Posts

Showing posts from March, 2012

CARA BUAT WATERMARK YANG PALING SIMPLE DALAM DUNIA

Image
Salam...

Ini ialah muka saya skrg gara2 SENTAP haritu....
(Mekasih kpd Tuan Jo krn snap gambar candid sy yg tgh sentap ni.. Huhuhu)

erm....
Mekasih kpd korang yg sudi komen.... Kpd yg tak komen tu, mekasih gak sbb sudi baca...
Dulu dh wat dah ni... Tapi nk share skali lagi la... Khas kpd korg yg tak tau langsung camne nak wat watermark, ni ialah hadiah utk anda...
CARA NAK WAT WATERMARK YANG PALING SIMPLE DALAM DUNIA
Lps dh wat tu, jgn lupa letak kat gambar masing2 tau... Kalo tak, satu hari nnti muka korang akan pucat cam saya...
Wassalam.....
P/S: Fobia share gambar dh kembali semula.. Baru je sembuh haritu.... 

SENTAP!

Image
Salam....

PAgi tadi saya sentap tau....
Tgk pic ni....



Pastu baca link ni---> SENTAP BEB!

Ada tak korang nampak sesuatu yang ganjil atau sesuatu yg cam seakan2 pernah kulihat tapi di mana ya...?

Malas nk cakap banyak, cuma saya dah disable right click...
Maaf sangat2 kpd sesiapa yg nk copy apa2 kat blog sy dgn tujuan nk share ilmu...
Apapun sy tgh amik masa utk watermark kn setiap gambar kat sini supaya takde org bole copy... (Walaupun kalo nk copy gak mmg ada cara kan...)

Ekceli....
Kalo korang nk guna gambar sy utk tujuan yg baik, tidak menyalahi undang2 negara mahupun undang2 Islam, korang bole minta izin sy; dan InsyaAllah sy izinkan asalkan korang link kan ke blog saya.

Kalo takmo letak link pun bole,  korang mention camni kat gmbar tu"Ini adalah gamabr dari seorang crafter yg comel dan berbakat besar dan saya telah pun mendapatkan keizinan dr beliau utk menggunakan pic yg menakjubkan ini. Namun sy enggan memberitahu siapakah empunya gambar demi mengelakkan korang beli da…

IDEA: Cara Simpan Ribbon

Image
Salam...

Camne korang simpan ribbon korang...?
Dalam bakul...?
Sangkut kat dinding...?
Atau sangkut kat palang yg macam penyidai baju tu....?

Saya biasa letak dlm bakul je... Pastu mula la sepah2 dalam tu...
KAn... korang pun sama kan....
Huhuhuhu....

Ala2 cam gini larupe ribbon saya... Cuma darabkan kuasa tiga...
Tadi tetiba saya dapat satu idea camne nk arrange ribbon dgn mudah, murah dan kemas....
Mudah sbb cuma masukkan dlm bekas pastu kalo nk guna, cuma tarik pastu potong sket, takyah buka bekas tu.....
Murah, sbb kosnya cuma beberapa posen...
Kemas, sebab bole susun bertingkat2 dan ribbon tu tak mungkin akan bercampur aduk dan senang nak cari... Kalo tetiba gempa bumi berlaku pun, paling teruk pun ia akan bergolek2 dalam lingkungan 1km, tapi tetap takkan tercampur aduk n korang tak perlu gulung2 semula....
Huhu....

Saya dapat idea ni bila tgk measurement tape pakcik saya:

Ini ialah measurement tape...
Ok, takmo cakap byk, ni ialah ribbons yg berjaya saya susun dgn idea baru tadi...

Ladybird Embellishment in progress...

Image
Salam...

Arini saya cuti tau..
Jadi keje saya ialah berkurung dlm bilik smbil berkraf...
Sambil berkraf sambil dgr youtube...
Sambil dgr youtube smbil ber FB...

Jadi dapat agak kan betapa perlahannya progress saya..
Huhuhu...

Harini belom makan tangahari lagi sebab takde mood nak makan...
Mlm nnti nk drive thru kat McD beli bege je la kot...
HAhaha...
Baru kata nak diet....

Ni yg saya jaet start dari kul 12 td smpai kul 5...


BAru 25 biji?
Erm... camne nak wat keje cepat sket ni ea...

Wassalam...

P/S: Jaet laju2 tak syok kan.... ^__^

AMARAN: Ramai orang wat ladybird camni, tapi ni adalah design saya. Anda tak dibenarkan cilok dgn apa cara sekalipun. Kalo nak sangat sila minta kebenaran dan wajib linkkan ke blog ni... Harap awak faham Saya dah penat sentap ngn awak..

Pop-Up Felt Tissue Cover - LOVE

Image
Salam...

Hello Crafter...
Apakah yg telah berlaku ke atas anda seme?
Nape dh tak update blog?
Tiap kali sy buka dashboard, takde pun crafter2 nk update blog...
Jadi takde blog nk dibaca dan kene cari blog baru...

Dah takde semangat ke?
Jangan la macam tu ek...
Padahal sy sendiri pun tak update kan..
Huhuhu...

Okey....
Dah lama sangat tak update gambar craft saya kan..
Balik2 gambar update craft supplies..
Sebenarnya dah trauma nk post design2 baru...
Serius trauma beb...

Ni saya nak show-off salah satu tissue cover yg saya wat khas pada bulan Februari lepas...
Tissue cover ni saya hadiahkan kpd seseorang sempena befday beliau...
Harap dia suka la... Huhuhu... ^_^




Suka sangat... Saya paling suka corak2 hati dan ladybug... Kaler plk suka itam campur ngn apa2 kaler dan guna benang yg menonjol dan tebal... Sebenarnya sayang sgt nak lepaskan tissue cover ni tapi saya yakin dia akan peliharanya dgn baik...
Huhuhu....
Sila jangan curi design ni yer... kalo nk minta kebenaran dan link kan ke …

Making Fried Egg Felt

Image
Salam...

Ni video terbaru (actually yg upload minggu lps punyer)...
Kali ni telur goreng pulak...

Yg ni buat voice version tau...
Walaupun rasa cam pelik je dgr suara sendiri, tapi apa salahnya cuba sesuatu yg baru...
Sape2 nk gelak tu, gelakla sepuas hati.. Jangan guling2 masuk longkang sudah..

Kui kui kui....

Enjoy....

Wassalam.....

Ring tanpa chain...available now....

Image
Salam...

Tau tak keychain ring yg ada chain tu kan, dah nak abes...
Nk restock pun trap supplier pun dah abes stok.. -___-"
Huhuhu...

Jadi sy restock jenis yg lain la...
Yg ni...


Ring tanpa chain.. Saiz 23mm (diameter)
Harga 20sen sebiji...
Nak kan... Apa lgi, jom isi borang kat atas tu..  >_<
Wassalam....



Entry Bosan tapi Wajib Baca Tau....

Salam...

Nampaknya update alert dia atas tidak begitu membantu...
Dan sy kadang kala lupa utk inform setiap customer ttg kehabisan stok barang (di mana sy igt dah inform)...
Takpe la...
Yg dah jadi tu, jadikan la iktibar...

Kepada anda yg dapat barang tak sama macam direquest, sila inform saya yer...
Kemungkinan ada yg saya tersilap masuk paket atau tertinggal satu barang atau salah amik...
Sy akan refund payment atau gantikannya semula...

Huhuhu....

Sy mmg cemerkap sejak kecil...
Walaupun dpt A1 dlm Math dan B4 dlm Add Math tp sy tetap tak dpt markah penuh akibat kecuaian mengira...
Sampai sekarang pun macam tu...

Huhuhu...

Dan mekasih kpd yg komen...
Sy akan improve lagi servis Asma Felt Box...

Rasanya saya dah mention hal ni sebelom ni, tapi bukan semua orang baca setiap entry saya...
maybe saya patut letak notis board kat atas ni (walaupun notis kat atas tu tidak membantu)...

Untuk pengetahuna semua, saiz felt Asma Felt Box ialah:
Polyester = 23x25cm
Acrylic = 25x25cm

Dan yg dah b…

Brads Pitts

Image
Salam...

Sape nak brads....?
Huhuhu....
Baru semalam je sampai ni tau...


Ini ialah BRADS Saya bg dorg nama Brads Pitts sempena nama ex-bf sy Encik Brad Pitt... Huhuhu....
Brads ni saiznya 5mm
dan harganya RM1.50 utk 10 biji
A'ah.. Mmg agak mahal... Mungkin sbb dorg ni ensem sgt kot... (mcm Brad Pitt.. Muahaha!)
Brads ni diperbuat dari metal (tak pasti besi atau metal jenis apa) pastu dispray dgn cat itam berkilat yg mempesonakan...
Brads ni digunakan utk membuat hiasan kat felt atau apa2 jenis kraf yg sesuai... Dan saya pula membelinya dengan niat untuk membuat mata... Terutama sekali mata Domo-Kun dan mata orang lidi dan apa2 saja mata yg mata itamnya kecik sesuai ngn saiz 5mm...
Kenapa gunakan brads sbg mata menggantikan felt itam? Bukankah gunakan felt jauh lebih murah?
Betul... Mmg guna felt sbg mata itam adalah jauh lebih murah... Tapi memandangkan tangan saya ni mcm tangan Shrek, menggunting felt berbentuk bulat dgn saiz 5mm adalah sangat menggoncangkan iman... sama ada ia t…

Ribbons 1cm Arrives :>

Image
Salam...

Seperti yang dijanjikan; ni ialah ribbons yg baru sampai...
CEKIDAUT!

RIBBONS EVERLASTING LOVE

Cewah! Nama sket punyer hot... Huhuhu....
Kali ni semuanya corak sama... Kaler je lain2... Ada kaler:
1. Biru 2. Pink 3. Coklat Gelap 4. Hijau 5. Pink Lembut 6. Purple
harga pulak;
RM1.50 semeter @ 80sen setengah meter
saiz: 10mm Grossgrain...
Tapi kan... Kenapa tak ramai nak beli riben... Korang tak menggunakan ribbon dalam berkraf?
Wassalam...



Ribbons Update

Image
Salam...

Ribbon dah nak abes tau...
Polka dot pink dan riben itam pink separa bulat dh abes...
Yg lain2 masih ada tapi tak byk la.. Bila2 masa akan pupus...

Oleh itu diisytiharkan ribbon 8pesen sepaket (yg bernilai RM5.50) tu abes stok...
Kali ni ingat nak jual riben secara loose la pulak...
Bole kan...

Okay, ni ialah ribbons yg masih available dlm kedai.. :>

 Tengkorak Kiyut
Polka dot Biru
Rerama Ijau
Rimau Albino
Polka Dot Ijau
Bear Guling2

Dan ada 2 lagi pattern yang baru masuk kedai iaitu:

Rimau Albino Dwi-Kaler

dan
Arnab Bercinta 
Haaa... Bestkan.. Bestkan.. Huhuhu.,,....
Ribbon kali ni dijual dalam meter...
RM1.50 semeter
semua ni saiz 10mm dan jenis gross grain ea...
Esok saya kan tnjukkan 6 ribbons baru tau...
Bye2...
Wassalam....


Strawberry Felt

Image
Salam....

Okey, saya takmo bebel arini yer anak2...
Saya nak ajak korang tgk saya harvest strawberry ni...

Ceh konon la... Padahal tgk pokok strawberry pun tak pernah.. Kui kui kui....

NI ialah video saya jahit strawberry....
Enjoy.. ^_^


Wassalam....

Stok Update

Image
Salam...

Hai, watpe tu...?
Jangan buat yang tidak2... >_<

Dah lama tak update sebab tak tau nak update ape...
Oleh itu harini nak update stok felt...

FELT DAH SAMPAI TAPI ADA DUA KALER YANG ABES SERTA MERTA IAITU KALER ITAM DAN KALER PINK...


Ya, itam dan pink yg kene vote kat atas tu...
Next stok akan smpai minggu depan (sepatutnya la)..
Dan Poslaju skrg ni cam tak berapa nak laju jer... Dan saya pun cuma dapat check email waktu ptg atau malam...
Jadi kpd yg nak brg tu urgent2 sgt, sila jgn berharap pada saya... Dan kpd anda yg jenis tak sabar, kuat marah dan suka makin hamun org sbb lambat reply email atau brg lambat sampai, sy minta jgn berurusan dgn Asma-Felt-Box.. Sbb sy tak tau camne nak handle orang camni....
Walaupun sy cuba sedaya upaya organize order, packing dan pos; tapi ada juga sebiji dua order yg termiss atau tertinggal atau tak cukup atau apa2 je la yg tak sempurna...
Kadang2 terpikir jgk, bila la nak jadi akan jadi perfect? Dan jawapannya, mungkin tak jdi perfect…

Asma Bebelo.....

Salam....

Hai... Byk brg2 yg baru sampai, tapi saya tak update...
Sebabnya...

Felt sy dah hampir abes semuanya....
Cam tak caya kan... BAru je aritu sampai...

Stok yg terbaru ni dh sampai minggu lepas tapi kastam dah tahan...
Saya kol kastam tapi dorg tak angkat...
Dah byk kali kol....

Pastu sy faxkan borang tu, tapi tak lepas...
Dah byk kali pi kedai faxkan tapi tak lepas gak....

Last2 sy poslaju borang tu tapi smpai skrg xde feedback...
Kol2 pun tak angkat gak...

Dan sy baru dpt tau brg yg saya pos Sabtu lepas, baru sampai harini...
Wow!
Lajunya Poslaju.... -__-"

Saya tak berani update blog, FB dan  sebagainya sbb takot ada order dan saya terpaksa reject atau hold...
Sy paling tak suka reject oreder dan hold order sbb ia akan buat orang kecewa...

Skrg tenet slow dan saya tak dapat loading email...

Mungkin ini sebahagian dpd hari buruk saya selepas dapat sales yg sgt mengejutkan bulan lepas...
Dan mungkin Allah nk hold seme ni utk sy rehat jap dan pass rezeki kpd org lain...
Man…

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k