handmade felt craft supplies Malaysia

17/12/2013

Tribunal pengguna

Salam...

Sedikit info kepada pembeli online yang pernah kene tipu dek online shop..
Korang boleh buat laporan dintribunal pengguna..
Cuma search kat google dan maklumat akan muncul...

Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga..

Saya pun pernah disoal oleh kastemer, "barang yg awak jual ni betul2 wujud ke? Awak akan pos kan? Saya ni first time beli dengan awak jadi saya nak awak poskan dulu, lepas dapat barang baru saya bayar. Sebab saya takot kene tipu," katanya ketika drop order bernilai rm10.00.. Saya bertexting dgn dia pun dah abes dekat rm5.00 topup sebab byk soal punya pasal.

Oleh itu, jika anda pernah m3njadi mangsa online shop yang tak bertanggungjawab ni, sila gunakan hak anda..
Tapi sebelom report, bagi masa untuk seller tu respond dulu..
Ada kemungkinan jugak dia dlm masalah atau ke luar negara..

Contohnya banjir di kuantan dan kemaman baru2 ni, air naik dgn sgt cepat sampai ke paras dada. Tempat yang tak pernah banjir pun banjir.
Banyak harta benda yang musnah. Ada yg total lost, ada yg hanya 10% barang2 terselamat..
Elektrik takde selama beberapa hari. Tak dpt charge phone, laptop n tab. Ada juga yang tak sempat selamatkan itu semua demi menyelamatkan nyawa ahli keluarga terlebih dahulu..
Ada jugak pencuri masuk rumah larikan brg2 berharga..

Mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara, duduk berhimpit2 dengan yg bukan muhrim.
Makan nasi lauk sardin n telur setiap hari..
Ada juga geng kurang ajar berebut2 makanan dan sorokkan makanan ntah apa sebabnya.
Baju terpakai yang didermakan kepada mangsa banjir, bukan digunakan oleh mangsa banjir. Tapi kaum kemboja yang datang beramai2 dan pilih2 baju bersama anak2 mereka dan masukkan dlam guni siap pasang lampu kat dahi masing2 dalam gelap. Ada yg siap bawak van lagi nak amik baju2 tersebut. Bila ditegur, dorang buat bodo je..
Orang melayu ni baik hati, takmo gaduh2 jadi biarkan aje perangai buruk kaum tersebut..

Ada keluarga yang tak sempat amik makanan dah abes.
Tapi ada yg dapat banyak dan sorok2 bawak balik utk famili makan.. tak abes, dibuangnya...

Mungkin online seller tu salah seorang mangsa bencana alam ni..
Oleh itu sila bg ruang untuk mereka respond sebelom buat report...

Semoga kita semua tidak menjadi mangsa manusia yang tidak bertanggungjawab ini..
Amin...

Wassalam..

No comments:

Post a Comment