Cabaran 30 Hari Kesebelas: Kenangan Lucu Zaman Kanak-Kanak


Salam...

SAya dah skipped 2 hari untuk Cabaran 30 HAri..
Sebenarnya saya macam busy sket kat bilik kraf ni..
Dalam masa yang sama saya baru je dapat website shopping cart yang baru..

Tapi website ni complicated setting dia...
Yang paling best, takde function shopping ke Sabah Sarawak..
Kalo nak tambah function tu kene buat option lain time checkout dan dan kene flat rate je..
Maksudnya beli sekilo pun harga sama, beli 2 kilo pun harga sama..
Postage ikot berat takde dalam function ni...

Tu la dalam bengang2 saya pun godek2 abes mak nenek cari setting yang membolehkan itu berlaku..
Selepas berhari2 dan berjam2 akhirnya jumpa pun..
Bole je buat...
Ntah ape punya moderator ntah, bole pulak dia tak jumpa..
Saya pun buat tutorial bg kat moderator tu supaya dia bgtau semua orang yg beli website dia tu nanti..

Susah betul beli barang dengan orang tak abis mengaji ni..
Iklan bukan main gempak lagi..
Dijamin siap dalam 7 hari atau percuma sebulan...

Bila saya buat inquire, 30 hari kemudian baru balas..
Bila saya confirm nak beli, tiap2 6 jam sekali tanya bila nak bayar..
Bila dah bayar, tunggu 7 hari takde update..
Hari ke-10 saya tanya, dia tak balas..
Hari ke 13 saya tanya lagi, dia tak balas jugak..
Hari ke-15 saya tanya dia tak balas..

Last2 terserempak dia update kat wall, terus saya tanya kat komen...
Bole pulak dia macam tak kenal je saya..
Hai, kalo dekat nak je aku lepuk..

Esoknya dia reply cakap yang budak yang jaga ni dah benti keje, tu yang dorang tak tau tu...
Wah, profesionalnya!!
Esoknya baru dapat website tu...
Lega la jugak..
Tapi bila tengok takde function shipping ke Sabah Sarawak, tak lega balik..
Lepas jumpa camana nak add function tu.. Baru lega kembali...


Akibat terlalu lama merenung skrin lappy ni, saya diserang sakit kepala yang kronik..
Actually memang tiap2 bulan pun kene sakit kepala...
Rasanya mata saya kot problem kalo renung lama2 sangat...
NI pun tengah sakit kepala la ni, tu yang takleh fokus dan tak pasti apa yang saya baca..
Otak cam tak dapat proses maklumat...
In Shaa Allah esok lusa baik la tu...


Yg ni satu lagi..
Saya beli kain cotton kat online katanya akan pos isnin dan akan sampai probably on Wednesday ( dia ala2 kecek mixed omputih gitew) sebab Selasa cuti...
Ok...

Semalam tunggu tak muncul2 pun posmen..
Arini takde jugak, saya pun tanya dah pos ke..
Dia jawab, "eh, dah pos smlm.. belom dapat erk.."
Semalam pos?
Maksudnya pos hari Rabu?
Dimana janjimu pos Isnin..?
Aiyoooooo!
Melayu. oh melayu...

Tiap2 kali beli online dengan peniaga Melayu mesti kene bengang berhari2 baru la dapat apa yang dihajati...
Kononnya nak beli jugak kat peniaga Melayu demi meningkatkan ekonomi orang Melayu..
Demi support bisnes Melayu..
Apa la yang saya dapat dengan support Melayu?
Dapat sakit jiwa je...
Muahahahahaaaaaa

Beli kat peniaga cina takde pun saket jiwa macam ni...
PAdan la cina nak mana2 negara pun bole maju...

Wokep..
Sebenarnya bukan ni yang saya nak bebelkan...

Cabaran 30 Hari dah sampai yang ke kesebelas..
Cabarannya berbunyi : Kenangan Lucu Zaman Kanak-kanak..

Tapi kenangan ni tak dapat saya sahut..
Dan mai saya citerkan kenapa...

Saya takde kenangan lucu zaman kanak2..
Mungkin ada kisah yang lucu tapi saya tak simpan dalam memory..
Kenangan pahit je yang tersimpan..
Hahaha...

Sewaktu kanak-kanak dan remaja, saya ada daya ingatan yang kuat..
Mungkin salah satu sebabnya moyang saya selalu buatkan saya air penerang hati..
Lepas dia sakit dan meninggal (time tu saya remaja) saya dah tak minum air penerang hati lagi...

Disebabkan daya ingatan yang kuat ni saya tak bole elak diri saya dari mengingati..
Termasuk la perkara yang buruk...
Bila saya menjahit, biasanya saya tak fikir apa2 kan, time tu la kenangan baik dan buruk muncul silih berganti dan lama2 hati saya mula kembali berdendam dengan orang jahat yang berbuat jahat kat saya yang naive ni..

Pastu saya akan cuba buang jauh2 ingatan tu dengan menyanyi atau berfikir tentang perkara2 lain..
Tapi proses itu memenatkan dan tanpa disedari kenangan2 silam tu kembali semula dalam fikiran saya dan buat hati saya tak gembira, sedih dan marah..

Dan saya mula berdoa semoga Allah lenyapkan ingatan buruk saya atau at least hantar ke recycle bin dan kalo perlu baru la saya restore. 

Saya tak mau..
Saya tak mau mengingati perkara buruk..
Saya nak menghabiskan sisa sisa hidup saya dengan gembira..

Dan ditakdirkan doa saya dimakbulkan..
Sekarang, saya seakan2 amnesia dengan kenangan lama..
Jadi saya tak mau bersusah payah restore semula...

Malangnya bila saya nak restore satu memory, saya terpaksa screening semua memory lain dan mengakibatkan memory buruk pun ikot sekali masuk...

Oleh itu, cabaran kali ni tak dapat saya sahut..
Maaf, inshaa Allah cabaran esok yang berbunyi : 5 Wishlist Saya akan saya sahut..

Jumpa esok..

Wassalam...

Comments

  1. Siapa diri anda yang dahulu tidak sepenting siapa diri anda yang sekarang. Kenangan cuma satu penanda untuk masa lalu. Apa yang penting dapat mencipta memori yang baik untuk diri serta semua orang yang disayangi di masa sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih ayuni.. tanpa kenangan buruk yg lepas mungkin kita tak jadi seperti sekarang.. in shaa Allah setiap hari esok akan jadi lebih baik... ^_^

      Delete

Post a Comment

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k

Popular posts from this blog

Tutorial: Cara Kira Harga Poslaju

Tutorial : Cara Buat Minyak Kelapa Dara di Rumah

Tutorial: DIY Handmade Wedding Card