Posts

Showing posts from April, 2013

Notis Cuti...

Image
Salam...


Ya, Asma-Felt-Box nak bercuti kejap... Jadi takde pengeposan dibuat pada hari esok dan Jumaat ni... Next postage ialah hari Isnin...
Apapun, saya masih akan online (sebab cuti menjahit mesti la rajin online.. HUhuhuhu..) dan reply korang punya email, pm dan borang...
Kenapa cuti...? Alaaa... Bagi la can....  Nak relax2 tenangkan fikiran dan bersuka ria... Huhuhuhuuu...
Sebenarnya saya tgh kesedihan atas satu peristiwa yang menimpa saya baru2 ni... Bukan la sedih cuma macam upset...
Apapun, saya nak bagitau kpd korang yang berminat nak beli barang handmade dari saya atau mana2 crafter handmade kat dunia ni, SILA hormati barang2 handmade ni... Because handmade ni is not necessarily cheap... Bila orang yang bukan crafter tengok,"ala, macam ni je buatnyer.. Aku pun bole buat sendiri.. 5 minit bole siap.." Cuba la buat... Dan set masa berapa minit bole siap dan bandingkan hasil tangan sendiri dengan hasil tangan crafter lain...
 Kalo orang tu memandang nilai barang handm…

In Progress: Brooch Bunga Felt

Image
Salam...

Dalam seminggu tak online ni, sebenarnya saya sangat produktif..
Sangat produktif sampai saket pinggang dan mata pun dah jadi panda...
Saya masih belom beli meja utk bilik kraf  ni...
Duk kat lantai dalam msa sayang terlalu lama adalah amat memenatkan... Dan ia jugak buat saya mengantuk...
Harap dapat beli meja esok...

Ok la, nk tunjuk work in progress...
Saya buat brooch utk consignment order...

Tengok, sepah betul.. Huihuhuhu...
Haaaa... Kan dah ok...
Ni nak buat brooch bunga layer.. Mungkin ada nama lain bg brooch ni, tapi saya namakan bunga layer supaya senang nak ingat dan cam bentuknya...
Camana bentuknya...? Esok ek, saya tunjuk...
Ok, nak sambung buat bunga... Jom jaet!
Wassalam....

Felt Brooch Bunga Simple yang Muka Ada Senyum.. ^_^

Image
SAlam...

Aritu Cik Abang offer saya buatkan felt brooch bunga simple yang muka ada senyum (haha.. teringat dialog Do Re Mi.. Time 3 org minta hutang kat umah Do..) utk majlis dinner....
Dia tunjukkan saya gambar sample yang dia nak...

Jadi saya pun buat sample ni...

Cik Abang nak yg kelopak panjang tu... Yg bunga bulat2 tu tak nak sbb tak cute kan... Bulat cam muka saya je.. Hahahahha...
Pastu buat la 15 biji... Time buat ni mmg hepi giler.. Mana taknye, bunga-bunga warna warni tambah pulak dengan muka senyum banyak2.. Sungguh menceriakan hariku...
Saya nak senyum macam bunga ni jugak... ^_^
Nak tempah brooch ni untuk majlis hari jadi? majlis makan malam? sukaneka atau hari sukan sekolah untuk rumah sukan masing-masing? atau apa-apa majlis yang berkaitan sebagai cenderamata dari tuan rumah..? Atau nak brooch bentuk lain?
Bole2..  Cuma isi borang je kat sebelah kiri ni ya...
Tetibe rasa excited pulak buat brooch.. Huhuhu,.,..
Wassalam...

Pemenang GA!

Image
Salam...

Sori korang, dah lama gila tak update blog...
Super duper busy dan ada prob nak access internet..
Skrg dah ok dah n harap akan terus ok smpai cerah...

Ok, nak umumkan pemenang bagi Happy Birthday GiveAway yg lepas...
Penyertaan tak ramai, mungkin sbb saya ni popular (wowo.. sedey... T__T)
Tapi yg bestnya penyertaan yg rendah memberi kebarangkalian mennag yg tinggi...

Susah gak nk pilih pemenang sbb semua ucapan sweet sangat...
Buat saya tersenyum sorang2 depan lappy...
Teruk kan saya.. Paksa2 orang wish befday pulak, siap ugut ngn hadiah lagi.. Huhuhu...

Okay la.. Merepek je tak abes2...

Baik la pemenang bagi GA kali ni ialah....
Meh saya tampal muka dia kat sini:

THEROSPUTIH
Dekat setengah jam jgk pilih pemenang ni... Sebab semuanya best2....
Okay, tahniah kpd RosPutih... Jangan lupa bg alamat tau.. In Shaa Allah saya poskan Selasa ni...
Dan kepada semua penyertaan yang lain... Terima kasih byk2 diucapkan kerana sudi luangkan masa utk GA ni...
Mekasih tau....
Wassalam....

Happy Birthday GiveAway!!!

Image
Salam...

Dengan muka tak malunya saya nak announce bahawa hari ni ialah birthday saya yang ke 19 tahun...
Yay!!!!

Orang pertama yang wish, tau tak sape?
Sape lagi kalo bukan -----> ENCIK GOOGLE!!


Mekasih Encik Google... ^_^
Sebenarnya saya tak ingat yang arini birthday saya.... Eh, bukan2... Sebenarnya saya tak ingat yang harini ialah 16 April... Sejak abes belajar tahun 2006, saya dah tak ingat tarikh... Sebab setiap hari adalah sama je.... Mungkin sebab saya tak tengok TV kot, jadi tak ingat pun hari apa nak tengok citer apa...
Okay... Disebabkan Encik Google bagi saya kek yang sangat lazat di atas... Maka saya pun nak bagi korang something...
HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY!!
Caranya senang je: 1. Tulis short entry wish utk birthday saya harini kat blog korang seperti di bawah.
Tajuk: Happy Birthday Asma
Letak gambar kek sebijik
Wish birthday yang simple dan buiat saya tersenyum
2. Komen kat bawah ni dan bagi entry tu untuk saya guling2 ke sana...
3. Tunggu saya umumkan pemenang...
Entry yang…

PVC Sheet for CRAFT in da house!!!

Image
Salam...

Yippi! Yippi! Yippi!
Hepi giler....
Sebab PVC dah masuk kedai.... Yippi!!!

PVC sheet
Tengok! Cantek tak? Cantek tak?
Ada 12 kaler semuanya...
Ada pvc kaler hitam, coklat gelap, cream, hijau gelap, hijau lumut, biru gelap, biru tak berapa gelap, merah, peach, kuning dan putih... Kaler mmg cantek giler... Dah pikir dah nak buat apa ni, tapi kene "ork" dulu... Siapkan pending order baru bole craft suka suki.... T___T
PVC ni jenis lembut dan nipis.. Masa pilih2 aritu saya ingatkan PVC ni keras... Rupa2nya lembut dia macam PU leather... Tahun lepas saya ada beli sikit PU Leather n texture dia macam ni la... Lembut n nipis... Senang la nak jahit tangan nanti..  SUKA!!!
Ni pun 1st time pagang pvc sheet ni... Tak tau la kot2 ada banyak jenis... Tapi serius cakap.. saya puas hati giler dgn pvc ni... RAsa nak guling2 atas depa... Hohohoho...
Okay la, harganya....
Harga: RM2.00 sekeping  saiz 23x25cm
RM22/pek (ada 12pcs kaler di atas)
Stok cuma ada 15 pek je... 2 pek dah terjual, …

Borong Brooch Button RM1.00

Image
Salam...

Woooo...
Saya tgh siapkan order borong oleh sorang student ipta..
Dia borong brooch button untuk jual balik kat kolej..
Bagus2.. Suka dgn korang yg bersifat keusahawanan ni... ^_^
Time saya belajar dulu, takpernah jual apa2...
Saya cuma baca buku dan main game... MAcam tak terpikir langsung nk menjual...
Mungkin saya ni kategori dah tua baru bakat muncul kot... Kuikuikui....

Ini la brooch button yang dia borong tu... Saya cuma susun butang dan tampalkan brooch kat belakang... Very simple.. Tapi kiyut sgt2...
BAnyak lagi ni... HArap2 siap malam ni...
Sape yang berminat  nak borong kerongsang butang cute, bole terus email saya ya: asema84@gmail.com
Brooch ni harganya cuma :  RM1.00 sebiji... 100biji = RM95.00 500biji = RM450.00 1000biji = RM800.00
Cuma kene bagi masa nak siapkan...
Wokep, sape nak order, email je ek... Nk isi borang pun bole...
Wassalam....




Idea: Cara Pack Barang versi Asma-Felt-Box

Image
Salam...

Erm.. tajuk takleh blah...
Tapi itulah hakikat yang saya nak tunjukkan.. Huhuhuhu...

Sebelom tu jom kita flashback dulu nak...?
Ala, kejap je.. Jom la....

Time mula2 start jual online ni, saya guna kertas coklat yg besar tu utk packing barang customer. Kertas minyak kot nama dia.. Yg nipis dan besar macam kertas mahjong tu..

Pastu tengok Encik Poslaju tu masukkan dalam plastik Poslaju dan suggest saya bwak balik plastik tu supaya senang terus packing kat umah awal2... Saya pun ape lagi, teruja giler la...
Mintak banyak2 dan guna semuanya...

Dalam dua tahun jgk la guna plastik Poslaju tu....
BIasanya saya masukkan barang terus dalam plastik tu tanpa balut dulu...
Sebab plastik tu cukup tebal, tak transparent dan water resist jadi rasa tak perlu nk balut dulu...
Lagipun kos penghantaran saya charge RM6.00 iaitu sama harga dgn charge Poslaju iaitu RM5.95...
Tu tak kira kos minyak kereta, tiket parking, dan pusing2 bangunan 3 4 kali utk tunggu orang keluar dari petak parking...
J…

Review: Starter Pack Felt Craft versi Excited!

Image
Salam... 
Starter PAck Felt Craft versi Excited ni sebenarnya dah lama bertukar wajah.. 
Jadi kpd yg belom tau, sini saya nak bagi detail keseluruhan pack ya:


Starter Pack Felt Craft versi  Excited!

Mengandungi:

Felt 10pcs
Keychain 10pcsHP STraps 10pcs
BRooch 5pcs
Ribbon 3pcs (50cm each)
Set jarum, benang, gunting, tali ukur dll
Butang 27pcs
Fiber
Tali halus
Eyes 8mm 5pcs
Eyes 10mm 5pcs
Brads 2pcs
Templates.
Percuma e-book (will be sent via email)
Set benang yang dipangkah kat atas tu sebabnya stok set benang tu dah abes...Oleh itu saya replaced dengan set benang yang baru seperti di bawah..
Set menjahit yang baru.. Best kan... Ada set jarum, benang 10 kaler,tali ukur, gunting kecik, tukang masuk benang dalam jarum dan aa ring yang kita pakai kat jari utk elak tercucuk jarum (dalam KH ada belajar alat ni, tapi tak ingta nama.. Hahahhaha)
A'ah.. Memang berbaloi2 Kini korang boleh berkraf dengan hati yang berbunga2..  Weeeeeeee
Okay, arini saya tak jaet kot... Nk design2 je... Nk wat ready made item …

Felt Alphabet

Image
Salam...

Gelek huruf dengan Big Shot ni rupenye tak semudah gelek karipap.. T__T
Mungkin sebab huruf ni kecik dan detail sgt kot..
SAiznya dalam 2cm...
Ada antara jenis felt yang tak lut... Mungkin sbb tebal...
Last2 kene trim balik...
Ada jenis yang senang je lerai semua termasuk yang lubang2 huruf tu...


Huruf felt ni saya dah tukar harga.. Sebab ia kurang berbaloi dgn usaha saya menggelek...
JAdi harga terbaru huruf felt ialah: RM2.00/ set 1 set ada huruf A-Z + 0-9 + ? + ! + ; + ~
Nak pilih huruf felt pun boleh jugak, tapi harganya lain:  20sen utk 1 huruf
Mahal sket la sbb saya kene korbankan beberapa huruf lain..
Wokep, harini korang buat apa...? Menjahit atau mendesign atau memotong atau rehat je arini..? Arini saya nak jahit ready made bantal... Ni projek adik saya sbenarnya...
Jom jahit~~
Wassalam...


I'm in love with my work!

Image
Salam...

Selamat Hari Isnin...
Erm..
Tetibe teringat satu status dari kawan lama saya..
Dia tulis ala2 macam ni la:

Talking about work during weekend..? Means that you are very bad at time management...
Saya tak boleh nak setuju la...
Talking about work during weekend..? Means that you love your work so much! Or, you're in love with your work!
I can't agree more... Me and my work are happy couple... ^_^
Walaupun tak kaya2 buat craft; tapi camana nak kaya. dapat duit je terus beli barang craft... Dapat duit beli kain, dapat duit beli butang, beli jarum, beli riben, beli macam2 la... Beli mesin jahit, beli Big Shot.. Selalu pikir, kalo aku tak beli sekarang, esok takde duit takleh beli pulak... Hohohoho...
Tapi bila beli baju, owh, RM40? Taknak la mahal.. Kasut, owh RM60? Taknak la mahal... Tudung, RM35? Taknak la mahal... Beg, RM50? TAknak la mahal...
Tapi bila beli kain, RM70? Owh, ok.. ^_^ Riben, RM150? Owh, ok.. ^_^ Buttons, RM300? Owh, ok.. ^_^ Felt, RM700? Owh, ok.. ^_^
HOhohoh…

Idea susun felt pelbagai colour

Image
Salam...

Saya dah susun semula bilik kraf saya..
Nak tengok tak?
Jom la....
Tada! Tengok... Yg tray tu kan, yang sebelah kiri tu acrylic felt.. Yg sebelah kanan plk polyester felt.. Sebenarnya tray ni tak cukup, jadi saya gabungkan la kaler2 tu bg balance... Tapi yang paling senang, 1 tray 2 kaler je...  Senang nak amik.. Amik atas dan amik bawah, jadi takde la selerak..
Felt yang besar tu yang belom siap potong lagi.. SAiz 1/4meter.. Yg ni saya tak jual sbb takot tak cukup smpai ke next restock.. Saya restock sebulan sekali je dan modal pun terhad... Kalo 2 kali sebulan, kebarangkalian kene tahan ngan kastam adalah tinggi dan saya terpaksa keluarkan RM49.80 utk appoint Poslaju sbg ejen... Nk pi amik sendiri, tak tau jalan.. Hihihihi...
Ni la salah satu sudut kecik kat bilik kraf saya.... Sudut lain selerak2, segan nak tunjuk...
Drawer kecik2 kat sebelah kanan tu ialah idea dari Cik Abang... Saya taruk semua butang kat situ... Ada lagi kosong tu, bole la tambah butang baru.. Kikikiki.…

Tiny Button 6mm

Image
Salam...

Tiny button 6mm baru je restock..

Ermm.. Sedapnyer... RAsa nak gigit... Huhuhuhu...
Wassalam../..

Cute Car Pillow

Image
Salam...

Ni order yang bulan lepas tapi baru nak tepek kat sini...
Pillow bulat corak BMW... Vrooommm.....


Woooo.. Bapak susah nak buat kete BMW tu, akhirnya menjadi jugak... Walaupun tak sempurna, tapi kira ok la kan...
Bantal ni saya guna kain flannel dan corak tu guna felt... Time nak pos tu rasa sayang sangat... Hahahahah...
Hooo... Ni si putera punya bantal... Puterinya punya bantal nanti sy tunjukkan ek...
Wassalam...

Magnet 1.5cm

Image
Salam...

Dah lama saya cari magnet ni...
Akhirnya dapat jugak buat fridge magnet...
Erm.. Nak buat fridge magnet corak ape ek...?

Magnet 1.5cm Harga: 30sen sebiji

Magnet ni tak banyak stok.. Cuma ada 1000biji je...
Sape nak isi borang ek...
Wassalam...

Aktiviti Menyusun Felt

Image
Salam...

Dua hari cuti ni mmg takde mood...
Muncul ulser kat ujung lidah...
HUjung yg paling depan dekat ngn gigi kacip tu...
Memang saket gila...

Biasa2 muncul kat dalam mulut dekat pipi yg dekat dgn geraham...
Kira ok la jgk, kadang2 je terkena, dapat la bercakap...
Ni, nk buka mulut pun takleh... NK bercakap lagi lah takleh...

Tak tau la awat dia selamba badak je muncul kat situ...
Sangat menggoncang iman...
Rasa nak marah2 je...
Dah la panas, pastu saket kepala plk...
Sabor je la byk2...

Beberapa hari ni berkomunikasi dgn Encik Hubby dgn cara taip kat phone dia..
MAcam romantik la pulak. (hahaha.. romatik ler sgt.. :P)
Biasanya saya je yg byk cakap, tetibe Encik HUbby plk yg byk cakap kali ni..
Saya gelak2 je...
Nak hepi ke, nk sedih ke, nk marah ke, nk bebel ke, terpaksa je la gelak...
Nak cakap, saket sgt lidah ni...

Cepat2 la baik ye lidahku...

Wokep...
2 hari cuti ni cam tak buat ape sangat..
Siapkan order bantal je 2 bijik...
Pastu susun2 felt...
Felt dah sampai dah aritu dan…

Quick Update: Harga Terbaru Felt

Image
Salam...

Just a quick update..
Disebab kan ramai yang keliru dengan harga terbaru felt kat Asma-Felt-Box; jadi kat sini saya update ek...

POLYESTER FELT RM1.10 sekeping Saiz 23x25cm setiap keping Ada 30 kaler kesemuanya
Dulu RM1.30 sekeping
KUaliti sama, harga turun sebab saya borong banyak


Untuk harga felt by pack sila rujuk sini---> http://asma-felt-box-catalog.blogspot.com/search/label/FELT
ACRYLIC FELT RM1.30 sekeping Saiz 23x25cm setiap keping Ada 25 kaler
Dulu RM1.70 sekeping
Kualiti sama, harga turun sebab saya beli kat kilang lain

Untuk harga by pack sila rujuk sini ----> http://asma-felt-box-catalog.blogspot.com/search/label/ACRYLIC%20FELT
KOREAN FELT RM1.00 sekeping Saiz 22x25cm Ada 17 kaler
KOrean felt ni kurang sambutan.. Maybe sebab nipis kot... Stok masih ada, tapi saya takkan restock dah pasni...
Wokep, sape nak order felt sila isi borang ya... Tenkui...
Wassalam...





Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k