30/01/2012

Project: DIY Mini Pack utk Kanak-Kanak Sekolah

Salam...

Erm... Cam dah lama je tak update blog...
Sebenarnya saya agak malas kebelakangan ni di samping menyiapkan projek terkini...
APakah projek itu...

HUhuhuhu!!!


TADA!
Inilah projek yg saya maksudkan...
DIY MINI PACK utk kanak-kanak...

Mini Pack ni sebenarnya dah lama dah ada...
Mula2 skali ia direquest oleh seorang guru...
Kemudian, ada lagi sorang guru nak pack yg sama...
Dan baru2 ni guru lain plk nk yg sama....
Maybe dorang guru KH kot, tak pernah tanya plk dorg ajar subjek apa...
Hihihi....

Mereka xde masa nak packing2 brg ni, jadi minta saya sediakan yg siap dah...
So, inilah hasilnya...
Cam sronok plk susun2 camni.... 
Weeeee....... >_<

Jom closed-up.. 
Siiuuuuuu.......


Ada 3 keping felt yg kecik... Ya ia sgt kecik.. 6x6cm...
Sekeping keychain...
Sepotong riben kecik...
2 butang...
Dan fiber sket...

Yg ni ni mmg cukup2 utk buat sebiji keychain...
Selain keychain, ada gak set utk brooch dan HP straps tp lupa nk amik gambar...

Phew....
Dah selesai dah...
So the next project is....

Syyyyyyhhhhhh.... 
Hihi... XD

Wassalam.....


29/01/2012

HELP!!!

Salam...

Kenapa saya takleh komen, post, reply, check inbox and tukar password kat FACEBOOK saya...

Adik2 sy punya FB takde masalah pun....

Ada 8 messages n 17 notifications xleh check (n respond)...

HELP!!!!


26/01/2012

1st Timer....

Salam....

Psssttt.....
Adik perempuan saya dah start berjinak2 dgn felt craft...
Dan yg best ialah jahitan beliau sgt kemas...

Tengok ni....


Ni ialah hasil pertama dia...
Cantik kan,,... >_< 

Walaupun design saya, tapi dah paskan kat dia utk buatkan...
Memandangkan mood berkraf sy agak berkurangan....

Kini saya kembali ke Acrylic Felt...
Jiwa saya lebih dekat ngn felt lembut berbanding felt yg keras ni....

Sy tgh buat projek baru...
Sebenarnya 2 projek baru, tapi rasa cam tak sempat je nk siapkan...
Tak kesah la...
Dapat siapkan satu pun jadi la...

Wassalam.....


23/01/2012

STARTER PACK VERSION 2

Salam...

Seperti yg anda sedia maklum, Asma Felt Box menyediakan 2 jenis Starter Pack utk dipilih...

1. Starter Pack versi Excited, dan
2. Starter Pack versi Cuba Try Test..

Kali ni saya memperkenalkan Starter Pack version 2...


STARTER PACK VERSION 2 ni mengaandungi...

1. Mini felt pack (30 kaler saiz 11.5x12.5cm)
2. Mini Pack Mixed Buttons (34pcs)
3. Keychain ring (10pcs)
4. HP Straps (10pcs)
5. Brooch (5pcs)
6. fiber

HARGA = RM30 (TERMASUK POS)


22/01/2012

ACRYLIC FELT PACK

Salam....

Hi.....
Saya baru je balik dar berkursus...
Dan kursus ni mmg best wa cakap lu..

Sepanjang 4 hari ni kitorang didedahkan dgn 4 slot...
1. akaun
2. export
3. memasuki hypermarket
4. public speaking..

Byk sgt ilmu yg kami daapat daan saya bersyukur sgt walaaupn terpaksa tutup kedaai selama 10 hari...

Wokep, hari ni baaru saya sempat bereskan kerja yg tertangguh ni...

Stok acrylic felt dah sampai daan sy bau je siap potong...
cuma kali ni kalernye dh berbeza...


nii la kler yg baru 
Mirip kaaler luna cuma tmbh pink dan taakde putih,...
accrylic felt ni cma adaa 20 pack shj, jadi siapa cepat diaa dapat....

Sape naaak, sila isi boraang kat sebelah kanan tu....

wassalam....

P/S: Laptop sy ni nmpaknya ada masalah keyboard... Huruf a, n, f,s dan dan ctrl ni ccam retarded je... Dan sy plk mmg typo..... Kene bersediaa utk caari pelaapis kot.....

18/01/2012

Not in da House....

Salam...

(ini ialah autopost)

Hari ni saya berada di De Rhu Beach Resort Balok... Menghadiri kursus Dinamika Usahawan Progresif (DUP) anjuran MARA....

Seriously, saya sendiri pun tak tau nape saya bole mengikuti kursus ni...
Tetiba dpt panggilan tepon tawarkan sy kursus ni...
Bayar seratus pastu hadiri kursus dari Isnin (malam) smpai Jumaat (malam jugak)...
Duk hotel, makan minum seme sekali la tu....
Macam best jer...
Muahahahahahaha!!!

Tapi.....
Tak best sbb kene tinggalkan gerai makan tu...
Takleh goreng ayam pagi2 dan serve customer2 sy yg semenye comel2 dan sopan2...

Sebenarnya saya ni bernaseb baek sgt tau...
Sebab customer saya (sama ada customer craft atau yg kat kedai makan tu) semenye baek2 dan sopan2...
Tak penah la marah kalo saya silap atau lambat serve depa.. (sbb sy ni kan jenis lembab yg tak dapat diubati.. Dan sgt cemerkap... Selalu je nk tergelincir kat gerai makan tu dan pakcik2 tu pulak yg melatah tgk sy tergelincir... Huhuhu.. Comel betul....>_<)

Sorry, takde gambar nak share...

Wassalam....



16/01/2012

GOOGLE EYES 8mm dan 10mm

Salam....

MAta-Mata Gelap sudah sebulat suara menetapkan nilai hantaran bg meminang mereka....

Mata2 ini telah diasingan kepada dua kategori iaitu:

EYES 10mm
 RM2.50/10 pasang (20pcs)

dan satu lagi...

EYES 8mm
RM2.00/10pasang (20pcs)

Haaaa....
Suka tak... suka tak....
Suka la tu....
^___^

Cam biasa, kalo korang nak meminang mereka, bole isi borang kat sebelah kanan ni...
Tak pun direct email saya: asema84@gmail.com

Wassalam....


15/01/2012

Mata-Mata Gelap dah Sampai....

Salam....

Erm.....
Watpe tu Asma.....
Jangan buat yg tidak2....
Kami senantiasa melihat anda....
Muahahahaha!!!


Ya, kami la yg berkata2 itu.....

Huhuhuhuhuhu...
Google Eyes ni baru sampai beberapa hari lepas...
Actually, parcel ni dh lama dah order...
Tp tak sampai2.....

Lepas contact ngn supplier, depa kata parcel sy telah hilang dalam perjalanan ke mari...
Mungkin mereka berjalan2 di atas kapal sambil melihat2 permandangan...
Almaklum la... 
Nama pun mata kan...
Takkan tgk sesama sendiri je dalam kotak tu....
MUahahahaa...
(Alamak, tak kelakar..)

Wokep...
RAsanya korang tau kan apa kegunaan mata ni...
Ia sangat berguna untk membuat mata pada craft korang...
Sama ada nak wat felt dinosaur, felt pacman, felt kanak2 yg comel macam saya, ataupun nak saje2 tampal mata ni kat seluruh felt biar nampak cam saket jiwa......

Ni antara contoh mata yg pernah saya tepekkan ke atas mangsa2 yg terlibat...


Rasaksa dalam Pacman.... Ntah bila masa depa ni senyum...
HUhuhu...


Kalo macam ni la muka roti, sampai tahun depan pun tak sampai hati nak makan...


Ni hasil karya adik perempuan saya... 
Ala2 Patrick Star la ni... Bole ea...
Huhuhu...

Tapi mata ni tak sesuai utk buat felt power ranger atau kesatria baja itam... (sbb dorg pakai helmet kan, mana nampak mata)... Felt Action Kamen pun tak sesuai tau tak...

Kalo degil jugak, ikot suka korang la.... 
Nak jadi kreatif pun bole juga....
There's no boundaries in making craft,,, 
Huhuhu....

Skrg saya dah bole la buat craft yg ada mata...
Actually, saya tak suka buat craft yg ada muka sebab saya rasa cam dorang asyik tgk saya je..,,
Dah la ramai2 pulak tu nengok saya...

Teringat kat chucky....

Harga saya bgtau esok ea.... 

Wassalam....


12/01/2012

Fortress Felt Bookmark

Salam....

HAritu cakap ada satu lagi bookmark kan...
NI dia....


Fortress Felt Bookmark
atau
Bookmark Istana Felt

HAhaha....
Fortress la sgt...
Cam nenara jer rupanya....

Gunting2, tampal2, terus jadi...
Tapi ni takleh jual ni... Pelik sgt, takde org nk beli kot...

Wassalam...


11/01/2012

Pencil Felt Bookmark

Salam....

Huhuhuhu... Order seme dah selesai...
Nak rehat jap la...

Malam tadi dah buat sesuatu yg datang dari hati...


Pencil Felt Bookmark 
atau
Penanda Buku Berbentuk Pensel

Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.....
Sangat nostalgic...

Zaman skolah rendah dulu saya paling suka buat bookmark pensel ni...
Tapi guna gam dan kertas dan pensel kaler...
Setiap kali ilang, mesti akan buat baru...

Skrg try wat ngn felt pulak...
And it's prefect seperti yg saya bayangkan,,, ^_^

Ada 1 lg... Lain kali plk upload...

Wassalam...

10/01/2012

Comic Strips: BUdak TAdika Bernama L REvealed..

Salam....

Pada suatu malam yang lemau, saya rasa sunggoh lemau...
Saya takmo packing...
Saya takmo wat akaun...
Saya takmo menjahit...
Saya takmo check order...

Abes tu aper yg saya mau....

Amik kamera lalu switch on laptop...
Maka terhasil la comic strips ni...
Walaupun macam tak layak digelar komik strip, tapi apa salahnya kan,...
Huhuuhuhu....

Enjoy.....

Pada suatu amalam yg lemau, saya merasa sangat malas.. (sebenarnya hampir setiap malam pun malas..)
Dek kerana malas, saya mengambil keputusan muktamad untuk bergolek sahaja sambil menonton Youtube.com...

Tgh syok golek2... Tiba2 saya terdengar satu suara yg sayup2 dari dlm bilik ni...
Suara org mintak tolong....

Ah, sudah,....
Suara itu diamati dan saya dapati suara itu muncul dari dalam sebuah kotak....


Dengan rasa ingin tahu, saya terus membuka kotak yg sungguh indah itu....
Suara tu macam termengah2...



Kemunculan budak tadika bernama Eru ni betul2 buat saya teruja...
Dah ler kecik, comey pulak tu..
Eeeiiii....... Geramnyer.... 

Sebab geram punyer pasal.....


Alamak, comelnyer dier senyum.....
Tapi, nape tak nampak muka saya...
Ape la... dh salah angle...

Tiba-tiba muncul lagi satu suara....



Weeeeeee.....
Sukanya2....
Saya dah dapat kawan baru...
Muka senyum.. Mata berkaca2...

Comel kan.. Comel kan....
Mesti la comel....
Huhuhuhu....

>__<


Yep...
Yg menghasilkan mereka ialah tak lain dan tak bukan....
*clap.. clap*

Okay, korang tdo la dlu kat bantal busuk saya ni...
Esok kte pi jalan2 ea...
Saya nak golek2 sambil godek youtube ni....

Ta..ta...
*saya sambung golek dan berpura2 tidak mempedulikan mereka...*






Hiiiiii......
Comeynyer...
Dah la comey.. Bersopan santun pulak tu...
I LIKE.... >_<

Miss Yu-IE...
Saya akan jaga dorang baek2 seperti saya menjaga anak sendiri <---
(ecece.. berdrama plak.. :P)

Wassalam.....

P/S: Eru bermaksud "L" dalam bahasa jepun... Ini adalah kerana org Jepun takleh sebut "L" akibat karakter hiragana dorang takde sebutan "L".... Jadi sebutan "El" telah menjadi " Eru".... Begitu juga ngn sebutan "Light" telah menjadi "Raito".. Harap maklum... ^_^



08/01/2012

2012 itu OREN

Salam...

Kali ni saya nak join contest...
Contest yg dianjurkan oleh CITERJO.BLOGSPOT.COM

Contest ni namanya: 2012 ITU OREN....






..............
..............
..............
..............
..............






Seriously, saya sangat blurr ngn tajuk ni...
Saya tak dapat figure out camne nak kaitkan SAYA dan 2012 dan OREN...
Ketiga2 subjek tersebut adalah sangat sangat sangat sangat TAK BERKAITAN antara satu sama lain...

Sy takde la suka makan oren...
Oren pun setiap tahun pun ada kat pasaraya...
2012 pun oren ada kat pasaraya...
Jadi ..... jadi nak wat entry pasal haper ni...

Hahahahahahahahaha!!!!
Tetiba rasa mnyesal plk mengaku kat Jo yg saya nak join....
Adakah saya perlu berputus asa....

Lalu saya pun tgk sekeliling blik ni utk cari objek kaler oren (kalo jumpa la.. Lagipun saya tak minat kaler oren) utk amik gambar. Sekadar wat syarat jer la....

And guess what I've found....




This is very weird...
Adakah satu kebetulan brg2 ni seme kaler oren...
Sedangkan aku tak penah suka oren...
AKu cuma suka biru...

1. Selipar tu aku beli akhir tahun lepas time beli kasut skolah adik2.. Belom pakai lagi sbb selipar biru aku ni masih molek walaupun dh haus.. Aku simpan selipar ni bawah meja kecik... Ingat nak pakai tahun ni....

2. Pencil case tu sebenarnya purse aku... Disebabkan perlu simpan resit dan notepad serta pen, jadi aku bawak pencil case je time nk beli brg dan kepitnya kat bawah ketiak,... Pencil case ni pun aku beli awal bulan Disember haritu dan start pakai time nk beli kasut skolah adik2...

3. Jam tu aku baru beli semalam.. Disebabkan aku susah nak bgn tdo dan alarm phone ni buat aku maken nak tdo, jadi aku beli jam loceng ni,.. Tak tau la nape aku pilih kaler oren, padahal aku kan suka kaler biru..

4. LIsterine tu pun aku tak paham naper aku beli yg kaler oren, padahal dan bertahun2 aku pakai kaler biru.. Owh, sbb dier murah sket kot.. Cer tgk harga dier tu...,, Hahahaha <--(makcik jimat)...

5. Socks - socks ni pun aku beli bulan Disember, tapi awal sket dr selipar tu.. AKu beli 3 pasang RM10.. Yg 2 lagi tu dh pakai smpai itam dah tapaknya, dan kebetulan malam ni aku pakai socks oren, dan baru perasan time nak capture gambar ni...

So kaitan antara AKU, 2012 dan OREN ialah.....

Aku mulakan tahun baru ku dengan purse bercorak oren...
Mulakan pagiku dgn mematikan alarm jam oren...
Memulakan ayatku dgn kesegaran nafas oren.....
Memulakan langkahku dgn selipar oren ...
Dan menyarungkan sarung kaki oren sebelom tdo utk menemui jam oren itu sekali lagi keesokan paginya....

Maka, 2012 itu OREN!!!

Yeah, berjaya!!!!! <--(suka sorang diri..)
Minta2 dapat RM50...
Amin....

Sape2 yg nak join tu, jgn pikir byk2 sgt la...
Tarikh tutupnya kul 12 malam ni....

Jom.. jom.. Cepat2...
Mana la tau korang lebey kreatif dari aku,....

Wassalam....




06/01/2012

Left...

Salam...


Tinggal byk ni jer lagi....

Wassalam...

P/S: ENtry takde idea... :P

03/01/2012

Azam 2012

Salam...

Azam baru saya tahun ni ialah saya nak senyum sampai cerah....
Tahun lepas punya azam ialah nak kurus tapi tak berjaya.... So takleh extend azam tu ke tahun ni sbb confirm tak berjaya jugak...

Dan sempena tahun baru ni jugak, saya nak wat 1 azam baru utk Asma Felt Box...
Huhuhuhuhu....

Azam tahun baru Asma Fet Box ialah:



Within 2012, the creator of this blog need to complete this task to make her qualified to the next level...
1. Create 100 alien species of craft that made out of felt
2. Each of every species must so alien compare to other species that have been created before
3. All species need to be presented to the world by making an introductory entry in blog by include some details about the new species created
4.  List down these 100 species in a a special page and link them to the entry relate and dun forget to attach a label on it
5. After finish creating 100 alien species, please publish a declaration entry regarding the completion of the task
Finally, do proceed to the next level by next year (only after you precisely completed the task)

Huhuhu...
Seronoknya2...
Sila abaikan poster yg sangat kebudak2kan tu...

Azam ni dicipta memandangkan saya dah maken kurang berkraf sbb takde mood...
Harap azam ni bakal jadi pemangkin utk saya mengoptimakan tahap excitement sy terhadap craft dan lebih creative mereka hasil2 yg novelty (seperti sebelom ni)...

Sape nak join, jom la...
Wat je kat blog masing2... Kalo rasa tak realistik bole tukar kpd 10 alien species atau 5 alien species...
Tadok hal....

OKay, nak wat alien species yg pertama ni...
Nak wat aper eayy....






01/01/2012

FELT RM1.00

Salam..

Asma Felt Box mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012 kpd korang seme yg dok menatap blog oren ni...
Baru2 ni ada terbaca yg sape yg sambut tahun baru hukumnya fasik dan murtad...
OLeh itu saya ucap "Selamat Tahun Baru 2012" bukan "Selamat Menyambut Tahun BAru 2012" ea...
Huhuhu....

Saya mmg tak sambut ape2 kecuali Hari Raya je... Sebabnya..... saya takde sebab nk sambut kot...
Ataupun sebab saya takde kawan nak sambut ape2 same2... T__T
Ataupun sebab saya tak suka crowd n tak kuar lewat malam (kecuali mkn McD)...
Huhuhu....

Kenapa saya merepek....

Yep, seperti yg tertera di atas...
Asma Felt Box nk wat sales sempena menyambut tahun baru ni....
Weeeeee.....
Tapi jangan excited dulu....

FELT RM1.00 ni adalah tertakluk kpd kaler2 tertentu....
Kaler yg telah di"DOT"kan di bawah.....
Kaler yg TIDAK di"DOT"kan pula berharga RM1.30 sekeping... A'ah... Turun gak sket..


Ingat ni ea....

Kaler ber"DOT" = RM1.00 sekeping (23x25cm)
Kaler TIDAK ber"DOT" = RM1.30sekeping (23x25cm)

Sales ni berlangsung selama 15 hari; bermula 1 January 2012 - 15 January 2012
Pastu seme felt akan jadi RM1.30 sekeping...

Sales ini berlaku akibat pertukaran nombor terakhir dalam kalendar di seluruh dunia...
Dan juga kerana kaler2 tersebut telah overstock dan saya perlu membebaskan mereka demi memberi ruang kpd generasi baru menginap di kawasan terbabit....

Kalo nak, sila placed ur order kat kaunter sebelah kanan anda...

Wassalam... ^_^

P/S: Kesah budak tadika yg comel telah ditunda ke tarikh yg tidak akan diberitahu kemudian. Harap maklum....