Tutorial: Cara Beli Barang di Website Shopping Cart e-Commerce


Salam..

Korang dah jalan-jalan kat website baru saya?
Kat asmafeltbox.com
Kalo belom, klik SINI ya..

Harini saya nak tunjukkan tutorial cara-cara nak order melalui shopping cart ni:

1. Mula-mula Create Account

Klik bulatan merah tu

Isi borang ni


Isi semua dan klik “continue”


2. Login ke akaun korang dan mula pilih barang untuk order.

Contohnya nak beli felt kan..
Klik “FELT” kat ruangan sebelah kiri tu.
Akan muncul 2 jenis felt iaitu Polyester Felt dan Acrylic Felt
Klik la mana-mana nak..

Contohnya nak acrylic felt 23x25cm.
Klik kat situ

Baiklah..
Kalo ada pilihan kat bawah tu, bermakna korang kena pilih la nak yang mana satu.. 
Contohnya kat sini nak felt kaler hitam 10 keping..
Jadi klik “black” dan taip “10” kat ruangan Qty.
Pastu klik “Add to Cart”


Nampaknya felt tu dah dimasukkan ke shopping cart
Jom tambah beberapa barang lagi .
Kalau dah sudah, boleh klik “Checkout”


Atau kalau nak check balik apa yang ada kat shopping cart tadi, korang klik bulatan merah kat atas ni:
Kat sini ada 2 pilihan..
Nak View Cart ke, nak Checkout

Jom kita View Cart dulu ek..
Klik “View Cart”



Okay, kat sini korang dapat tengok senarai barang yang korang beli, kuantiti dan harga..
Berat barang pun ada tau..

Kalo nak tukar kuantiti barang, Cuma taip semula bilangan yang korang nak kat ruangan Quantity dan klik refresh (anak panah biru pusing-pusing sebelah dia)

Atau kalau tak jadi amik barang tu, korang klik pangkah kat sebelah refresh tadi

Kalau nak tambah lagi barang2 lain, klik “continue shopping”

Dah puas shopping? Jom kita checkout
Klik “checkout” ek

3. Checkout

Kat sini ada beberapa step yang simple. Jom saya explain
Billing details ni ialah alamat korang..
Bole abaikan part ni ya..


Delivery Details ni ialah alamat korang nak poskan barang ni..
Biasanya guna alamat yang sama dengan billing address.

Tapi untuk special case macam nak pos barang ke kolej ke (sebab esok nak balik Kolej dah), pos barang ke kampong ke (untuk adik2 kat kampong), atau pos ke rumah kawan korang yang takde internet kat umah..

Kalau korang perlu barang ni dipos ke alamat lain, klik “I want to use a new address”
Pastu tulis alamat yang nak dipos tu..

Kalau nak ke alamat yang sama dengan billing address, abaikan step ni..

Kat steps ni akan tunjuk berat barang dan kos pos.

Dan kalo korang beli lebih dari RM100, korang dapat keistimewaan free postage..
Best kan?

Jadi, kalo “Free Shipping” ni muncul, jangan segan-segan, klik je dia..
Tapi kalo rasa nak bayar kos pos juga, bole je.
Klik yang “Weight Based Shipping” tu.. hehe.

Payment method ni memang ada satu je iaitu Bank Transfer..
Klik Term & Conditions dan Continue

Sebelum klik baca dulu ya T&C tu..


Kat ruangan terakhir ni, akan disenaraikan sekali lagi barang2 yang korang order..
Check betul tak semua barang tu.
Bank Transfer Instruction pun ada sekali..



4. PAYMENT
Ini untuk tujuan pembayaran..
Selepas bayar, ada beberapa cara korang bole maklumkan kat saya pembayarannya:

Cara Pertama:
Kalo transfer secara online, korang masukkan email saya asema84@gmail.com kat “Alert Recipient by Email”.
Kat ruangan Recipient Refference tuliskan Nama dan No. ID order korang. Nanti saya check.

Cara Kedua:
Korang sediakan butir2butir berikut:
Order ID:
Nama Customer:
Nama Bank:
Jumlah transaksi:
Tarikh Transaksi:
Dan hantar kat email saya: asema84@gmail.com ataupun whatsapp 0139325870
Kalo nak sertakan bersama resit atau printscreen pun bole juga..


5. Terlupa nak salin no akaun.. T__T

Takpe2. Jangan bimbang..
Login dan klik My Acoount
Kemudian klik “View your order history”


Tengok balik order korang..
Status: Pending bermaksud pembayaran belom disahkan terima.
Atau dalam bahasa mudahnya, admin belom check lagi dah terima ke belom...

Ok, sekarang klik kat icon yang ditunjukkan oleh Encik Anak Panah tersebut dan dapat tengok balik no akaun asmafeltbox.. J

Camana nak tau admin dah check pembayaran saya tadi?
Kalau status tu dah bertukar complete, bermaksud admin dah check dan pembayaran dah diterima.
Order korang dalam proses pembungkusan.

Bila Status bertukar Shipped bermaksud order korang dah dipos..
Klik bulatan tu untuk dapatkan tracking no

Gunakan tracking no tu untuk check perjalanan order korang kat pos.com.my

In shaa Allah esok lusa sampai la tu.. ^_^

Orait, diharap tutorial ni mudah untuk korang ikot..
Sayang korang.. Muah!

 Wassalam...

Comments

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k

Popular posts from this blog

Tutorial: Cara Kira Harga Poslaju

Tutorial : Cara Buat Minyak Kelapa Dara di Rumah

Tutorial: DIY Handmade Wedding Card