Posts

Showing posts from October, 2013

Ash Wardrobe

Image
Salam...

Kalo korang dah lama follow saya mesti korang ingat Ash Wardrobe
My second online shop.. Tapi saya tak jual apa2 pun kat situ kecuali Bedak kokuryu
Kelakar tak? Kuikuikui...

Tapi skrg saya dah add beberapa barang...

EASY HANGER TUDUNG AWNING Untuk sangkut tudung awning... Takde la kelepet-kelepet lagi
EASY BAG RACK Gantung beg belakang pintu je..
SHAKE AND TAKE Untuk blend buah
EASY SLICER nak potong sayur nampak cantik 
Dan ada beberapa barang lain lagi... Jom la jenguk kat sini jap: http://ashwardrobe.shopstrap.com/ Dan LIKE kami kat sini: https://www.facebook.com/AshWardrobe
Baju dan tudung saya tak nak jual sebab tak pandai ikot perkembangan fesyen.. Tapi saya berminat nak jual jubah hitam... Cuma harganya mahal dan belom cukup modal lagi nak borong... Takpe la.. Maybe next time kot...
Kenapa saya perlukan second income? 
Kerana kos sara hidup semakin meningkat.
Saya perlukan lebih RM utk beli tanah dan simpanan utk anak2 saya kelak (cewah, jauh pikir)

Kenapa tak fokus kat cra…

Tutorial: Cara Kira Harga Poslaju

Image
Salam...

Mak aih...
Bukan main panjang lagi tajuk...

Wokep...
Ramai pm dan email saya tanya tentang kos nak pos bantal...
Sebenarnya saya tak faham kenapa ramai yang tanya saya soalan ni memandangkan saya bukan bekerja kat Poslaju.. Dan saya tak larat nak taip berulang-ulang kali...

Oleh itu, saya tuliskan kat sini supaya boleh dikongsi bersama...

Kos Poslaju untuk barang yang saiznya kurang dari 30cm
1.Klik sini----> http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp
2. Akan keluar gambar ni:
Contohnya barang berat 700g dan pos dalam semenanjung Malaysia Korang select "Poslaju" Dan tulis 0.7 dalam kotak pertama... Jangan tulis 700 pulak, sebab unitnya dalam kg. Pastu select "within blablabla...".  Pastu submit
3. Pastu keluar pulak gambar ni:
Okay, jangan excited lagi... Dalam kotak tu tulis chargenya RM5.50.. Tapi note kat bawah tu ada tulis charge-charge lain iaitu: 15% surcas bahan api 10% cas pengendalian 6% cukai barangan dan perkhidmatan Jumlah extra charge …

Kedai kat Mana?

Image
Salam...
Nak bagi motivasi sikit pagi ni...


Ooo.. maksudnya hari2 la kene motivate diri sendiri... Saya teringat drama Korea satu masa dahulu, kesah budak perempuan miskin yg kuat semangat. Tiap2 pagi bila bangun tido je dia cakap, "Chaiyuk! Chaiyuk!"
Ya, tau tau..  Itu bukan bahasa Korea.. Cerita tu dah dialih bahasa ke bahasa Mandarin.
Sejak tgk citer tu, seme orang asyik terikut2 sebut chaiyuk2!! Tapi bagus la citer tu... Budak perempuan tu, semua benda yang dia buat akan musnah di tengah jalan... Pastu dia start semula tapi buat benda lain plk... Erm.. tak ingat dah tajuk... Tapi best.. :>
Wokep.. Ramai orang tanya saya "kedai kat mana?" dan "kenapa tak buka kedai?" Untuk pengetahuan semua saya buat bisnes ni secara online di rumah. Saya takde kedai... Dan kalo ada kedai tak mungkin dapat jual felt harga RM1.10 sekeping sedangkan sewa kedai mau RM2500 sebulan. 
Kalo ada kedai, saya kene pergi kedai setiap hari dan balik petang atau malam... Kene b…

Flower Felt Pencil

Image
Salam...

Saya berkesempatan siapkan Pensel Bunga Felt
Rasa cam seronok pula buat pensel ni...
Huhuhu....

Ni time gam masih basah lagi... Saya cacakkan supaya bunga tak senget time gam dah kering...
Dah siap pun.. Cewah.. Cun je posing camtu....
Haa... Ni nampak sikit...
K, nak pos barang jap...
Wassalam...

Tutorial : Update Page FB tak Muncul kat Newsfeed?

Image
Salam...

Saya dapat beberapa mesej yang tanya soalan ni...

"Saya dah like Page asma-felt-box, tapi kenapa post page tu tak muncul pun kat Newsfeed saya? Tak best la macam ni :("

Sebenarnya saya pun hadapi hal yang sama dengan page yang saya like.
Dan untuk dapatkan update page tersebut kat Newsfeed, cuba cara ni..


Scroll kat butang like tu, dan akan muncul list seperti di atas...
Click "Get Notification" (bulatan merah) untuk ia muncul kat gambar bumi kat atas tu (bulatan merah jugak)... Tapi saya tak suka cara ni sebab buat semak je.. hahaha..
Click "Show in News Feed" (bulatan biru) untuk ia muncul kat Newsfeed atau Suapan Berita korang...
Semoga info ni berguna...
Wassalam...

Polyester Felt 1/4 meter for sale

Image
Salam...

Polyester felt bersaiz 1/4meter kini boleh didapati di asma-felt-box.
Secara tepatnya saiz setiap keping ialah 48x50cm.
Polyester felt berketebalan 1.2mm

Ada 30 kaler semuanya... Kaler yang sama macam yang saiz 23x25cm tu.. Kaler2 bole tengok kat bawah ni:
Cuma saiz 1/4 meter ni kuantitinya limited.. Sebab jualan utama saya ialah ialah yang saiz 23x25cm; jadi saya perlukan stok yang banyak utk saiz ni berbanding saiz besar.
Saiz besar ni biasa orang beli utk buat barang2 besar macam laptop sleeve, ipad sleeve, bag, cook cover dan macam-macam lagi la... Saya suka guna saiz biasa je (23x25cm) sebab saya suka buat item kecik-kecik... Huhuhu...
Harganya RM4.20 sekeping belom termasuk pos.. Nak order isi borang ya.. 
Wassalam...

Monday Motivation

Image
Salam....



Kan... Buat apa nak pening-pening...
Jom, kerja dengan gumbira...
Yippi!
my philosophy is: It's none of my business what people say of me and think of me. I am what I am and do what I do. I expect nothing and accept everything. And it makes life so much easier

Pos Daftar ke Luar Negara Murah?

Image
Salam...

Ingat tak saya pernah pos keychain sebiji dengan kos RM25.00? Tak ingat ek...? Baca sini ya: http://asma-felt-box.blogspot.com/2013/09/kos-pos-daftar-ke-luar-negara.html
Semalam saya pos satu lagi paket ke luar negara... Kali ni saya charge siap2 RM30.00 untuk 2 item.. Apakah item tu...? Ni ha....
Barbara order 1 biji felt purse... Kali ni paketnya lebih besar la kan...
Time nak bayar tu saya dah siapkan RM30 dah. Dah confident dah, takmo terperanjat macam hari tu.  Kemudian awek kaunter pos sebut, "RM8.30" Haa? (muka terkejut) "RM8.30" ulangnya..  Saya cam terpinga2 pulak (dah control dah taknak terpinga.. cis..) "Berapa?" saya tanya sekali lagi, mana tau kot2 RM28.30. "RM8.30", kali ni awek tu muka dia kerut2 dah...
Saya bg RM10 dan dia pulangkan baki... Saya masih lagi dalam keadaan terperanjat time keluar dari Pejabat Pos. Betul ke ni...?
Nampaknya Malaysia ni maken lama maken pelik...
Kesimpulannya, saya tak tau nak simpulkan apa..…

Monday Motivation

Image
Salam...


Tak suka Monday? Jangan la.... Monday kan hari birthday Nabi S.A.W dan juga hari birthday saya.. 
Yippi!!
Jom keje kuat selama 6 hari, pastu tido sepuas-puasnya pada hari ke-7.. Chaiyuk2!!

entrepreneurship is living like most people wont, so that you can spend the rest of your life like most people can't.

Keyring to let go

Image
Salam....

Saya dah silap beli keyring haritu...
Naseb baek cuma beli smpel je...


Ni la keyring tu... Dalam katalog nampak macam keyring yang saya beli sebelom ni, tapi bila order rupa-rupanya memang lain sangat... Dan saya pun dah silap convert currency dan ternyata ia amat mahal..

Keyring ni tebal, keras, berat, berkilat dan heavy duty punya besi... PEndek kata memang high quality la.. Saya cuma beli 1000pcs dgn harga 22sen sebiji... Saya nak letgo 20sen sebiji...  HArga pasaran 35sen ke 50sen sebiji..

Kenapa nak let go? Sebabnya saya buat felt craft dan keyring ni cam tak sesuai la pulak dengan felt craft... Maybe craft lain macam clay craft, resin craft. wire craft atau craft yang macam lelaki punya craft lebih sesuai kot.. Sebab bentuknya solid dan besinya padat..
Ok, sape nk isi borang je ya... Saya jual sebiji sebiji 20sen sebiji... Kalo beli 1000biji pun harganya tetap 20sen sebiji (RM200 tak termasuk pos)
Wassalam....

Butang Bentuk Ribbon 14mm

Image
Salam...

Butang bentuk ribbon dan restock...
Tapi kali ni saya amik yang saiz kecik sikit...
Saiz ni 14mm berbanding 17mm yg sebelom ni...
Hahaha.. Cun sket nak jaet kat craft...
Yay!!!

 Butang Bow Saiz 14mm Harga: RM1.50/10pcs Mixed kaler

Nak order isi borang je ya... :>
Wassalam...

Felt Flowers!

Image
Salam...

Semenjak dua menjak ni perasaaan saya bercampur baur...
hepi sangat.. Gelisah sangat.. Sedih sangat.. Marah sangat.. Lapar sangat...
Saya sendiri pun tak tau kenapa..

RAsanya hormon saya sangat tak stabil la...
Tekak saya ni asyik nak makan keju, coklat, air gas, makanan yang pekat pekat.. Ntah la...
Melebih2 pulak.. Hahahahha...

Rasanya makanan area tempat tinggal saya ni memang tak sedap la...
Haritu beli mi hun, berlengas... Tau tak..? Bukan basah atau lembab macam tu tp macam berlengas.. Macam nasik basi kita pegang pastu dia melekat-lekat kat tangan.. Bila bau ok je..
Tapi tak sanggup telan...

Kesian Cik Abang belikan utk saya (sebab saya siap msg lg minta mi hun) pastu saya pegi buang pulak..
Bukan saja2 nk buang.. Tak sanggup la telan berlendir2 camtu...
Ingat nak buang time dia tak nampak; tapi dia nampak je apa saya buat..
Aiyooooo.....

Sekarang ni saya kepingin makan kek coklat..
haritu dah beli dah tapi tak kene pulak dengan selera...
Ada jual tepung kek coklat moi…

My Craft Room

Image
Salam...

Yay!
Akhirnya berjaya susun-susun felt ni...
Baru la nampak kemas...

Tapi kejap je ni.. Esok lusa sepah balik.. Huhu.. T__T

Ruang lain tu masih sepah jadi malas nk tunjuk.. Kuikuikui...
Arini rasa malas sikit la.. Nak tido je arini bole tak...? Bole la.. Bole la...
Wassalam...

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k