30/12/2011

Tempat yg Jauh.....

AMARAN: INI BUKAN ENTRY CRAFT...

Salam....

Hi, pekabar korang...
Rindu saya tak..
Haa.. Tak rindu... Erm takpe la.... :(

Sory seme, saya dah janji nk buka kedai pada 27hb; tapi baru arini start buka...
Sebabnya saya smpai umah hari Rabu dan Khamis saya settlekan seme borang pesanan dan packing barang...
Petang ni baru nak poskan seme order yg muncul di saat saya tidak berada di sini....

Nape lama sangat cuti ni, Asma...
Huhuhu.... Sebabnya saya telah pergi ke sebuah tempat yg tersangat la jauh...
Yg tak tercapai dek kaki....

Tak caya ea.... Nah, tgk niey......

Penatnya beta jalan.. Dah sampai ke....

Wah... Dah sampai.... Sukanya aii... XD

Haaa....
Kan dah cakap... Jauuuhhhhh.....
Huhuhu... XD

HUhuhuhu....
Actually, ni gambar time saya jalan2 kat Universal Studio aritu...
Pergh, penat sangat tapi seronok....
Paling seronok ialah Transformers dan Shrek 4D...
Paling tak seronok ialah roller coaster kaler merah.... Memang tak best... Tapi kalo naek pun tak rugi... Pengalaman paling menakotkan dalam sejarah idop saya... Mengucap byk2 dalam ati....


Tgh jalan2 tu terserempak pulak dgn jejaka idaman saya (sila baca: pakwe baru saya..)...
Suka giler smpai lompat2....

Pergh.. Macho sioot!! XD

Beliau berkata : Hey baby... U r so cute... Come, gimme a kiss....
Saya berkata: Oh darling... I'd love too.. but I can't...
Beliau: Why.... What's the matter, dear...
Saya: B'cos someone is waiting for me at my hometown...
Beliau: Who is that... Is he more handsome than me....
Saya: No, he is not handsome at all.... But he is so cute that I can never resist....
  
Fikiran saya terbayang2 kat sorang budak tadika yg setia menunggu saya kat dalam kotak kat umah....
Sapekah budak tadika itu.....
Adakah dia sangat kiyut sehingga saya sanggup mengenepikan jejaka kacak di atas...
Mengapakah budak tadika itu menuggu di dalam kotak.. Kenapa tak keluar saja menghirup udara segar....

Tunggguuuuuuuuuu...............

Wassalam....

P/S: Ok la bg hint sket.... Namanya bermula dgn "L"


29/12/2011

Year End Sale

Salam...

Kat mana2 pun ada Year End Sale la ni....
Saya pun nak join jugak la... Bole tak...

Ok, jadi 1st product on sale ialah:

A SACK OF BUTTONS

RM13.20

RM10.00

(mulai harini sehingga 31 Disember..)

Erm...
Apa lagi yg nak bagi sale ea....

Wassalam....






20/12/2011

TAK NIAGA

Salam...

Saya akan ke Singapore 22hb (Khamis) dan balik semula pada 26hb....
Jadi pos terakhir ialah esok..

Kepada anda yg nak place order dan nak cepat, minta maaf sy tak dapat proses dalam tempoh itu...

Pembayaran terakhir ialah pada hari esok (Rabu sebelom 8 malam) dan inform pembayaran sebelom 9 malam... Lepas 9 malam saya akan offline sehingga 26hb...
Tapi hari Khamis tu saya akan buat pengeposan terakhir...

Order yg dibuat selepas Rabu 8 malam akan diproses pada 27hb...

Kepada anda yg nak place order dna tak kesah dapat selepas 27hb, kesudian anda amat dialu2kan...

Erm.. Tu je kot...

Sebenarnya mmg dah planning nk pi SIngapore, tapi dah terlupa ttg Asma Felt Box...

Minta maaf byk2 sbb bgtau hal ni last minit...

APapun saya sayang korang sebab korang comel macam saya... >_<

Wassalam...

19/12/2011

DIY Felt Cake

Salam...

Sape nak buat kek, tapi takde resepi...
Takyah resepi2... Meh dapatkan tepung kek ni meh...
Seme ada kat dlm ni, cuma perlu bancuh jer....

 Ada kek oren...

Ada kek coklat (my fevret...)

Butter kek pun ada... :D

RM8.00/paket


Jangan terpedaya....!

Ini ialah bukan adunan kek; tetapi DIY Felt Craft Kit...
Dimana anda perlu menjahit felt2 tersebut untuk menghasilkan felt kek...

Tiada oven diperlukan dalam proses penghasilan kek ini...
Dan kek tu kalo korang nak makan pun bole <--(ini adalah tipu.. :D)

Berminat, sila isikan borang pesanan.. :>

Wassalam....

P/S: Sy telah cuba sedaya upaya utntuk tidak memasukkan sebarang perasaan ke dalam entry ini... Tapi nampaknya ada sedikit perasaan gembira di situ... Ya, di tempat ada muka orang tu... 

Sila maafkan saya... :( <---(sekali lg berperasaan....!)


18/12/2011

Advice of The Day...

Salam...

Advice of the Day:


Nasihat ini saya nak share kpd semua crafter2 di Malaysia dan juga semua peniaga online supaya sentiasa beringat supaya tidak mendedahkan keburukan, kesilapan, kelalaian, kelemahan dalam blog atau FB korang kerana ia akan menjatuhkan nama baik korang... (and obviously, korang tak buat begitu kan..)

Mekasih kpd Encik/Puan/Cik Anonymous krn memberi nasihat yg berguna ini...

Saya tak dapat berterima kasih kpd beliau secara personal krn takde sebarang link yg ditinggalkan dan saya pun tak dapat melawat blog beliau semula... Mungkin beliau sorang yg pemalu jadi memilih utk tidak mendedahkan nama...

Apapun, sy tak kesah sgt mendedahkan kelemahan diri kat sini sebab segala kesilapan yg saya buat maybe boleh dijadikan iktibar kpd crafter2 lain supaya mereka takkan buat perkara bodoh yg saya buat ni... Lagipun pembaca blog ni rata2nya ialah crafter jugak... Dan kpd mereka yg baru berniaga online mungkin boleh belajar dari kesilapan yg saya buat ni...

Dan Alhamdulillah... Setakat ni customer sy semenyer dari kalangan org yg baik2 dan kompromi.. Walaupun mungkin ada yg serik ke ape ke; mungkin mereka pun takmo beli dh dari saya sbb servis sy yg sgt membosankan buat mereka rasa cam kene tipu je; tapi ini akan buat mereka cari blogshop lain dan dan memanjangkan rezeki kat orang lain. Isn;t that great...,!!!

Mungkin ini juga satu tindakan bodoh, membiarkan customer cari kedai lain g servis lebih baik... Tapi cam saya cakap dlm entry sebelom ini; I am not a full-time crafter anymore... Sy tak mampu nk penuhi kehendak semua orang.. Dan ada juga customer yg saya abaikan sbb tak dapat nk commit utk deliver brg tepat pada masa... I just can't help it... Sy takmo buat perniagaan ini sbg satu bebanan yg memaksa saya jadi exhausted... Sy nk tgk siri kegemaran saya, bwk adik2 pi makan kat McD, karaoke, shopping dan menjahit dgn gembira... Sy nk buat dgn enjoy dan ikhlas utk semua... Walaupun bukan seme puas hati...

Sebab itu juga sy tak letakkan harga yg terlalu rendah demi bersaing dgn blogshop lain semata2 utk buat org sukakan saya.. Yg last2 ia akan buat saya popular, penat tapi untung tak seberapa... Nope, itu bukan cara saya... Sy takkan spoil market dgn main ngn harga barang...

Tapi, nasihat ANon tu buat saya berfikir...
Mungkin pasni saya tak perlu lagi bercerita ttg perasaan saya dalam blog ni...
Mungkin saya tak perlu citer ttg aktiviti2 peribadi yg berkaitan dgn kraf dalam blog ni lagi...
Mungkin saya tak perlu share apa2 kejadian baik atau buruk dalam blog ni lagi...
Mungkin saya tak perlu merepek banyak2 dan panjang2 dlm blog ni lagi... (seperti yg anda baca sekarang)
*walaupun merepek tapi ada juga org sudi baca.. Huhuhu... *

Mungkin saya cuma perlu update brg2 baru je dalam blog ni...
Mungkin saya cuma perlu tampal gambar je dan tak tulis panjang2...
Mungkin saya cuma perlu repost balik entry2 produk2 sebelom ni...
*mcm blogshop lain*

I am considering that....

Wassalam....





15/12/2011

T__T

Salam...

Sy malu nk citer ni... Tapi nk citer jgk...

Bbrpa ari ni sy sgt bz oleh itu sy pas kan proses pos brg kpd adik saya...
Seme parcel tu sy dah tampalkan alamat dan dia cuma perlu isi borang kat pejabat pos (sbb borang dlm simpanan saya dh abes..)

Pastu......
Ramai customers yg complaint brg dorang tak sampai2...
Sy tak heran, sbb ada waktu2 poslaju ni pun cam tenet jgk tetiba je tak selaju mana...

Dan tenet pulak slow cam siput, nak loading gmail punyer la lama... -__-"
Nk reply email satu satu pun sempat lagi golek2 tido...
Last2 terus tdo, tak sempat reply....

Dan td, lepas blk dr kerja; ibu memberi saya maklumat yg sangat pelik...
"Byk barang sampai.. Awk order apa byk sgt ni..."
Aik.. Sy tak order apa2 pun....

Tiba2 ada 9 parcel poslaju berlonggok dlm bilik...
Aik! Bila pulak sy order brg....
Ajaib sungguh....

Rupa2nya.....

Seme tu ialah brg2 customer yg adik saya poskan aritu...
Beliau telah silap isi ALAMAT PENERIMA kat ALAMAT PENGIRIM...

T____T <---ini je yg mampu saya lakukan...

Dan skrg sy abeskan malam saya dgn anta email kpd customer2 yg tertanya2 status bg dorang...
Tak tau nk nanges ke nk gelak...
Sbb ibu saya gelak lps tau hal sebenar... <--tak baek dier.. T__T

Ok, takpe2... Biasa la rugi2 sket.. Dah nama pun niaga.. <--nak sedapkan ati...

Wassalam...



10/12/2011

Entry Buang MAsa je Baca....

Salam...

Betul... Sekarang saya dah jarang online...
Jarang update blog...
Jarang check email...

Dalam sehari, cuma 1 waktu je saya leh check email, FB, blog dan sebagainya...
Kalo sebelom ni saya full-time crafter, tapi skrg tidak lagi...
Kalo dulu saya online 24 jam dan dapat bg feedback spantas halilintar; tapi kini tidak lagi...
Kalo dulu saya bole pos brg setiap hari; malah 2 kali sehari; tapi kini tidak lagi...
Kalo dulu saya bole amik masa 1 jam utk wat 1 blog entry; tp kini tidak lagi...
Kalo dulu sy update blog pd tgh malam (sbb waktu itu ialah sy paling kreatif); tapi kini tidak lagi....

Walaupun jadi fulltime crafter adalah lebih menggembirakan...
Dan mendapat hasil yg jauh lebey lumayan; tapi kadang2 apa yg kita nak sangat ni; tak semestinya kita dapat...

Saya tak bole biarkan ibu dan ayah saya terus menerus mencari wang utk menyara kami ber8...
Saya dan adik2 perlu turun padang jugak, walaupun kami mmg tak minat...
Adik sy sorang dah jadi isteri; dan yg sorang lagi tu baru berusia 20 tahun dan masih gila merayau2 ngn member tanpa arah tujuan... Yg 2 org lg tu masih bersekolah....

Ayah tak pernah harapkan saya mewarisi perniagaannya, sbb dari kecik sy menunjukkan yg sy sgt2 tak berminat dgn perniagaannya ini.....
Ayah sgt berharap pada adik lelaki sy yg berusia 20 tahun tu, sbb beliau sorang yg sgt ramah; berwajah manis; digemari ramai dan pandai bergaul.. Sgt berbeza ngn saya yg garang, tak friendly langsung, tak suka berbual2 dan tak suka layan org merepek2... Nak2 makcik2 yg kuat mengumpat dan buat lawak yg tak lawak pun... Sy tak pandai buat2 gelak, kalo rasa ia tak lawak....

Tapi adik sy sgt muda dan blurr sgt2....
Ayah pula dh tak larat dh nk niaga cam dulu...
So saya terpkasa tunjukkan yg konon2 sy sgt berminat; supaya ayah bole stop dan biar saya uruskan...
Saya tau ayah tak percayakan saya; tapi ayah pun takde pilihan lain...

Ayah tak percayakan saya; sebab saya tak pandai masak...
Ayah tak percayakan saya, sebab muka saya sangat jujur.. Bila marah, terus nmpak marah.. Bila tak suka, terus nmpak tak suka.. Dan ini adalah sgt bahaya bila berhadapan dgn customer... Saya tau.. Tapi ni mmg diri saya.. Tak pandai berlakon....
Ayah tak percayakan saya, sebab saya tak suka diarah dan takkan terima arahan....
Ayah tak percayakan saya, sebab mulut saya bisa bila marah... sbb sy tak dapat bendung marah saya.. Cam ibu kata; amarah saya adalah yg paling depan, sebelom iman....

Tiba2 saya amik alih tempat ayah dan kalo tersilap langkah je akan terus jejaskan nama baik yg ayah bina selama ini...
Ada tak saya mention yg ayah saya sgt garang.. sy pun takot...
Dan ada tak saya mention yg adik2 saya rela tgk ayah marah; dari tgk saya marah...
Sbb ayah ada marah; tapi takde benci....
Saya ada marah; dan ada benci.....

Mmg saya teruk... Saya tau...

Pendapatan sbg crafter adalah sgt2 cukup utk menyara idop saya; tapi bukan utk menyara kami berlapan..
Dan ayah pun dah jemu mencari rezeki dgn cara yg sama sejak 35 tahun yg lepas...
Dah sampai masa ayah stop dan buat apa yg dia suka pulak...
Macam tgk movie2 yg dia suka sgt tgk tu...
Atau jalan2 pusing Malaysia....
Atau  baca buku2 tebal yg dia suka sgt tu...

Oleh itu, saya tak bole jadi full-time crafter lagi...
Cuma leh jadi part-time crafter... cam dulu...
Maybe selepas beberapa tahun, bila adik saya dah bersedia mewarisi takhta; saya akan serahkan crown ni pada dia dan sambung journey sy sebagai crafter (dgn lebih serius dan menggembirakan...)

Wassalam....

P/S: Entry ini ialah respond kpd sorang perempuan yg terserempak ngn saya kat kedai dan terkejut dan kesian tgk saya berniaga kat kedai ni... Beliau menganggap perniagaan craft saya ni dah bankrupt dan saya terpaksa mencari rezeki dgn cara yg kesian ni... Sebab itu la saya dah jarang update blog, update FB, feedback kat FB pun lambat2 dan sebagainya,,,, Kata2 beliau buat saya nak gelak terkentut2...

Perniagaan ayah saya ni bermula pada tahun 60-an ketika ayah masih bersekolah... Dan kini saya cuma perlu menyambung jer... Sy tak perlu sewa kedai berhawa dingin yg sewanya 2ribu sebulan (seperti perempuan itu), tak perlu stok beribu2 (seperti perempuan itu) dan tak perlu amik stok baru setiap kali fesyen bertukar (seperti perempuan itu)... Saya juga tak buat sebarang pinjaman (seperti perempuan itu - MARA, TEKUN, Agro Bank - dan masih lagi berusaha nk wat pinjaman Public Bank)... Pendapatan harian saya adalah dlm aliran tunai walaupun sedikit dan semua stok saya adalah tunai... Dan skrg perempuan tu nk cari kedai lain yg sewa murah sbb tak mampu byr sewa...

Perempuan tu kata saya ni jenis takot amik risiko... Sebab tu tak berani nk sewa kedai dan jual brg2 craft ni secara komersial... Saya juga tak berani buat pinjaman demi perniagaan (katanya)... Perangai saya ni bukan ciri2 ahli perniagaan... Peniaga mesti berani amik risiko... Saya ni lebih sesuai makan gaji... Kali ni saya desperately nk gelak terkentut2...

Saya sgt kesian kat orang yg terpengaruh dgn buku2 motivasi terutama sekali buku Robert Kiyosaki... Tak nampak ke si Robert tu senyumannya sgt fake.. Senyuman isterinya pun fake.,.. Apa yg beliau tulis mmg sgt2 betul; tapi adakah kita mampu mengaplikasikannya di dunia nyata...

Berani amik risiko <----mmg sgt betul....
Tapi kalo jumpa lubang tapi tak jumpa emas; adakah awak nk gali lubang tu sampai nmpak emas...
Atau patut gali lubang lain pulak, mana tau lubang lain yg ada emas...

Berani amik risiko <----- apabila nampak peluang<-------kreatif!

Kalo awk dapat satu idea yg kreatif, dan nampak peluang utk pengaplikasikan idea tu di tempat yg sesuai dan market yg sesuai; baru amik risiko utk mengaplikasikannya..... Disertakan dgn cara2 yg kreatif utk mendapat sales....

Kalo awk dpt idea dr orang lain; dan tak nampak peluang org nk brg ni; tapi amik risiko melabur dgn semua duit simpanan (dan berhutang..) <---ini ialah bodoh!

Contoh: Jadi ejen vending machine tuala wanita berherba yg tgh hangat di pasaran dan pasangkan kat asrama lelaki <--bodoh!

Pernah tak dgr, peniaga yg hebat ialah mereka yg MAMPU JUAL PETI AIS KAT ESKIMO (eskimo yg dikelilingi ais)... Mmg betul... Tapi saya tak tergamak... Saya pilih utk JUAL WATER HEATER KAT ESKIMO supaya bole dimanfaatkan oleh org ESKIMO yg kesejukan dan pucat tu.. Lagipun saya tak kreatif nk buat dorang beli peti ais...

Saya tau korang tak faham apa yg cuba saya sampaikan...

Cuma saya nk bgtau...
Ada 3 jenis orang...

1. Org yg tak berani amik risiko...Org yg mengikot dan serahkan kepakaran mereka utk digunakan dan ditukarkan dgn wang atau kemudahan utk idop <-----INi ialah orang yg makan gaji... Seme org pun mcm ni; jgn nk segan2 mengaku....

2. Orang yg berani amik risiko.. Tapi dlm masa yg sama takot2 jgk... Selalu confuse nak amik risko ke taknak... Biasanya dia amik masa yg lama utk buat keputusan... Bila perlu, dia buat... Pastu bila perlu dia tarik balik... Kalo amik risiko pun, dia wat sket2... Kalo rugi, rugi sket je... Kalo untung, untung sket jgk.. T__T <----ini ialah PENIAGA!

3. Org yg sgt2 berani amik risiko... Kalo dia nmpak peluang, dia akan bg semua yg dia ada supaya dapat pulangan yg lumayan.. Tak main la melabur sket2... Sanggup abeskan seme wang simpanan dan sanggup meminjam... Sebab yakin hasilkan pasti berlipat ganda.. Kalo rugi, abes papa kedana... Kalo untung, terus kaya raya leh jadi kawan Donald Trump <----ini ialah PENJUDI...

Korang yg mana satu.......

Saya ialah Peniaga Nasi Lemak Pagi2.... Takot amik risiko.... :s



09/12/2011

OWL PHONE CASE

Salam...

Tak tau sejak bila saya suka burung antu...
Seingat saya dari sekolah rendah lagi saya suka lukis burung antu kat pohon tak berdaun pastu ada bulan mengambang kat belakang....

Camni la rupa mereka....

Ini ialah phone casing

Apapun.... Burung antu itam putih tetap menjadi idaman kalbu... ^_^

Wassalam....


05/12/2011

Felt Hair Clips

Salam...

Hi....
Semenjak dua menjak ni saya dah jarang terima custom made order...
Sorry, tetiba mood nak berkraf macam dah agak kurang...
Bukan sebab apa2 pun, cuma rasa nak jaet mende lain pulak... Berbanding jaet custom design...

Dan ada beberapa kes customer kurang berpuas hati dgn custom design yg saya hasilkan disebabkan jenis tulisan, atau kaler ataupun combination kaler...
Ni adalah salah satu sebab saya selalu tolak design yg agak rumit...

Minta maaf...
Saya dah buat yang terbaik; namun masih belom berjaya memuaskan hati semua orang.....
Dan taste saya adalah simple dan plain...
Yg colourful dan ceria saya kurang mahir...
Minta maaf...

Tetiba rasa nak buat sepit rambut...
Maka terhasil la ini....




Design2 lain bole tgk kat SINI

Huhuhu...
Beberapa bulan lepas saya dah siapkan DIY pack yg pertama...
It's a cake...
Sy jual kat Midtown dan masih tinggal beberapa pek lagi...

Nnti saya upload k...

Wassalam....




02/12/2011

Swivel

Salam...

Erm...
Saya nak tulis sesuatu yg kreatif, tapi nampaknya saya ni takde la sekreatif mana dah...
Sejak akhir2 ni saya banyak guna otak kiri utk buat semua kira2 dan sediakan byk dokumen...
Takpe.. takpe...
Takde hal... :D

Ini ialah barang yang baru masuk kedai..
Swivel namanya...


Saya guna ni utk siapkan satu projek... 
Dan seperti biasa, saya beli dgn banyak...

Jika anda memerlukan swivel ni untuk projek anda, sila email saya ea...

Harganya:
80sen sebiji

Wassalam....