Posts

Showing posts from February, 2014

My New Activity :SWAP!

Image
Salam...

Saya ada hobi baru tau..
SWAP!

Swap tu macam tukar2 barang secara rawak kpd ahli group yang kita tak kenal.
Kat situ kita bole kenal antara satu sama lain dan belajar something tentang manusia yang totally different dgn kita.. Swap ni jugak tak kira umur, bangsa, agama, janti atau apa2 pun sebab bole dikatakan kita swap dgn totally strangers..

Saya swap dengan orang luar negara..
Ni la swap pertama yang saya dapat..

Postcard dari 2 partner swap saya..
Ni muka depannya
Yang paling saya suka ialah dapat stamp dan postcard dr serata dunia.. Walaupun baru dapat 2 keping; tapi in shaa Allah byk keping akan muncul pasni...

Setakat ni saya cuma swap postcard dan email je.. Email swap tu biasanya kita diberi beberapa soalan peribadi dan kita jawab lalu hantar kat swap partner. Yg seronoknya soalan tu pelik2 je..  Sampai jawab pun sambil gelak2..
BAru2 ni saya dapat pm dari sorang partner email swap saya.. Dia tiba2 wish me luck, dan doa saya dapat anak cepat2. Bila tengok profile dia…

Flower Shank Buttons

Image
Salam...

Selain butang bulat ada juga butang shank bentuk bunga tau..


Butang Shank bentuk Bunga Saiz: 16mm diameter Colour: Mixed
RM1.50/10pcs
Function saya beli butang ni sama macam semalam, nak letak kat purse, pouch dan beg.. Nak bagi timbul2 gitu.. Heeee... Excitednya nak buat ready made felt pouch. Ingat nak buat 10biji...
Chaiyuk2!!
Berminat nak beli, bole isis borang kat sebelah kanan ni ya.. Atau direct order kat http://asma-felt-box.com
Wassalam...

Round Shank Button

Image
Salam...

Ada 2 barang baru masuk kedai tau...
Apa lagi, buttons la..
Saya ni macam dah gila button dah.. camne nak mengubatinya ek...

Kali ni saya bawak masuk button yang pesen lain sket...

Butang Bulat Belakang Timbul atau Round Shank Button Saiz : 15mm (diameter) Warna : Mixed 5 kaler
Harga: RM1.70/10pcs
Button ni saya nak guna utk fasten tali kat phone pouch, ipad pouch, wallet purse, bag dan sebagainya... Sebelom ni saya guna butang leper, kali ni nak tukar angin sket... Rasanya butang jenis ni lebih praktikal koy...
Butang jenis ni juga sesuai utk letak kat baju2, tapi memandangkan saya tak menjahit baju, jadi saya tak gunakannya kat baju...
Yg ni saya belom update lagi kat website http://asma-felt-box.com
Esok saya update satu jenis butang lagi ya..
Wassalam...

Cara Kira Harga Produk Handmade

Salam...

Salah satu soalan yang kerap ditanya kepada saya dan saya susah nak jawab ialah, "Bantal ni nak letak harga berapa?". "Keychain love nak letak harga berapa?". "purse ni letak harga berapa?"
Aiyooooo.... Susahnya nak jawab soalan ni kerana jawapannya ada pada si pembuatnya; bukan pada saya...
Kat sini saya nak share formula yang saya gunakan untuk letak harga barangan handmade saya...
Harga Produk Saya = (Kos bahan + Kos Upah) x 2 
Contohnya nak buat keychain love : 
Kos bahan : sekeping felt bahagi 4 bahagian = RM1.10/4 = RM30sen                   keychain sebiji = RM20sen                   butang sebiji = 15sen                   benang = 5sen                   fiber = 30sen                                            Jumlah = RM1.00
Kos upah : Kalo korang nak upah pekerja, korang nk bg upah berapa kat dia? Contohnya nak bg RM3 sejam.. Jadi nak siapkan sebiji keychain perlu setengah jam (contoh)..                  Jadi upah = RM3/2 = RM1.50
Oleh it…

Felt Couple Pillow

Image
Salam...

Arini jom kita walkthrough kesah saya buat bantal couple felt yang comel ni...

Mula2 saya tampal happy couple ni kat felt pastu jahit keliling dia...
Pastu tampal kat sarung bantal ni.. Nama mereka pun tampal sekali...
Pastu sumbat fiber dan siap!!!
Kastemer minta adjust sikit...
Lepas adjust... SIAP!! Gambar ni tak berapa cantek la sebab nak cepat2 pos petang tu..
Dah lama tak abeskan masa jahit applique ni dengan sebegini cermat..


Sesiapa nak order bantal couple camni sila isi borang kat sebelah kanan ni ya.. Hantarkan drafnya sekali... Dan saya akan jahit ikot draft tu... 
Biasanya saya akan 100% jahit ikot draf... Kalo dah siap dan korang nak tukar apa2, saya kene tambah extra charge sebab kene tetas n jahit semula...
Kalo korang jenis cerewet, bole request tnjuk gambar design sebelom saya start jahit...
Harga depend pd saiz, design n kerumitan ya.. Apa lagi, jom isi borang... >_<
Wassalam...

GIVE AWAY FEBRUARY BIRTHDAY

Image
Salam...

Birthday GA kembali lagi...
Kali ni hadiah utk bulan February pulak...


Berikut ialah syarat2 penyertaan: Terbuka kpd semua penduduk di Malaysia. Bangla pun bole asalkan duk kat Malaysia.Peserta dan penerima hadiah wajib mempunyai alamat surat menyurat di Malaysia (kerana saya akan gunakan alamat peserta sebagai pengirim dan alamat penerima sebagai penerima... Sy cuma tukang sponsor je..)Peserta perlu memilih orang tersayang yang lahir pada bulan Januari sebagai penerima hadiah. (pakwe, makwe, suami, isteri, ayah, ibu, anak ,kakak, abang atau sesiapa asalkan korang sayang kat dia)Peserta TIDAK BOLEH memilih diri sendiri sebagai penerima hadiah, kerana niat saya nak sponsor hadiah UNTUK orang yang korang sayang. Kalo korang sayang diri sendiri lebih dari menyayangi orang lain, mungkin korang bole cuba berkorban dan pilih orang yg kedua paling korang sayang.. Kalo tak berjaya berkorban, cuba lagi smpai berjaya.. Jangan putus asa k...Peserta perlu mengisi borang di bawah dengan len…

I Love You Sherlock!

Image
Salam...

Aik, kejapnyer dah Jumaat...?
Macam baru je haritu Isnin kan... Cepat betul masa berlalu...

Harini taknak cakap pasal craft.. Nk cakap pasal lain...

Semalam saya dah jatuh cinta tau..
Jatuh cinta kat Sherlock Holmes...
Pergh.. Hebat giler citer tu.. Takleh blah la...


Tapi yg paling best ialah lakonan si pelakon utamanya tu; dan pelakon keduanya jugak..
Dua2 best!
Dah lama tak rasa excited camni...
Tapi puas hati la.. 2 jam 1 episod.. Macam movie plk.. Dah la iklan tak berapa nak ada je..
Rasa macam masuk dlm filem tu sekali (amboi, lebih2 nampak)..

Saya suka citer penyiasatan..
1st citer penyiasatan saya baca ialah siri Hardy Boys..
Walaupun tak baca semua episod, tapi banyak juga la dah baca..


Pastu baca komik Kindaichi dan Detektif Conan...
Pastu abes Kindaichi keluar pulak Sekolah Detektif Q..

Saya suka time nak selesaikan misteri tu dia mesti cakap, "Ada 3 pembayang, dan jawapannya cuma 1"
Waah, time tu dah menggigil jari nak tau sape pembunuhnya dan yg lebih pe…

DISKAUN dan POS PERCUMA di WEBSITE ASMA FELT BOX

Image
Salam...

Mekasih kpd korang yangsudi mebuat tempahan barangan handmade dan  membeli belah craft supply di asma felt box.

Seperti yang semua sedia maklum, diskaun craft supply hanya valid di website http://asma-felt-box.com
 . dan kat sini jugak korang akan dapat free shipping dengan pembelian RM100 dan ke atas..

Macam mana nak dapat DISKAUN 3%?
Caranya mudah je..

1. Log on to : http://asma-felt-box.com
2. Shopping macam biasa.
3. Bila dah confirm nk beli, klik check-out..
4. Lama2 korang akan sampai kat page di bawah ni..

5. Check semua barang2 tu betul dan kat bawah sikit tu ada satu ruangan coupon. Kat sebelah kanan coupon tu ada petak kosong (kat bulat merah tu..) 4. Masukkan perkataan DISKAUN kat dalam petak tu dan klik update 5. Automatic dia deduct sendiri...
Kalo rasa tak faham dengan ayat saya, tengok je gambar kat atas tu. In shaa Allah faham.. :>
Macam mana nak dapat pos percuma? Yg ni lagi la kacang goreng...
Korang cuma perlu drop order sampai jumlahnya RM100 (atau lebih)…

Ladybug Pillow yang tak berapa menjadi...

Image
Salam....

Aritu tangan ni gatal2 je nak buat ladybug pillow...
Buat punya buat; TAK MENJADI LA PULAK...

Tengok ni....
Ladybug Pillow yang tak berapa nak menjadi.. :/
Ladybug ni saya guna felt dan jahit ngn machine.. Korang pun tau kan, saya ni tak berapa pandai guna machine... Bila jahit tu dah ikot betul2 bulat.. Tapi bila terbalikkan tengok la.. Dah jadi hape dah, empat segi...
Sedih la.....Ingatkan machine jahit ibu je yang tak suka saya... Rupanya machine jahit sendiri pun sama jugak..
Takpe la.. Taknak kawan...
Wassalam...

Tudung Awning DIY

Image
Salam...

Rehat jap dari berkraf.. (tapi ada lg pending order yang tak siap.. T__T)
Baru-baru ni saya asyik godek2 pasal jahit tudung, maka terhasil la sehelai shawl half moon colour hitam..

Macam kelakar pulak..
Tak sangka la macam tu je cara buat dia...
Macam excited la pulak nak buat banyak2 shawl half moon tu <--(tamak nampak..)

Nk taruk gambar tapi tak tau camana nak posing shawl tu..
Nk saya posing pakai shawl tu...? Takyah la nanti korang muntah hijau pulak...
Hohohohoo...

Tapi yang ni boleh amik gambar..
My first attempt buat tudung... Tudung ni ada awning and 3 layers...

Ni la tudung DIY saya.. (cewah, DIY la sgt.,. :P)
Pergh.. Bapak payah nak buat tudung ni... Sebenarnya yang payah sangat tu sebab saya takde basic sewing... Setakat jahit bantal n langsir lurus tu je la yang saya tau, tu pun bengkang bengkok... Ni nak buat tudung pulak... Tu la tak ukur baju di badan sendiri...  Kuikuikui...
Kesahnya... Aritu nampak ada orang jual pola jadi saya beli je la.. bajet2 tudung y…

Clear Stock Sale: Small Felt Plush Pillow

Image
Salam...

Aiyooooooo!
Lamanya ai tak update blog ni...
Tengok habuk sana sini.. uhuk uhuk.. *batuk comel*

Sori tau.. Tak berkesempatan nak update blog ni...
Haaaa.... Saya dapat hadiah tau haritu...
Hadiah kawen.. Nanti ek saya bagitau sebab tak amik gambar lagi...
Arini tulis entry lain..

Lepas kemas2 bilik kraf ni, terjumpa beberapa biji felt plushie pillow yang tak terjual time karnival haritu...
So saya nak let go la kat sini...
Sape nak angkat tangan...

Felt Plush Biru
Felt Plush Coklat
Felt Plush Gigi
Felt Plush Kelabu Asap
Harganya felt plush ni cuma RM10.00 sebiji
Ada 4 biji ni je ya... Sila email saya di asema84@gmail.com
Wassalam....

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k