16/10/2013

Pos Daftar ke Luar Negara Murah?

Salam...

Ingat tak saya pernah pos keychain sebiji dengan kos RM25.00?

Semalam saya pos satu lagi paket ke luar negara...
Kali ni saya charge siap2 RM30.00 untuk 2 item..
Apakah item tu...?
Ni ha....

2 biji felt purse
Barbara order 1 biji felt purse...
Kali ni paketnya lebih besar la kan...

Time nak bayar tu saya dah siapkan RM30 dah. Dah confident dah, takmo terperanjat macam hari tu.
 Kemudian awek kaunter pos sebut, "RM8.30"
Haa? (muka terkejut)
"RM8.30" ulangnya.. 
Saya cam terpinga2 pulak (dah control dah taknak terpinga.. cis..)
"Berapa?" saya tanya sekali lagi, mana tau kot2 RM28.30.
"RM8.30", kali ni awek tu muka dia kerut2 dah...

Saya bg RM10 dan dia pulangkan baki...
Saya masih lagi dalam keadaan terperanjat time keluar dari Pejabat Pos.
Betul ke ni...?

Nampaknya Malaysia ni maken lama maken pelik...

Kesimpulannya, saya tak tau nak simpulkan apa...
Saya masih lagi dalam keadaaan terperanjat...
Cuma pikir nk refund balik ke kos pos yg saya charge Barbara tu (RM30.00)

Wassalam....


8 comments:

  1. better tanya takut tersalah pulak,, nnt tak smpai brg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh check, brg tu dah terbang dah tapi xtau dh smpai ke blom.. Amik masa 30 hari jgk kot.. Kalo yg RM25 10 dh smpai...

      Delete
  2. Asma,
    kak Yati pun pelik juga. Poslaju kawan kata kalau bungkusan besor kena RM40. Akak hari tu pos barang bukan main besor lagi, kena RM24 je.
    Kak Yati cakap kat customer, nak minta akaun number untuk refund duit pos, dia kata halal, tak yah refund. Lega.
    Dalam kes Asma, susah kot nak refund, sebab oversea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..Maybe lain orang kira lain kot... Sy pun x faham...
      Saya nak refund, dia cakap x payah refund.. Huhu..
      Baek ka kastemer ni,. :>

      Delete
  3. Salam asma...

    Asal xtanya balik knape pos haritu mahal... agaknya dia tersilap calculate yg ritu punya kot... cer bwk resit yg lepas n yg ni tya... byk bezanya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Malas nk tanya... Karang dia charge plk..
      Haritu beli brg kene tahan ngn kastam pastu kastam suruh byr 10% dari nilai brg tu. Pelik la kan sbb hrga brg tu murah je x smpai kene tax. Bila kol dorg cakap sbb guna sea.. Sy ckp yg sebelom2 ni kene sea jgk... Pastu dia cakap apa tau; "Kalo nak lawan, barang2 yg sebelom ni pun kitorang akan check semula n kene bayar 10%."
      Amboi, samsengnya.. Kita nak explanation dia ugut2 pulak... Lagipun takde dlm mana2 yg saya baca kalo guna sea kene 10%.. Brg2 yg sampai lepas tu seme x kene pun 10%.. Misteri sungguh...

      Delete
  4. Assalamualaikum asma.

    Asma pos barang tu guna pos biasa ke poslaju? Agak-agak dalam berapa gram ek? Saya nak try pos barang ke Brunei tapi macam risau la pulak takut-takut mahal. Gugugu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy guna pos daftar.. Poslaju lagi mahal..
      Brape gram x pasti plk.. 1 brg ni dlm 100g kot..
      Kalo Brunei murah sikit sbb dekat... :>

      Delete