Bantal Felt vs bebel sikit.. :P

Salam...

Sorry.. skipped satu hari...
Haha!

Wokep..
Inilah bantal felt yang berjaya disiapkan!

Bantal Felt : Wedding Gift



Bantal ni diperbuat dari 100% felt..
Sesiapa yang nak request flannel atau fleece pun bole, cuma kaler tu limited..

Bantal felt ni kalo korang selalu penyet2, lama2 ia akan berbulu...
Kalo flannel dan fleece in shaa Allah tak berbulu sebab ianya wooven fabric..
Felt ni nonwooven fabric ya.. 

Okay, boleh faham setakat ni..
Cewah! Haha..

Baru-baru ni emosi saya sedikit terganggu..
Panas tu salah satu sebab..
Pastu belom pregnant pun salah satu sebab jugak..

3 bulan tak cuti, ingatkan ada baby..
Check 2x takde; tetibe je dapat cuti mengejut..
Very down la time tu...
Rasa cam nak mengamuk-ngamuk je..
Saya ni kalo sedih, saya tak nangis dulu, tak murung dulu...
Saya mengamuk dulu, pastu baru nangis dan murung...
Orang yang dilahirkan garang memang macam ni..
Apa2 hal garang keluar dulu, pastu baru emosi yang sebenarnya keluar..
Tak best kan... :/


Pastu yang ke-3 saya dah start tension dengan facebook ni..
Saya cakap tentang facebook profile dulu ek..
Saya ada 500 friends (tapi lebih separuh daripada mereka saya tak kenal pun - tu pun dah unfriend dekat 100 orang).
Saya guna facebook dengan tujuan nak connect famili, saudara mara dan kawan2 termasuk kawan2 di alam maya dulu..
Tapi nampak gayanya facebook ni dah jadi tempat bertelanjang di khalayak ramai..
Kenapa?
Sebab semua orang pun boleh kenal kita..
Sape yang tak kenal tu (walaupun friend), bole buka profile dan semua hal kita dah terdedah satu demi satu (sebab kita sendiri yang tulis kan)
Itu ok lagi la..
Tapi apa saja page yang kita like, muncul kat wall friends, status orang lain yg kita like pun muncul kat wall friends...
Kalo berchatt pun dapat detect orang ni chatt dari kawasan mana...
Woooo.. takde privacy langsung...
Kalo add gambar, secara automatic facebook ajak tag muka dalam gambar tu siap suggest sape orang tu..
Cam tau2 je sape orang tu...
Menakutkan la..
Camana dorang boleh ada teknologi ni?

Dulu facebook tak macam ni...
Ni dah banyak kali tukar macam-macam; makin lama makin ditelanjangi setiap ahli kat facebook tu..

Pada awal kemunculan facebook dulu (cewah, flashback la ni ek..) saya ada baca satu artikel yang bagitau facebook ni agenda Yahudi untuk kumpulkan database semua manusia di dunia secara sukarela. Pastu dorang nak baca pergerakan, agenda orang ramai dan macam-macam lagi dan last sekali dorang nak cari sape Imam Mahadi berdasarkan salasilah keturunan, rupa dan macam-macam lagi la (saya pun tak berapa ingat jugak).
Dan saya pun malas gak nak amik port dengan konspirasi Yahudi ni sebab tak berapa tahu sangat..
Tapi lepas saya upload gambar dan facebook suggest saya tag muka mak saya dengan profile mak saya, saya rasa pelik la pulak. Camana bole tau itu muka mak saya? Hebatnya teknologi..
Sebenarnya tak pelik sebab dalam CSI, NCIS, Bones dan sebagainya ada tunjuk teknologi ni..
Cuma terkejut sebab digunapakai dalam social network yang takde la penting sangat sampai perlu detect ni muka sape..
Tu yang tetibe teringat artikel tu...
Macam semakin betul je apa yang ditulis beberapa tahun dulu...
Saya rasa takut pulak..
Huhu..

Haaa.. ada lagi...
Pastu saya guna facebook ni untuk follow page2 yang best..
Macam ada artikel ke, gambar2 menarik ke, mutiara kata ke, info2 terkini, kedai2 yang jual macam2 barang.
Saya nak tengok update page tu setiap hari supaya kalo ada apa2 yang menarik bole la saya share ke, saya beli ke...
Disebabkan dah banyak sangat page yang saya like, dah tak ingat dah nak check satu2..
Tiap kali dorang update, bole la saya godek2 kan..
Itu la salah satu tujuan saya guna facebook...

Tapi la ni facebook dah berubah beb..
PAge2 yang saya like dah terlalu jarang tahap gaban muncul kat wall..
Apa yang muncul kat wall..?
Gambar anak, gambar makan apa harini, gambar mayat kene gilis, gambar muka bapak besar satu screen pastu buat posing yang sama yang dah boring giler tengok, harap tudung je lain, muka sepesen je posing..
Pastu update "lapar" "pegi keje dulu.. tata" "nak berak jap-- woo lega"..
Bila buka facebook saya rasa cam saya tengah buat sesuatu yang tak berfaedah.. cuma buang masa je..
Nak tengok balik page2yang saya like...
Wooo.. banyak tu...
Ada jugak la yang saya dah set notification tu.. tapi banyak yang belom set..

Secara tak langsung tempiasnya terkena gak kat page facebook saya..
Sekali saya tepek gambar, tak sampai 100 orang yang seen tau.. 
Ada 4000 likes..
Sangat tak logik..
Takkan la 4000 orang like, cuma muncul kat 100 wall je?

Saya pun selalu dapat pm, "eh, ada barang baru ke? Saya tak tau pun. Tak nampak pun kat wall."
"akak, kenapa jarang update?" "eh, ada update la, tapi saya tak tau. sori."
Tengok, kastemer saya comel2 belaka..
Tak buat salah pun, ucap sori..
Mana saya tak sayang... 
Weeeeeee....

Saya giat cari social network yang baru...
Tapi tak berapa tau sangat la...
Saya bukan internet savvy lagi. Zaman belajar dulu maybe la semua benda terkini I tau.. Haha

Sebelom muncul facebook, social network kitorang ialah forum dan friendster.
Rasa sangat piece time tu.. Mungkin disebabkan bukan semua orang ada internet, jadi golongan terpelajar dan ada manners je la yang terdedah dengan forum dan friendster.
Kalo ada yang tak setuju, dorang akan komen dengan berhemah tanpa menyakiti hati sesiapa..
Environment very positive
Seronok sangat
La ni semua pun dah guna tenet tanpa mengira umur dan tahap kesihatan mental.
Sikit2 nak maki orang, sikit2 nak carut.. sikit2 nak jadi batu api.
Tak sensitif dengan perasaan orang lain... 
Siap guna bahasa planet Nameck lagi..

Kalo kat forum, ada moderator yang akan kick out siapa-siapa yang nampak tak waras dan tak jaga mulut..
La ni takde dah..


Kat forum pun semua orang anonymous, jadi bole la kitorang luah masalah pasal famili, suami, anak bofren dan rata2 pengunjungnya bagi idea2 yang bernas dan nak membantu menyelesaikan masalah..
Sape yang jadi langau, automatik moderator kick out.

Tapi sekarang pun forum dah sunyi sepi..
Last update tahun 2010, 2008..
Semua dah pindah ke facebook..
Kat facebook ni kurang best nak berbincang sebab friends boleh baca apa yang kita komen..
Kalo kita bagi pandangan tentang masalah hamba Allah ni, saudara mara saya bole baca..
Kalo saya tanya berapa harga baju seksi ni, adik saya bole tau..
Kalo saya komen pasal politik pun, semua yang friend dengan saya tau.. Pastu orang ble tau sape adik beradik saya dan sape suami saya, keje kat mana..
Tak privacy kan...

Social Network yang paling saya suka time tu ialah Youth Says. 
Kat sana ada perbincangan dan soalan..
Kita bebas berbincang tentang apa saja..
Tapi YS ni dah rebranded jadi Says.
Dan ia berfungsi sebagai apa pun tak tau la..
Ruang iklan je kot...
Rugi betul..
YS tu kalo masih wujud lagi confirm lagi ramai pengunjung berbanding facebook.
Sebab sangat mudah dan best

Apa panjang sangat bebel ni...?
Haha.. rasa lega jugak dapat luangkan masa bebel panjang2..
Rasa macam Langit Pertama yang tulis kan..
Rindu kat Langit Pertama..

Wassalam...

6 comments:

  1. Btl2..rindu kat langit pertama.dedulu time stress bosan ngan keje bkak belog langit pertama bc tuan belog dk membebel.rindu kt blog yg se lg tu:)..pasal fb tu setuju sgt2 semuanya.ye arr yg page kita like dulu2 x set notification. Sy pn selalu je miss sales best2 yg page yg sy likeT_T..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun rindu.. LAdang2 rasa nak je jadi langit pertama kat sini, tapi rasa tak appropriate pulak sbb ni blog craft kan. Blog budak baik.. Hohoho...

      Delete
  2. Walaupun panjang bebelan ni, saya baca sampai habis.. weeee...

    Eh betul la apa yg awak cakap pasal fb ni.. mmg takde privacy.. kadang2 nak like or komen pape pun, kena fikir 44kali dulu...

    lagi haru bila keluar kat wall org lain yang menyatakan kita ada like sekian2 page padahal kita tak like pun page tu.. Page minuman keras plak tu.. hishhh...

    Haaa kan saya pun dah terrrmembebel kat sini.. sowyyyy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. TAkpe. jom la bebel sama2..
      Saya pun ada kene page minuman keras tu.. Ntah ape lagi agaknya page yg kita terlibat secara tak langsung... Rasa diri diperhatikan je kan..
      Tak best.. :/

      Delete
  3. salam, blh taw brape hrge sbiji bantal ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. HArganya depend pada design dan saiz. MAcma yg kat atas ni RM45 sebiji.. :)

      Delete