29/06/2014

Azam Ramadhan

Salam...

*HArini tak mau cakap tentang craft. Cuma nak bebel-bebel je.. :> *

Hari pertama Ramadhan...
Petang semalam hati berdebar2 tunggu Maghrib..
Nak merasai kembali malam yang hening dan damai dan suasana tenang tanpa syaitan yang bergayut-gayut kat telinga dan membaluti hati...

Betul tau...
Bulan puasa ni kan, memang ada something missing...
Tak ada fikiran buruk yang pikir bukan-bukan..
Tak ada sakit dalam hati..
Tak ada berat nak buat sesuatu dan suara yang cakap, "jap lagi la buat.."
Bila nak marah, terus rasa macam, "Ah, malas la nak marah." dan "takpe la, maafkan je."
Tapi bila bulan bukan puasa, takde perasaan yang baik di atas tau...

KAdang-kadang rasa macam, "bole tak tiap-tiap bulan Ramadhan? Best sket.."
Tapi tak bole... :(


Ramadhan tahun ni saya berazam akan buat yang terbaik
Sebelom sebelom ni (iaitu sejak kecik) saya tau yang Ramadhan ialah bulan kita berpuasa, syaitan kene ikat, buka puasa minum air tebu, murtabak dan macam2 kuih, dekat nak raya shopping sakan kau dan bila Raya kita hepi seminggu kira duit raya..
Walaupun tahu tentang Ramadhan, tapi tak begitu faham dengan nikmat Allah kurniakan Ramadhan setiap tahun...

Sejak2 dah tua ni (saya dah 30 tahun tau... Woo.. rasa cam masih 18 lagi...), kefahaman tu mula masuk dalam hati sikit2 dan mula mencari-cari diri yang sebenar..
Walaupun masih belom pandai, tapi ada la improve sikit2.. 
Haha..

Kadang-kadang rasa cemburu kat manusia yang ditakdirkan lahir dalam keluarga yang warak..
Dorang dari kecik dah dididik, didedahkan, diberi ilmu dan kefahaman yang dalam tentang agama..
Maka dari kecik lagi dorang dah tau dan faham dan tak hidup dalam kekeliruan..
Kalo muncul anasir2 buruk yang menggoda pun, dorang tak berganjak sikit pun..

Kalo macam saya yang biasa2 ni, dah tua baru mencari2 sendiri...
Hidup dalam kekeliruan 10, 20 tahun kemudian baru nampak setitik cahaya...
Tu pun penat nak faham apakah cahaya tu...
Bila toleh ke belakang, mak aih banyaknya dosa saya..
Sempat ke nak cover balik ni...
Wooo... T-T

Oleh itu..
Tahun ni saya berazam nak manfaatkan Ramadhan ni sepenuhnya..
Berdebar sangat.. Takot hangat2 taik ayam je..
Agak-agak bole tak?
Saya ada la prepare sikit2..

Kalo bab sahur tu takde masalah, sebab saya ni bab makan memang laju je..

Bab berbuka puasa tu, masalah sikit.. Sebab kalo tak lapar pun laju, lapar lagi la rempit... Hoho
Saya pernah dengar, ada orang yang bila buka puasa dia akan berbuka dengan segelas air dan 3 biji kurma..
Pastu solat Maghrib, pastu baru la sambung makan nasi.

Agak2 saya mampu ke buat macam tu?
Kalo dah lapar tu, ingat ke nak buat macam tu?
Saya target nak buat 5 hari camtu : solat dulu baru makan...
Kalo dapat buat 5 hari, memang kemenangan besar bagi aku..
Muahahahahahaaa!

mamat itam tu la yang selalu muncul tatkala nak buka puasa
Bab baca Quran pun bole tahan gak susah (bagi saya la. Bagi korang senang je kot).. 
Penah try, awal2 Ramadhan bukan main lagi bersemangat waja..
Lama-lama tak buat dah...

Sebab? 
Takde sebab pun tak buat..
Mungkin sebab tak memahami kenikmatan Ramadhan..
Ataupun sebab mamat itam tu (lagi..) 
*sian ko mamat itam*

Nasib baik ada orang share ni. Tips nak khatam Quran dengan mudah dalam tempoh sebulan


Caranya sebelom solat baca 2 muka surat, selepas solat baca 2 mukasurat..
Buat secara konsisten dan tada! 
BERJAYA!

Itu la secara teorinya..
Tapi secara praktikalnya, bole ke saya konsisten..?
Saya memang ada masalah consistency dalam semua perkara.. 
Terutama sekali selepas dapat cuti 7 hari..
Wooo.. payah wei nak start semula.. T-T

Apapun, memandangkan taraf saya yang tak seberapa ni, saya target 15 juzuk je dulu...
Orang kata, nak target kene la target yang paling tinggi...
Saya kata, nak target kene la target yang realistik..
Sesuai dengan kemampuan diri..

Bab Tarawih ni lebih kurang sama dengan bab baca Quran..
Tapi takde la susah sangat sebab kalo tak dapat pi surau, boleh solat kat umah...
Cuma bergantung kepada tahap kepekatan warna mamat itam di atas (lagi..)

Malam tadi ada orang share info yang berguna kat facebook saya.
Ni saya share ngan korang pulak.

Cara solat tarawih sendirian kat umah..

Jap lagi nak salin dan tampal kat dinding..
Senang ikot...

Pastu apa lagi ek..
Owh... Qiamullail..
Bagi saya Qiamullail ni berat sangat nak buat.. :'( 
Sebenarnya tak berat pun, sebab saya ni kan jenis tak tidur malam...
Jadi secara logiknya, hari2 pun saya boleh buat Qiamullail..
Tapi tak buat.. Wooo..

Sepanjang malam abeskan masa check FB (walhal tgh malam kan orang tido. Mana ada orang update FB la.. tapi check jugak) dan main game kat tab; padahal bukan susah pun nak bangun amik wuduk dan solat 2 rakaat.. Pastu zikir 99x..
Susah ke..?

Puas tau saya golek2 nak tido, tapi tak dapat..
Saya tak tido malam sejak zaman sekolah rendah. 
Semuanya bermula sejak akhil baligh saya kene tindih time tidur. 
"Benda" tu pergi biasanya selepas pukul 3 pagi..
Dan ia berlarutan sampai kat U dan la ni baru la dah kurang..
Maybe dia dah boring dengan saya kot..
Dah tua la katakan... Nak cari awek muda la tu... 
Tak pon "benda" tu dah meninggal.. ("benda" tu takde jasad kan, jadi bole ke meninggal?. kekeke)

Pastu lepas abes U saya dapat info dari sorang yang yang mengamalkan perubatan buang makhluk halus.. 
Katanya alam ghaib tu waktu Subuh kita, dorang Maghrib; waktu Maghrib kita, dorang Subuh. 
Sebab tu selalu orang kene rasuk waktu malam sebab time tu alam dorang tu tgh siang dan dorang cergas.. Kita pulak time malam tak berapa cergas dah, seme nak tido...
Allahualam.. 
Saya tak tau la sejauh mana kebenarannya.. 
Orang citer, saya dengor je ler..

Time tu saya terpikir, ntah2 saya ni sebenarnya mahkluk ghaib kot..
Sebab tu saya berjaga malam, dan siang mengantok dan lemau giler..
Tapi itu sangat tak logik la pulak.. 
Hahaha...

Pastu saya dengar ceramah dan juga artikel tentang jin yang jatuh cinta dengan manusia..
Dan ciri2 manusia tu, memang banyak persamaan dengan apa yang saya alami (walaupun bukan semua - mungkin sebab saya kuat melawan (dan marah2) kot, maka jin tu tak cintakan saya sepenuh hati.. Haha..)

Eh, kenapa saya cakap tentang benda ni?
kan tengah cakap tentang Ramadhan...

Jom balik ke pangkal jalan...
*uwee..wee weee <--sound efek

Secara ringkasnya..
Qiamullail ni ialah kita bangun pada 2/3 malam untuk beribadat.
Dalam pukul 3pagi sampai sebelom Subuh.. Makin lewat, makin afdhal..
Time ni kita buat solat2 sunat ataupun berzikir..
Solat sunat contohnya macam solat tahajud (kene tidur dulu walaupun sekejap), solat taubat, solat hajat, solat witir dan sebagainya..
Paling kurang pun berzikir...

Rasanya yang paling simple, buat solat hajat atau solat taubat 2 rakaat pastu zikir 99x
Dan kalo time susah nak lelap mata tu, bole zikir sampai terlelap..
Itu pun kira Qiamullail jugak.

Kalo nak info lanjut better korang cari video kat youtube..
Ada ustaz2 bagi penerangan..
Saya ni ilmu agama cetek je..
Nak elaborate pun tak berapa reti jugak..
Tersilap info nanti susah pulak saya.. :P
Lagipun takde tauliah, tulis panjang2 tak semestinya bole dipercayai..
Kalo keluar dari mulut ustaz, baru diyakini benar..
Betul tak?

Masalahnya pulak..
Masalah timbul (sebenarnya bukan masalah sangat, cuma mamat itam di atas tu punya pasal la) bila dekat nak raya..
Lebih spesifik lagi, 10 hari sebelom raya..
Time ni saya nak pi shopping baju raya, kasut raya, beg raya, tudung raya, sampul duit raya, bahan2 buat kuih raya, kerepek raya, kuih raya.. 
Paling tak pun nak window shopping kat bazaar Raya atau mall sempena raya..
Saja nak jalan-jalan seronok melihat kemeriahan..
Padahal 10 malam terakhir ni la ada Lailatulqadar..

Tu la..
 MAsa mula2 puasa je semangat nak Lailatulqadar, bila dah dekat nak raya, semangat raya pula mengambil alih...

Tapi kali ni takpe..
Sebabnya barang-barang utk raya semua dah ready..
Sampul raya saya buat sendiri nanti..
Duit raya nanti bayar duit kete, terus tukar duit kat bank..
Cuma 2 benda je saya takot..

1st kalo saya dapat cuti pada malam Lailatulqadar
2nd saya balik kampung pada 5 malam terakhir puasa. Dan time ni kalo ada orang ajak gi shopping, takkan la saya tak ikot.. T-T
Bazaar raya tu kan sampai larut2 malam gitu, dan orang suka je jalan2 larut malam..

Pendek kata, saya kene kuatkan jiwa saya pada 5 malam terakhir tu untuk taknak join.
Aiyoo.. Bole ke..?
Dah ler jarang2 jumpa famili, bila jumpa taknak join pulak...
Apakah?

Apapun semua tu sebenarnya terpulang pada diri sendiri kan...
Kuat ke tak kuat...
Saya tak kuat, saya tau...
Huhuhuhuhu...

Kene kuat la ni... 
Wooo.. T-T

Pastu apa lagi ek...
Sedekah dan Infak pun takde masalah kot..
Time pi surau masuk je berapa ada kat tabung surau.. 
Satu lagi cara simple, buat auto-payment setiap bulan ke akaun anak yatim ke, sekolah tahfiz ke, tabung Syria ke camtu..
Seberapa yang mampu la..

Contohnya dah set setiap 3hb masuk transfer ke Rumah Anak Yatim XYZ sebanyak RMX 
Orang kata biar sedikit tapi berterusan..
LAma2 kita tak perasan pun sebenarnya kita bersedekah setiap bulan..
Senang kan... Hihi..

Ni saya senaraikan beberapa tempat yang boleh bersedekah

Banyak lagi tempat lain; bole google..
Bole jugak bagi melalui pusat zakat atau Baitulmal.. 
Pastu dorang akan agihkan kepada yang layak
Tapi pendapat saya better bagi direct..
Malas nak elaborate kenapa saya berpendapat macam tu..
Tapi seriously, better bagi direct..

PAstu ada lagi tak apa2 saya tertinggal?
Macam takde dah kot..
Kalo ada apa-apa info yang korang nak share kat sini, tulis je kat komen tu ek...
Komen2 saya perlu approve dulu sebab banyak spam..

Bulan puasa ni saya kurang amik order handmade..
Apapun bahan2 craft seperti felt, keychain, brooch, ribbons, butang, mata, brads dan sebagainya dibuka sepanjang masa dan bole order kat http://asma-felt-box.com atau isi borang kat sebelah kanan ni..

Selamat berpuasa semua...

Wassalam...


2 comments:

  1. biasalah tu sis..

    xpe mana tau thun ni berjaya dari sblm2 ni kan..

    salam ramadhan sis =)

    ReplyDelete