk terus berkarya...

    ReplyDelete
  2. betul tu, akak setuju ngan Cik Tie..org yg tak kreatif mmg sengal...pastu ader omputih yg beli kraf asma kan so, it's a very big progress for new crafter tau. samala ngan akak dulu, hubby dok gelakkan dan perlekehkan akak ngan hobi jait beg, ribbon brooch..so everything i have to bought myself..he didn't help..yerla, keje opis, keje umah, anak, menjahit..penatss giler..but in the end bila dia tgk progress business makin bagus, he admit hobi akak ni berbaloi..la ni tk bley ckp aper la dia kan..income I tanggung dia..hehe..but my point is, don't let this kind of people let u down...so what kan..have faith in your product..insyaallah..

    ReplyDelete
  3. Cik Tie, Sueann, luvyayan : Mekasih bebanyak akak2 suma.. Kdg2 down sgt bila org anggap kita sedang merepek. Nk kekalkan sifat positif dlm persekitaran yg negatif mmg memenatkan...

    Saya akan teruskan juga walau seluruh dunia mentertawakan saya...
    Chaiyuk!!!

    ReplyDelete
  4. jgn mudah putus asa. yatie pun baru mula juga. kebnyakkn org pmpan ramai yg support yatie. tp kwn2 laki ramai yg downkan yatie.sedih sgt. dyowg kate kraf yatie ni mcm biase. bnyk kat luar, n ade jual kat bundle la.. tp naseb ade my sis, yg terangkan n bg smngat. ade org yg x reti hargai hasil kraf, so, jgn dengar ckp yg negatif. ambil yg positif, dan perbaiki. cayok2.. hehe.. terpanjang plak komen.. ekeke.

    ReplyDelete
  5. salam...

    yes sis. kena teruskan berusaha, mmg susah nak bersikap positif sdngkan org yg kita harap dapat support kita from behind pandang rendah ngan hasil usaha kita. cuba jadikan seme tu sbgai pendorong utk lebih berjaya...

    INGAT !
    nak berjaya bukannya semudah ABC. diantara A dgn B kdg2 ada AxA, A+A.

    nak jatuh plak mudah jer.

    cekalkan hati, teruskan berusaha. InsyaAllah, kdg2 apa yang kita usahakan sekarang akan mendatangkan hasil dikemudian hari... Allah dah tetapkan setiap perlakuan ada balasannya.

    Senyum2 sokmo !
    Kami seme sokong sis...!

    ReplyDelete
  6. Pinky: Batul tu. Ramai yg compare harga kraf ni dgn harga brg China. Nk explen pn dorg takmo dgr.

    Syazz: Kdg2 apa yg kita perlu hanyalah kepercayaan dan kata2 semangat. Mungkin ini hanya la dugaan utk test kekuatan rohani kita kan...

    Mekasih byk2 korang. Sy rasa lega dan bersemangat kembali. Jom teruskan perjuangan kita.

    HENSHIN!

    ReplyDelete
  7. just sharing, ada kedai kraf yg jual buku kraf felt, jadi bleh beli and then pelbagaikan design..

    ReplyDelete
  8. Sueann: Kat Kuantan ni takde buku tu. Dh jumpa kat online. La ni ngah kmpul duit utk dptkan buku tu. Tak sabar... TQ, kak

    ReplyDelete
  9. Sis, cuba g kat blog ni. ada byk e-book ttg felt n yg bestnyer, its free...hehe

    http://folanela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Syaaz: TQ.. TQ.. TQ..
    Sukanya... Mcm2 ada kat blog ni...
    TAk sbr2 nk godek..
    TQ Syaaz... (^_^)

    ReplyDelete
  11. u r welcome...
    sy pon jpa blog ni secara xsengaja hari tu sbb jpa FB dia dulu.bila add rupa2nya dia mmg bg free je e-book tu.

    ReplyDelete
  12. mana ada kelakar...ini barula kreatif...disamping menggunakannya untuk buat bisnes...tak rugi pun. saya amik seni lukis tapi saya suka gak seni craft macam saudari tengah buat sekarang ni..seronok saya tengok..

    ReplyDelete
  13. Mekasih Milopeng.. Craft ni mmg menyeronokkan. Leh release tensen..

    Cam sy ni tak la kreatif sgt. Cuma ikot gambar2 dlm buku. Maybe Milopeng dpt hasilkan sesuatu yg luar biasa memandangkan amik seni lukis...

    Cuba la.. Gud Luck... (^_^)

    ReplyDelete
  14. dugaan :D

    sis pernah hadapi..
    kena gelak, kena tertawa, kena perli..
    tapi tak kisah pun semua tu..
    yang penting diri sendiri puas dan dapatlah masyuk sikit2 :D

    cuma kadang2 memang rasa sedey bila takde faktor pendorong...mendorong diri sendiri kadang2 boleh buat kita putus asa :(

    ReplyDelete
  15. Salam Asma, it's Haana (yg beli ur felt thru ebay =p). Jangan give up. Orang2 mcm tu mmg x tau betapa syiok nye rase bile ape yg di usahakan turn out to be sumthing so cute and good. All they know is to bring u down but just remember what Mahatma Gandhi used to say "Sticks and stones can break my bones, but words will never hurt me". Be strong, and follow ur dreams! (^_^)V

    ReplyDelete