31/10/2011

Finished Products or Raw Materials....

Salam...

Salah satu soalan yg paling kerap saya terima ialah;

"Akak, mana lagi untung; jual produk felt yg kita jaet sendiri; atau jual bahan2 mentah untuk buat felt craft..."

Jawapan saya:
Of course la produk yg kita jaet sendiri....

"Abes tu nape akak jual bahan2 mentah untuk buat felt craft.."

Jawapan saya:
Errrr........ :P

Alaaaa.... Kenapa tanya soklan yg memaksa saya berfikir.... X(
Baek la... Nk dengar saya explen ke...

Seme kata: TAKMO!!! <---(sebab dh agak mesti nk bebel panjang2 cam selalu kan....)

Ok, kalo gitu tekan BACK....

Wassalam.....





























Haha....
Kene tipu....

Nampaknya awak kene dengar la saya explen memandangkan awak yg pilih utk berbuat demikian..
Masih belom terlambat utk tekan BACK.. HUhuhu....("dengar" adalah perkataan yg kurang sesuai utk ayat ini... Tapi sape kesah kan...NGehehehe......)

Okay, actually... saya jual jgak barang2 utk buat felt craft sebab:
1. I was a full time crafter (ya.. I was..)... So it was my only source of make living...
2. I was bored...
3. I had so much time to cut, pack, message, shop, email and what so ever...
6. I can have materials with cheaper price... well, not so cheap; but cheaper....

(1,2,3,6????... Nampaknya Asma benar2 telah gila.... O_o)


Itu la jawapannya.. (kenapa rasa cam tak menjawab soklan..)
Apapun, sumber pendapatan craft utama saya tetap dari produk craft yg saya hasilkan,...
Craft supplies adalah wang sampingan...

Secara logiknya, tak mungkin saya dapat idop dgn hasil jualan barang2 mentah ni; sebab keuntungannya tak seberapa.. Sebagai contoh, sebiji butang saya dapat dgn harga 9sen; dan saya jual 15sen... Untung 6sen... Kalo orang beli 100biji; dapat untung sebanyak RM6.00.. Untuk dapat harga 9sen, kene beli skurang2nya 2000biji (design dan kaler yg sama)... Kalo abes 2000biji ni; dapat untung RM120... Tapi berapa lama baru abes 2000biji butang tu... Camtu la secara roughlynyer....

(Kecuali mereka yg ada modal tebal; dan tak menyara idop dgn hasil jualan tu...)

Tapi dgn menghasilkan produk sendiri dari felt (sama ada making ur own design atau custom design), bole letak harga sendiri... Dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda (kalo tak kira modal tenaga kerja) berbanding harga material...

Sebagai contoh sebiji HP case bole letak harga dari RM10- RM25...
Kos material = RM3.00
Kos tenaga kerja (iaitu diri sendiri yg menjaet) = unlimited...
So, dah untung RM7 hingga RM22 utk sebiji HP case...

Ya.. obviously making more HP cases are wayyy profitable... And I will never stop making it....
HUhuhuhu....

Saya rasa saya ni suka cakap berbelit...
Lebih baek saya berhenti sekarang sebelom seme orang pening...

Diharap entry ni berjaya menjawab soalan yg paling kerap saya terima ni...

Wassalam....






















Yep...
Kali ni betul2 berhenti......

Wassalam....


29/10/2011

Acrylic Felt

Salam...

Untuk pengetahuan anda, masa utk saya online dah sangat limited, begitu juga dgn masa utk saya packing barang...
Skrg saya cuma mampu online pada waktu malam dan bukannya setiap hari...
Kalo nk citer sebab berlakunya hal yg sedemikian, ceritanya sangat membosankan dan akan membuatkan anda tertidur like a baby; jadi let me keep it to myself...

Saya minta maaf sebab tak dapat reply email on the spot, dan kadang2 tak dapat post barang pada waktu yg ditetapkan... Masa saya agak fluctuated; tapi dalam masa yang sama perlu commit pada hal yg satu lagi tu jugak.. Dan dah agak lama tak buka FB.. Tak tau la byk mana mesej kat dlm tu.. Dan entry ni pun di post oleh orang laen walaupun saya yg menaipnya... (Mekasih Encik Orang Laen.. ^_^)

Saya baru je beli phone baru, iaitu Samsung Galaxy Mini; tapi malangnya saya tak reti guna...
Tujuan beli phone ni ialah supaya dapat reply email dan check FB at anytime macam dulu...
Tapi nampaknya saya tetap takleh online...

Ya, sebab area saya berada ni tiada wifi...
Namun lepas saya sumbat Celcom Broadband pun masih tak dapat...
Ntah la.. Mungkin saya memang jenis malang kot...
Kene pegi balik kedai tu dan minta dorang settingkan...

Tetiba rasa macam sangat out-of-date sebab terkial2 pakai phone ni...
Ditambah pula dgn adik saya cakap, "Seme phone pun dah touch screen la skrg.."
Owh.. Yeke... HUhuhu...

Okey...
Acrylic Felt dah lama sangat dah sampai tapi saya baru je sempat lipatkan mereka...


Ini la mereka tanpa flash...


Ini pula mereka bersama flash...

Ini ialah versi sample, jadi saya cuma ada 10 pack jer...

Harganya RM25 (termasuk postage)...
Dalam setiap pack ada 10 keping iaitu satu keping setiap warna dan ada 10 warna semuanya...
Setiap keping saiznyer 23x25cm (cam biasa la..)
Warna semenyer seperti di atas....

Acrylic felt ialah felt jenis lembut dan gebu...
Ala2 cam wool felt gak la kot; tapi texturenye lain sket....

Yg ni sape cepat dia dapat ea...
Kira sape bayar dulu dia dapat la, sebab ada 10 pack jer..
Dun worry, saya akan order lagi kalo ada sambutan.,..
Sebab saya sendiri pun sangat suka guna acrylic felt ni berbanding polyester (kalo nk wat keychain dan plushie)...
Kalo wat purse; polyester felt jauh lebih sesuai...

Okay, nnti saya update pulak buttons yg baru sampai tu...
Ada 2 jenis button yg baru, button lain adalah sama sepeti yg tersenarai dalam page BUTTONS
Dan ada beberapa lagi craft material yg baru..

Ada masa online nnti saya update yer...
Mekasih seme kerana sentiasa support saya....

Wassalam...



26/10/2011

QUICK UPDATE

Salam...

Just a quick upadate kerana Asma-Felt-Box masih tunggang langgang...

Ini ialah stok yg baru sampai....


BUTTONS!!!

Saya masih belom berkesempatan tangkap gambar elok2...
Dan belom packing elok2...
Dan belom kira lagi berapa harganya....

Perghhh.....

Dan Acrylic Felt pun dh sampai...
Belom unpack dari wrapper lagi...
Dan very limited stok sebab saya beli sket je aritu dan harganya bole tahan gak mahal...

Adik saya akan bernikah lagi 17 hari..
Dan saya perlu pulun menyiapkan doorgift beliau,...

Dan actually saya amat tertekan dan tidak gembira...
Bukan sebab doorgift; tapi sebab adik saya yg juga merangkap kawan baek saya akan pergi dan tinggalkan saya sorang diri ...
PAsni dah takde dah kawan nk gurau2 dan berkongsi rahsia....

Tak Best... :<

Wassalam....

07/10/2011

Pejabat Pos.. Wait 4 Me,,,,!

Salam...

Baru perasan, entry blog ni lately terlalu banyak perkataan..
Dan tak seperti 22 tahun hingga 5 tahun lepas, kini saya sudah tidak begitu gemar perkataan...
Tp nmpaknya perkataan masih lagi menggemari saya...

Baik la, entry ni takmo byk sgt perkataan...


Ni ialah parcel yg sy packed malam tadi...
Yg bunga coklat itu ialah beg raya saya... :D


Dan sekarang saya nk poskan....

Baik la pejabat pos... I'm on my way...
Weeeeeee.....


Wassalam...

P/S: Is this what we called as a cheat post.. :/


05/10/2011

Maaf Semua.. :(

Salam...

Saya nak mohon maaf kpd semua customer yg buat order bulan ni...

Adakah anda mengalami pengalaman yg menakotkan seperti berikut:
1. Anta email atau order form; tapi tal reply2 (atau lambat sgt replynyer..)
2. Inbox kat FB tapi lambat sungguh dapat reply dari Asma..
3. Dah bayar dan dah inform; tapi takde reply n barang tak sampai2 pun...
4. Dah bayar dan dah reply dan janji nk pos esok; tapi dah 2 3 hari masih tak sampai2 lg barangnya...
5. Dah inform yg barang masih belom sampai; tapi tak reply2 pun lg... dan barang masih jugak belom sampai!

APA NI!!!

Ya, jika anda mengalami pengalaman berikut ketika berurusan dengan Asma Felt Box pada bulan September (dan awal November ni..) percayalah; anda tidak kesorangan....

Saya minta maaf banyak2 kat anda semua sebab dah merosakkan mood berkraf korang...
Saya mengaku yg ini adalah kesilapan saya dan I'm trying my best to fix all those problems stated...

Berikot adalah beberapa reasons yg menyebabkan berlakunya trauma di atas:
1. Sy  dh jarang buka email kerana busy dgn hal lain...
2. Byk email yg masuk dalam SPAM.. (sebab SPAM gunakan nama customer yg penah email saya; dan dgn bijaknya saya masukkan SPAM tersebut dalam folder SPAM... Bijak kan.. )
3. FB pun jarang buka sebab busy ngn hal lain jgk..
4. Minggu lepas ada byk order yg dapat pd hari yg sama, dan barang yg sama, jumlah payment yg sama dan payment dibuat pada hari yg sama. Dan saya jadi pening (ditambah dgn hal2 lain yg turut muncul pd minggu yg sama)...
5. Disebabkan busy dgn hal yg lain,saya paskan proses pengeposan kpd orang lain, dan anggap semenyer dah settle... Rupanya BELOM! Waarrrgggghhhh.. O_o
5. Aper lg ek....

Saya takmo jadikan hal "busy dgn hal yg lain" sbg alasan tak dapat melayan customer dgn 1st class service; tapi saya terpaksa citerkan juga sket2 sbb ni 1st time seme mende jadi tunggang langgang yg melibatkan byk  pihak (dan byk wang)' dan kene marah pun ada la jugak...

Oleh itu, sekali lagi saya memohon maaf kpd anda semua yg terlibat dalam insiden di atas; dan berharap anda sudi memaafkan kesilapan saya ini.. I'm trying my best to fix this problem... dan akan mengemaskini order2 anda pada minggu ini juga...

"Hal Lain" tu masih ada, tapi dah reda... Dan "Hal Lain yg BAharu" akan muncul Khamis ni... Tapi saya akan berusaha untuk TIDAK membenarkan kemunculannya mempengaruhi perniagaan saya lagi...

CHAIYUK! CHAIYUK!

03/10/2011

Pertemuan dgn Objek Sexy yg Menggugat Iman... (tajuk hyper..)

Salam...


I've wrote a note in FB and would like to share it here... >_<



Penggantung Keychain ialah item yg saya cari sejak December 2010...
Bila 1st time saya buka gerai kat Midtown Esplanade, produk utama saya ialah keychain and I need to display it in proper way..
Unfortunately, dh puas pusing2 satu KUantan tapi tak jumpa2 jugak penggantung keychain yg 3 tingkat dan bole pusing2 tu...
Oleh itu saya gantungkan keychain dengan board dgn tali dan dawai berbentuk "S"...

Rakan peniaga lain byk kali suggest guna penggantung keychain supaya nampak lebih menarik dan profesional...
Saya faham apa yg mereka maksudkan, cuma masih belom jumpa penggantung keychain yg suka menyorok itu...
Mungkin bole beli kat KL, tpi berbaloi ke kos nk pergi balik KL n pusing2 cari penggantung kechain tu pastu balik Kuantan..
Memang tak berbaloi....

Walaupun begitu, saya masih pusing2 bandar Kuantan mencari2 penggantung keychain because i really need it...
Dalam tempoh it juga saya selalu tanya byk2 kali kat kedai yg jual "alat2 pameran" in case dorang ada stok penggantung keychain; tapi jawapan mereka begitu menghampakan...

Akhirnya saya mengalah.. Dah dekat setahun tak jumpa2 jugak penggantung keychain ni...
Jadi saya pikir nak gunakan alternatif lain utk gantung keychains...
Iaitu, netting stand kecik yg bole letak atas meja, kemudian gunakan pencangkuk khas utk gantung apa2 yg nk digantung...
Ia mempunya 4 permukaan dan bole dipusing2... Fungsinya sama cam penggantung keychain...

Kalo fungsinya sama cam penggantung keychain, nape tak beli yg ni jer...
Sebab yg ni harganya RM55. Pencangkuk saja dah RM1 sebiji dan ia memerlukan dlm 20 pencangkuk atau lebih... SO dalam RM80 jugak la.. Dan saya mmg kedekut (kecuali bab makan)...
Sedangkan penggantung keychain tu paling mahal pun RM30 kot...

Semalam, iaitu September 2011; saya pegi ke kedai "alat pameran" itu lagi dgn niat nk beli netting stand yg saya maksudkan itu dgn berbekalkan RM150..
Sampai kat sana saya dah amik dah netting stand tu, dan tak semena2 saya terpandang satu objek yg sangat sexy...
Tersangat sexy dan mempesonakan sehingga ia hampir2 membuatkan saya menanges...

Pengantung keychain 3 tiers di dalam kotak.. Ada kaler itam dan putih.. Berharga RM27.00 per unit...
Tanpa rasa bersalah saya meletakkan kembali netting stand itu di tempat asal dan dgn rakusnya menyambar penggantung keychain putih yg sexy itu...
Dan dalam masa yg sama saya terpandang sejenis lagi penggantung keychain jenis kecik (bajet version kot)... yg berharga RM15.00 seunit dan ada kira2 ada dalam 20 unit terpamer di situ...
Ada juga yg warna silver yg berharga RM20; tapi saya suka putih sebab ia nampak suci sperti saya (dan ia lebih murah..)

Saya hampir berguling2 kegembiraan, tapi tak guling la.. Wat malu je nanti....

Dengan hati yg berbunga2, saya terus amik 2 biji penggantung keychain budget version dan juga penggantung keychain 3 tiers yg dah saya amik pada awal kejadian tadi...
Jumlahnya RM38.00..

HAAAAA!!!
Biar betul...

 RM27+RM15+RM15 = RM57 (ke sy yg salah kira..)

Saya minta amoi comel tu kira sekali lagi... Tapi dia dgn muka confident dan tak mesra alam bgtau yg dia dah kira dgn betul..
Jadi saya terus je la bayar...

Yippi! Yippi!

Dalam nak beli mende lain dpt pulak mende lain yg jadi idaman ati sejak setahun yg lepas...

Soalan:
Berdasarkan petikan yg membosankan dia atas, pada pendapat anda adakah gadis comel ini betul2 gembira dengan kejadian yg menimpanya semalam, atau kegembiraan yag terpancar di wajahnya itu adalah sengaja dibuat2 untuk menimbulkan propaganda di FB beliau... Sila beri jawapan dengan menggunakan 3 perkataan sahaja... 

Jawapan yg mempunyai lebey dari 3 perkataan, bom akan diposkan ke rumah anda.. Harap maklum...

Inilah objek2 sexy yg saya maksudkan tu....

Wassalam...