Posts

Showing posts from September, 2014

Cabaran 15: Surat kepada Seseorang

Image
Salam...

Whoopsi...
Nampaknya saya dah gagal dengan cabaran 30 hari ni..
Rakan online yang join cabaran ni pun dah tulis Cabaran yang ke-30 hari ini..
Saya baru yang ke-15?

Hm.. takpe la..
Ikot je kemampuan..
Ngehehe..

Cabaran ke-15 berbunyi: Surat kepada Seseorang...

Saya ada sorang kawan di alam maya..
Saya tak pernah jumpa dia tapi saya seronok berkawan dengan dia..
Sebab dia lain dari yang lain..

Kemudian beberapa tahun yang lepas dia meninggal dunia..
Tu pun selepas famili dia ke, adik dia ke yang update status blog ditutup sebab dia meninggal..
Saya pun tak tau punca kematiannya, tak diberitahu..

Macam tak percaya je kan..
Hati saya sedih sangat.. :'(

Oleh itu, saya nak tulis surat pendek ni kat dia..


Hi Awak..
Walaupun perkenalan kita ni kejap sangat kan..
Dan walaupun kita tak pernah bersua muka dan berhubung secara terus..
Tapi saya seronok mengenali awak sebagai sahabat..

Rasanya takde satu apa pun yang pernah awak buat untuk saya..
Dan takde satu pun yang pernah saya buat unt…

Gam UHU

Image
Salam...

Hari ni nak tambah barang baru dalam craft materials..
Barang ni barang biasa-biasa je tau..
Kat kedai runcit pun ada jual..

UHU..UHU.. Gam UHU..
Ni gam UHU saiz paling kecik.. Kandungannya 7bulan7ml atau 7g.
Harga macam harga pasaran.. RM2.00/pc
Harga pasaran Rm2.00 kan..? Kalo murah sangat bagitau ya, nanti saya naikkan harga.. Hehe.. Gurau je.. :P
Okay la.. Nak order, direct je kat website baru saya ni Ada orang takot nak order kat situ sebab takot saya tak check..
Jangan bimbang.. Perkara pertama saya check bila online ialah email.. Kat email ada notification order untuk kedua2 website tersebut.. Pastu saya check website pertama, pastu check yang kedua pulak.. Pastu baru la fesbuk.. Pastu offline dan sambung menjahit..
Apapun, korang bole juga order kat whatsapp.. Cuma time saya pulun menjahit nak siapkan urgent order, memang tak dapat check whatsapp.. Itu la sebabnya saya guna website ni sebagai assistant saya.. Semua harga ada kat dalam tu dan jumlah dia calculatekan sekal…

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Membeli di Kedai Craft Supply Online asmafeltbox.com

Image
Salam..

Yippi! Yippi! Yippi!
Online Shop baru dah siap.. *joget Hawaii*

Comel tak? Penat gila buat.. Hohoho..
Sesiapa yang dah ada akaun kat asma-felt-box.com; bole bertukar ke website yang baru ni. Nanti emailkan saya printscreen korang punya purchased history, saya nak kira point utk masukkan dalam akaun baru. Tapi kalo nak teruskan order kat website lama pun masih bole lagi.. Website tu saya tak tutup..
Point? Point apa? Hehehe...
Point tu nanti saya buat entry khas mengenainya.. Harini saya nak cakap tentang:
 SEBAB KENAPA ANDA PERLU MEMBELI DI ASMAFELTBOX.COM
1. BARANG DATANG KE RUMAH ANDA Tak sempat nak pegi kedai? Kedai jauh dari rumah? Takde transport nak pi? Kat kedai takde craft supply yang korang nak? Kini tak perlu susah lagi.. asmafeltbox.com ialah kedai online menjual felt craft supply menawarkan pembelian secara online dan barang dipos terus ke alamat anda. Tak perlu lagi bajet masa takot2 kedai tutup. Tengah malam pun bole window shopping, dan bila tiba masa yang perlu b…

Cabaran 14: Cerita Kasut Saya

Image
Salam...

Ceritanya ialah saya takde kasut, jadi camana saya nak ceritakan kesah kasut saya?
Huhuhu...

Ceritanya ialah sejak kecik saya suka pakai seliper flip flop sebab murah sedap pakai..


Kasut-kasut yang pernah saya pakai ialah bermula dari kasut sekolah rendah Ada macam2 fesyen la selama 6 tahun tu.. Ini fesyen fevret saya

Time sekolah menengah pulak wajib pakai kasut hitam Dan cam biasa la pakai kasut yang nampak normal sesangat

Bila masuk U ofkos la pakai kasut bertutup yang bercirikan kewanitaan.. Pastu pakai sarung kaki kaler coklat yang nipis tu...

 Time gi sekolah dan kelas dan lab je pakai kasut Time lain wajib pakai flip flop.. Kalo nak melawa sikit (macam nak gi bandar ke, kenduri ke) pakai sandal simple2 je macam.


Kasut raya pulak, mesti nak beli wedges camni..
Saya suka sangat tau kasut wedges.. Tapi time beli, mesti terlupa yang raya kan mesti nak ziarah rumah orang.. Penat la buka pakai buka pakai kasut ni... T____T
La ni kasut yang saya ada cuma wedges sepasang beli …

New Website in Progress

Image
Salam...

Kebelakangan ni saya pulun kat satu benda ni..
New shopping cart!!

Sebenarnya dah lama dah beli, tapi dapat lambat lepas sistem dia pun bole tahan la jugak complicatednya..  Apa lagi untuk orang yang old-school macam saya ni.. Bila contact moderator, haram dia nak reply.. Pendek kata, beli barang pastu tinggal je. Dalam iklan bukan main lagi "ada masalah, hubungi kami. Kami sedia membantu". Ye la tu..
Cer tengok gambar tu, ada tab "teeshirt", "slim jacket", "clothing" etc.. Saya tak tau camana nak replace tab tu dengan produk saya.. Puas gila dah godek2 cari, tak jumpa2.. Tu yang saya email tukang jual ni, tapi takde nya nak balas..
Korang kalo nak beli website, saya suggest korang contact buyer tu dulu tanya sikit2.  Jangan tunjuk macam nak beli lagi.. kalo seminggu tak reply, confirm customer service teruk.. Dan jangan beli dengan dia.. (walaupun dia reply sebulan kemudian)
Saya pun camtu jugak, saya tanya je sikit2 sebulan tak reply.. …

Cabaran ke-13 : 5 Blog Kegemaran Saya

Image
Salam...

Dah sampai ke Cabaran 30 HAri yang ke-13 iaitu 5 Blog Kegemaran Saya

Sebenarnya saya ada banyak blog kegemaran..
Tapi bole dikatakan mereka semua dah stop blogging atau tak update2 pun blog tu sampai la sekarang..
salah satu sebabnya ialah mereka beralih ke social network lain seperti Facebook, Twitter, dan Instagram.
Ada jugak yang dah tak rasa nak blog sebab sibuk dengan kerja masing2..
Jadi mereka dah tak jadi kegemaran saya lagi..

Apapun, berikut adalah 5 Blog yang hari2 mesti nak baca..

1. TOTALLY TUTORIALS

Blog ni hari2 update tutorial  buat macam2 jenis DIY Yang bestnya semua tutorial tu ialah dari blog lain-lain.. Sape2 yang ada tutorial menarik,bole je request nak letak tutorial dan dorang akan pilih dan link-kan kat blog kita. Best kan... Saya suka blog ni sebab macam-macam benda bole belajar kat sini.. Dan dalam masa yang sama jumpa ramai crafter2 luar negara..

2. KEYME KEYMOO
Keyme ni pernah beli felt kat asmafeltbox untuk projek sekolahnya. pastu add saya kat face…

Cabaran ke-12 : 5 Wishlist Saya

Image
Salam..

Yay!
Cabaran 30 Hari kali ni cam senang sikit...
Cabaran yang ke-12 ialah : 5 Wishlist Saya

Baik la..
5 Wishlist Saya ialah:

1. Nak Buka Premis
Saya dah 4 tahun buat bisnes ni dan jual secara online.. Masalah utama saya ialah bila kastemer nak datang beli barang kat rumah. Saya tak bole bagi orang masuk rumah, sebab saya tak kenal orang tu.. Kalo nak cerita, memang banyak kesah. Jadi saya berazam nak buka premis supaya sape2 yang duduk dekat2 tu bole walk-in je nak tempah handmade dan beli craft supplies pada masa yang sesuai bagi mereka.. Best kan.. ^__^


2. Nak baby
Saya dah setahun setengah kawen dan belom ada baby.. Kami bercinta selepas kawen, jadi sekarang ni kami tengah hangat bercinta.. Kan ada orang yang 6 tahun bercinta baru kawen kan.. Kami ni baru setahun setengah bercinta. Muda lagi pun. Haha.. Memang nak sangat baby; cuma kalo belom ada lagi pun takpe. Mungkin ada sebab kenapa belom.. Kalo ada nanti minta2 dapat kembar, hehe.. :P


3. Nak buat Pembedahan Lasik

Saya nak …

Cabaran 30 Hari Kesebelas: Kenangan Lucu Zaman Kanak-Kanak

Salam...
SAya dah skipped 2 hari untuk Cabaran 30 HAri..
Sebenarnya saya macam busy sket kat bilik kraf ni..
Dalam masa yang sama saya baru je dapat website shopping cart yang baru..

Tapi website ni complicated setting dia...
Yang paling best, takde function shopping ke Sabah Sarawak..
Kalo nak tambah function tu kene buat option lain time checkout dan dan kene flat rate je..
Maksudnya beli sekilo pun harga sama, beli 2 kilo pun harga sama..
Postage ikot berat takde dalam function ni...

Tu la dalam bengang2 saya pun godek2 abes mak nenek cari setting yang membolehkan itu berlaku..
Selepas berhari2 dan berjam2 akhirnya jumpa pun..
Bole je buat...
Ntah ape punya moderator ntah, bole pulak dia tak jumpa..
Saya pun buat tutorial bg kat moderator tu supaya dia bgtau semua orang yg beli website dia tu nanti..

Susah betul beli barang dengan orang tak abis mengaji ni..
Iklan bukan main gempak lagi..
Dijamin siap dalam 7 hari atau percuma sebulan...

Bila saya buat inquire, 30 hari kemudian ba…

New Item: Wood Buttons Bear Face

Image
Salam...

Yay!
Barang baru dah sampai...
Kali ni butang lagi.. Aiyooo.. tak abes2 butang..

Maaf la.. Saya memang addicted to buttons..
Atau bahasa saya la orang panggil selok ke butang..
Hahaha..

BUTANG KAYU BENTUK KEPALA BERUANG @ BEAR FACE WOOD BUTTONS
Butang ni bersaiz 11x13mm Harganya cam biasa la RM1.50/10pcs RM13.00/100pcs
Nak order, isi je borang kat bawah atau kat sebelah ni... Atau bole order direct kat SINI
Korang ingat tak, sebelom ni saya snpa pic guna background kuning... Cer tengok kat sini : http://asma-felt-box.blogspot.com/2014/07/butang-kayu-wood-buttons.html
Akibatnya butang nampak buruk..
Pastu saya guna biru mencapap macam ni: Yg ni ok la sikit dari kuning tu.. Tapi masih tak elok.. 
Pastu saya guna background hitam.. Baru elok! Yay!
Tak caya? Tengok ni...
Bear Wood Buttons
Hello Kitty Wood Buttons
Frogy Wood Buttons
Butterfly Wood Buttons
Snail Wood Buttons
Berbeza kan...?
Worait! Bersempena kedatangan keluarga butang kayu yang baru ni,  Butang Kayu 5 Sekawan dah bertukar …

Cabaran 30 Hari ke 10 : Apa di Dalam Handbag Saya?

Image
Salam..

Woo..
Terlupa pulak..
Ralit sangat wat keje...

Cabaran 30 Hari yang ke 10 berbunyi : Apa di Dalam Handbag Saya?

Tak tau la handbag saya ni layak ke dipanggil handbag..?

Ini la my humble handbag tu.. Handbag ke camni..? A'ah dia memang kuat tido macma tuan dia jugak.. Hihi...
Apa agaknya yang dia telan sehinggan tertidur kekenyangan..?

Woooo.. Patot la.. Dah telan burung hantu rupanya... Haha..
Ini la yang ada dalam beg kecik saya tu.. Mobile Phone murah giler.. Purse buatan sendiri.. Dan name card, in case orang tanya pasal blog, bole bagi kad...
Saya tak suka kad ni dan berharap ia cepat habis.. HAritu saya beli seribu tau, pastu sampai2 kaler memang lain terus dengan sample yang dia kasi... Seller nak refund, tapi takpe la.. Halalkan aje...
Pasni dah abes nak buat kat orang lain pulak.. Sape ek yang buat nama card onlinesila la tinggalkan link kedai online anda kat ruangan komen.. Nanti saya approve dan publish.. :>
Okay, jumpa esok pulak dengan cabaran seterusnya..
Wass…

Weekend activity

Image
Salam...

Monday! Monday! Monday!
Moody Monday? Nope.. nope.. nope..

Harini hari pertama bekerja, seharusnya kita rasa sangat fresh, kan...

Bagi orang bekerja sendiri ni, hari2 pun kerja tau..
Kadang2 tak ingat pun harini hari apa..
(tipu la tu.. hari2 tulis borang Poslaju takkan tak ingat.. :P)

Harini saya nak syok sendiri je, nak share ngan korang apa yang saya buat dua weekend yang lepas...
Kesahnya bermula pada weekend yang lepas (bukan weekend semalam tau.. Weekend yang lepas...)

PAda weekend yang lepas, saya tetibe diserang penyakit rajin..
Mungkin disebabkan stok acrylic yang baru masuk menyebabkan penyakit rajin ini menyerang saya..
Rajin punya pasal, saya pun pi potong felt lembut ni, yang 1m punya dan 1/4m punya...
Lepas tu terlebih rajin pulak, lipat elok2 dan susun elok2 ikot kaler...

Ai.. Saya jarang sangat rajin macam ni..
Alang2 rajin baik pulun sungguh2.. Haha

Ini lah hasilnya.. Wah.. hepi hati saya... ^_^

Tapi yang kurang syoknya, sikit je felt 1m yang muat dalam rak t…

Cabaran 30 Hari 9 : 5 Lelaki yang Menarik Perhatian Anda

Image
Salam...


Harini nak buat Cabaran 30 Hari yang ke-8 pulak.. Cabarannya berbunyi : 5 Lelaki yang Menarik Perhatian Saya
Memandangkan korang dah terbaca nama2 lelaki tersebut di entry yang saya terpublish haritu, jadi macam tak saspen dah kan..
TAk saspen pun takpe la.. Tulis je.. Hehehe..

Kali ni saya wakilkan lelaki yang menarik perhatian saya ikot negara.. haha. bole gitu?
Berikut ialah 5 lelaki yang menarik perhatian saya ikot negara :P
Regardless suami saya ya.. :P

1. Shah Rukh Khan

- semua orang dah tau sape Shah Rukh Khan kan.. Tak perlu nak introduce lagi. Apa yang menarik perhatian saya ialah senyumannya, lakonannya dan tariannya. Memang lain dari yang lain. Filem yang paling saya suka ialah Dilwale Dulhania Le Jayengge (betul ke eja) dan Duplicate. Pasangan Shah Rukh Khan yg paling best ofkos la Kajol.. Dan tarian yang paling saya suka ialah Mere Mehbob Mere Sananm dalam filem Duplicate

2. John Lennon


- Beliau adalah salah seorang dari ahli kumpulan The Beatles. Yang menarik perha…

Cabaran 30 Hari : 5 Lagu Cinta Kegemaran Saya

Salam...

Haaa...
Cabaran 30 Hari kali ni senang..
Ye la.. Zaman remaja dulu suka la jiwang karat ni... Hohoho...

5 Lagu Cinta Kegemaran Saya ialah:




I'll Never Break Your Heart ialah lagu kumpulan Backstreet Boys... Zaman sekolah dulu memang minat giler kumpulan ni.. Paling saya suka AJ sebab suara best sangat2. Suara AJ ni ala2 negro sket kan... Lagu ni tentang sorang lelaki minta cinta dari perempuan tu tapi permpuan tu cam taknak disebabkan oleh pengalaman silap dengan boifren lama. Jadi lelaki tu pun bagitau yang I'll never break your heart bebeh.. Apapun, lagu Backstreet Boys semuanya sedap-sedap tau.. ^_^Saat Aku Lanjut Usia dinyanyikan oleh kumpulan Sheila on 7. Sheila on 7 ni memang saya minat tahap gaban la..Tapi saya minat sampai album ke-3 (Pria Terhebat), pastu lagu dorang dah macam tak berapa best dah.. Lagu ni ialah tentang bila dah tua nanti apa akan jadi kat kita. Lagu ni cam kelakar2 sikit la. Haha..Please, Mr Postman dendangan The Beatles. Ni lagu lama ni, tahun…

Cabaran 7: Sejauh Mana Pendidikan itu Penting bagi Saya

Salam...

Wah, kejap je dah sampai ke Cabaran 30 HAri yang ke-7

Sejauh Mana Pendidikan itu Penting Bagi Saya
---> SEJAUH MATA MEMANDANG

PAda saya pendidikan itu tersangat la penting..
Cuma saya lebih gemar perkataan ilmu berbanding pendidikan

Bila sebut pendidikan kita akan bayangkan sekolah, kolej, IPTA/S, yuran, loan pendidikan, kan..
Tapi bila sebut ilmu, tetibe skop tu jadi lebih luas, malah tersangat luas...

Ilmu penting untuk membentuk kita menjadi seorang manusia..
Tanpa ilmu kita akan kelihatan dungu..

Ilmu bukan hanya diukur dengan berapa banyak sijil kita ada, atau berapa pointer yang kita dapat..
Tanpa sijil pun kita bole jadi orang yang berilmu, cuma takde bukti rasmi..
Tapi sebaik sahaja buka mulut membincangkan sesuatu isu, orang akan tau kita ni berilmu..

Ilmu akan buat fikiran kita menjadi jelas..
Kita akan lebih pandai menilai, walaupun satu dunia mengatakan itu salah..
Namun, orang yang berilmu ni biasanya dilihat sebagai pelik, kerana corak pemikiran kita jelas ten…

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k