27/06/2012

New Blog for Craft Supply

Salam...

Haaa... Korang ada nampak apa2 beza tak blog saya ni

Ya, ia masih oren seperti dulu...
Ya, header pelik tu masih ada lagi...

(Seme kata : Erm.... Macam sama jer... Eh...! )

Huhuhuhuhu..
Nampak dah ea...? atau,
Tak nampak dah ea... Kemana gambar2 craft supply yg penuh 1 blog ni menghilang...?

Kui..kui..kui....
Untuk pengetahuan korang, mereka telah ditransferkan ke daerah lain akibat rajin bekerja... XD

Ini merupakan satu agenda  BERSIH 3.147 versi Asma-Felt-Box dengan tujuan utk membersihkan blog ni dari cebisan2 yang berpeleseran ke sana kemari sehingga menyebabkan mata para pembaca blog ni mengalami cross-section <----(merepek)....

Namun begitu, cebisan2 itu tidak kami lukai, tapi telah kami kumpulkan dengan penuh kasih sayang ke sebuah kota yg sungguh aman damai sentosa...

Tak caya ea...
Mari ikot saya; kita bongkar utk satu kepastian...
Tapi kene pelan2 tau, takmo kedamaian kota tu tercemar... Jom2...

(setengah saat kemudian....)

Haa...
Kita dah sampai...
Teng! Teng! Teng!


Ini la blog baru yg menepatkan semua ahli2 yg rajin belaka itu...
Seronok kan....
HUhuhuhuhuhuhuhu....

Saya tau korang tak rasa apa2 pun, tapi saya rasa lega sgt...
Sebab dah penat mengadap blog oren yg penuh dgn segala macam mak nenek...
Skrg nampak lapang sket kan....
(6_6)

Kini;
Blog Oren : Ialah tempat di mana saya merepek2 dan update items
Blog Ungu : Ialah tempat saya susun brg2 craft supply ni kat rak yg disediakan... Tengok, siap upah pakcik jaga lagi tu...
Dan brg2 handmade nak letak kat mana ek...? Perlu ke 1 blog lagi..?

Nanti baru pikir...

Diharap pemindahan ini dapat dijadikan batu loncatan untuk kami lebih maju di kemudian hari...
Yay!!!

K la.. Skrg nak pi pos brg kejap...
Sape2 nak place order tu jangan segan2 tau...

Wassalam....






26/06/2012

Under COnstruction..

Salam...

Saya dalam proses pengubahsuai blog ni...
Dah kelam kabut sagta dah nampaknya...
JAdi kalo korang fenin2 lalat; minta maaf ek...

Sambil2 jalan tu cer tekan gambar kedai kecik kat sebelah tu...
Ok tak? Ok tak?

Wassalam...

25/06/2012

Grossgrain RIbbons 9mm in da House....

Salam...

Erm....
Bila belek balik gambar2 utk diupload kat blog n FB, didapati dha terlalu byk gambar2 craft yg saya tak amik...
Lepas siap, pos...
Lepas siap, pos...

Bilanya nak update produk..? (-___-)"
Xpe la... Benda dah jadi kan.,...

Skrg dlm proses re-organizing balik jadual harian, stok, documents, dan updating mana2 yg dah berhabuk tu... Terutama sekali riben...

Patutnya awal2 lagi dah remove gambar riben2 ni (sebab kebanyakannya dah out of stock)...
Tapi selalu tak terpikir...
Bila ada org order mula la terkial2 minta maaf sbb stok dh abes, tapi riben baru ada...
Bila org minta gambar riben baru, terkial2 lagi minta maaf sbb belom amik gambar lagi...
Ape punyer perangai ni haaaa.....? :P

Baek la...
Masa utk berubah,...
Bateri dah beli.. Masa dah lapang...
Apa lagi.... Jom tgk riben2 baru ni... YeeeeHaaaa!!


CORAK 1 : EVERLASTING LOVE GROSSGRAIN RIBBONS - 9mm

Pink Striking

Ijau

Biru

Pink Lembut


CORAK 2 : RETAK SERIBU GROSSGRAIN RIBBON- 9mm

Black

Blue

Pink
Brown


CORAK 3: HEART GULING2 GROSSGRAIN RIBBONS - 9mm

Emo Pink

Girly Pink


CORAK 4 : RIMAU BINTANG DWI-KALER GROSSGRAIN RIBBON - 9mm

Albino

Red


CORAK 5 : POLKA-DOT GROSSGRAIN RIBBON - 9mm

Ijau


Byk ni je la yg ada setakat ni...
Next week sy order ribbon lg tau...
Ada sape2 nak request corak... 
Sile2.. Jgn segan....

Wassalam....



21/06/2012

APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Salam...

Soklan yg paling byk sy terima sejak akhir2 ni ialah:

APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Secara jujurnya saya sendiri pun tak faham tentang felt...
Pernah dulu (dan sekarang pun) sy Google tentang felt tapi last2 give up sbb panjang bebenor explainationnyer dan byk pulak jenis2 felt yg ada di planet bumi ni dan kepelbagaian kegunaannya...

Apapun saya jawab setakat yg saya faham la ek...

Polyester

Acrylic

Secara sentuhannya, Polyester felt ialah felt yg keras; manakala acrylic felt pulak ialah felt yg lembut. Itu je perbezaanya... Kalo korang pi kedai craft n nak beli felt; cer tutup mata n pegang felt tu.. Kalo rasa macam kertas maka itu ialah polyester; kalo rasa cam kain itu ialah acrylic...

Tapi tak semestinya...

Felt lembut tak semestinya acrylic felt...
Felt lembut yg sebenarnya ialah wool felt iaitu diperbuat daripada kapas...
Acrylic felt ni pulak diperbuat dari acrylic iaitu plastik dan diproses meyerupai wool felt...
Pendek kata macam artificial wool felt la...
Sama gak macam "beg tangan kulit" dan "beg tangan kulit tiruan"...

Polyester felt pulak diperbuat dari polyester...
Dan biasanya mempunyai campuran tertentu yg mengredkan mereka ikot ketebalan, kelembutan dan transparency masing2.

Tapi bukan ni yg korang nak tau kan...
Apa yg korang nak tau ialah tersembunyi kat dalam gambar HEART di bawah ni...
Sila klik gambar di bawah...



Dan ni saya tunjukkan gambar hasil tangan saya yg diperbuat dari polyester dan acrylic felt:

Yg guna polyester:








Haaaaaaaaaaaa....
Suka la tu ea....

Okep, ni yg acrylic pulak... :)










Nampak tak apa2 perbezaan....?

Kalo nampak sila senyum macam katak di atas....
Kalo tak nampak, sila buat muka ni------> (-___-)"

Dun worry...
Sy akan cuba cari jalan lain pulak bg korang paham ek...

Wassalam....

20/06/2012

HEART BUTTON 11mm

Salam...

Ingat tak button LOVE 11mm yg berharga RM1.50/10pcs...?
Ingat tak dia ada 5 kaler/...?
Kali ni tidak lagi...

Teng teng teng~!!!


Tengok!
Tiba2 ada banyak kaler dah..
Muahahahaha!!!

Harga masih sama tau...
Weeeee....
Rasa nak golek2 ng button2 ni...
>_<

Wassalam....


19/06/2012

FELT CRAFT CLASS - BASIC

Salam...

Felt Class kembali lagi...
Sorry, sebelom ni terpaksa tolak pendaftaran sbb tak cukup masa dan tempat pun menjadi masalah gak sebenarnya... Tarikh tu asyik penuh je.. Sori ek...

Felt Class kali ni akan diadakan setiap Ahad...


FELT CRAFT CLASS - BASIC

Tarikh: 1 Julai 2012 (Ahad)
Masa: 10am-1pm
Tempat: Homestay SUngai Soi
Yuran: RM80
Deposit: RM40 (tidak hadir dikira burned)

Bilangan peserta minimum : 2 orang
Bahan2 disediakan.

Peserta akan menerima:
1. Starter Pack
2. Template
3. Module
4. e-book

Dalam kelas ni peserta akan mempelajari:

1. Jenis2 jahitan dalam felt craft
2. Project: Felt Keychain, Felt Hair Clips, Felt Brooch, Phone Casing
3. Kalo ada masa lagi, buat la sampai 10 projek pun takpe.. Huhuhu.. :D

Makanan tengahari nanti akan saya sediakan.
Jangan bimbang nnti kita kenyang sama2.. >___<

Ha....
Amacam? Seronok la tu...
Huhuhuhu...

Berminat tak? Kalo berminat sila emailkan maklumat di bawah ke asema84@gmail.com 


TAJUK: Nak join class 1 Julai


Hi, sy serius nak join class tu. Ni maklumat saya:


Nama         : 
Alamat       :
No. Tepon  :
Pengangkutan : Saya datang sendiri / Sila pick-up saya kat Pasaraya Pantai Selamat (potong mana yg tak berkenaan)


Tarikh tutup pendaftaran : 30 Jun 2012. Pukul 12 a.m.
Pastikan pembayaran deposit telah dibuat sebelom tarikh dan masa di atas



11/06/2012

Bebel

Salam...

Lamanya tak update...
Sy balik kampung minggu lepas dan sejurus selepas dinner kelaurga tu saya pi bercuti ke Negeri Sembilan dan Melaka.,..
Jadi kedai ni pun ditutup dalam tempoh tu...

Ni antara gambar2 menarik (menarik ke... haha) sepanjang percutian ke sana...

Ni adik saya.. Hihi...


Ni kat muzium Lukut Negeri Sembilan

Ni kat Muzium Tentera... dan jejaka kacak ini ialah ayah saya.. Muah!


Walaupun gambar ni macam tak menarik, tapi ia sgt menarik bg saya sebb saya kene baring kat tengah jalan untuk amik posisi ni./. (Ceh, konon la.. Hahaha)

Sebelom balik singgah kat Teratak Za'ba sekejap...
Takleh amik gambar kat dalam teratak...
Tapi seriously speaking, ayat2 Za'ba yg dipamerkan tyu mmg sgt2 membakar semangat...
Ada masa pegi la ea...

Ni la mercu tanda beliau...
Macam mana nak jadi pendeta hebat camni...?

Huhuhu...
Mana gambar Melaka...?
Erm.. xde gambar sbb kami x berjalan2 kat sana...
Sekadar singgah umah makcik pastu balik...

Okay, nak cakap apa sekrang ea...

Nampaknya saya kene keje kuat sket...
Buka kedai kat Kuantan ni sangat menyesakkan nafas...
Gara2 lots of money have been used utk buka kedai ni walaupun kedai kecik... Huhuhuhu...

Mulai harini, kedai dibuka bermula pukul 12tghari sampai 8.30 malam...
Malam takmo buka la sbb nk tgk TV.. Hahahhaa...

Mesti la...
Malam la byk citer best nak2 kat 8TV n TV2...
Suka tgk citer omputih sbb best la ape lagi...

Huhuhuhuhu.....

Dan peringatan, kat kedai kecik tu, harga adalah berbeza ngn kat blog...
Sebab nak cover byk benda...
Harap korang faham...

K la...
Esok pulak saya bebel ea...

Tata...

wassalam....