Posts

Showing posts from September, 2011

My New ToolBox.. ^__^

Image
Salam.... 
Tengok gambar kat bawah ni...


Cer teka... Mana satu toolbox saya... (Alamak, sepah betul la.. MAlu la pulak..)

Betul... Betul... Yg kaler biru tuu.. Tepuk tangan.... *clap clap clap*


Nah... Saya masukkan seme basic organel dalam toolbox ni... (organel... ??? ) So pasni nk jaet depan TV ke, jaet kat dapur ke, jaet kat taman bunga ke (amboi, romantiknyer..), jaet kat pejabat pos sambil menunggu giliran ke (tak, ni tipu jer..); cuma perlu bawak toolbox ni dan terus ke tempat kejadian... Tak perlu lg nk ceduk sket2 ke dalam tray, pastu sampai kat tempat kejadian terus frust sebab tertinggal gunting dan terus takleh wat ape2..
WooHooHooo!!


Dan nampaknya stok butang saya dah kurang...
Kapal yg bawak butang saya, chaiyuk2!

Wassalam.....


Nk jadi Normal...

Image
Salam....

Yep! Kali ni saya rasa saya ni betul2 teruk...
Nk tau kenapa...
Cer tgk jadual idop saya di bawah ni:

11pagi : Bangun tido...
.
.
.
.
.
. (skip bahagian ni sebab boring sgt nk baca..)
.
.
.
.
.
.
.
.6.30pagi: Tido...

Wokep... U get the idea... Amalan idop yg sangat tidak sehat...
Saya dah berusaha sedaya upaya utk tido kul 12mlm dan bgn 6pagi... Tapi masih tak berjaya...
Tiap kali masuk tdo kul 12 mlm, mesti tak dapat lelap...

Pastu cuba kira kambing biri2, tapi masih tak dapat lelap..
Golek2... Guling2.... Masih takmo lelap...
Kul 4 pg bru start ngantok... dan kul 5 pagi baru lelap...
Esok paginya bangun kul 11 jugak!

Dari masuk tdo kul 12 tp x dpt tdo smpai pukul 5 pgi dan bgn kul 11 jgk, baek saya wat keje smpai pagi  baru tdo, betul tak...

Hadoi....
Camne nk jadi normal ni.... T___T

Saya kene buat sesuatu!

Mulai esok, saya kene make up my mind yg my business wajib start beroperasi pada pukul 9pg...
So kene siap2 mandi, makan seme dan start jaet, atau baca email, atau apa…

Hilang......0_0

Image
Salam....

Saya rasa, saya ni agak teruk la jugak..
Sebab saya tak spend time utk comment kat mana2 blog yg saya singgah...
I'm a good loyal silent reader...
Dan mengejutkan jgak bila blog ni mcm sunyi sepi je kan, takde org lalu lalang; tapi bila check stat, alamak.. cam tak caya jer..
Huhu.. ramai jgk yg kunjung ke blog oren ni ek...
Mekasih2 seme...
Cayang korunk.. MUah!

Baru2 ni Asma-Felt-Box agak kelam kabut gara2 Buku Order yg saya catitkan kesemua order dah hilang...
Huwaaaaaaa.....!
Tapi takpe....
Memandangkan saya ialah Orang Super Saiya; I know that I can overcome this prob...
Buktinya ialah 80% dpd stranded order yg tidak diketahui siapa punya telah berjaya diposkan..
Dan tinggal lg 4 items yg belom dipos... dan 2 lagi belom diketahui sape punyer... T__T

Takpe la...
Dah wat silap kan.. Tanggung sendiri la akibatnya...


Tengok! Felt saya dah tinggal byk ni jer lagi....
FELT! FELT! Cepat la sampai.... Saya panik niey....
Coming soon: Acrylic Felt...
Wassalam....



ELMO

Image
Salam...

Erm.... erm....
Camne nak start entry ni...

Wokep... Sy dpt byk request yg minta buat ELMO...
Saya menolak semua request tu mentah2... sebab saya tak tau ELMO tu haper...
Ingatkan dorang cakap EMO...

Tetiba beberapa hari lepas, adik sepupu saya minta saya buatkan HP strap ELMO utk dia..
Nak 2 biji pulak tu...

Kalo org laen, mmg tolak mentah2 dah, tapi demik darah daging sendiri, tak dapek nk menolaknya...
Pastu tanya ENcik Google; camne rupa EMO...
Encik Google marah. Dia kata, "Bukan EMO la; ELMO!" Pastu dia terus tunujkkan gambar ELMO yg hepi memanjang...

Rasanya cam takde la sesusah mana kan..
Lalu, terus buat drafting dan jahetkan utk Shafiq ni...
Inilah rupa ELMO ituuuu.....


Shafiq nk 2 biji... Dia satu, awek dia satu....

Elmo ni kecik je haaaa... Saya jual RM3.50 sebiji... Ok la kot...
Leceh gak nk wat ni....
Wassalam....

Muah!

Image
Salam..



Nak dengar citer tak...

Arini befday Pakwe... Jadi Makwe pun wish "Hepi Befday, Baby" .... >_<

Awak, terima kasih krn igt befday saya... Kasihmu diterima, sayang...

MUah!
- TAMAT-
P/S: Saya harap citer ni tak di'rated' 18SX...



Ribbon Baru Sampai...

Image
SAlam...

Huhu.. Terkejut gak tgk byk komen utk entry AKAUN yg lepas...
Mekasih krn sudi baca.. (walaupun tak abes..).. HUhuhu...

Sebab dah penat menulis entry yg panjang lebar tu, saya pun rest dari menulis entry (dan rest dari menjenguk blog oren ini) utk beberapa ketika...

Semalam, ada brg sampai... Biasanya, packing kecik gini Encik Posmen Kacak yg hantarkan, tapi kali ni van poslaju plk yg antar.. Takpe la.. Takde jodoh gamaknyer... (tetiber..)

Okay, untuk pengetahuan anda seme ribbon bunga dan polka dot dah out of stock, dan saya beli ribbon pesen lain plk... Ini lah pesennyer....

 Yup, ada lapan pesen...
 1. Pesen Polka Dot Pink 2. Polka Dot Biru 3. Polka Dot Ijau
 4. Pesen Rerama Hepi 5. Pesen Tengkorak Kiyut 6. Pesen Bear Guling2
7. Pesen Pink Bulat Tak Abes 8. Pesen Rimau Bintang Albino
Ni seme lebarnya 1cm... (sbb sy byk guna yg lebarnyer semacam ini..)
Harga, cam biasa:  70sen utk half meter each
Ataupun 
RM5.50 utk sepaket (half meter X 8 pesen di atas)
Skrg saya ni dlm mood MALAS... …

THe Simplest Way to Manage your Small Business Account

Image
Salam
Pergh.. Panjang giler tajuk... Tak tau nak letak tajuk apa yg lebih ringkas dari ni...
Ok, harini nk share ngn korang camne cara sy manage my business account... Sy mmg SANGAT TAK SUKA BUAT AKAUN dan ZERO KNOWLEDGE dlm buat akaun...
Tapi sejak tahun lepas, ayah minta sy handle akaun family bisnes; dan akibatnya setiap malam kene torture tiap kali wat closing.. Sebab saya mmg sgt lembab dgn number.. Tak percaya, cuba tanya no tepon saya.. Mmg akan copy n paste jer...
Actually, apa yg sy nk share ni mmg sgt2 basic..  Hampir 90% dari korang dah tau cara ni...  So entry ni hanya dikhaskan kpd 10% dari anda yg: 1. Tak suka subjek akaun (mcm sy) 2. Budak Sains Tulen (mcm sy) 3. Masuk U tapi tapi course takde kaitan ngn number (mcm sy) 4. Tapi terpaksa buat akaun sbb nak tau gak byk mana dapat tiap2 bulan (mcm sy)
Okay, straight to the point!
1. BUKU AKAUN
- Sediakan sebiji buku (tak kesah buku apa2 pun) - Buat page: CAPITAL, SALES, PURCHASES, EXPENSES, DRAWING
- CAPITAL ialah MODAL.. …

Baby...

Image
Salam....

Sy tak tahan betul tgk video ni..
Walaupun takde kene mengena ngn craft, tp nak share gak...


Tak kelakar kalo tak dapat faham apa baby ni cakap....
Wassalam...

Mini Felt Pack

Image
Salam...

Dah jarang post pasal order customer dan ready made items...
Sebabnya malas nak show-off..
Nak2 bila terserempak design yg sama (yg saya reka) kat blog org lain yg dijahit oleh org lain dan state kat bawah tu, "for sale"...
Pergh.. Sentap siot!!

Tapi memandangkan saya tak register it as my pattern..
Dan mengikot akta yg berkaitan ngn internet, setiap gambar, atau cerita, atau apa2 hasil artistik, karya dan sebagainya yg dipublish kat internet (tanpa register n trademark) maka hasil artistik dan karya itu boleh digunakan oleh sesiapa saja tanpa perlu minta izin dari tuannya...

Penah baca hal ni kat suratkabar aritu..
Tapi tak tau la kot2 ada akta baru yg digubal...
Malas nak cari....

Yg saya tau bile design kita ditiru dan dijual pulak; memang sentap abes!
Paling best jual murah2 plk tu....
Sabar je la...
Tapi org yg tak kreatif ni tak perlu la diamik port sangat..
Customer akhirnya dapat menilai sejauh mana ketelitian dan kasih sayang yg dicurahkan ke atas setiap pr…

Sape Belom Dapat BArang...

Image
Salam...


Ni ialah Starter Pack versi Excited yg bernilai RM35.00 termasuk postage....

Saya nak buat satu pengumuman...
Sesiapa yg dah byr tapi belom dapat2 lagi barang, sila email saya di asema84@gmail.com.
Saya mengalami Short Term Memory Lost.. 
(dalam hati: Sebenarnya senarai order dah hilang.. Kui..kui..kui..)


Mekasih.. :)


Dan skrg tgh siapkan satu projek yg sangat menggembirakan hati saya...
Ya! Projek itu memang sgt menggembirakan (hati saya)..

IsyaAllah saya akan launch minggu ini...
Huhuhuhuhuhu...

Mesti bekerja kuat! CHAIYUK! CHAIYUK! ASMA!!! :D

Wassalam....



Kucar Kacir

Image
Salam...

Ini ialah Hair Clips BUnga Simple...



Idop saya agak kucar kacir...

Sejak Isnin lepas, saya tolong makcik kat gerai pisang goreng...
Sebab pekerjanya yg 2 org tu belom balik dari Thailand...
Start kul 8 sampai Maghrib...

Balik umah terus je reply email, packing brg dan wat delivery kat area Kuantan...
Lewat malam baru jaet2 sampai tak larat baru tdo...

Tapi naseb baek sempat siapkan brg2 on-time (walaupun sambil jaet, sambil nanges...T__T)
Dan pos barang pun curi2 kuar time tak ramai org kat gerai...

Macam hape jer kejap2 basuh pinggan, kejap2 jaet,kejap2 buat air, kejap2 reply sms customer, kejap2 bungkus pisang goreng, accept kol customer, kejap2 goreng pisang goreng... MUka senyum, tapi hati nanges duk pikir sempat ke tak sempat dll...

Akibat kucar-kacir, dah tersilap tak masukkan 1 dozen keychain ring dlm order customer...
Dan juga tak masukkan balance dlm 2 parcel...
Malam tu pi bank terus transfer duit kat cash deposit...

Sy takleh guna online banking utk transfer duit s…

Button LOVE dan BUtton FLOWER (11mm)

Image
Salam...

Seperti yg dijanjikan, buttons baru dh pun sampai...

BUTTONS BUNGA
 Ada 5 kaler Diameternya 11mm Harga: RM1.50 sepaket (10pcs)
Ini adalah perbandingan saiz dgn button bunga yg sebelom ini...  Button atas tu yg 14mm... Button bawah 11mm
Ada satu lagi buttons baru...
BUTTON LOVE
 Yg ni pun ada 5 kaler... Dan diameternya pun 11mm.. RM1.50 sepaket (10pcs)
Ni ada perbandingan saiznya... Button atas yg 14mm... Button bawah yg 11mm
Buttons lain ada kat SINI Saya dah kena selesema... Idung ni sumbat2; kepala pulak saket...
Apepun; hari ni Asma-Felt-Box dah start beroperasi semula... Arini pos barang, restock materials, dan start jaet2 ready-stock utk letak kat beberapa kedai...
CHAIYUK!
Wassalam...


SI BUnga Lipat

Image
Salam....

Nak update blog tp tak tau nak cakap apa...
Ni adalah gara2 perut yg membulat...
Membulat sebab pregnant kuih raya...
Hohoho....

 Ini ialah brooch... Saya tak tau nama dia siapa.. Jadi saya menggelarnya Si BUnga Lipat...
Button baru dh sampai... Bentuk bunga dan LOVE.. Yg ni kecik sket... Saiznya 11mm...
Nnti sy update ek.. >_<
Wassalam...


Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k