Posts

Showing posts from July, 2012

R10: Felt Phone Pouch Cute Kitty @ Kucing Comel

Image
Salam...

Siap pun... Tapi 1 je la...
Alamak, sangat tak produktif la Asma ni...

Projek ke 10 kali ini ialah Felt Phone Pouch Cute Kitty a.k.a Kucing Comel
Meow..? (Goggle Translate: Comey ke saya ni...?) Mesti la comey... Tapi comot sikit la awak ni... 
Ini ialah bahagian belakangnya pula... Ya, masih lagi pakai tali cam bese...
2 layer jgk.. :>
Saiz: 3x5inci Harga: RM12.00
Okay.. skrg nak wat ape plk ek...
Wassalam....




In Progress...

Image
Salam...

Skrg pukul 4pagi dan saya masih belom tido..
Sebenarnya hati say amasih bunga2 disebabkan kes tulang ikan tu la.. (tak abes2...)
Okay, saya janji, pasni saya tak sebut dah tulang ikan ok..
Pasni focus pada craft...

Pkul 3 pagi baru start amik felt n potong2 felt tersebut utk projek ke-10...
Jom tengok sket...
HUhuhu...

In progress... Minta2 la sebelom Subuh siap sebiji utk entry post esok... Amin...
Wassalam....

Barbarian

Image
Salam...

Erm...
Sebenarnya saya hepi sgt sebab tulang ikan ni dah kuar...
Doktor kat HTAA dah kuarkan...

Tapi sentap sangat, hal terlekat tulang ikan yg ternyata menyakitkan ni rupa2nya menjadi bahan gelak orang ramai...
Walaupun pelik kenapa orang ramai nak gelakkan kesakitan orang lain, tapi itulah hakikatkatnya...
Paling terkilan bila orang ramai cakap saya makan gelojoh sangat...
Selama 20 tahun saya makan ikan, tiba2 satu hari saya makan dengan sangat gelojoh sampai terlekat tulang ikan... Time sahur pulak tu.. Time perut tak lapar... Logik ke...??

Perkara yang sama berlaku bila orang jatuh longkang, terjatuh sbb pijak kulit pisang, jatuh tangga sampai tergolek2, terhantuk kepala kat tangga sampai keluar benjol, dan sebagainya... Itu semua adalah bahan ketawa orang ramai...

Saya igtkan itu hanya situasi yg ditonjolkn dalam majalah Gila-gila (yg ternyata saya tak pernah gelak pun baca majalah tu) dan memaksa manusia menganggap itu lawak, rupa2nya sampai sekarang pun manusia suka g…

R9: Handmade Felt iPad Pouch

Image
Salam...

Sape punyer keje ni haaaaa?
Sape yg duduk atas kucing saya sampai penyek ni haaaaa?
Berani betul...
Cepat ngaku cepat.. :<

Tengok! Dah penyek dah haaaaaa! (Aik, sempat lagi senyum?)
Ala... Majuk pulak dier... Meow.. meow...
Huhuhuhu... Ala... Gimik je tu...
Ni la projek yg ke 9 iaitu : Handmade Felt iPad Pouch
Comey tak, comey tak.. Dun worry ia muat utk iPad2.. Dah try guna ipad adik... iPad dan iPad 3 tak pasti la muat ke tak.... Tapi bole bg dimension ipad tu, nnti saya buatkan ea... Dun worry k... :>
HARGANYA: RM25
Kalo nak isi borang tau...
Owh... Nak update kes tulang ikan durjana semalam... Kan semalam saya citer yg saket gila sebab lekat tulang ikan... Pastu...
Malam smlm dalam kul 8.15pm saya pi Klinik Asmara Annur kat sebelah Megamall... Itu ialah satu2nya klinik kegemaran saya.. Sejak kecik pi klinik ti je selama ni... Sebab doktor Hasbullah tu mmg pakar giler la.. Sekali tgk je dia tau dah saya saket apa.. Takyah tanya.. Power tak power kan... Huhuhuu... TAPI!…

SAKET!!!!

Image
Salam...

Tulang ni masih takmo kuar!
Pas buka posa smlm saya telan nasi kepal..
Pastu jolok2 nak try search tulang tu.. Tak jumpa...

Pastu rebus maggee (Ayah cakap, "bukan maggi la.. Mamee.!) A'ah ayah beli mee segera jenama mamee, bukan maggi can yg bese mkn...
Tggu sejuk sket pastu telan panjang2 tu... (Ala2 Mawi slurrp dlm iklan tu..)
Tapi tak berjaya T___T

Sahur tadi makan roti pulak..
Siat panjang2 pastu jolok2 kat tempatyg agak2 ada tulang tu....
Rasa macam orang gila jer.. Huhuhu. <-----(gelak sambil nanges...)
Tapi TAK berjaya juga!
Betul2 macam orang gila..
Dah la saket gila...

Ada jumpa bbrp petua dan sebahagian besarnya dah buat tapi tak berjaya...
Ingat nak gi jumpa doktor la..
Menderita betul la.. Tak sanggup meneruskan idop..
Dah la tekak kering...

MAsalah utamanya ialah ia bukan terlekat kat tengah lidah...
Cer tgk gambarajah di bawah,,,

Eei.. Dasyat jugak rupa lidah ek... Tempat bertanda X itu adalah kawasan yang disyaki sedang didiami oleh tulang berkenaan…

R8: Felt Phone Pouch versi Owl di atas Dahan Nan Rapuh

Image
Salam...

Tak bestnya...
Saya terlekat tulang ikan time makan sahur td...
Tak tau la nak wat camana....
Dah ler puasa ni...Nyucuk2 je...

Last saya terlekat tulang dulu ketika umo dalam 8 tahun...
Skrg dah 20 tahu berlalu dan tak igt daha camna saya handle situasi yg sungguh merumitkan ini... :'(

Tak best! Tak best! Tak best!

Erm...
Nak tak nak kene meneruskan idop jugak...
Sangat tak gembira.. :'(

Dengan nada sedih bercampur takde mood, saya memperkenalkan projek yg ke-7...

Felt HP Pouch versi Owl di atas Dahan Nan Rapuh 
Buat 2 biji... Ada lagi sebiji tapi belom siap sebab dah boring jahit dahan tu.. Dan menatap kaler merah secara berterusan wat saya rasa cam serabut2 jer...
Ini mereka jika dilihat dari belakang... Dua biji pouch ni lain sket tau... Can u spot the different?
versi A
versi B
Ada 2 benda yg membezakan mereka berdua...
Seperti biasa ada 2 layer... Dan tali utk sangkut kat butang belakang tu...
T___T Giler la... Tiap kali telan saliva rasa nyucuk... Bercakap sket r…

R7: Handmade Multipurpose Felt Pouch - Plain

Image
Salam...

Morning...
Awalnya update blog arini..
Huhuhuhu...

Okay, Projek ke-6 ni adalah projek yg sama cam semalam cuma ia diper buat dari felt dan ada improvise sket...

Handmade Multipurpose Felt Pouch - Plain
Saya wat kaler biru... Dan kali ni wat plain...
Guna velcro gak.. Dan kali ni saya ada wat poket tau... Nampak tak ada 2 tone kat situ.. Tone yg gelap tu adalah poket dia... So bole la nak selit ape2 kat situ... Huhuhu...
Erm! Projek kali ni sebiji je... Sebenarnya nak wat 2 biji tapi tetibe je benang kaler ijau dah abes.... :(
Tengok! Sekerat jalan je siap... Ingatkan ada 1 roll lagi benang, bila check rupenyer dah takde dah... Frust giler terus takmo meneruskan perjuangan.. Hohoho...
Erm... Esok mungkin balik kampung dan buka pose kat sana... Jadi kene percepatkan sket projek ni... In case duk lama kat kampung, bole schedulekan post projek ni.. Tul tak... Huhu...
K la... Nak wat ape skrg ek... Nak wat next projek (or next two project).. Pastu nak pi pos... Pastu nak kalo rajin…

R6: Handmade Multipurpose Pouch - Budak Kiyut

Image
Salam...

Yay!
Kali ni sya dah wat sesuatu yg baru utk saya...
Dah lama nak try tapi tak ter-try try...
Akhirnya... Huhuhu...

Nak tgk? Nak tgk?
Haa.. Jom tengok.. ^_^

Handmade Multipurpose Pouch - Budak Kiyut   Relax2.. Corak yg korang tengok ni bukan felt ea... Ini cuma kain flannel yg saya beli kat kedai india kat bandar... Harganya dalam RM7 semeter. Kat Kuantan ni tak banyak pilihak kain kiut2.. Ni la yg terkiut yg saya jumpa.. huhuhuhu...
Yang ni kaler kuning... Ni sebenarnya yg 1st attempt...Sebab tu la budak kiyut tu nampak can melayang kene tiup dek angin... Hasilnya begitu menggembirakan hati..  ^_^
Ni muka belakang dia...
Ni pulak yg ke-2... Kali ni saya bagi budak kiut tu berdiri kat tengah2... Nampak kemas sket camni kan... Huhuhu...
Cam bese ada 2 layer... Dan kali ni sya guna velcro...
Saiz: 19x12cm Harga: RM15.00
Berminat, sila isi borang ek...
K, projek ke-7 dah start potong... Nak sambung jaet pulak...
Wassalam...


R5: Felt Phone Case versi Happy Star

Image
Salam....

Semalam dalam kul 4 saya pi kedai kek sebab nak gantikan kek ayah semalam...
Tapi....
Kedai kek tutup... Waaaaa T____T...

Semalam lps settle seme keje kat bandar, baru singgah kedai kek yg terletak di pinggir bandar...
Tak sangka pula depa tutup...
Ape la...
Nak masuk bandar balik?
Wooo... Tak sanggup..
Dah pukul 5 dah n belom start masak lagi..
Takmo la menempuhi jam... A big NO...

Oleh itu ayah tak dapat la makan kek tahun ni...
Maafkan saya, ayah.... :(

Okay... Projek ke-5.. Walaupun kesuntukan masa namun perjuangan tetap diteruskan...
Woahhh!!

Ape ni...? Phone casing lagi....?
Ya, phone casing atau nama penuhnya: Handmade Felt Phone Case versi Happy Star
Ntah kenapa saya addicted nak wat phone casing ni... Maybe dah lama tak buat kot.. Huhuhuhu....
Yg ni kakak sulung... border itam dan butang kat depan...
Tengok, ada dua layer...
Ini kakak no.2 Border pink pucat Aik, takde butang ke...?
Eh, ada pun... Kat belakang rupanya....
Pun 2 layer....
Ni adik bongsu.... Border kuni…

R4: Felt Phone Pouch versi Anak Ayam

Image
Salam...

Kejap je dah hari ke-4 puasa...
Macam tak rasa pun kan... Huhuhu...

Smlm befday ayah saya tapi takde sorang pun dalam family ingat...
Kul 10 baru Angah igt n ayah pulak takde kat umah time tu...
So kali pertama dalam 10 tahun kebelakangan ni ayah tak dapat kek...
Bese kitorang wat surprise tapi ayah dapat hidu gara2 adik bongsu dan kedua bongsu terlepas cakap (2 tahun lepas ibu yg terlepas cakap.. :<.. )

Rasa cam ralat pulak takde kek kan...
Maybe ayah tertunggu2 surprise apa kitorang wat tahun ni...
Rupenye takde surprise...
Camne ek... Nak ganti kek tu arini ke...
Tapi tak best plk sbb dah lepas... :(

Erm...
Takpe la...
Abaikan tu dulu...
Jom tengok apakah projek ke-4 Ramadhan ni...

Felt Phone Pouch versi Anak Ayam 
Huhuhuhu... A'ah.. Saya memang suka anak ayam... Ingat lagi masa kecik2 dulu bila ikot ayah pi pasar mesti nampak org jual anak ayam.. Tapi bukan kaler kuning tau... Kalerful punyer...
Time tu pelik giler la awat anak ayam ni ada macam2 kaler.. Pastu ayah …

R3: Mini Owl Plushie

Image
Salam...

Woooo...
Baru je pikir nak wat GA malam tadi, tiba2 ramai crafter wat GA at the same time...
What happen? Adakah para crafter mempunyai gerak hati yang sama...
Huhuhu.. Sukanya! ^^
Rasa cam tak kesorangan di dunia ni.. Chewah!

Wokep. projek yg ke-3 ialah....

Mini Owl Plushie...
Jangan terpedaya ek... Plushie ni kecik je... 23x25cm jer tau...
Haritu dah kene marah sbb dia igt besar dan cakap terpedaya dgn gambar tu... Walhal dah terang tulis 23x25cm...
Tapi kan ada slek sket la...  Telinga dia tu kan... Ya, itu telinga la... Tapi nampak cam tanduk kan... :(
Erm... sangat2 tak gembira... Sebenarnya nak wat 2 biji tapi bila dah jadi tanduk, terus malas nak wat yg ke-2... Kene alter telinga tu bg nampak cam telinga... Hadoi..... <--(malas la tu...) Huhuhu...
Harga : RM25 include postage...
Utk pengetahuan korang, inilah hadiah GA utk kali ini. Tapi GA ni bukan utk blogger la.. Sorry... Hanya khas utk Facebooker je...
Aa? Korang ada Facebook? Apa lagi... Moh guling2 ke ------>…

2R: Domo-Kun Felt Phone Casing

Image
Salam...

Selamat Berpuasa utk hari yg ke-2...
Malam tadi rasa mengantok sgt dan berjaya tido awal..
Biasanya saya tido dalam kul 3 @ 4 pagi sbb malam2 baru byk idea n rajin...
Huhuhu....

Dan semalam berjaya menyiapkan projek yg ke-2
Nak tau ape dia?
Teng teng teng...

Domo-Kun Felt Phone Casing
Yay! Berjaya buat 3 pcs... Saiznya : 3x5inci.. (Sori, saya sendiri pun tak paham kenapa gamabr ni jadi gelap sangat... Maybe tak sesuai backgroud putih kot)
Dari belakang rupa dorang macam ni...
Belakang ada satu butang... Jadi lepas masukkan phone korang leh selitkan tali tu kat butang... Jadi ai takkan tergelongsor jatuh dari casing ni...

Ada 2 layer... Utk pengetahuan semua semua casing yg saya buat adalah 2 layer.. Dan seme produk adalah jahit ngn tangan... Saya tak guna mesin jahit sebab tak reti guna...
Harga: RM12.00 Posekspress = RM3.00
Berminat, sila isi borang.. Ada 3 pcs je ea...
K, preparing for the 3rd projek...
Wassalam.... 

1R: Felt Flower Brooch

Image
Salam....

Projek Ramadhan dah bermula hari ini...
Sepanjang Ramadhan ni juga bulk order telah ditutup dan akan dibuka semula selepas raya nanti...
Dan sepanjang 30 hari ni saya cuma buat ready-made item...
Nak relax sket la bulan posa ni.. Pas raya baru pulun balik..
Huhuhu.....

Wokep... Projek pertama ialah Flower Felt Brooch in Pair
Ada 7 kaler...
Cekidaut!


Red

 Light Pink
Purple
Green
Orange
Striking Pink
Light Purple
RM3.50 sepasang Pos Ekspress = RM3.00
Berminat, isi borang ea...
K, nak continue projek ke 2 plk...
Wassalam....

Berangan...

Salam....

Esok nak puasa dah...
Sebenarnya kan saya takot nak tggu bulan puasa, sebab takot dahaga dan tak tahan nak minum air..
Tapi bila time puasa, ok jer..
Takde pulak rasa nak minum air (kecuali tgk iklan coke n yoes campur kat TV smbil tgk rancangan masak2 ptg2).. Hohohoho... Ini la namanya nafsu... hihi...

Sebut tentang nafsu kan, nafsu saya yg paling besar dan tak bole dibendung ialah nafsu makan dan minum...
Nafsu yg lagi 8 tu bole kaw tim punyer.. No problemo...
Tapi kalo nafsu minum mmg kalah.. T___T

Bila dipikir balik kan, bagus jgk dalam setahun ada 30 hari kita merehatkan perot...
Kalo la sepanjang tahun asyik makan je, confirm saya akan gemok tambun punyer...
At least ada jgk buffer system yg mereset kembali keupayaan perot utk kembali berfungsi dgn normal...
Betapa sayangnya Allah kat kita... ^_^
Tapi apa yg saya buat sbg membalas kurnian-Nya ni?
Tak mampu buat apa2... T_T...

Saya akan berusaha menjadi orang yg lebih baik dari semalam...
Walaupun sgt susah tapi takkan …

Cute Felt HP Straps - in progress

Image
Salam...

Phew...
Bulk order dah selamat dipos semalam...
200pcs HP straps utk jualan hari sukan sekolah..
Tak pasti plk bila hari sukan tu sbb x lama lg nk pose kan...

Jom tengok work in progress sepanjang seminggu menyiapkan mereka.. ^_^

Mula2 buat Love Angle..


Pastu wat Happy Star Felt
Yellow Happy Star is my fevret  >_<
Pink is not my fevret tapi bole tahan la...
Ni Happy Star kaler oren...
Erm... Dah siap Happy Star Felt, pastu nak wat ape plk ek...

Asma: Ei? Domo-kun desu neh? Domo-Kun : Arrrr...
Huhuhuhu... Felt Domo-Kun... Seksa gak nak memotong giginya tu... T___T
Pas abes giginya saya potong lalu buat owl plk... Yay!
 Amboi... Berkaca2 sungguh mata deme...
Haaa...  Ni lagi nak goda aku... Kuchi2.... >_<
Pastu ada wat 2 lagi tau... Strawberry dan Raksasa Pacman... Tp lupa amik gambar sebab buat cepat2.. Huhuhu...
Pasni leh tunjuk hasil akhirnya ek... Bye2...
Wassalam.... 



Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k