30/01/2011

Hair Clip Bunga2 CInta

Salam...

1st time buat bunga ni...

 Hair pins ni oder dari customer...
Bunga tu bukan saya yg buat tau...
Ibu saya yg lukis, pastu saya kerat je la...

Mmg dari dulu tak pandai lukis bunga....


Ni harganya RM5.oo sepasang...
Kaler korang pilih la ek...

Ha....
Dah lupa, kan saya ada wat segmen khas Creative Blog of the Month...
Takde sape nk join ke...
Awat segan2 ni...
Ala... Join jer...
Boring la, asyik saya sorang je membebel kat sini...

Jom la ek... Jom la...

Wassalam...


28/01/2011

Phone Pouch yg Muat Masukkan Kamera...

Salam....
Phone pouch yg direka khas oleh tuannya...

Ni la rupanya...
Macam besar je kan... rasanya sy dh salah ukur... 
Corak ni sy yg gedik2 nk tambah..

 Ha... Ni corak yg tuannya nak...
Nak dia n pakwenya, pastu ada nama dorg..
Sukanya!!!

Seperti biasa, ada dua layer...

Tau tak, ia boleh muat camera Olympus saya tau...
Dah cuba dh tadi... Tp tak dapat amik gambar la...
Mana bole amik gambar kamera tersebut kan..

Saya amik gambar ni kat dalam kedai tempat keja...
Saya dah pun minta benti, tp bos tak bg...
Bos dah bg satu shelf utk sy letak brg2 crafting; bg saya letak stand atau 1 meja kat luar utk display brg2 sy kat kedai beliau; bg bwk 1 lg meja kecik; bg sy cuti Sabtu dan Ahad dan naikkan gaji saya sket...

Dah tanya ayah; ayah cakap ni win-win situation...
So saya tgk la bulan ni camne...
Kalo everything's okay; akan teruskan bekerja dan crafting at the same time...

Sebenarnya saya nk serius dlm crafting dan selling craft supplies...
Cuma masa tak mengizinkan utk saya survey bila2 masa sy suka...
Saya pun nak spend most of my time dlm workshop...
Dan bila malam nk spend time ngn family... takmo bwk keja balik umah...

Ada org tanya, apa yg tak sempatnya bekeja sambil crafting...
Sebenarnya bukan tak sempat.. cuma rushing sgt...
Dan saya jenis tak suka rush2.. Suka tenang je....
Setenang air dlm perigi...

Saya pun tak pandai menjahit laju2...
Suka relax2 dan enjoy every moment mencucuk dan menarik jarum..
Kalo dh rush, dah tak enjoy dah kan...

Alamak, apa yg membebel panjang2 ni...
K la... Nak sambung jahit...

Benteng malam ni dibatalkan kerana dijangka hujan dan ribut...
Cuaca sekarang panas tapi awan kelabu berarak dgn garangnya...
Maybe gak ribut...
Lagipun sejak akhir2 ni ribut mmg kuat sampai terlonat2 bumbung umah.. (umah saya umah papan.. dan umah org lain kat situ pun umah papan..)

Umah papan best sbb sejuk dan tak lemas bila nk tdo waktu malam...
Biasanya kalo tumpang tdo umah sedara mara, mesti tak dapat tdo sbb lemas...
Tak tau la nper boley lemas...

Ok, takmo cakap lagi...
Nk stop dah ek...

Wassalam...

                                                                                                                                         

27/01/2011

Purse Berzip

Salam...

Ni pulak purse....
 Ni customer Shima punyer...

Ni sebelah belakangnya plk...

Ha... Cepat2 order2..
Sebelom abes bulan January...
RM12 je

Nak komplen sket:
Rajinnya la korang spam shoutbox saya ni ek...
Ingatkan ikhlas singgah sini, rupa2nya nak tinggalkan tapak kaki jer...
Tak baek tau...
Sedey saya.. T_T

Ruang tu utk berinteraksi, namun telah disalahgunakan...
Naek boring dh baca, dan takde ati nk baca lagi...
Pasni nk buang dah...

Bye2 Shoutbox...

Wassalam...


25/01/2011

Tissue Holder Maroon Black

Salam.....

Que panjang giler...
Takot nengoknyer...
Rehat jap la... Nak update blog...

Ni Tissue Holder, request dari Amira....
Beliau nk corak yg sama ngn tissue holder ijau kuning tu...
Kaler pilihan beliau = hitam n maroon


Time nk jahit ni, mcm tak kena je tgk warna ni...
Bila dh siap; PERGH!!!

Serius, ramai giler remaja yg nk beli bila sy display kat Benteng tu...
Tp xkn nk jual plk...
Dan bertuan dh pn...


Ni bahagian belakangnya...
Saya suka corak carik2 camni....

Tau tak, saya baru je order felt...
Ada 37 kaler, polyster felt...
Customers mesti tau yg slama ni saya guna wool felt sbb sukakan texture ni...
Tp dpt komplen yg ia cepat berbulu n nampak lusuh la bila berbulu...

Aritu try polyster felt Dayang
Ok la... Tak berbulu dan tak keras...
Tp deep inside masih suka pd wool felt...

So, bila felt smpai nnti, sape2 nk beli mai la yer...
Quality, sy x pasti tp bila dh borak pjg ngn owner tu; rasanya ok la kot...
Dia bg felt yg org biasa wat toys...

Saya beli terus dari kilang tau...
Pandai tak saya...
Huhuhu..
(Tetiba bangga lak..)

K la.. Nak sambung jahit...

Wassalam...


23/01/2011

Bantal Couple...

Salam...

Lupa nk snap pic...
Sebenarnya dh byk order di pos tanpa snap pic...
Rugi la plk kan..
Tp bab2 mengambil gambo ni mmg slalu je lupa...

Ni produk baru...
Bantal couple...
 Request dari sepasang kekasih...

Lepas cantum jadi camni...
Huhu.. 
CAm Ultraman Ace pulak...

Ni saya charge RM20 jer sebijik..
Xtau nk letak berapa...

Sila abaikan gambar meja yg berterabur tu...
Gambar ni di snap di benteng semalam...

Wassalam....


22/01/2011

Pulun Last Minit!

Salam

Takde idea dah nk berdrama sebabak...
Jom tgk ape yg sy buat beberapa hari yg lepas...


 Ni adalah antara barang2 yang perlu disiapkan esok.. kerana pemiliknya akan amik esok...
Wah, takotnya!!!!
Purse, 2 car charm dan 100 biji mini strap....


 Ni pula "Bantal Couple" tempahan special oleh pasangan kekasih tersbut...
NI belom sumbat kapas lagi ni....


Aik....
Ni apa pulak bulat2 ni....
HUhuhu....

Tungggu..........

Wassalam....

20/01/2011

Gara-gara Selipar...

Salam...

Drama sebabak: Disebabkan kesempitan hidup di tengah2 kota kosmopolitan ini, akhirnya aku pasrah... Dengan hanya menjual keychain, aku tidak mampu menyara kehidupan kami sekeluarga; kerana bukan semua orang perlu memakai keychain dan menukarnya setiap bulan... Nampaknya aku perlu mencari cara lain untuk menambahkan pendapatanku...

Di celah2 hiruk pikuk kota, aku menyusuri denai2 batuan dan memerhatikan gelagat manusia sekeliling...
Apa yg mereka perlu dan apa pula yg mereka kehendaki.... Namun aku buntu...

Pelepek! Sesuatu yg lembut tetapi keras jatuh di atas kepalaku... Adoi!
Ku mendongak dengan wajah yg ala2 bengang tapi control cun...

Seorang jejaka kacak ala2 Dean dalam Supernatural tersengih, "Sorry dear, I dropped my shoe. Would you please bring it to me.."

Wah, banyak cantek.. Dah le kena kepala aku, nak aku naik atas pulak antau kasut hang...
Dengan penuh adab aku mengambil kasut tersebut lalu berlalu tanpa rasa bersalah. AKan ku bakar kasut ini untuk memuaskan amarahku...

Dari kejauhan kedengaran teriakkannya... Biarkan...

Tiba2 bahuku ditepuk. Tatkala menoleh, wajah kacak Dean yg kelelahan membuatkan aku terpesona seketika... "Please dear, my shoe..." ujarnya.. Air muka bengang di wajahku masih berbaki...

"Sorry, I know u r upset, but I cant't go on with my life without shoes.."

CING! Mentol muncul di kepala...

Lantas kasut itu ku berikan kepadanya lalu merempit menuju ke workshopku...
YA.... keperluan... itu adalah satu keperluan...

Terima kasih kepada Dean kerana memberikan idea itu....
Mulai hari itu, aku mula membuat selipar dan menjualnya kepada mereka yg memerlukan...
Dan demi melakukan seliparku ini, aku turut membuka booth di kawasan flat, peumahan dan pejabat; dan mengupah kanak2 mencurinya dan menyoroknya di celah2 apa2 yg ada celah...

Huhuhu....

Kini aku sudah mampu membuka kilang selipar dan mempunyai cawangan booth selipar di seluruh negara....

Inilah gambar kilangku yg berbumbung lutsinar....


Antara selipar2 yang masih belom dijahit tapaknya...

Inilah rupa sebenar selipar yg telah siap...
Dengan setiap pembelian, anda akan mendapat tali percuma bagi memudahkan proses penyimpanan...
Huhuhu...

Hakikat sebenar: Ada bulk order mini strap selipar 100 biji yg akan diambil Sabtu ni... SApe2 nak lagi, cepat order sementara tgh syok2 menjahit ni... RM2.00 sebiji...

Jangan marah aaa.... (ala2 citer P. Ramlee)

Wassalam...



18/01/2011

Red HP Pouch n Broadband Case...

SAlam....

Akak kedai sebelah adar order HP pouch utk anaknya...
Jom kita terjah!

 Nak kaler merah, benang itam...
Alamak, gambo dh blur...

 Nak ladybug sekor...
Alamak, mata tak tampal lagi...

 NI selepas dikatup... 
Button tu berlakon je tu....

Ni pula broadband case....
 Dia nak plain jer...
Kaler sama gak...

 Plain.. ALamak, boringnyer...

Cam biasa, saya wat 2 layer...

Idop saya la ni dh out of control...
Sy tak dapat manage time dgn baek..
Dan yg penting saya tak dapat buat hobi saya....
Iaitu golek2 sorang2...

Waaaa...
Giannya nk bergolek....

Semalam dah kena brainwash ngn ayah...
Ayah lebih suka saya benti keja n wat produk byk2...
Sbb sy ni jenis nk buat benda teliti sgt; mana ada masa....

So arini nk bgtau bos pasal nak benti...
Tapi bila tgk muka bos yg tersangat baek tu; tak sampai hati la pulak...
APa la...

Camne ni...
Camne nk bgtau bos yg sy nk benti....
Waaaa....

Wassalam...






14/01/2011

Figura Aksi Comey

Salam....

Huhuhuhu....
Saya tak pandai buat byk keja dlm satu masa...
Maybe sbb selalu siapkan satu task dulu sebelum ke task seterusnya...
Bila semua task kene siapkan dalam masa yg sama, jadi pening pulak...

Tapi bagus juga, dapat belajar sesuatu yg baru...
Excellent!!

Ini adalah order dari kawan baek Anis, Cil Alya...

Si Roh dan Si Bunny...

Tiba2 Alya kata takmo keychain, dan dia pi potong reben tu...
Tak semena2 esoknya ada 6 order items yg sama...
Takmo keychain juga...

Naper yer..
Bebudak ni nak main cam anak patung kot..
Huhuhu...

Wassalam....



13/01/2011

Keychainn Kereta dan Ladybug Comel

Salam...

Order Lyana aritu dh selamat sampai...
Cuma pendrive case tu nampaknya ketat sgt la plk...
Huuu.. Takbest2....
Lyana bole pulangkan dan saya ganti dgn yang baru FOC.. (bcos it was my fault)...

Lupa nk tnjuk 2 lagi order dari Lyana...
Nah, ni dia...

 Pon..pon..pon..pon..pon..pon..pon..pon..pon.....
Kereta kecilku berbunyi...
Mari la adik mari naek...
Boley ku bawa jumpa nenek...

Dan keychain Ladybug...
Sejak akhir2 ni ramai la plk yg tempah ladybug...
Trend ke eh...

Wassalam...

P/S: Sape yg baek ati nk pinjamkan saya seribu dgn zero interest... TQVM.. Meh cium skali.. MUAH!! (Saya sudah gila... Huhuhu..)



11/01/2011

Upgrade Workshop

Salam...

En Abu dan En Shawal yang baek hati telah datang dan bawakan meja serta kerusi untuk kedai kecik saya...
Huhuhu...
Suka! Suka!

Paling suka bila dorang pulak yg wat layout dan susunkan brg2 atas meja dan dekat stand tu...
Terharunya...
Kenapa baek hati sgt...

Jom tgk kedai yg dh disusun (tidak sepenuhnya) dan compare dgn yg INI...

 Dari jauh sebelah sana, nampak permandangan yg camni...

 Ni je la yg mampu hamba display kan... Huhuhu...

Stand ni En. ABu dan En. Shawal yg tolong gantungkan... 
Sronok je nampaknya mereka berdua tu...
Yg ada tulisan Gud Luck, All da Best tu Farah yg bagi...
Comeykan... Harganya RM10.00 yg panjang, dan RM7 yg pendek...

Keychain Gasing tu En. ABu dan En. Shawal yg bagi...
COmey sgt.. Nak kunyah2....
RM3.50 sebiji...

Ni yang display atas meja...
Ala2 tapak benteng jugak kan...
Sorry der.. Takde idea laen dah hamba...

 .Dull je kan... Rasanya kene tukar pembalut papan tu...
Kaler apa yg menaikkan ser wajah sket...
Tgk, ada brooch, mini strap dan big keychain...
Ada tak saya mention, yg Januari ni ada potongan hrga bg setiap barang yg ada beli...
Ini sempena pembukaan kedai kecik ni dan juga tapak kat Benteng tu... 

 HP charm, brooch dan jibbits yang tinggal..
Semua org nk beli ngn harga singgit je, sbb org kat pasar malam jual singgit....

Minyak wangi ni pulak keluaran Munif Hijjaz...
Yg terdedah tu adalah testernya...
Nak bau, meh ke kedai saya atau ke Benteng...
Dun worry, amik bau Free of Charge

 Minyak wangi tu ada dalam set 3 botol berlainan bau = RM34.00 satu set... (pek kaler pink tu)
Nak beli sebotol, harganya RM12.00 sebotol bersaiz 4mL
Satu lagi pek 8mL = RM24.00 (pek kaler itam n kuning tu)

Wah.. Apa ni.. Apa ni...
Sangat unik...
 Inilah bookmark yang dibuat khas oleh salah sorang crafter a.k.a kawan saya...
Comey kan... Geram sangat...
Dah bagi adik bongsu saya satu... 
 Yg 3 kaler, harganya RM4.00
Yg 2 kaler harganya RM3.50

 Brooch...
Unfortunately, orang ramai kurang minat pakai brooch besar2...
Kene tukar ng brooch lain la nampak gayanya....

 Sebenarnya byk lagi gambar, tapi tak dapat loading sebab tenet slow...
Next time sy tnjuk lagi k...

Thanx kerana sudi luangkan masa baca entry yg ntah hape2 ni...

Wassalam...


10/01/2011

GA Saya Nak Phone Casing

Salam....

Kali ni nk join GA dari therosputih...
Yg menariknya GA ni start pada hari yg sama saya start wat 1st GA...
Dan rosputih pun dh join GA sy tu...

Sebanarnya sejak 1st day lg dh nk join GA ni, tapi sebab tenet terlalu lembab dan keje pun berlambak2; so dh terlupa la plk...
Tp takpe, di kesempatan ni, saya nak join jgk! Tak kira!!

Caranya tak mudah.... (Cewah! Bikin gimik jer..)
1. Ada blog dan beralamat di Malaysia - Menepati syarat..
2. Follow 2 blog beliau iaitu INI dan INI - dh follow...
3. MAsukkan kedua1nya dlm blog list masing2 - Jap lagi
4. BUat entry ni dan masukkan link GA ni - Dah
5. Buat slogan :

       "SAYA NAK PHONE CASING KERANA PHONE SAYA GULING2 NAK PAKAI CASING. PADAHAL DAH BELIKAN YG GAMBAR HELLO KITTY. DIA TAKNAK JUGA. KATANYA NAK YG CROCHET YG THEROSPUTIH BUAT SENDIRI. TAKMO YG MADE IN CHINA. HAMPEH PUNYA PHONE."

6. Letak banner ni kat sidebar dan link kan ke GA ni - jap lagi
7. Letakkan link entry korg katkomen kat SINI - jap lagi

PAstu hadiahnya apa yer...
NI la hadiahnya....

Tapi pemenang boleh pilih max 2 kaler yg korang nk... Ada 5 pemenang tau....
    
     Asma        : En. Tepon, kalo menang ni, awk nk casing kaler aper...
     En Tepon  : Hm...... Nak kaler itam, line kuning, bunga kuning juga... WooHooHoo....
     Asma        : Ape la itam kuning... Itam merah la... Baru ROCK!
     En Tepon  : Takmo! Takmo! Nak itam kuning gak.... (sambil guling2 smpai jatuh longkang)
     Asma        : Sukati hang la.....

So... kalau la saya menangkan (muka tak malu..) saya pilih kaler itam dan kuning yer... Huhu (muka merah..)

GA ni expired pada 13 Februari 2011 pkul 11.21pm... Dan pemenangnya akan muncul pada 20 Februari 2011 pkul berapa tak bgtau la plk...

Jom join... >_<

Wassalam...

Bunga2 di Taman Itam Theme...

Salam...

For the 1st time in my life, saya buat External Hard Disk Cover...
Cam terpinga2 je buat, sebab saya sendiri pun tak pernah ada external hardisk...
Ukur punya ukur, congak punya congak... akhirnya berjaya gak siapkan...

Jom, cekidaut!

 Tada!
Lyana nk corak yg sama cam tissue cover Siti...

 Ni plk bahagian dalamnya...
Double layer...

Dan Lyana nak pendrive cover yg corak senada...
Sebab kecik sgt nk potong bunga, so saya letakkan button...
Hope u like it...

TO Lyana: Kalo cover2 ni tak muat @ tak puas hati dgn corak atau hasilnya; sila pulangkan kembali dan saya ganti dgn yg baru... 
Kalo ada apa2 nak komen pun, sila inbox saya. Supaya dapat improve skilss and service pada masa yang mendatang....

Wassalam...

P/S: Lyana dapat harga istimewa sbb beliau adalah customer pertama for this season.. Thanx Lyana... >_<... 


06/01/2011

My Workshop

Salam...

Aritu saya masukkan barang dlm kedai kan...
Kedai ni kecik je...
10x10 kaki...

Jom tgk kedai saya...

 Ni dari luar...
Papan tanda lama tu takmo turunkan la...
Biar je kot...
Jom masuk...

 Ni gambaran keseluruhan...

 Ini dari satu sudut...

Ni sudut yg satu lagi...

 Cuboar ni je la yg satu2nya peabot yg muat diangkut dgn Viva...

 Dan ni barang buangan yg saya kutip dan jadikan mereka berguna...

Container baru yang akan dibawa utk angkut barang ke Benteng

 Sepahnyer... Malas nak kemas...

 CUba teka saya duk negara mana la ni...

Saya angkut ni semua pada pukul 12.30 tgh malam sorang2....
Meja n kerusi En. Abu nk dermakan utk saya yg kesian ni...
Tapi kalo ternampak kat mana2 meja terbuang, boleh je jadikan meja tersebut berguna kembali...

Apa2 ilmu dan pengetahuan yg saya ada, tanpa berbelah bagi saya boleh share...
If you need it from me; just ask and I'll guide you...
But please, you have to make your own effort to make it happen...
Dun just sit and wait for things to happen...
It won't...

And dun keep asking me weird and irrelevant questions...
I've give the info, please take action and search it by yourself...

Wassalam....


03/01/2011

ASMA'S 1st GIVEAWAY....

Salam...


My 1st GA yg sepatutnya dianjurkan bulan lepas...
Arini baru teringat...
Tak baek betul saya ni...

Hadiahnya nanti saya pikir...
Sebenarnya dah pikir tapi tgh godek2 cari...
Bila dah sampai barang tu dalam tangan baru habaq...
Nanti janji2 tak sampai la pulak... tak ke malu....

Cara nak join...
1. Buat 1 entry tentang korang join GA ni...
2. Dalam entry tu tuliskan sekali, "Saya join GA ni kerana ....... (tak lebih dari 5 patah perkataan)
2. Tampalkan banner cincai ni kat sidebar korang dan link kan ke blog saya...
3. Tinggalkan link kat kotak komen di bawah...
4. Dah siap....

Pemenangnya akan muncul 2 orang...
Bukan.. bukan...
Dua orang pemenang akan dipilih...

1. Cabutan bertuah.. kira naseb la sape2 pun...
2. Peserta yg paling byk traffic source sepanjang bulan Januari 2011...

Tarikh tutup  ialah pada 3 February 2011 pada pukul 11.59pm waktu Kuantan...

Bila hadiah yg saya duk pikir tu dah sampai dlm tangan saya akan khabarkan kat sini...

Wassalam...