30/03/2012

CARA BUAT WATERMARK YANG PALING SIMPLE DALAM DUNIA

Salam...

Ini ialah muka saya skrg gara2 SENTAP haritu....
(Mekasih kpd Tuan Jo krn snap gambar candid sy yg tgh sentap ni.. Huhuhu)

erm....

Mekasih kpd korang yg sudi komen....
Kpd yg tak komen tu, mekasih gak sbb sudi baca...

Dulu dh wat dah ni... Tapi nk share skali lagi la...
Khas kpd korg yg tak tau langsung camne nak wat watermark, ni ialah hadiah utk anda...


Lps dh wat tu, jgn lupa letak kat gambar masing2 tau...
Kalo tak, satu hari nnti muka korang akan pucat cam saya...

Wassalam.....

P/S: Fobia share gambar dh kembali semula.. Baru je sembuh haritu.... 


28/03/2012

SENTAP!

Salam....

PAgi tadi saya sentap tau....
Tgk pic ni....



Pastu baca link ni---> SENTAP BEB!

Ada tak korang nampak sesuatu yang ganjil atau sesuatu yg cam seakan2 pernah kulihat tapi di mana ya...?

Malas nk cakap banyak, cuma saya dah disable right click...
Maaf sangat2 kpd sesiapa yg nk copy apa2 kat blog sy dgn tujuan nk share ilmu...
Apapun sy tgh amik masa utk watermark kn setiap gambar kat sini supaya takde org bole copy... (Walaupun kalo nk copy gak mmg ada cara kan...)

Ekceli....
Kalo korang nk guna gambar sy utk tujuan yg baik, tidak menyalahi undang2 negara mahupun undang2 Islam, korang bole minta izin sy; dan InsyaAllah sy izinkan asalkan korang link kan ke blog saya.

Kalo takmo letak link pun bole,  korang mention camni kat gmbar tu"Ini adalah gamabr dari seorang crafter yg comel dan berbakat besar dan saya telah pun mendapatkan keizinan dr beliau utk menggunakan pic yg menakjubkan ini. Namun sy enggan memberitahu siapakah empunya gambar demi mengelakkan korang beli dari dia. Dan dia dh bersetuju setelah diberi rasuah sebanyak RM1000.00. Korang kene beli dari saya tau."

Haaa... Kan senang...
Win2 situation...

Kalo rasa keberatan nk membuat salah satu dr perkara di atas, sila snap pic sendiri...
Kalo dh nama crafter dan supplier, takkan susah sgt kan nk snap gambar. Barang dh ada kn....

Moral of the Story kpd Crafter: SILA LETAK WATERMARK BESAR2.. JANGAN MALAS MACAM SAYA...

Wassalam....

26/03/2012

IDEA: Cara Simpan Ribbon

Salam...

Camne korang simpan ribbon korang...?
Dalam bakul...?

Sangkut kat dinding...?

Atau sangkut kat palang yg macam penyidai baju tu....?


Saya biasa letak dlm bakul je... Pastu mula la sepah2 dalam tu...
KAn... korang pun sama kan....
Huhuhuhu....

Ala2 cam gini larupe ribbon saya...
Cuma darabkan kuasa tiga...

Tadi tetiba saya dapat satu idea camne nk arrange ribbon dgn mudah, murah dan kemas....
Mudah sbb cuma masukkan dlm bekas pastu kalo nk guna, cuma tarik pastu potong sket, takyah buka bekas tu.....
Murah, sbb kosnya cuma beberapa posen...
Kemas, sebab bole susun bertingkat2 dan ribbon tu tak mungkin akan bercampur aduk dan senang nak cari... Kalo tetiba gempa bumi berlaku pun, paling teruk pun ia akan bergolek2 dalam lingkungan 1km, tapi tetap takkan tercampur aduk n korang tak perlu gulung2 semula....
Huhu....

Saya dapat idea ni bila tgk measurement tape pakcik saya:

Ini ialah measurement tape...

Ok, takmo cakap byk, ni ialah ribbons yg berjaya saya susun dgn idea baru tadi...


Cara2...
1. Beli bekas ni kat pasaraya...
2. Tebuk sket kat bahagian tepi bawahnya ngn pisau
3. Masukkan ribbon dan kuarkan ujung ribbon kot lubang tadi
4. Tutup bekas ni dan susun ikot kreativiti korang...

Kalo:
1. Banyak duit, beli bekas yg lagi comel, lagi colourful atau lagi apa2 la yg korang suka
2. Kalo ribbon tu pendek2, guna bekas yg kecik
3. Kalo tak suka susun bertingkat, susun melintang, kalo tak suka susun melintang, susn la ikot suka korang ea...

Kelebihan:
Cam sy cakap tadi, mudah,murah dan kemas
Weeee... >_<

Kelemahan:
Tak comel n nampak cam idea murahan jer...
Woooo... T__T

Tak kesah la ....
Dan saya mmg org yg tersangat simple kuasa dua,,,,
Yg penting, kini tak perlu pening2 kepala lg tgk ribbon yg serabut dlm bakul tu...

Skrg kalo nak; tarik, ukur dan potong... \
Harap ini membantu...
Sila share dan selamat mencuba.,..
>_<

Wassalam




23/03/2012

Ladybird Embellishment in progress...

Salam...

Arini saya cuti tau..
Jadi keje saya ialah berkurung dlm bilik smbil berkraf...
Sambil berkraf sambil dgr youtube...
Sambil dgr youtube smbil ber FB...

Jadi dapat agak kan betapa perlahannya progress saya..
Huhuhu...

Harini belom makan tangahari lagi sebab takde mood nak makan...
Mlm nnti nk drive thru kat McD beli bege je la kot...
HAhaha...
Baru kata nak diet....

Ni yg saya jaet start dari kul 12 td smpai kul 5...


BAru 25 biji?
Erm... camne nak wat keje cepat sket ni ea...

Wassalam...

P/S: Jaet laju2 tak syok kan.... ^__^

AMARAN:
Ramai orang wat ladybird camni, tapi ni adalah design saya.
Anda tak dibenarkan cilok dgn apa cara sekalipun.
Kalo nak sangat sila minta kebenaran dan wajib linkkan ke blog ni...
Harap awak faham
Saya dah penat sentap ngn awak..

22/03/2012

Pop-Up Felt Tissue Cover - LOVE

Salam...

Hello Crafter...
Apakah yg telah berlaku ke atas anda seme?
Nape dh tak update blog?
Tiap kali sy buka dashboard, takde pun crafter2 nk update blog...
Jadi takde blog nk dibaca dan kene cari blog baru...

Dah takde semangat ke?
Jangan la macam tu ek...
Padahal sy sendiri pun tak update kan..
Huhuhu...

Okey....
Dah lama sangat tak update gambar craft saya kan..
Balik2 gambar update craft supplies..
Sebenarnya dah trauma nk post design2 baru...
Serius trauma beb...

Ni saya nak show-off salah satu tissue cover yg saya wat khas pada bulan Februari lepas...
Tissue cover ni saya hadiahkan kpd seseorang sempena befday beliau...
Harap dia suka la... Huhuhu... ^_^




Suka sangat...
Saya paling suka corak2 hati dan ladybug...
Kaler plk suka itam campur ngn apa2 kaler dan guna benang yg menonjol dan tebal...
Sebenarnya sayang sgt nak lepaskan tissue cover ni tapi saya yakin dia akan peliharanya dgn baik...

Huhuhu....

Sila jangan curi design ni yer...
kalo nk minta kebenaran dan link kan ke blog sy tau...
Perah otak gak wat mende ni...

Wassalam...



21/03/2012

Making Fried Egg Felt

Salam...

Ni video terbaru (actually yg upload minggu lps punyer)...
Kali ni telur goreng pulak...

Yg ni buat voice version tau...
Walaupun rasa cam pelik je dgr suara sendiri, tapi apa salahnya cuba sesuatu yg baru...
Sape2 nk gelak tu, gelakla sepuas hati.. Jangan guling2 masuk longkang sudah..

Kui kui kui....

Enjoy....

Wassalam.....

20/03/2012

Ring tanpa chain...available now....

Salam...

Tau tak keychain ring yg ada chain tu kan, dah nak abes...
Nk restock pun trap supplier pun dah abes stok.. -___-"
Huhuhu...

Jadi sy restock jenis yg lain la...
Yg ni...


Ring tanpa chain..
Saiz 23mm (diameter)

Harga 20sen sebiji...

Nak kan...
Apa lgi, jom isi borang kat atas tu.. 
>_<

Wassalam....




16/03/2012

Entry Bosan tapi Wajib Baca Tau....

Salam...

Nampaknya update alert dia atas tidak begitu membantu...
Dan sy kadang kala lupa utk inform setiap customer ttg kehabisan stok barang (di mana sy igt dah inform)...
Takpe la...
Yg dah jadi tu, jadikan la iktibar...

Kepada anda yg dapat barang tak sama macam direquest, sila inform saya yer...
Kemungkinan ada yg saya tersilap masuk paket atau tertinggal satu barang atau salah amik...
Sy akan refund payment atau gantikannya semula...

Huhuhu....

Sy mmg cemerkap sejak kecil...
Walaupun dpt A1 dlm Math dan B4 dlm Add Math tp sy tetap tak dpt markah penuh akibat kecuaian mengira...
Sampai sekarang pun macam tu...

Huhuhu...

Dan mekasih kpd yg komen...
Sy akan improve lagi servis Asma Felt Box...

Rasanya saya dah mention hal ni sebelom ni, tapi bukan semua orang baca setiap entry saya...
maybe saya patut letak notis board kat atas ni (walaupun notis kat atas tu tidak membantu)...

Untuk pengetahuna semua, saiz felt Asma Felt Box ialah:
Polyester = 23x25cm
Acrylic = 25x25cm

Dan yg dah biasa ngn saya mesti tau saiz yg korang dapat bukan la seperti tertera di atas...
Saiznya rata2:
Polyester = 23x27cm
Acrylic = 25x29cm
Dan biasanya dipotong senget kat sebelah yg satu lagi....

Mengapakah ini berlaku?

Untuk pengetahuan semua, setiap stok yg saya dapat dipotong dalam saiz 1 meter...
Kalo order 200meter pun, tetap sy request supplier potong 1meter setiap keping... Ini utk memudahkan saya wat keje dlm ruang yg sempit...

Kalo dulu sy potong semuanya tepat2 dan ia mengakibatkan baki felt (felt scraps) sy terlalu byk smapai memenuhi separuh ruang bilik... PAstu sy simpan la kan..
Sayang tuuu nak buang... Dah ler mahal.. Kui kui kui....

Lps dh byk sgt simpan mula la tak tau nk wat ape2, last2masuk dlm guni n buang dlm tong sampah...
Nk jual pun rasa tak pandan sebab dah perca2 dah..

Pada suatu hari, muncul la mentol di kepala menyuruh saya lebihkan felt tu kpd customer...
Mentol itu mencadangkan supaya tidak perlu la saya memotong lebihan felt tu tapi biar je lebih...
Sekurang2nya dapat la dimanfaatkan oleh crafter2 lain...

Lantas saya bersetuju sebab tak mampu lagi jadi santa clause angkat guni penuh scrap dan buang dalam tong sampah dan membiarkan mereka menangis2 memanggil saya...

Itulah kesahnya knp felt di Asma-Felt-Box semuanya bukan saiz seperti yang dinyatakan dan herot berot...

Oleh itu, saya minta sesiapa yang TIDAK BERSETUJU menerima felt yang lebih, tak sama saiz dan herot berot; sila komen kat bawah ni cakap, "Tak setuju"...

Maka saya akan terus insaf dan sudi menjadi santa clause semula demi kebahagiaan hati anda...

Komen jgn tak komen tau....

Tata.... XD

Wassalam....


14/03/2012

Brads Pitts

Salam...

Sape nak brads....?
Huhuhu....
Baru semalam je sampai ni tau...


Ini ialah BRADS
Saya bg dorg nama Brads Pitts sempena nama ex-bf sy Encik Brad Pitt...
Huhuhu....

Brads ni saiznya 5mm

dan harganya RM1.50 utk 10 biji

A'ah.. Mmg agak mahal...
Mungkin sbb dorg ni ensem sgt kot... (mcm Brad Pitt.. Muahaha!)

Brads ni diperbuat dari metal (tak pasti besi atau metal jenis apa) pastu dispray dgn cat itam berkilat yg mempesonakan...

Brads ni digunakan utk membuat hiasan kat felt atau apa2 jenis kraf yg sesuai...
Dan saya pula membelinya dengan niat untuk membuat mata...
Terutama sekali mata Domo-Kun dan mata orang lidi dan apa2 saja mata yg mata itamnya kecik sesuai ngn saiz 5mm...

Kenapa gunakan brads sbg mata menggantikan felt itam?
Bukankah gunakan felt jauh lebih murah?

Betul...
Mmg guna felt sbg mata itam adalah jauh lebih murah...
Tapi memandangkan tangan saya ni mcm tangan Shrek, menggunting felt berbentuk bulat dgn saiz 5mm adalah sangat menggoncangkan iman... sama ada ia tak jadi bulat, atay bengkok, atau berbulu2, atau sebelah mata besar, sebelah mata lagi kecik...
o__O

Oleh itu brads in adalah objek yg sangat menggembirakan hati dan muncul di saat2 saya memerlukannya...

Tapi saiz ni kecik sgt la...
Takde ke saiz brads yg lebih besar...

Huhuhu....
Buat masa ni hanya brads ni je yg available...
Untuk mata yg lebih besar saya biasa guna buttons hitam 11mm ni...

Button itam 11mm

Kalo nk besar lagi, sy guna felt itam biasa...

Hihihihi....
Nantikan ada produk baru dari Asma-Felt-Box...
Baru je siap 3 jenis dan dlm proses touch-up di saat akhir..

Sila nntikan dgn penuh debaran... >_<

Wassalam...




12/03/2012

Ribbons 1cm Arrives :>

Salam...

Seperti yang dijanjikan; ni ialah ribbons yg baru sampai...
CEKIDAUT!

RIBBONS EVERLASTING LOVE


Cewah!
Nama sket punyer hot...
Huhuhu....

Kali ni semuanya corak sama... Kaler je lain2...
Ada kaler:

1. Biru
2. Pink
3. Coklat Gelap
4. Hijau
5. Pink Lembut
6. Purple

harga pulak;

RM1.50 semeter
@
80sen setengah meter

saiz: 10mm
Grossgrain...

Tapi kan... Kenapa tak ramai nak beli riben...
Korang tak menggunakan ribbon dalam berkraf?

Wassalam...




11/03/2012

Ribbons Update

Salam...

Ribbon dah nak abes tau...
Polka dot pink dan riben itam pink separa bulat dh abes...
Yg lain2 masih ada tapi tak byk la.. Bila2 masa akan pupus...

Oleh itu diisytiharkan ribbon 8pesen sepaket (yg bernilai RM5.50) tu abes stok...
Kali ni ingat nak jual riben secara loose la pulak...
Bole kan...

Okay, ni ialah ribbons yg masih available dlm kedai.. :>

 Tengkorak Kiyut

Polka dot Biru

Rerama Ijau

Rimau Albino

Polka Dot Ijau

Bear Guling2


Dan ada 2 lagi pattern yang baru masuk kedai iaitu:


Rimau Albino Dwi-Kaler


dan

Arnab Bercinta 

Haaa... Bestkan.. Bestkan..
Huhuhu.,,....

Ribbon kali ni dijual dalam meter...

RM1.50 semeter

semua ni saiz 10mm
dan jenis gross grain ea...

Esok saya kan tnjukkan 6 ribbons baru tau...

Bye2...

Wassalam....



09/03/2012

Strawberry Felt

Salam....

Okey, saya takmo bebel arini yer anak2...
Saya nak ajak korang tgk saya harvest strawberry ni...

Ceh konon la... Padahal tgk pokok strawberry pun tak pernah.. Kui kui kui....

NI ialah video saya jahit strawberry....
Enjoy.. ^_^


Wassalam....

08/03/2012

Stok Update

Salam...

Hai, watpe tu...?
Jangan buat yang tidak2... >_<

Dah lama tak update sebab tak tau nak update ape...
Oleh itu harini nak update stok felt...

FELT DAH SAMPAI TAPI ADA DUA KALER YANG ABES SERTA MERTA IAITU KALER ITAM DAN KALER PINK...


Ya, itam dan pink yg kene vote kat atas tu...

Next stok akan smpai minggu depan (sepatutnya la)..

Dan Poslaju skrg ni cam tak berapa nak laju jer...
Dan saya pun cuma dapat check email waktu ptg atau malam...

Jadi kpd yg nak brg tu urgent2 sgt, sila jgn berharap pada saya...
Dan kpd anda yg jenis tak sabar, kuat marah dan suka makin hamun org sbb lambat reply email atau brg lambat sampai, sy minta jgn berurusan dgn Asma-Felt-Box..
Sbb sy tak tau camne nak handle orang camni....

Walaupun sy cuba sedaya upaya organize order, packing dan pos; tapi ada juga sebiji dua order yg termiss atau tertinggal atau tak cukup atau apa2 je la yg tak sempurna...

Kadang2 terpikir jgk, bila la nak jadi akan jadi perfect?
Dan jawapannya, mungkin tak jdi perfect kalo buat 2 keje dlm 1 masa dan running this business sorg diri...
Kecuali kalo takde keluarga, takde kawan, takde hobi, takde nafsu nk shopping, xde rasa nk pi jalan2, takmo tgk wayang, tak tertunggu2 nk tgk Supernatural dan Merlin..
Semuanya akan sempurna kalo saya available 24 jam dan online 24 jam...

Tapi saya suka tido, jadi tak mungkin mampu jadi sempurna....

Wassalam...

P/S: Saya ni tiap kali menulis entry, kalo tak membebel tak sah kan? Bila la nk jadi sempurna...:/

03/03/2012

Asma Bebelo.....

Salam....

Hai... Byk brg2 yg baru sampai, tapi saya tak update...
Sebabnya...

Felt sy dah hampir abes semuanya....
Cam tak caya kan... BAru je aritu sampai...

Stok yg terbaru ni dh sampai minggu lepas tapi kastam dah tahan...
Saya kol kastam tapi dorg tak angkat...
Dah byk kali kol....

Pastu sy faxkan borang tu, tapi tak lepas...
Dah byk kali pi kedai faxkan tapi tak lepas gak....

Last2 sy poslaju borang tu tapi smpai skrg xde feedback...
Kol2 pun tak angkat gak...

Dan sy baru dpt tau brg yg saya pos Sabtu lepas, baru sampai harini...
Wow!
Lajunya Poslaju.... -__-"

Saya tak berani update blog, FB dan  sebagainya sbb takot ada order dan saya terpaksa reject atau hold...
Sy paling tak suka reject oreder dan hold order sbb ia akan buat orang kecewa...

Skrg tenet slow dan saya tak dapat loading email...

Mungkin ini sebahagian dpd hari buruk saya selepas dapat sales yg sgt mengejutkan bulan lepas...
Dan mungkin Allah nk hold seme ni utk sy rehat jap dan pass rezeki kpd org lain...
Mana bole bolot sorang ye dak...
Huhuhu.... >_<

Alhamdulillah dna terima kasih kpd korang seme....

Tak dapat nk upload gambar sbb tenet slow....

Skrg sy tgh wat 1 projek...
Harap ianya berjalan lancar...

Pelik kan, sy ni byk je projek tp x upload pun dlm blog...
Hahaha...
Slps peristiwa sentap tgk design sy org lain duplicate tanpa kreditkan kat saya, saya dah malas nk upload benda2 baru ni... Yg baru seme buat offline...

Sebenarnya bukan saya kedekut atau apa...
Sy suka kalo org tiru idea saya, kerana ia menunjukkan yg saya ni popular (ecececeh! Padahal tak pun..)
Tapi sekurang2nya mention la nama saya dan linkkan ke blog ni...

Mcm ni:
"Idea ni sy rompak dari Asma-Felt-Box." atau "Ini ialah insiprasi dari  Asma-Felt-Box" atau "Mekasih  Asma-Felt-Box krn bg idea yg best ni"

Pastu korang nk jual ke, nak amik tempahan ke, nak wat ape2 pun buat la... Saya pun tak sempat gak nak terima tempahan dari seluruh rakyat Malaysia...

Ok, tu je kot...

Wassalam... :>