22/01/2014

Tutorial: Jahitan Insang Pari

Salam...

Jom harini nak share kat korang tutorial insang pari...
Ramai newbie yang tanya camana nak buat insang pari ni kan..
Jom temgok video ni... Video ni 3 minit je... Huhu..


Saya dah lama tak upload video kan...
Sebelom ni saya cuma guna webcam je..
Sebab senang..
Tapi bila tengok balik video jahitan tu nampak macma tak berapa nak nampak je cara2nya tu...
Sebab jauh... Tak nakpak jarum tu....
Banyak kali jugak la adjust2 kedudukan nak bagi elok...

Last2, saya pun beli tripod sebiji dan guna kamera Mr. Wolverine untuk amik video..
Itu pun susah jugak nak bagi kedudukan elok..
Rasa cam janggal je..
Tu yg dalam video tu cam tak konfiden je nak cucuk2 felt.. kuikuikui.

Lepas amik video ni, konon excited la nak edit..
Tapi tetibe tak bole nak open kat laptop..
Awat lak ni..?

SEbab format lain, tapi saya pun tak faham juga...
Tu yang video kali ni takde ayat2, muzik perkataan dan sebagainya..
Saya tak bole nak edit, cuma upload terus kat YouTube.

Takpe la..
Tadi saya godek2, akhirnya jumpa setting format MP4..
Harap2 next video ni ok la kan...

Next video agak2 nak buat apa ek..
Cer suggest sket..

Wassalam...

4 comments:

  1. Akak, saya selalu jahit insang pari ni kat felt, time jahit elok cantik, time sumbat fiber ya rabbi jadi tak cantik dah, huargh stress.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Takpe2 bertenang...
      Biasanya lepas sumbat kapas jadi tak cantek sbb:
      1. Jahitan ketat (terlalu kemas)
      2. Jarak jahitan n "kepanjangan" jahitan tu tak sama..

      Itu la 2 sebab saya buat jaid tak cantek...
      Cuba lagi ya.. Chaiyuk2!

      Delete
  2. Assalamualaikum. Akak, selalunya kat mana nak cari kain felt ek ?

    ReplyDelete