30/04/2014

DIY KIT FELT CRAFT: FELT HAIR CLIPS

Salam...

Dalam entry yang lepas saya ada mention tentang DIY KIT FELT CRAFT yang baru je siap.
Inilah dia!


Set ini mengandungi:
- felt 5 warna (random)
- pelbagai jenis butang (random)
- klip rambut (high quality)
- benang dan jarum
- template dan manual bergambar
- extra 5pcs hair mini hair clips

Korang cuma perlu sediakan gunting je...

1 pek ni cukup untuk buat 10 biji hair clips.


Dan dipekkan dalam bekas plastik untuk memudahkan penyimpanan.
Panduan step by step juga disediakan.

Harga: RM12.00/pek

Berminat bole isi borang kat sebelah kanan 
Atau bole direct order kat http://asma-felt-box.com

Wassalam...FELT HAIR CLIPS


28/04/2014

Karnival Craft Handmade

Salam..

Rindu saya tak? Hehe..
Sabtu lepas sebagaimana yang korang tau saya join satu event kat SMK Meru, Klang..
Huhuhuhu.. Best sangat...
Dah lama giler tak join event kan (last sekali dalam 3 tahun lepas kot.)
RAsa macam lega sangat dah lepas gian nak buka booth...

Ni la booth kecik saya...
Sila jangan gelakkan design nama tu..
Penat tau buat.. Lupa plk nk trim tepi-tepinya.. :P

Booth saya kat depan pentas.. 
Tak berapa strategik tapi ruangnya buat saya rasa lega..

Ni pandangan dari tepi..
Ruang ni kecik je dan cuma diberi 2 meja budak sekolah..
Jadi kitorang bawak extra 1 meja lagi supaya bole buat bentuk L. 
Tak bajet ruang kecik sgt sbb sewanya Rm100.00 sehari.. 

Zoom in sket...
Nampak tak starter kit tu..?
Kitorang baru je siapkan dan terus jual kat sini dulu..
Nanti saya update kat website ya.. :>

Macam meriah je...
Sebenarnya takde la meriah sangat.. 
Yang datang pun rata2 pelajar sekolah tu sendiri dan dari pagi tengok orang yang sama berlegar2.
Pendek kata vendor lagi ramai berbanding para pengunjung...
Kecewa la juga sebab dalam iklan dijangkan 10,000 pengunjung...
Rasanya seribu pun tak sampai kot..

Ada 2 budak lelaki cakap, "Mahalnya kak, camana kitorang nak beli? Tengok je la bole.." merujuk kpd keychain RM4.00. 
Tak salah pun, budak sekolah mana nak bawak cash banyak pi sekolah. 
Dan barang craft pun bukan murah macam barangan kilang..

Ni la saya.. Debab kan.. :>

Ni je permandangan yang sempat saya rakam...
Saya bukan jenis suka amik gambar jadi tak teringat nak amik gambar booth2 lain..
Sepatutnya saya amik gambar bersama owner di setiap booth; baru betul!
Ape la... -__-"

Takpe, next time kene ingat!

Sepanjang kat karnival ni saya sempat beli beberapa items dari para crafter..

Bantal tu saya pilih yang lain; tapi time dia keringkan tulisan tu, dah tercomot, maka dia gantikan dgn yg lain.
Dan tulisan "pejal" tu sebenarnya saya pilih kaler hijau susu..
dah tenggelam nama tu..
Takpe la.. Nak buat camana..

Kalo beli barang2 craft ni saya suka beli yang kecik2..
Ntah kenapa.. Maybe senang nak simpan kot..
Disebabkan jualan kurang menggalakkan saya cuma jalan sampai separuh dewan je...
Kalo jualan okay, pasti setiap booth saya beli barang2 craft ni...

Ni favourite saya...
Kan dah cakap, I suka yang kecik2.. >_<

Terima kasih kepada semua crafter yang join booth tersebut..
Dan seronok sangat bila ramai pulak yang kenal saya..
Konon2nya saya datang nak menyamar sebagai pengunjung; tiba2 owner booth tegur, "asma ya?".

Terperanjat saya..
Penyamaranku terbongkar.. hohoho.. 
(penyamaran la sangat.. :P)
Saya bukan jenis manusia ramah, bila ramai tegur, rasa hepi sangat...
Crafter2 yang dah lama add friends danborak2 kat FB dan bertahun2 baru dapat jumpa...

Yang bestnya bila buka booth dengan crafter ni; dorang baik2 dan bersopan santun..
Kalo buka booth dengan peniaga2 jenis lain; ada la yang dapat jiran makan ruang; jiran pow duit kecik; jiran curi kastemer, jiran dengki2...
Tapi event craft ni; environmentnya sangat suci.. 
Hepi sangat...

Semoga ada rezeki lagi nak join booth lain...
In shaa Allah..

Wassalam...

16/04/2014

My Birthday!!

Salam...

Dengan gediknya saya nak bagitau bahawa hari ini ialah Birthday saya...
Muahahahhaaa..

Dan saya nak kek ni:

Kek coklat yang gelap, lembab, bantat-bantat sket, pastu ada coklat melekit sebagai topping dia..
Tak perlu hias cantek2 sbb kek coklat ni lagi hodoh, lagi berselera nak makan..
Tapi saya nak kek yang saiz besar dalam sekilo gitu..
Bole makan seminggu.. 
(macam la ada orang nak bagi..)
Hohoho..


Apa yang buat saya rasa hepi pada tiap kali birthday saya tiba ialah; saya berkongsi tarikh lahir dengan 
CHARLIE CHAPLIN!

Charlie Chaplin B: 16 April 1889

Dulu saya anggap dia ni macam badut je..
Tapi sejak ayah tanya, siapa lagi pelakon silent film yang awak kenal selain Charlie Chaplin?
Kalo seluruh dunia kenal Charlie Chaplin, maksudnya dia orang biasa2 je ke..
A'ah kan...Terdiam kejap aku.. 
Haha..

Ni rupa sebenar dia...
Ensem kan.. Cam tak kelakar je rupa dia...

Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin

Ni ialah satu babak nyanyian yang akan saya ingat sampai bila-bila..
Dari filem Modern Times 
Liriknya?
Dia pakai sebut je, takde sebarang makna pun..
Huhu...
Tapi, perempuan tu cantik kan.. :>


Ni pulak movie tentang Charlie Chaplin mengisahkan tentang biografi kehidupan dia..
Citer ni best dan lakonan sangat mantap!


Ya, pelakonnya Robert Downey Jr sebagai Charlie Chaplin
Pelakon Iron Man yang ensem tu..
Hehe...

Sila tengok trailer movie ni..
Citer ni saya pernah tengok sekali je kat TV.. 
Masa tu zaman sekolah lagi dan tak kenal pun Robert Downey Jr ni..
Dan bila dia muncul dalam video clip Elton John (I want Love), reaksi saya macam, "Eh, dia ni bukan yang jadi Charlie Chaplin tu ke?"

Video clip Elton John tu pun best..
Video tu start dia berdiri kat tengah rumah (atau istana?) pastu dia jalan2 sambil menyanyi (dalam kesedihan).
Last lagu tu dia kembali berdiri kat tempat dia mula-mula start lagu tadi..
Dan video ni takde cut tau.. Sekali rolling filem je untuk 1 lagu terus....
Memang unik la... 
1st time tengok video clip macam ni...

Tak caya, tengok ni:

Unik kan?

Excited punya pasal saya pun tunjuk kat ayah and ayah cakap, "Boyfriend Elton John." sambil gelak..
Saya tak gelak pun..
Sebab saya tak faham langsung apakah mesej yang ayah cuba sampaikan dan ayah tak elaborate more..
Beberapa bulan kemudian baru la saya faham gurauan ayah tu...
Zaman tu kan mana pakai internet lagi..
Lambat sket dapat maklumat..

Aik, camana saya bole merepek sampai ke sini..?
Adoi, ni la kalo dah start membebel...

Arini apa agaknya saya nak buat..?
Saya akan duduk menjahit dan petang nanti pos barang..
Haha...
Tu je la rutin setiap hari...
Barang untuk event masih lagi sikit...
Ada 9 hari je lagi...
Tak tau la mampu ke tak nak buat banyak2 ni...
Harap2 sempat la.. 
InshaaAllah...

Wassalam...

P/S: Malam tadi saya dapat tau Azamuddin Akil a.k.a Alex pun birthday 16 April..Yay!!

15/04/2014

EYELET TOOL RESTOCKED!!!

Salam...

Eyelet tool dah restock!
Sape nk order, isi je borang kat sebelah ni ya...

EYELET TOOL
RM10.00/pack

Cara nak guna alat ni bole rujuk kat link bawah ni:
http://asma-felt-box.blogspot.com/2013/11/tutorial-diy-cara-pasang-eyelet.html

Ataupun boleh terus order kat http://asma-felt-box.com

Saya nak siapkan barang2 handmade utk karnival tu nanti..
Saket perot la..
Risau sangat....

Chaiyuk2!

Wassalam...


09/04/2014

Karnival Kraf

Salam..

Huhu..
Takotnya saya.. Tinggal 19 hari sahaja lagi Carnival ni berlangsung...
Saya amik satu booth..
Dapat booth no 2.. depan pentas je...


Carnival ni akan diadakan pada 26 April ni kat Dewan Besar SMK Meru, Klang.
Start pukul 10 pagi sampai 5 petang..
Banyak lagi barang tak buat...
Baru buat sket je.
Hohohoho..

Dah lama tak buka booth (3 tahun..?)
Rasa cam sejuk plk tangan ni..
Hahahaha...

Sape2 yang duk area tu, jom la kita memeriahkan karnival ni...
Ada banyak  booth craft yang join.. 
Macam2 jenis..
Saya pun ingat nak merayap haritu nanti..
Hihihi...

Kat mana sekolah tu jangan tanya saya ek..
Korang tanya Google Map
Saya ni buta jalan...

K la.. Nak sambung jahit...
Jom jom jahit!!

Wassalam... 





07/04/2014

Tutorial: Ladybug Felt Keychain (video)

Salam...

Seperti yang dijanjikan kepada Kinah dalam 2 tahun yang lepas, akhirnya saya buat tutorial caman nak jahit keychain ladybug...
Maaf la sebab lambat sangat...
Puncanya ialah tak teringat, dan bila teringat time tu tak free...


Dalam video ni saya tunjukkan tutorial nak buat keychain ladybug dari mula sampai siap..
Kali ni saya ada cakap-cakap sikit..
Macam pelik sangat bercakap sorang2..
Kalo korang rasa awkward je, percaya la saya pun rasa macam tu..
Hohohoho...

Hope you enjoy the video..

Wassalam...



06/04/2014

Swap Surprise!

Salam...

Korang tau kan saya tengah aktif berswap? (my swap entry)
Biasanya saya join postcard swap..
Sebabnya kos pos poskad ni jauh lebih murah berbanding kos paket kecil.
Nak-nak pos ke luar negara, telan air liur jugak kosnya.

Kos pos poskad ke seluruh dunia cuma 50sen je..
Best kan.. Hohoho...

Baru-baru ni saya join jugak swap barang..
Pos 3 barang kat member swap. Barang apa2 pun bole..
Saya pun bagi sticker, ribbon, kad dan extra handmade mini purse..
TAk amik gambar sebab dah pos bulan lepas...

Minggu lepas saya dapat barang swap dari swap partner saya dari Australia...
Terperanjat saya!
Cer tengok apa saya dapat!

Ini yang dia bagi kat saya...
Whoaa!!

Katanya 3 barang tu ialah purse pink, sticker dan bookmark..
Yang lain2 tu extra je...

Banyaknya extra..
tetibe rasa malu pulak sebab saya cuma pos 4 barang je..
Ingatkan dah extra dah 1 barang...
Walaupun paket saya dapat kat orang lain, tapi masih terasa...

Maybe lepas ni saya kena lebih bermurah hati instead of terikat kepada syarat swap tu..
Kena bagi lebih sikit kan..

Kat bawah ni ialah antara koleksi poskad yang saya dapat..



Dapat jugak sorang dari Malaysia...
Jeles tengok setem dia tu..
Saya dapat setem bunga je la setakat ni.. :/

Kalo korang nak swap bole join community ni : http://swap-bot.com

K la.. Tu je..
bye2..

Wassalam...

03/04/2014

What's your IQ level?

Salam...

Tadi godek-godek cari bahan bacaan lalu saya terbaca satu artikel tentang tabiat baik dan tabiat orang bijak macam Einstein, Bill Gates, Thomas Edison dan sebagainya..
Baca2 je mana tau ada tabiat elok yang boleh kita ikot kan..

Tetibe terpikir pulak, IQ saya ni berapa ya...?
Zaman sekolah memang pernah buat ujian IQ tapi tak pernah ingat cikgu bgtau brape score..

Lalu saya pun godek2 kat tenet nak buat IQ test secara online (dan free..??)
Ada rupanya... Yay!

Ujian IQ ni amik masa 27 minit je.. Kalo tak sempat nasib la...
Ujiannya ya Allah susahnya!!
Rasa menyesal sangat buat tapi teruskan jugak sebab dah alang2 start kan...
MAsa pun ngam2 je.. Stress jugak sbb masa dia ada tercatat kat sebelah tu..
Stress wa cakap sama lu...

PAstu dah submit semua, dia pun calculate..
Dan muncul ayat, "kalo nak tau score anda, sila bayar USD7 6 "

Kepala hotak kau..!
Aku dah nak pecah kepala buat ujian; tetibe nak bermanja pulak dah.. Padahal tadi terang2 cakap free...

Pastu saya bayar ke...?
Mesti la tak!
Dah memperdaya aku, banyak cantek aku nak bayar...
*marah ni marah*

Pastu saya pun cari website menguji IQ yang lain...
Nak cari yg BM punya, senang sikit kot kalo BM. BI ni ada term yg tak berapa paham...
Tapi tak jumpa.. Dapat yang Indon je..
Indon lagu pening, terpaksa la buat yg BI jugak..


PAstu jumpa satu website ni...
Buat la sekali lagi ujian tu.. T__T
Soalan dia lain tau, tak sama macam website tadi..

Dah siap buat, ini la score saya!!!

Free IQ Test

Agak-agak boleh percaya tak score ni..?
Sebab ragu-ragu punya pasal, saya pun cari satu lagi IQ test..
Saje nak compare... (gatal..)

Dalam sakit2 kepala, buat la jugak satu lagi test..
Ujian IQ ni memang sakit kepala tau..
Sebelum buat, pastikan korang fresh dan bersedia...
Sebab soalannya macam senang je, tapi.. pening kepala beta!

Dan ujian yang ke 3 ni pun last2 mintak duit
USD9! untuk dia buat certificate dan pos ke rumah kita kot..
Saya kan kedekut, jadi taknak bayar jugak..

Tapi yang bestnya result dia hantar ke email.
ni la resultnya..


Lebih kurang kan...
Haa. maksudnya bole tahan accurate jugak la ujian tu...

Rasa macam nak buat 1 lagi test..
Biasa buat sample kan mesti 3x baru diyakini betul..
Tapi dah tak larat la..
Otak pun dah pusing2...
Lain kali la kot...

Korang punya score macam mana pulak..
Try la.. Try la...

Wassalam....











02/04/2014

JUALAN MURAH APRIL : ACRYLIC FELT

Salam...

Sempena bulan April saya nak buat sale untuk acrylic felt...
Ini sempena bulan kelahiran saya.. Huhuhu...

Mulai 1-30 April 2014; harga Acrylic Felt adalah seperti berikut

ACRYLIC FELT saiz 23x25cm
RM1.30/pc
RM1.10/pcs

ACRYLIC FELT saiz 46x50cm (1/4meter)
RM4.50/pc
RM4.00/pc

Promosi ni valid pada bulan April saja..
Bulan Mei nanti dah tak valid ek..

Berminat, bole isi borang kat sebelah tu atau terus order kat http://asma-felt-box.com

Terima kasih kerana terus support asma-felt-box

Wassalam...