Posts

Showing posts from 2011

Tempat yg Jauh.....

Image
AMARAN: INI BUKAN ENTRY CRAFT...
Salam....

Hi, pekabar korang...
Rindu saya tak..
Haa.. Tak rindu... Erm takpe la.... :(

Sory seme, saya dah janji nk buka kedai pada 27hb; tapi baru arini start buka...
Sebabnya saya smpai umah hari Rabu dan Khamis saya settlekan seme borang pesanan dan packing barang...
Petang ni baru nak poskan seme order yg muncul di saat saya tidak berada di sini....

Nape lama sangat cuti ni, Asma...
Huhuhu.... Sebabnya saya telah pergi ke sebuah tempat yg tersangat la jauh...
Yg tak tercapai dek kaki....

Tak caya ea.... Nah, tgk niey......

Penatnya beta jalan.. Dah sampai ke....
Wah... Dah sampai.... Sukanya aii... XD
Haaa.... Kan dah cakap... Jauuuhhhhh..... Huhuhu... XD
HUhuhuhu.... Actually, ni gambar time saya jalan2 kat Universal Studio aritu... Pergh, penat sangat tapi seronok.... Paling seronok ialah Transformers dan Shrek 4D... Paling tak seronok ialah roller coaster kaler merah.... Memang tak best... Tapi kalo naek pun tak rugi... Pengalaman paling menakotk…

Year End Sale

Image
Salam...

Kat mana2 pun ada Year End Sale la ni....
Saya pun nak join jugak la... Bole tak...

Ok, jadi 1st product on sale ialah:

A SACK OF BUTTONS
RM13.20
RM10.00
(mulai harini sehingga 31 Disember..)
Erm... Apa lagi yg nak bagi sale ea....
Wassalam....





TAK NIAGA

Salam...

Saya akan ke Singapore 22hb (Khamis) dan balik semula pada 26hb....
Jadi pos terakhir ialah esok..

Kepada anda yg nak place order dan nak cepat, minta maaf sy tak dapat proses dalam tempoh itu...

Pembayaran terakhir ialah pada hari esok (Rabu sebelom 8 malam) dan inform pembayaran sebelom 9 malam... Lepas 9 malam saya akan offline sehingga 26hb...
Tapi hari Khamis tu saya akan buat pengeposan terakhir...

Order yg dibuat selepas Rabu 8 malam akan diproses pada 27hb...

Kepada anda yg nak place order dna tak kesah dapat selepas 27hb, kesudian anda amat dialu2kan...

Erm.. Tu je kot...

Sebenarnya mmg dah planning nk pi SIngapore, tapi dah terlupa ttg Asma Felt Box...

Minta maaf byk2 sbb bgtau hal ni last minit...

APapun saya sayang korang sebab korang comel macam saya... >_<

Wassalam...

DIY Felt Cake

Image
Salam...

Sape nak buat kek, tapi takde resepi...
Takyah resepi2... Meh dapatkan tepung kek ni meh...
Seme ada kat dlm ni, cuma perlu bancuh jer....

 Ada kek oren...
Ada kek coklat (my fevret...)
Butter kek pun ada... :D
RM8.00/paket

Jangan terpedaya....!
Ini ialah bukan adunan kek; tetapi DIY Felt Craft Kit... Dimana anda perlu menjahit felt2 tersebut untuk menghasilkan felt kek...
Tiada oven diperlukan dalam proses penghasilan kek ini... Dan kek tu kalo korang nak makan pun bole <--(ini adalah tipu.. :D)
Berminat, sila isikan borang pesanan.. :>
Wassalam....
P/S: Sy telah cuba sedaya upaya utntuk tidak memasukkan sebarang perasaan ke dalam entry ini... Tapi nampaknya ada sedikit perasaan gembira di situ... Ya, di tempat ada muka orang tu... 
Sila maafkan saya... :( <---(sekali lg berperasaan....!)

Advice of The Day...

Image
Salam...

Advice of the Day:


Nasihat ini saya nak share kpd semua crafter2 di Malaysia dan juga semua peniaga online supaya sentiasa beringat supaya tidak mendedahkan keburukan, kesilapan, kelalaian, kelemahan dalam blog atau FB korang kerana ia akan menjatuhkan nama baik korang... (and obviously, korang tak buat begitu kan..)

Mekasih kpd Encik/Puan/Cik Anonymous krn memberi nasihat yg berguna ini...

Saya tak dapat berterima kasih kpd beliau secara personal krn takde sebarang link yg ditinggalkan dan saya pun tak dapat melawat blog beliau semula... Mungkin beliau sorang yg pemalu jadi memilih utk tidak mendedahkan nama...

Apapun, sy tak kesah sgt mendedahkan kelemahan diri kat sini sebab segala kesilapan yg saya buat maybe boleh dijadikan iktibar kpd crafter2 lain supaya mereka takkan buat perkara bodoh yg saya buat ni... Lagipun pembaca blog ni rata2nya ialah crafter jugak... Dan kpd mereka yg baru berniaga online mungkin boleh belajar dari kesilapan yg saya buat ni...

Dan Alhamdulill…

T__T

Salam...

Sy malu nk citer ni... Tapi nk citer jgk...

Bbrpa ari ni sy sgt bz oleh itu sy pas kan proses pos brg kpd adik saya...
Seme parcel tu sy dah tampalkan alamat dan dia cuma perlu isi borang kat pejabat pos (sbb borang dlm simpanan saya dh abes..)

Pastu......
Ramai customers yg complaint brg dorang tak sampai2...
Sy tak heran, sbb ada waktu2 poslaju ni pun cam tenet jgk tetiba je tak selaju mana...

Dan tenet pulak slow cam siput, nak loading gmail punyer la lama... -__-"
Nk reply email satu satu pun sempat lagi golek2 tido...
Last2 terus tdo, tak sempat reply....

Dan td, lepas blk dr kerja; ibu memberi saya maklumat yg sangat pelik...
"Byk barang sampai.. Awk order apa byk sgt ni..."
Aik.. Sy tak order apa2 pun....

Tiba2 ada 9 parcel poslaju berlonggok dlm bilik...
Aik! Bila pulak sy order brg....
Ajaib sungguh....

Rupa2nya.....

Seme tu ialah brg2 customer yg adik saya poskan aritu...
Beliau telah silap isi ALAMAT PENERIMA kat ALAMAT PENGIRIM...

T____T <---ini …

Entry Buang MAsa je Baca....

Salam...

Betul... Sekarang saya dah jarang online...
Jarang update blog...
Jarang check email...

Dalam sehari, cuma 1 waktu je saya leh check email, FB, blog dan sebagainya...
Kalo sebelom ni saya full-time crafter, tapi skrg tidak lagi...
Kalo dulu saya online 24 jam dan dapat bg feedback spantas halilintar; tapi kini tidak lagi...
Kalo dulu saya bole pos brg setiap hari; malah 2 kali sehari; tapi kini tidak lagi...
Kalo dulu saya bole amik masa 1 jam utk wat 1 blog entry; tp kini tidak lagi...
Kalo dulu sy update blog pd tgh malam (sbb waktu itu ialah sy paling kreatif); tapi kini tidak lagi....

Walaupun jadi fulltime crafter adalah lebih menggembirakan...
Dan mendapat hasil yg jauh lebey lumayan; tapi kadang2 apa yg kita nak sangat ni; tak semestinya kita dapat...

Saya tak bole biarkan ibu dan ayah saya terus menerus mencari wang utk menyara kami ber8...
Saya dan adik2 perlu turun padang jugak, walaupun kami mmg tak minat...
Adik sy sorang dah jadi isteri; dan yg sorang lagi tu bar…

OWL PHONE CASE

Image
Salam...

Tak tau sejak bila saya suka burung antu...
Seingat saya dari sekolah rendah lagi saya suka lukis burung antu kat pohon tak berdaun pastu ada bulan mengambang kat belakang....

Camni la rupa mereka....

Ini ialah phone casing
Apapun.... Burung antu itam putih tetap menjadi idaman kalbu... ^_^

Wassalam....


Felt Hair Clips

Image
Salam...

Hi....
Semenjak dua menjak ni saya dah jarang terima custom made order...
Sorry, tetiba mood nak berkraf macam dah agak kurang...
Bukan sebab apa2 pun, cuma rasa nak jaet mende lain pulak... Berbanding jaet custom design...

Dan ada beberapa kes customer kurang berpuas hati dgn custom design yg saya hasilkan disebabkan jenis tulisan, atau kaler ataupun combination kaler...
Ni adalah salah satu sebab saya selalu tolak design yg agak rumit...

Minta maaf...
Saya dah buat yang terbaik; namun masih belom berjaya memuaskan hati semua orang.....
Dan taste saya adalah simple dan plain...
Yg colourful dan ceria saya kurang mahir...
Minta maaf...

Tetiba rasa nak buat sepit rambut...
Maka terhasil la ini....




Design2 lain bole tgk kat SINI
Huhuhu... Beberapa bulan lepas saya dah siapkan DIY pack yg pertama... It's a cake... Sy jual kat Midtown dan masih tinggal beberapa pek lagi...
Nnti saya upload k...
Wassalam....



Swivel

Image
Salam...

Erm...
Saya nak tulis sesuatu yg kreatif, tapi nampaknya saya ni takde la sekreatif mana dah...
Sejak akhir2 ni saya banyak guna otak kiri utk buat semua kira2 dan sediakan byk dokumen...
Takpe.. takpe...
Takde hal... :D

Ini ialah barang yang baru masuk kedai..
Swivel namanya...


Saya guna ni utk siapkan satu projek...  Dan seperti biasa, saya beli dgn banyak...
Jika anda memerlukan swivel ni untuk projek anda, sila email saya ea...
Harganya: 80sen sebiji
Wassalam....





Gift for Jo

Image
Salam...

Hal ni dah agak lama berlaku, tapi baru sekarang saya poskan kat sini...
Saya dah jahitkan sesuatu kepada sorang blogger yg saya kagumi, iaitu Jo Qusary....
Dan hadiahkannya pada hari lahir beliau awal bulan ni..
Huhuhuhuhu...

Actually ni 1st time saya jahit plushie, jadi ia tak begitu menjadi la sangat...
Takpe la.. Yg penting ikhlas kan.. :D


gambar ihsan dari blog beliau...
Untuk pengetahuan korang, CITERJO ialah satu2nya blog yg saya follow setiap entry kerana setiap entry beliau amat menarik dan lain dari yang lain....

Kini tinggal setahun lagi sebelom beliau meninggalkan dunia blog...
Ia agak menyedihkan; tapi setiap yg berlaku ada penghujungnyer...

Dan Jo, aku sentiasa menyokong ko walau apapun keputusan yg ko buat...
Asalkan ia memberikan ko kebahagiaan..

Wassalam....


Felt Craft Tutorial: Simple Keychain for Beginner

Image
Salam...

Ini adalah request dari terlalu ramai orang sejak tahun lepas...
Dan baru sekarang saya berkesempatan merealisasikannya...

Cekidaut!
Simple Keychain for Beginner
Bahan-bahan: 

1. 2 keping felt yg dipotong mengikut bentuk kepala katak 2. 2 keping felt hitam yang dipotong bentuk bulat untuk mata katak 3. Keyring 4. Ribbon 5. Fiber 7. Jarum dan Benang
Dah siap dah ek... Okay, jom start.. :D
1. Jahit kedua-dua mata katak tersebut dengan menggunakan benang hitam
2. Kini katak tersebut sudah dapat melihat anda... @_@
3. Sekarang mari kita benarkan katak in bernafas dengan membuat kedua-dua lubang hidungnya... Satu dah siap....
Dua dah siap... Wah, segarnya udara di bumi...^_^
4. Untuk mengetahui apakah perasaan katak ini terhadap anda, mari kita hasilkan mulutnya pula... Untuk merealisasikan impian ini, teknik jahitan kia digunakan..
Sila jahit dengan penuh berhati-hati dengan perasaan berbunga-bunga.. :>
 Wah! Dia senyum... Nampaknya katak ini sangat suka pada anda... >_<

Acrylic Felt

Image
SAlam....

Weeeee......
Dah berjaya cari masa utk pack acrylic Felt...

TGk ni, comel tak kesemua sepuluh kaler ni... ^__^


Yup, ada kaler... Pink terang, putih, ijau comel, light pink, biru muda, oren, pink kusam, kuning mencapap, purple dan merah...
Dan bila saya nak packednyer dlm plastik, rupa2nya....,...
DAH SILAP BELI PLASTIK... Woooo... T__T Plastik ni kecik.... tak muat la..... Camne nak wat niey... :< Mood betul2 merudum...
Tiba2 muncul mentol di kepala... Apa kata.... Saya gulungkannya macam kek gulung...


Woo.... Mereka nampak sangat sedap.... (tiba2 perut rasa lapar...)
Yeah! Berjaya packing mereka dalam plastik tersebut.. (tapi lupa nk snap gambar..) Okay, cuma 10 packs available...
Harganya RM17.00  saiz 25x25cm (sebenarnya 25x27cm.. Sebab supplier bg lebih...)
Okay, jom pack Polyester pulak...
Wassalam....

Butang Cantik.. :)

Image
Salam....

Huhu....
Semalam saya abeskan sepanjang petang dan malam utk pack button2 ni...
Ia sangat TIDAK membosankan sebab kalernye sgt menyejukkan hati...
Disamping Ian Hecox yg sentiasa menghiburkan hati saya,... (MUahahaha)..

Jom tgk apa yg dah dipacked...


Button LOVE 14mm 

Button BUNGA 14mm
Pastu dah masuk Maghrib lalu saya tinggalkan mereka kat atas meja tu kejap... Pastu saya sambung balik...  (perenggan ni atas ni seolah2 tidak diperlukan di sini)
Dan pada malamnya pula saya sambung packing ni pulak... HUhuhu....

BUtton Bulat2 Kecik  (nampaknya gambar di bawah cahaya lampu minyak tanah lebih menarik berbanding lampu semulajadi di waktu siang...)

Ladybirds... Actually, ni bukan button... Ia tidak mempunyai lubang utk dimasukkan jarum... Kene guna gam utk tepek kat mana2 korang berminat...

Buttons Kayu 5 sekawan... HUhuhuhuhuuhuhuhuhu.... Mereka sangat comel...  >__<

Dan bell... Bell pun dah restock...
Cuma yg kalerful bell tu dah out of stock... Sorry galz... 
Phew.... Ad…

Polyester n Acrylic Felt

Image
Salam....

Marathon Post tu saya tak continue sbb tetiba saya malas sangat....
LAgipun lepas tgk parody Zelda dari SMOSH, saya jadi terbawa2 pulak ngn game ni...
Mood Marathon terus lenyap...

So sebab malas nak Marathon, saya amik keputusan utk mengadakan sesi potong2 memotong...
Dan inilah hasilnya.... :D


Yeah!!! Dah siap potong kesemua polyester felt ni.... >__< Meh, pilih2 nk kaler aper....
Selain polyester felt, saya juga berjaya memotong....

Acrylic Felt yg haritu tu... Telah dipotong kepada ini...

Yay! BERJAYA!!!
Ini adalah kejayaan yg amat besar memandangkan mereka semua telah diabaikan dalam tempoh yg sangat lama....
Okay, harini saya nak pi pos barang... Pastu maybe akan unpacked dan repack buttons baru ni....
Bye2...
Wassalam....

Plastik

Image
Salam...

Morning... >_<
Let's start the Marathon Post Part 2...

Plastik Bungkus yg ada sealer (atau tape) kat bawahnya....
Available in two sizes...


YG ni 6x11cm RM8.50 utk 100g

Dan yg ni pulak 7x12cm RM8.50 jugak utk 100g
Kalo nk size yg lagi besar, sila request... Saya bole check kat my supplier....
Marathon  Post will be RIght Back...

Unidentified Keychain...

Image
Marathon Post is Back... (final lap for Part 1)

Ni pun new item in da box..
CUma yg ni pun bermasalah jugak sebab saya tak tau namanya...
Ia adalah keychain yg attached pada plastik yg kita boleh masukkan kertas kat dalamnya...

Saya memang tak pandai explen, jadi apa kata mari kita lihat rupa objek yg saya maksudkan itu...

 Ni bentuk kurus...
NI bentuk gempal...
RM12/dozen 1 dozen = 12pcs
Honestly, saya sendiri pun tak tau nak buat apa dgn objek ni... Cuma ia nampak cute dan saya terus je beli....
Okey.... Marathon Post Part 1 has come to the end... Dan saya rasa sangat lega... Phew...
Jangan lupa esok... Marathon Post Part 2... Start kul 10, end kul 10 gak...
Okey, nk tdo dulu... JUmpa esok... Tata... ^__^
Wassalam....
- End of Marathon Post Part 1- 

Hair Band

Image
Marathon POst is Back...

New items in da house...
Getah ikat Rambut... HairBand...


Masalahnya ialah saya tak tau harganya brape... NGehehe...

Sebabnya saya beli ni setahun yg lepas dan saya lupa ia berada dalam plastik tu... Dan resitnye pun tak tau kat mana...
Saya letak harga sendiri je la..
RM5/dozen
Harap2 tak begitu mahal....
Marathon Post will be Continued.... (after makan Tom Yam... Nyum2.. >_<)


Polyester Felt

Image
Marathon Post is Back...

KAli ni ialah item yg paling biasa...
Iaitu Polyester Felt...
Yay!!!!
(apa yg hepi sgt..)

Okey, jap lagi saya citer kenapa saya hepi sgt....
Jom ushar gambar dulu....


Harga RM1.30 sekeping... Tapi kalo beli in pack, of course harganya lebih rendah,... TEKAN SINI UTK HARGA FELT PACK
Sorry, saya letak gambar lama... Sebab felt ni masih lagi berselerak dan belom potong pun lg...
Saya belom pernah citer lg, tapi parcel yg mengandungi felt terbaru ni telah ditahan oleh pihak kastam kira2 3 minggu yg lalu... Dan ia amik masa dlm seminggu utk kembali ke pangkuan saya....
Dan bole tak awak bayangkan apabila saya dah janji ngn customer; dan terpaksa tunda janji tu ke seminggu kemudian semata2 kerana peristiwa ni...

Dan saya dah kehilangan beberapa sales yg bernilai tinggi... T__T

Dan bila kol kastam, dorang minta sy fax invoice dan isi borang appoint poslaju utk terima parcel saya tu...
Dan saya juga kene bayar 15% dari nilai barang; serta another 10% tu dah tak igt dh …

Wood Button STAR

Image
Marathon Post is Back.. (phew..)

Back to the button....
Kali ni Wood Button STAR (sy tak pasti ni nama yg betul... Asalkan faham dh ok kan... )


RM1.50/10pcs Kalernyer ialah..... kaler kayu....
MArathon Post will be Continued... (after mandi n solat...I didn't mention it in earlier post... Maybe I should..)

Brooch

Image
Marathon Post is Back...

Brooch belom restock...sbb masih available....
Tapi this item is kinda slow selling....
Nape ea... Mahal ke.... (sila jawab... :<)

BUT, No worries....
Saya dah order stock baru, dan after the new stock arrives I will make new price for it...
This time I bought in bulk, so dapat murah sket la...
Dan harga jual pun of course akan jadi murah sket....
Nak tak.. Nak tak...

Seme kata: NAK!! (sambil lompat2..)
HUhuhu....



Buat masa ni harganya masih sama...
RM2.50/dozen 1 dozen = 12pcs Size = 2.5cm
Dan the new design of brooch are also available in Asma-Felt-Box...

Inilah mereka... Mereka ni saya nak let go sbb supplier dah silap anta jenis ni pastu mereka takmo terima return... So yg ni harganya:
RM10/100pcs
Pembelian minimum ialah 100pcs... Sebab saya betul2 nak let go... Cuma tinggal 600pcs je lagi... Cepat2....
But dun worry... The next stock will be arrived after a week (perhaps) BUkan jenis yg baru (gambar 2); tapi jenis yg biasa saya pakai (gambar 1) And did I m…

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k