27/02/2013

BRADS LOVE

Salam...

Barang baru yang seterusnya ialah BRADS BERBENTUK LOVE

Heart Brads Kaler Merah
Saiznya 11mm
Harga RM1.70/10pcs

Comel kan... Huhuhu... ^_^


Saya belom pernah guna lagi ni...
Saya ingat nak letak heart ni kat dada small plushie atau kat tangan pun plushie tu pun ok kan...
Ataupun letak kat bantal utk corak love...
Atau bole gak letak kat handmade card utk org tersayang..

Wohoo...
Tak sabarnyer... ^__^

Wassalam...


26/02/2013

Phone Straps with Lobster Clasp

Salam...

Yay!!
Barang baru dah sampai lagi....
Kelakarnya...
Barang haritu belom abes upload lagi, tetibe upload barang yang lagi terkini pulak...
Hohoho..
Aci la ek, lompat2 camgini... :P

Jom tengok HP straps with lobster clasp



Phone Straps with lobster Clasp
RM2.00/10pcs...
Mixed kaler

HP straps ni bukan susah nak dapat..
Cuma susah nak jumpa yg murah n berkualiti..
Aritu beli yg berkualiti tinggi, tp mahal sgt..
Pastu beli yg murah tp clasp je lembut, cepat je patah...
Akhirnya, jumpa pun yg molek...
Yay! Yay!
Suka tau.. ^__^
Haaa.. Kalo suka apa lagi...
Jom la order..
Yippi!!!
Wassalam...






25/02/2013

Brooch Pins Bulat - 18mm

SAlam...

Brooch Pins Bulat (Round Brooch Pins)


Saiz: 18mm
RM1.80/10pcs
RM16.00/100pcs



Brooch Pins Bulat - 23mm

Salam....

Brooch Pins Bulat (Round Brooch Pins)


Saiz: 23mm
Harga: RM2.00/10pcs
RM18/100pcs

24/02/2013

Brads Murah 5mm

Salam...

Jom tgk barang baru...
Brads yang baru sampai...

Kalo sebelom ni ada brads hitam je kan...
Kali ni tambah lagi 5 kaler...
Jom cekidaut!

MIXED COLOR BRADS PACK
Merah, biru, hijau, purple dan pink (2biji setiap kaler)
RM1.20/10pcs


BLACK BRADS (HITAM)
SAiz 5mm
Brads ni rupanya sama je dengan brads yang sebelom ni..
Cuma kualitinya kurang sket sebab besinya nipis dan lembut...
Tapi hasilnya sama...
Harga pun murah sket...
RM1.20/10pcs


BLUE BRADS (BIRU)
Saiz 5mm
RM1.20/10pcs


GREEN BRADS (HIJAU) 
Saiz 5mm
RM1.20/10pcs


RED BRADS (MERAH) 
SAiz 5mm
RM1.20/10pcs


PINK BRADS 
Saiz 5mm
Kalernya tak sama ngn kaler sebenar..
Tak tau dah camana nk buat.. Byk kali dh amik gambar...
Maybe patot tukar background kaler lain kot (skrg bru pikir.. Huhuhu..)
RM1.20/10pcs


PURPLE BRADS
SAiz 5mm
RM1.20/10pcs

Brads ni lebih murah sebab besinya lebih nipis dan lembut...
Tapi kan lebih senang nak masukkan dalam felt..
Mungkin sbb dia nipis kot...

Kegunaan brads ni...?
Kalo brads hitam biasa kita guna utk mata la kan...
Brads kaler2 ni bole guna utk decorate kat felt craft korang...
Contohnya letak brads pink kat pipi muka kartun (konon2 blusher la tu); letak kat tengah2 bunga felt yang kecik, letak kat felt ice cream n cupcake (konon2 topping), kat felt piza pun bole dan macam2 la... HUhuhu...
Nk tnjuk contoh pun tak dapat lagi sbb belom guna...
Dah guna nnti sya tunjuk ek...

Okay cam biasa, sape nak order bole isi borang kat sebelah atau email ke asema84@gmail.com

Ada satu lagi brads cun nk tnjuk kat korang..
Tunggu tau...

Wassalam...

21/02/2013

Tutorial: DIY Handmade Wedding Card

Salam...

Ini ialah entry respond kepada kad kahwin handmade haritu..
Ramai yang email dan PM minta share cara nak buat kad ni...
JOm jom saya share... :>

Bagi saya nak wat kad kahwin ni susahla jugak sebab saya tak reti guna software lukis-lukis..
Saya guna MS Word dan Paint je...

Bagi korang yang pandai guna software macam Photoshop dan Adobe Illustrator tu, In Shaa Allah lagi mudah buat keje. (saya memang langsung tak reti guna).. Template kad yang dah siap tu saya ada tapi maaf tak boleh share, sebab it's very precious.. It can be imitated but can't be duplicated...

Amik masa yang amat lama nak figure out satu2 camna nak merealisasikannya tanpa guna software yang hebat.. Akhirnya dapat... >_<
Hari ni saya redo balik cara buat template tu untuk tunjuk kat korang...
Bila dah tau cara, rasa cam cepat la pulak siapkan.. Huhuhu...

Untuk buat kad, mula-mula guna paint. Saya amik gambar kotak yang edge dia smooth untuk buat bentuk kad ni..


Buat dua kotak (tengok anak panah)..
Pastu padamkan garisan kotak yang bertindih tu...
Habis satu cerita, terus buka MS Word


Insert gambar kad tadi dalam Word ni dan adjust saiznya supaya muat utk 3 keping kad.
Pastu buat garisan bertitik2 dan gariskan kat garisan bertindih yang kita padamkan tadi (rujuk kaler merah). Garis dari atas sampai bawah sekaligus utk menjimatkan masa...
Pastu search barcode kat Google dan insert dalam page ni...
Adjust size dan rotate bagi dia baring macam dalam gambar tu. (guna punat yg dibulatkan biru untuk rotate)

Haaaa..
Dah dapat dah template...
Sekarang dah bole decorate ikot citarasa korang... 
Guna text box la senang sket nak letak tulisan tu...

Memandangkan saya tak pandai lukis, jadi saya google gambar simple utk masukkan dalam kad ni...
Kalo korang Google, bole jumpa macam2 design kad kahwin yang cantek2 dorang buat...
Tapi nak design camtu guna MS Word ni, tak dapat kot.. Better guna software yang canggih sket...
Cam saya takpe, saya suka yang simple2...
Huhuhuhu...

Lepas siap tu korang print out dan potong je la...

Ni saya tunjukkan contoh kad saya...


Tak semestinya buat camni...
Korang decorate bagi lagi cantek tau...
Tak cantek kene babab... Huhuhu...

Sampulnya camana...?
Nak tau jugak ke... Sampulnya saya cuma potong atas sket je... Pastu letak gambar kat depan...
Meh saya tunjuk ya...


Okay...
Buat satu garis panjang dan senget kat bahagian atas kertas ni...
Garis ni untuk korang potong...
Kat perkataan Walimatulurus tu ialah muka depan sampul surat ni...
Tambah la design ape2 pun kat situ....
Sampul surat ni korang lipat tiga dan selitkan kad tadi tu kat dalamnya...

Nnti dia jadi camni....

Ni yang saya buat punyer..
Korang bole wat cam lain.. Contohnya nak senget dari awal ke akhir ke..
Atau nak bagi buat macam ombak-ombak rindu ke...
Nak buat macam gigi monster ke...
Ikot suka la asalkan korang bahagia....
Huhuhuhu...

Peta pulak saya guna MS Word juga..
Berjam2 gak la nak siapkan... (sebab tak pandai kan.. Hohoho..)
Peta saya print kat bahagian belakang sampul ni, jadi secara automatic peta tu akan berada di belakang kad selepas dah masukkan dalam tu...
Macam ni...


Bila dah sampul rapi rupanya jadi camni...


Siap!
Bila orang tengok hasil ni rasa cam senang je buat sendiri...
Tapi, Allah je tau... Nak nanges jgk aku ni... T__T
Tapi bila dah siap... PUAS!!!
WoooHohohoho...

Okay, kos pulak....
Mesti korang tak sabar nak tau kos kan...
Jap la nak bagitau la ni...

Wokep...
Saya buat 600pcs kad, jadi bahan2nya ialah:

1. Kad keras 160gsm : 600keping kad /3 = 200keping kad saiz A4. Saya jumpa kad paling murah RM25/100pcs. Jadi RM25x2 = RM50.00

2. Sampul guna kraft paper. Bapak susah nak cari kertas coklat ni kat Kuantan.. Akhirnya jumpa tapi tak byk stok.. Saya beli semua yg ada kat kedai tu dan ngam2 je cukup.. Huhuhu.. Rezeki...
RM2.40/40pcs.. Nak 600pcs jadi RM2.40x15pek = RM36.00

3. Catridge baru terpaksa beli sebab catridge yang sedia ada dah tak dapat dibaca oleh printer walhal selama ni okay je... X( =RM85.00 
Sebenarnya ink dia abes selepas siap 300pcs, tapi saya refill semula dgn ink free yang dapat sekali ngn printer aritu jadi dah jimat RM85. Kalo tak, kene beli la sekotak lagi... Kos tuuu.... T___T

Jumlah: RM171 bahagi 600keping = RM0.285 sekeping 

Saya kira kalo catridge sewel tu tak rosak. bole jatuh RM0.143 sekeping...
Hampeh betol la.. <--(memang kedekut.. :P)

Jadi pro dia ialah:
1. MURAH
2. HASIL YANG MENGGEMBIRAKAN 100% IKOT KEHENDAK HATI
3. VERY EXCLUSIVE- ORANG LAIN TAKLEH DUPLICATE

Con dia pulak:
1. PENAT GILER NAK MENDESIGN (nak2 orang buta komputer cam saya)
2. PENAT GILER NAK MEMPRINT
3. PENAT GILER NAK MEMOTONG
4. PENAT GILER NAK MELIPAT
5. KALO KENE AIR DIA AKAN CAIR 

So korang pikir2 la ya..
Kalo nak senang bole terus tempah kat kedai...
Mr Wolverine tempah kat kedai.. Dapat 70sen sekeping (dia tempah 500pcs je. Kalo 1000pcs bole jatuh 35sen) tapi memang cantek la.. Full kaler depan belakang... Pastu tak penat pun... 
Tempah, bayar, siap.. Abes citer.
Bukan macma saya ni, terkial2 depan printer.. Hahahhaha!

Phew...
Penat giler tulis entry ni...
Harap ia memberi manfaat kepada korang... 
Dan pastikan korang buat kad kawen yang lebih cun dari saya ni tau...
Dah buat nanti jangan lupa share; cuma email saya kat asema84@gmail.com; saya nak tengok hasilnya...

Wassalam...









19/02/2013

I'm Back!!

Salam...

Maaf buat korang tertunggu2...
Now I'm back.. Yay!!!

Yay ke...?
Huhuhuhuhu...

Sebenarnya saya dah start online minggu lepas, replying semua emails...
Tapi PM kat FB belom abes reply lagi...
Banyak sgt la.. Ada sape2 nak tolong ke...Huuuuu... T__T

Status saya sekarang ialah Puan Asmah....
Erm... Dapat bayangkan tak...?
Macam gemuk dan garang macam cikgu kan nama tu.... Kuikuikuikui....

Okay, nak flashback sket...
Selepas berkahwin pada 26hb aritu, kami abeskan masa seminggu kat umah, kemudian sambut menantu dan beberapa hari kemudian saya pi Klang...

Haaaa....
Saya dah kat Klang dah sekarang ni tau..
Rasa pelik sangat duk berdua dengan Mr.Wolverine...
Rasa cam kekok2 je, tapi control cun (wakakaka.. )
Dan Mr. Wolverine dan kosongkan satu bilik utk kraf tau!
Pastu dia dah belikan kipas baru supaya saya tak kepanasan dalam tu...
Pastu dia cepat2 suruh saya kemas2 barang craft dan tanya2 bila nak start niaga...
Pastu dia tolong susunkan barang dan bawa saya pi kat pejabat Poslaju...
Mr. Wolverine nampak hepi sgt; tapi tak sabar2 nak tgk saya berkraf...
Secara jujurnya mood berkraf masih belom muncul sbb jiwa tgh seronok..
Baru lepas kawen kan,mesti la seronok giler...
Seronok tu rasa cam nak lompat2 setempat byk2 kali...
Hahahha! Merepek je....XD

Okay, jom sambung flashback

Lepas sampai Klang ni saya telah diserang...
Ya, diserang oleh batok!
Pi klinik doktor cakap saya demam selsema...
Tp saya rasa batuk yg lebih2...
Batuk dan gatal tekak terutama sekali time nak tido...
Hadoi... Baru nak lelap, batuk! Baru nak lelap, batuk!
Sampai harini masih belom baik lagi batuk ni, tapi ala2 nak kurang dah...
Harap cepat sembuh, amin....

Pastu hari Jumaat lepas adik saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang tersangat la comelnyer...
Itu ialah cucu pertama ibu dan ayah merangkap cicit pertama Tokki...
Nak tengok tak?
Jom....
Bidadari syurga.. ^_^
Comel kan....
Pandai pulak dia posing tu... :D

Geram sangat tau..
Time saya pi hospital, baby ni tido... Sampai la saya balik dr hospital, dia masih tdo...
Esoknya saya pi lagi, dia tido jgk... Sengaja je tau.... :<
Sekarang dia masih lagi kat hospital, sebab kene kuning...
Hadoi....
Tak sabar nak main...  :(
Takpe la... Next time pulak maklong datang ek...

Dan baru malam tadi saya sampai semula ke Klang..
Mr. Wolverine shift kul 12 mlm, pastu sambung smpai 4 ptg..
Ptg ni kalo sempat nak pi pos barang jap.. Ada 3 brg nk pos...

Ok la.. Nak sambung packing pastu nak sambung reply FB...
Pasni In Shaa Allah takde apa2 halangan dah. Semoga saya lebih komited dan fokus meneruskan kerja di Asma-Felt-Box~~

Hip hip! HooRay!!! 

Wassalam...