Projek Ramadhan 7 :Sampul Duit Raya Handmade.. (Am I too soon.. ? )

Salam....

Cepat sangat ke saya buat sampul duit raya ni?
Huhuhu.. Baru masuk puasa yg ke 13... :P

Sampul duit raya tahun ni saya buat sendiri tau....
Sampul duit raya handmade la katakan...
Tapi duit kat dalam tu takde la banyak mana sangat..
Kuikuikui....

Haaa... Ni la sampul duit raya yang saya DIY tu..
Kelakar tak...
Wat simple2 je...
Wat cantek2 pun bebudak tu buang je nanti... Nak duit je kan... Huhuhu...

Gigih gak nak memotong, melipat dan menggam kertas ni...
Lebih-lebih lagi saya dah silap beli kertas...
saya beli yg tebal punyer...

Time kat kedai tu memang nk cari yg tebal sikit je dari kertas A4 biasa, tapi tak sangka lak teramik yang tebal mcm manila kad...
Hadoi, saket jari jemari beta melipat.. (fuh..fuh..- meniup jari dgn gaya sepoi2 bahasa..)


Cara nak buatnyer super duper senang wa cakap luu...
Mula2 design kat MS Words pastu print sekeping...
Gi anta kedai fostostat n fostostat byk2...

Time saya pi kat kedai buku pertama; dia takmo terima...
Katanya tak bole fotostat atas kertas kita..
Pembantu kedai tu kata, "Kalo saya, saya buat je.. Bos tu mengada2; kerek.."

Tapi, yang saya tau, saya takkan pi kedai tu lagi...
Auntie tu bising2 kat pekerja dia pasal kertas ni macam la saya ni penjenayah...
Nk fotostat je pun...
Takpe la....

Pastu pi kedai uncle kat depan tu; dan dia bg fotostat...
yay!!

Kedai uncle tu buruk je, tapi bila masuk dalam macam2 brg ada (stationary la)..
Rugi pulak tak tanya ada tak kertas kraft..
PAyah betul nk cari kertas kraft ni kan...


Haa.. Lepas fotostat, potong2 dan lipat...
Lepas lipat gam kan je guna gam biasa...

Siap!!

Penat sikit tapi seronok la ada sampul duit raya personalized sendiri...
Orang suka tak suka, lawa atau lawak; tu belakang kira ek...
Yg penting PUAS!
Wohohoho...

Ni yang ta sabar nak raya ni...
Baju raya pun takde lagi..
Dah hantar kain utk ibu jahit baju raya pertama...
dah beli satu jubah utk raya ke 2..
Tapi tak cukup lagi tu...

Kalo tahun2 sebelom ni, saya pakai je baju raya yang tahun2 lepas...
Tapi kali ni tak bole sebab saya dah gemok!!!
Tak muat.. Woooo....
T___T

Tak best! Tak best! Tak best!

Ingat nak beli baju online je, tapi body ai ni tak ikot standard ratio...
Pakai2 karang tak padan pulak... Lagi rugi... (mmg itu yg biasa berlaku selama ini..Last2 bagi kat adik...)
Nanti nak gi la pasaraya cari jubah sehelai lagi; dan tudung jgn lupa...

K la..
Banyak pulak membebel....

Tata...

Wassalam...







12 comments:

  1. bagusnya awak....sangat jimat dan kreatif.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiu....
      Jimat je, kreatif tu xde la sgt.. huhuhu

      Delete
    2. Kalau gune kertas warna A4 boleh x

      Delete
    3. Bole sis.. saya pun guna kertas warna A4 :)

      Delete
  2. waaaaa, cantiknya...rajin sungguh awak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin ek... amin...
      Harap bertambah2 rajin pasni.. ^^

      Delete
  3. salam..urm nk tnye, cmne sy nk dptkan alamat cik asma?
    thn lepas kan cik asma ad bg kad raya..bharap la sy dapat balas..
    email sy tulipituadalahaku@gmail.com..

    btw, chumil sampul duit raya tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Bole2.. Ni alamat saya.
      Nor asmah aziman, no 23, jalan bukit jati 2b, taman bukit jati, 41000 klang, selangor.

      Tp tahun ninsy x bg kad raya la...
      Sori... :(

      Delete
  4. Cik asma, saya pengumpul sampul raya. Sudi tak nak sedekahkan sekeping untuk saya masukkan dalam koleksi saya? :)

    hafizhilmi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Bole.. jap ek, sy emqill.. :)

      Delete
  5. salam, blh x nk mtk template ni :) cantikk..
    putryqlate@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. aslkm cik asma... macam mana nak buat sampul nie guna ms word... boleh tolong ajar??? mohdfairuzayzi@gmail.com

    ReplyDelete