30/12/2010

Info Midtown Esplanade Kuantan

Salam...

Arini saket kepala la...
Dah lupa apa nk bebel kat sini tadi...

Ni hair band yg sy bt satni....


Paling suka kaler pink tu...

Phone saya dah rosak an sepanjang minggu ni ramai sangat yg kol dan sms tanya pasal tapak kat benteng tu... RAmai sgt sampai sy dah tak tau tgh cakap @ sms dgn sape skrg ni...

So utk pengetahuan anda semua;

MIdtown Esplanade terletak di benteng Kuantan... 
Operasi: Setiap JUmaat, Sabtu dan Ahad.
Waktu: 4ptg hingga 4 pagi
Kemudahan yang disediakan: Kanopi dan lampu.. Meja bw sendiri
Bayaran: Deposit = RM100.00 (akan dipulangkan kalo takmo berniaga dah..)
RM40 sehari.. Bayaran secara mingguan...

Untuk pertanyaan lanjut sila hubungi: 09-5142112

Cakap je ngn akak yg angkat tepon tu...
Akak tu baek sgt2... Tak makan orang...
Huhuhu...

Waktu ramai orang mmg susah untuk dikenalpasti...
Sebab kita tak boley baca pikiran orang lain...
Tapi, InsyaAllah kalo tak ujan, ada je orang lalu lalang depan tu...

Dan kalo korang nk letak brg kat tapak saya tu, memang boleh sgt2...
Cuma tak jamin akan laku la...
Saya nk amik RM1 je...
Yg mahal2 tu kena up sket la...

Ape2 hal contact saya melalui email k...
Jangan kol la sbb phone dh rosak.. Tgh cakap2 nnti tetiba pengsan...
Sms pn boley, tapi skrg tgh musin take kdt...

Tau tak dalam seminggu ni sy dh topup RM30..
Sbb berbalas sms dgn anda yg tanya pasal benteng tu...
Suka betul tgk ramai yg berminat berniaga rupanya...
Huhuhu...

Wassalam...


27/12/2010

Satu2nya hari di minggu 2

SAlam..


Semalam cuaca baek dan saya buka tapak tu...
Mula dari minggu ni saya share tapak dgn sorang akak yg sangat ramah, namanya Kak Nor..
Kak Nor buka salon n spa dekat dgn East COast Mall dan beliau juga jual brgn kecantikan dan kesihatan..
Sebut je jenama apa korang nak, semua Kak Nor ada...
Tetiba rasa cam dah jadi adik beradik dh...


So area saya dah dikecilkan kepada separuh...
Susun atur display pun saya dah ubah...
Tapi tak bawa kamera la pulak...


Nak jadi blogger kena la bawa kamera setiap masa, beb...
Kalo tak, boring la org duk baca tulisan je sepanjang entry...


 HP pouch ni dah terjual semalam kepada seorang jejaka kacak..
Tapi dia suruh potongkan tali..
Takmo tali la pulak...

Last week sorang akak tu tak jadi beli HP pouch sbb takde tali...
Hm...
Kita takleh duga kan citarasa orang...

Keychain ni pun dh terjual...
Sorang gadis tu dah ushar2 dah keychain ni...
Lepas dia jalan, sorang lagi gadis mai terus beli...
Dalam 10 minit, gadis pertama tu kembali dan terkejut tgk keychain tu dah takde...
Dia kata nak beli, tapi pi jalan2 dulu tadi...
Sorry la dik...
Keychain ni ada satu je...

Ada juga orang yg kenal saya tau...
Tetiba rasa glamer la plk (padahal tak pun)
Ada sorang nak beli felt, sorang lagi nk tanya pasal button...

Saya tak jual brg2 supply...
Tapi next month dah nak buka shop kat Kompleks Dagangan Mahkota...
Terpikir gak nak jual barangan craft supply...

Tapi tak tau nak cari supplier kat mane...
Car dlm tenet tak jumpa...
Nampaknya terpaksa la saya mengekori van yg hantar barang kat kedai jahit sekitar Kuantan ni...

Wassalam...



25/12/2010

CUte Items in a House!

Salam...


Semalam tak hujan dan tak ribut...
Tetiba rasa rugi pula x buka stall tu...


Semalam juga saya dapat 3 barang istimewa..
Let's Cekidaut!


 Clay brooches...
Byk ni tau...

 Ni bunga gemok..
Dan ada 2 mutiara....

 Suka yang ini...

 Yg ni pun....

 Dan lagi....

 DAn lagi.........

HUhuhu...
RAmbang mata la...
Rasa nak pakai semua...

Ni pula charm..
Untuk gantung kat phone...

Sebenarnya mmg nk display barang2 handmade sahaja...
Tapi tak sempat la nak jahit byk2...
Dari kosong je meja, baik tambah apa2 yg patut...

TApi ada juga barang hanmade yg baru tau...
 Nah...
Ni Kak Rodzila yg bagi semalam...
COmey kan...
Suka brooch button tu...
>_<
Nak tgk byk lagi item yg cute2, jom ushar blog beliau...

TAdi dapat panggilan tepon..
Encik Am nk buka stall malam ni..
Alamak, mana sempat...
Byk lagi brg baru smpai belom packing...
Semalam buang masa je tgk TV sbb dah tau tak buka stall...
Mula la kelam kabut...

Arini mmg tak buka, tapi esok InsyaAllah adala saya kat sana tu...
Orang Kuantan, ape lagi...
MAri kita TERJAH!!!!

Wassalam...


24/12/2010

Handphone Pouch Berzip

Salam...


Kelmarin saya siapakan HP pouch berzip...
Ni 1st time jahit zip...


 Ni muka depannya...
Zip berbentuk L...
Payah gak jahit zip ni ek...

 Ni bahagian belakangnya pula...
Kosong je...

Sebelah dalamnya...
Double layer ni tau...
Mmg comey...

HP pouch ni plain je kan...
Dan kalo korang perasan barang2 saya biasanya plain or hampir plain...
Ada sorang kakak tegur, plain je nampak tak menarik...

Cuma saya mmg suka plain...
Bercorak pun suka skit2 jer...
Kakak tu suruh tambah bling2 dan labuci...
Biar nampak mahal...

Saya faham... tapi kurang faham nak bermain dengan labuci, manik dan bling2...
Sbb saya sendri tak tertarik dgn labuci dan manik...
Mmg suka plain...

Sebenarnya jiwa saya ni kurang kewanitaan..
Lebih kepada simple dan kebudak2an sket...
Suka cute n colorful....
Dan juga dwi kaler...


Apepun, kene la blaja2 biasakan diri dgn benda2 ni...
Maybe lama2 boleh faham la kan...

Wassalam....


23/12/2010

Love Forever Fever...

Salam...


Semalam konon2 nak siapkan byk; pastu hampeh pi tdo...
NAmun berjaya juga siapakan beberapa items...


 Mini Straps..
Kali ni wat colourful sket...
Depan belakang kaler yg sama...

 Big Heart Keychain...
Saje2 wat besar...

Ni belakangnya...
Tetibe plk teringat Santa Clause...

Saya ni mmg jenis wat keje lambat kot...
Bila menjahit tu cam damai dan tenang je wat slow2...
Padahal JUmaat dh nak display...
Tgk jam dh kul 1.00 pagi... dan ngantuk...


Dah janji takmo tdo selagi belom siapkan items2 yg disebutkan itu...
Last2 tdo jugak...


Kuat tdo betul la awak ni Asma...
Arini kena siapkan 5 items tau!!!


Wassalam...


P/S: Dah siapkan HP pouch juga. Nanti sy post kan ek...

20/12/2010

Hari 3: Minggu 1

Salam...

Semalam adalah hari ke-tiga...
DAri petang, hujan rintik2...
Pengunjung pun kurang...

Paling best, penganjur tak cukup pekerja jadi lampu mula menyala pada pukul 9 mlm...
Huhuhuu...
Mmg bergelap la semalam...
Pengunjung pun tak singgah, sebab gelap gelita je semua vendor kat sini...

1st sale dapat pada pukul 8.30 malam...
AKak tu beli kerongsang...
Nampak pula akak tu kerongsang tu yer....

Sepanjang malam hujan renyai2...
Hambar je suasana...
Naseb baek Angah dan ANjang datang...
Dorang lepak2 jap, hilang la boring sket...

Dorang tanya berapa sale semalam... Bila saya bgtau RM160.00; dorang terkedu kejap...
Anjang kata, "Jual apa sampai RM160... Tak nampak ada brg kurang pun.."
Hahaha...
SAya pun terpikir gitu gak time kira duit semalam...
Tapi mmg betul dh closing smalam tu...

Tetiba satu angin puting beliung telah melanda (angin kuat je padahal)
DAn terpelanting semua barang2 saya atas meja...
Stand tu pun dah tumbang...
Waaaaaaa....
Nak nangis...

Nasib baek ada adik2 tolong menyelamatkan semua barang dari bergolek ke dalam sungai yang hanya beberapa kaki dari kanopi...
Woo... Tak suka!

Sale semalam pun kurang memuaskan...
RM35.50...

Next week adalah minggu Krismas...
Pastu minggu tahun baru...

Minta2 ramai orang....

Wassalam....

19/12/2010

Hari 2: Minggu 1

Salam...

Semalam hari kedua...
Cuaca: Angin sepoi2 bahasa dan kadang2 kuat.. Naseb baek barang tak terpelanting dalam sungai... HUjan turun pada pkul 13.30 pagi....
Kepadatan pengunjung: Sangat memuaskan...

Semalam sempat tangkap gambar...
Jom tengok! 
(AMARAN: Kualiti gambar sangat tidak menggembirakan hati... Dapat duit nanti nk beli camera baru)

 NI la tapak saya yang kecil tu...
KAnopi tak kecik, tapi barang pun tak banyak... 
2 meja dan 1 stand....

 Ni dari sudut lain pula...
Saya amik gambar pada pukul 12 mlm, time pengunjung dah reda....
Jom kita close-up, jom...

 Meja 1
Ada 2 kotak kerongsang, jibbits dan cute brooch, minyak wangi botol kecik dan potpuri...

 Ni la 2 kotak kerongsang tu...
Pasni nak cari lagi la...

 CUte Brooch cepat je sold out...
Minyak wangi pun ada jugak yg beli...

Meja 2..
Letak semua produk saya yang takleh gantung...
Tapi tak sempat buat byk2...

Ni je yang sempat buat dalam waktu yg suntuk...
pendrive case dan tissue holder dah terjual sebiji...

HAir clips dan book mark...
Ramai yg membelek book mark tu...
Dah terjual yg "My Fixed Heart"
Alhamdulillah....

Stand...
TAk penuh kan...
Dan tak memikat orang untuk tengok...
Semua yang boleh digantung, telah digantung kat sini...

Korang nampak tak harganya...
Murah kan...
Terpaksa turunkah harga sebab rata2 orang Kuantan takmo beli mahal2...
Walaupun cam tak balik modal, tapi kene consider juga nak bayar sewa harian ni...

Peristiwa sedih:

1. Sorang makcik cakap, "Ha.. Button ni seringgit. Ok la hrga ni, untung 30sen je." Pastu dia beli 2 utk anaknya... Yang dia tak tau; saya beli dengan harga 90sen sbb beli sket dan kos pos lagi.. Agak2 kalo untung 10sen satu barang; sempat ke nk bayar sewa....

2. Makcik yg sama ni jugak. Anak dia dah makan keychain Baby Bread saya. Tak perasan time sebok pulangkan baki duit tu... Baby bread tu dijumpai terkulai layu kat bawah stand dan berlumuran sisa biskut anak makcik tu. Kedua2 belah mata didapati hilang.. Dipecayai mata tersebut berada di dalam usus besar anak makcik tu kot...... 

3. Sorang pakcik cakap kat anak2 yg seronok membelek keychains, "Tak payah la.. Mengarut je semua benda ni.." Wah, bestnya cakap... Takpe la kalo takmo beli pun, kenapa nak cakap kegembiraan orang lain sebagai mengarut....

Sales: RM166.50

Alhamdulillah.....
Tgk mlm ni pulak camne...

Wassalam...

P/S: Sorang kakak yang penah baca blog ni, tegur saya semalam.. HUhu.. Malu pula rasa... Kak Shaziah nk buat satu website sebagai online store.. Bagus2... Nnti dah siap store dia, saya akan bagi korang linknya.. Byk tau barang akak ni jual...
Mekasih kak...



Hari 1: Minggu 1

Salam...


JUmaat lepas adalah hari pertama saya buka tapak kat Benteng tu...
Perasaan: Takot, Nervous, Blur.....
Cuaca: HUJAN!!!
Kepadatan pengunjung: Hampir tiada...


T_T... Sedih betul....


TApi itu belom cukup sedih...
PAling sedih ialah rupa tapak jualan saya tu...
Sedey dan Memalukan la jugak...


Tapak tu seluas 8x12 kaki...
Kelengkapan saya cuma sebuah meja dan stand...
Sangat2 kosong sampai orang MPK pun sound suruh tambah barang, baru meriah...
Rasa nak nangis je kene sound gitu....


En. Am (PIC) pun tanya, "Ni je ke.."
Waaaaaa...... Jerit kuat2 dalam hati...
TApi depan orang berlagak cool...
T_T...


Hujan sepanjang malam..
Walaupun hujan tak lebat, tapi tak henti2 sejak petang...
DAlam pukul 8 tu dah rasa nak tutup je tapak tu...
Tapi mengingatkan sewa RM40 sehari.... kena teruskan juga dengan paksa-rela...
T_T......


Ni semua korang punya pasal...
Awat tak hantar barang.... 
Dah sunyi sepi je tapak saya ni....
(Tetibe je salahkan orang laen...)


Jualan pada hari pertama: RM12.00


Waaaaa... Camne nak bayar sewa!


Wassalam....

17/12/2010

Book MArk

Salam...


Malam tadi terkulat-kulat packing produk untuk display..
Ingatkan kejap je, rupanya pukul3 pagi baru semua beres. Wah, lambatnya saya wat keje...


DAh janji nk snap gambar kan...
Nampaknya saya dah mungkir janji...
Sebab tak larat sangat... Sori sangat2 yer...


Apapun ni ada produk terbaru untuk display malam ni...


BOOK MARK CARD

Fixed Heart Book MArk

Burung Hantu Cap Ibu dan Anak Book MArk 
 
Scared Spirit Book Mark

Selipar Jepun Hilang Sebelah Book Mark...

Huhu...
Nama2 tu saje je mengada2 nak wat lawak yg tak lawak...

Jangan lupa malam ni tau...
Mai ramai2.

And wish me luck...

Wassalam....


16/12/2010

ESOK!!!

Salam...


Esok adalah hari yang dinanti-nantikan...
Semua barangan untuk kelengkapan display dah sedia...
Produk2 utk display pun dh sedia...


Walaupun saya cakap nk letak brg2 handmade, tapi tak sempat siapkan byk barang...
Akan display apa yang ada je la...
Order pun masih byk yg belom siap...


DApat banyak feedback yg nk letak barang, tapi belom dapat apa2 barang lagi..
It's ok...
TAke your time to think and calculate...


Saya pun dah calculate, dan jawapannya memang saya akan rugi besar...
Hahahahaha....
But i dun care...
Kalo tak untung kat Midtown ni, InsyaAllah untung promosi warga Kuantan yg realize my products and servis...


Esok akan upload semua produk yg dah ready nak mempamerkan diri masing-masing kat Benteng...


Aritu terjumpa kedai jahit, terus beli brg2 ni...
KAt Kuantan ni payah betul nak cari reben2 yg cute....

Wassalam....

14/12/2010

Keychain 5 Sekawan

Salam...


Ni antara items yg duk sebok buat hari tu...
Ada lagi yg dah pos tapi tak amik gambar,..


 Octo RAngers... 
Cam biasa la merah mesti jadi ketua dan diapit dua girls rangers...

Jersey keychain pasukan Kedah...
Ni design tahun 2010...
Jersi Kedah pun ada kaler kelabu tau..
Saya baru tau...

Ada lagi yg dah pos tapi tak amik gambar...
Sbb saya ni mmg jenis malas amik gambar kot...
TAkpe la...
mana yg sempat je yer...

Wassalam...




10/12/2010

Nak JUal Barang Korang...

Salam...


Mulai Jumaat ni, saya akan buka tapak kat MidTown Kuantan kat area benteng tu...
Saya amik lesen untuk kraftangan dan aksesori..


Nanti nak letak:
- brg2 Asma's Felting Box
- Ukiran kayu yang pakcik saya buat


Ada sorang kakak tu nak letak sabun handmade...
Sorang lagi nk letak card handmade...
Tapi mereka belom confirm....


Saya nak cari lagi barang2 handmade untuk letak kat tapak tu... 
Tak kesah la byk, atau sikit... 
Yang penting ia nampak berbeza dan boleh buat manusia yg lalu lalang terpaku dek kejelitaan handmade items korang tu...
Jika korang ada items yg camtu dan berminat nk letak kat sini, sila email saya k.. 
KAlo boleh tnjuk sample gambar... 


Saya nak kawal jenis2 barang, so kalo items yg sama dah banyak, saya kene tolak la...
Tapi, dun worry sbb tapak tu every week...
KAlo minggu ni dh penuh, InsyaAllah minggu depan boleh masuk lagi...


Kos semua korang tanggung, saya cuma dapat komisen atas barang2 yg terjual...
Barang tak terjual, saya akan pulangkan balik atau kita leh kaw-tim kemudian...
Asalkan barang2 tu kecik2, comel, ringan, dan tak mahal sgt...
DAn wajib handmade tau... Jangan tiba2 ada label MAde in CHina... TAkmo2!


Barangan makanan dan pakaian tak boleh sebab lesen saya kategori aksesori...
Dan saya dah tulis barang saya semua kraftangan...


Tapi kalo ada yg buat brooch, anting2 atau gelang; boleh gak nk letak...
Korang adjust biar items tu nampak unik2 sket...


Jika berminat, email saya k...
- asema84@gmail.com
- 013-9773103


Wassalam....



09/12/2010

Dice Car Charm...

Salam...


CRAFT I'VE MADE RECENTLY...
Ordered by Ain...
Dice Car Charm...


 HAppy Couple...

 NI namanya Ying DIce

Yg ni pulak namanya Yang Dice...

Haritu adik saya komplen..
Photo2 dlm blog ni dah cukup jelas dah...
Tapi paku2 tu slek (kesilapan besar)...

Huhu.. Cerewet tul makcik ni...
Tp ada betulnya juga...
Display board tu pun saya buat dgn secepat kilat akibat darpada kualiti gambar yg saya shoot tu sangat mengecewakan..
Akan cari jalan untuk replace display board tu kpd display yg lain (sambil mata melilau2 mencari mangsa yang seterusnya)....

Wassalam....

07/12/2010

Tissue Holder - bunga Pink with Ladybird

Salam...

Wah... Mood MALAS sedang melanda...
Photo berlambak dlm camera ni, tapi TERSANGAT MALAS utk upload...
Wo..Woo.Woo...
Ape nak jadi ni...

Asma, wake-up!
Bersemangat la...

CRAFT I'VE MADE RECENTLY

 Tissue Holder...
Khas untuk Siti...
Bukan Datuk Siti Nurhaliza yer...

 Kaburnye la gambar ni...
Bila nk improve ni, Asma...

Siti nake kaler itam dan ada ladybird...
So saya wa bunga pink cos Siti suka pink...
Hope you like it...

Siti ada order tag nama 2 keping...
Tapi beliau takmo interframe cos it's very personal...
Saya buat yg kembung utk dia..
Harap2 dia suka la...

Wassalam....


06/12/2010

Pendrive Case

Salam...
Haritu dh silap buat kan...
Arini yg betul punyer dh berjaya dihasilkan...


 Muka Depan

 Muka Belakang

 Dalamnya 2 layer...

 Muat2 utk pendrive adik saya tu...



 Okey gak gantung kat tag nama..

Ni diberi kpd En. Mawardy...
Gambbar2 baru belom upload...
Mood MALAS tahap gaban...

Wassalam....

05/12/2010

Terharu Tahap Alien...

Salam...




Macam ni la muka saya malam tadi...
Bila terjah ke blog ALIENELLIZ

Kenapa teruk sgt rupa saya ni..
Sebabnya saya telah ternampak satu objek yg wat saya terkedu selama 5 minit...
Macam dah ternampak mata medusa gayanya...

Huhu...
Pembayang:
Objek tu berada di sebelah kanan blog tersebut
Berbentuk empat segi sama...
Dia bergerak2 tapi statik di satu tempat..
Dan ia ada kene mengena dgn saya...
Apakah itu...

Itu adalah banner yang bila ditekan dengan kuat, ia akan terus melompat ke blog saya ini...
Apakah hadiah yg lebih istimewa dari ini...
Seriusly, saya menangis malam tadi...
Dah ler petang menangis gara2 penculik durjana..
Malam pula menangis gara2 terharu dgn keihklasan Ell mempromosikan blog yg tak seberapa ini...

Untuk pengetahuan korang, saya tak minta pun Ell tampal banner tu kat situ..
Apa lagi membayar sewa ruang iklan tersebut..
Dan banner tu bukan saya yang buat...
Mana la saya reti buat banner gerak2 camtu...
Ell yg buatkannya sendiri TANPA PENGETAHUAN SAYA...
Dah la besar, cantik pulak tu banner tu...
Sungguh mengasyikkan...
Wooo...woo..wooo....

Saya tak tau nak kata apa...
Dan tak tau sejak bila banner comey tu berada di sana...

Terima kasih byk2 Ell...
Saya tak tau nak kata apa...
Saya gembira yg teramat sangat..
Lebih gembira dari dapat kek time besday...
Apa lagi banner gerak2 yg jadi idaman saya sejak dulu lagi...
Wah.. tak tertahan la air mata ni...
T_T

Saya mendoakan Allah mempermudahkan segala urusan Ell dan memperkenankan doanya...
Berdoa je la yg mampu saya buat..
Tapi kalo Ell perlukan apa2 dari saya, jgn segan2 bgtau k..
Kalo mampu, saya akan usahakan...


Sebelum bersurai, sila tekan banner kat bawah ni sama2...
1...2...3!
Iyah!





Wassalam....




04/12/2010

I'm not a Pure Vendor, I'm an Artisan...

Salam...


Pada awalnya saya jualkan kechain dengan harga RM3.00 sebiji. Dan bila kira balik kos2 yg terlibat, saya terpaksa naikkannya kepada RM4.50. 


Apabila saya join forum handmade, Indie dan Craft, saya mula faham tentang nilai sebenar sebuah barangan handmade. Bila saya menjenguk ke Etsy, dan blog Indie lain, saya rasa pelik camne dorang boleh jual keychain yg simple2 dengan harga 12 dollar, dan paling pelik bila ada orang bid utk dapatkannya... Padahal barang macam tu anytime je saya boleh buat dan jual dengan harga RM4.00...


Memandangkan saya buat craft secara fulltime dan depend hampir sepenuhnya kepada para ejen; so banyak la juga oder yg dapat every week and it really makes me happy... and TIRED... Sampai ke satu tahap, saya rasa penat je yg lebih... income so-so jer...


Baru2 ni saya berjumpa dengan sorang designer sebab nak tempah tag. Kemudian dia tanya saya, berbaloi ke saya jual barang2 tu dengan harga RM4.50... Sy kata, ok jer... Lagipun itu adalah harga biasa bg handmade keychain mcm tu... Dia bgtau yg harga tu sangat murah, sy boleh jual sampai RM15..


Ha! RM15 sape nk beli awang oi...


Tetiba muka dia kecewa...
"Ni sebab mereka tak hargai barangan handmade. Semua orang nk barang murah kan. Kalo jual RM4.50, apa bezanya barang awak dengan barang China yg jual pukal tu... Semurah tu ke nilai seni awak."


Pergh! 
Ayat menikam kalbu tu...


Sorry, beb. Bukan wa takmo jual mahal2 der.. Tapi wa dah survey. Keychain dorang jual dari RM3.00 ke RM6.00. So, aku letak RM4.50 kira ok la...


At that moment aku tefikir, macam mana orang buta seni nak menilai seni kalo seniman sendiri tidak mengharga usaha dia menghasilkan art-work tu dengan meletakkan harga setaraf barangan pukal China yg bila2 masa pun boleh tercabut...


Tapi ini adalah budaya Malaysia. Kita dah terlalu biasa dengan barangan tak berkualiti yg murah harganya. Jadi utk barangan handmade pun, kita mencongak harga ari kos barang tu, dan bukan hasil usaha si pembuat yang menjahitnya satu-satu...


Sebenarnya aku bengang..
Sebab satu kes yg aku baru unshield the hidden truth...


Ada satu forum ni aku ada buka satu thread utk promote barangan aku..
Dan of course la ada vendor lain yg jual barangan yg sama kan...
Yg peliknya, semua customer yg pada mulanya order dari aku, tetiba senyap atau membatalkan ordernya...
Takpe la, maybe dorang terjumpa barnagan lain yg lebih menarik kot...


Baru2 ni sepupu aku order tissue holder dari aku melalui thread ni..
Kemudian sepupu aku tu bgtau yg ada sorang vendor ni PM dia dan tawarkan harga tissue holder yg jauh lebih murah dan dapat free gift lagi...
Sepupu aku takmo sbb aku bg dia harga adik beradik kan...
Pastu dia kurangkan lagi harga sampai jadi harga keychain. Katanya, "takpe, ni 1st time awk beli dari sy. Mana la tau kwn2 awk suka, nnti boleh oder lagi." 
Sepupu aku terpaksa bersetuju krn tak reti nk ngelak dari dia tak abes2 menawar2...
Tp order aku tu, dia tak tarik balik...


Kemudian kawan aku pun nk jadi spy kononnya dia msuk thread aku lalu order 20 biji car charm. Dan-dan tu juga vendor tu PM dia dan tawarkan harga yg murah2 siap free delvery dan free gift lagi...


WTF!!!!!!!


Vendor tu apehal... Mengintip aku 24jam ke kejenyer tu...
Aku masuk thread dia dan nmpak customer aku yg tak jadi order semua dh jadi customer dia...
Ada juga post dari customer, "Wah, murah la bro.. Tempat laen takde murah cenggini.."
Dia jawab, "Mesti la.. Pengguna bijak, faedahnya byk."


This is called as "MARKETING STRATEGI"
Iaitu anda menawarkan yg terbaik kepada pengguna...
Persoalannya, kenapa aku tak buat macam tu...
Kenapa everytime aku terserempak dgn customer yg duk tanya harga kat thread laen, aku duk layan je, dan tak pernah menyelit ajak dia mai thread aku...
SEBAB AKU RASA IA SANGAT TAK BEMORAL
SEBAB AKU TAK MAU MENJATUHKAN MARUAH AKU SEBAGAI MANUSIA
SEBAB AKU TAKMO GANGGU PENIAGA LAIN BERURUSNIAGA



Dan ini menjadikan aku peniaga yg kurang berdaya saing...


Yup,I know...
Because I am not a Vendor...
Aku tak pandai bermain dengan harga...
Aku cuma pandai bermain dengan jarum an benang...
Dan every items I've made, aku rasa sayang yang teramat sangat sampai kalo boleh takmo bagi kat customer tu...
You know what, seorang artisan tak boleh menjadi ahli perniagaan..
Kerana mereka membuang masa dengan ketelitian dalam setiap produk yg dihasilkan...
Sedangkan seorang peniaga mesti alert pada peluang... Bukan menunggu peluang, tapi mencipta peluang...


Aku pernah ikot ramai ahli perniagaan dan mereka mencurahkan ilmu pada aku..
Malangnya corak pemikiran aku tak sama cam dorang...
"Jangan tunggu orang nak, buat orang tu nak barang kita."
"Ini bukan Menipu, Ini Berniaga."


Aku mmg tak boleh terima perkara2 yg aku rasa tak bermoral...
Mencuri customer orang lain adalah perbuatan tak bermoral pada pendapat aku..
Walaupun dalam buku Yahudi bgtau itu adalah strategi pemasaran...


Sekarang aku tau kenapa orang Melayu tak senang2...
Sebab kita suka jual barang dengan harga serendah2nya supaya vendor lain gulung tikar...
Sebab apa Cina senang2 belaka..
Sebab mereka dah bincang dan tetapkan harga minimum supaya sama2 boleh untung...


Aku tak kesah kalo ramai yg tak setuju...
Jangan pelik la kenapa nilai matawang negara kita semakin jatuh dan takde kemungkinan akan naik lagi...
Dan matlamat Malaysia untuk mencapai taraf Negara Berpendapatan Tinggi is just a BULLSHIT!!!


Wassalam...


P/S: Tiba2 Topeng terbuka sebab syok2 sgt menaip dalam bengang...