27/08/2014

Round Buttons 4 holes

Salam...

Kalo semalam butang bulat 2 lubang, harini nak tunjuk pulak butang bulat jugak tapi yang 4 lubang punya..

Round Buttons 4 holes ni ada 3 saiz je.. Iaitu:

Round buttons 9mm

Round buttons 4 holes 11mm

Round buttons 15mm

Round Buttons 4 holes ni saya gunakan sebagai punat kat bunga felt, lubang pada huruf felt dan fastener pada purse, phone pouch, tab case dan sebagainya ikot saiz yang bersesuaian.
Kadang2 guna sebagai hiasan pada bantal felt..

Orait, tu je nak update..
Jumpa lagi esok dengan item lain pulak..

Wassalam..

26/08/2014

Round buttons 2 holes

Salam...

Harini nak tunjuk kat korang Butang Bulat 2 Lubang yang ada kat asmafltbox
Round buttons 2 holes ni ada 4 saiz..

Tiny Buttons 6mm
Saiznya kecik sangat iaitu 6mm
Saya biasa guna sebagai hiasan kat topping kek, atau cupcake
Ataupun lubang huruf felt utk huruf yg kecik...

Small round buttons 9mm
Yg ni butang bulat kecik 2 lubang 
Saiznya 9mm
Butang ni saya biasa guna sebagai punat kat tengah felt flower, lubang kat huruf felt dan juga saya susun butang ni supaya ia membentuk perkataan atau corak kat bantal, purse dan pouch

Black small buttons 9mm
Jenis yang sama macam kat atas tu cuma kalernya hitam.
Butang ni pada asalnya saya gunakan sebagai mata kat mana2 handmade yang memerlukan mata..
Contohnya felt orang, onigiri, domo kun, star, cupcake atau apa2 je yang ada mata...
Selepas saya berjumpa dengan brads, penggunaan butang hitam ni dah berkurang, tapi masih menggunakannya jika saiznya bersesuaian...

Round Button 15mm
Selain sebagai lubang pada huruf felt yang besar sepert pada bantal misalnya, saya juga gunakan dia sebagai fastener kat phone pouch, tablet casing, purse; dan hiasan pada bunga2 felt yang besar. 
Saya juga gunakan butang ni kat Yummy Button Brooch

Round Buttons 23mm
Butang Bapak Besar bersaiz 23mm
Sebenarnya dia takde la besar sangat, cuma time 1st time beli, saya terkejut sbb dia ni besar sangat tak seperti yang saya imagine..
Selepas saya tengok butang2 lain yang lagi besar, baru sedar takde la besar mana pun butang ni..
Hahaha..
Butang ni saya guna kat Yummy Button Brooch dan fastener kat casing yang besar2.
Pastu cam biasa la, buat hiasan kat bantal...

Itu la 4 saiz butang bulat 2 lubang yang ada kat asmafeltbox..
Pilih la mana2 yang menjadi pujaan hatimu...

Nak order, bole isi borang kat sebelah atau order direct kat asma-felt-box.com ataupun whatsapp 0139325870.

Saya pos barang setiap hari tau..
Kalo bayar sebelom pukul 12tghari akan dipos pada hari yang sama..
Kecuali barang handmade, amik masa la nak siapkan...

Orait, jumpa lagi esok..

Wassalam...



25/08/2014

Starter Pack Felt Kit

Salam...

Kepada korang yang baru nak mencuba felt craft dan tak pasti bahan craft apa yang perlu dibeli, korang boleh dapatkat starter pack felt craft ni dari asma-felt-box.

Kami menyediakan 2 jenis starter pack yang sesuai dengan keperluan korang... 
Dan yang bestnya, kini korang boleh pilih nak polyester felt atau acrylic felt
Best kan! :D

Starter Pack Excited
Gambar kat atas ni ialah Starter Pack versi Excited
Ia mengandungi:

10pcs felt saiz 23x25cm (warna seperti dalam gambar, boleh pilih nak felt lembut atau felt keras)
HP straps 10pcs
Brooch 5pcs
Eyes 8mm 5pcs
Ribbons 3pcs (50cm setiap pc, assorted design)
Set benang dan jarum
Fiber fill
Template book
Free module jahitan felt craft (akan dihantar menerusi email)


Dan bagi korang yang nak versi yang lebih kecik, korang bole try dulu bajet pack ni..

Starter Pack versi Bajet
Starter Pack versi Bajet ni mengandungi
4pcs felt (boleh pilih warna felt dan boleh pilih nak felt lembut ke, felt keras)
Keychain 5pcs
5pcs HP straps
6pcs butang (mixed)
Eyes 8mm 2pcs
Eyes 10mm 2pcs
Brads 2pcs
Ribbon 50cm

Camana nak order?
Ada banyak cara... 

Yang paling mudah ialah direct order kat http://asma-felt-box.com dimana korang boleh dapatkan diskaun 3% dengan memasukkan kod DISKAUN kat ruangan coupon time checkout nanti; dan juga free shipping bagi pembelian Rm100 dan ke atas.. Rujuk SINI

Atau whatsapp saya kat no 0139325870

Atau email asema84@gmail.com

Atau isi borang kat sebelah kanan ni

Atau pm saya dia facebook : search asmafeltbox

Diskaun dan free shipping hanya untuk pembelian kat asma-felt-box.com sahaja
Pembelian melalui borang, email, whatsapp, dan facebook tidak diberi diskaun 3% dan free shipping. Harap maklum..

Selamat berkraf!

Wassalam...

22/08/2014

Handmade Order : Cupcake Felt and Simple Bow Ribbon

Salam..

Selamat Hari Jumaat.. ^_^
Sejak balik raya ni penyakit MALAS telah melanda diriku...
Nak buat apa2 pun malas...

Sebut je apa2, semua tu malas nak buat..
Saya cuma nak tengok tv je memanjang..
Gila.. KAdang2 rasa nak jerit je.. "Awat malas sampai macam ni?!"

Saya dah ada senarai nak buat apa dari pagi sampai petang, tapi taknak ikot pun..
Buka laptop pun tak, sebab malas...
Buka tab je, tu pun kejap2.. Sekadar nak reply pertanyaan dari kastemer dan terima order..
PAstu tutup dan lepak2 macam orang kaya.. (amin..)

Pagi ni kugagahi jua buka laptop ni..
Check email dan delete email2 yang mengarut cakap nak bagi saya 100,000usd. Ye la tu..
Ada lagi email minta saya contact dia sebab nak bantuan.. Ye la tu..
Nak bantuan panggil la 911; awat aku pulak..
Kalo dekat takpe gak.. Ni ntah dari negara mana ntah...

Pastu godek2 blog yang saya follow..
Mana ntah semua blogger ni? Hilang ke?
Dah tak banyak blogger yang update blog..  Boring pulak rase..

Pastu buka new blog post ni dan godek2 gambar2 dalam kamera ni..
Banyak gambar yang belom diblog; tapi tu la.. malas.
Tapi kali ni rajin dah muncul sket... Yay!

Ni order yang saya dapat dalam bulan puasa haritu...

cupcake felt
Felt cupcake 2 biji

ribbon bow
Simple bow dari ribbon...

Okay tak?
Ni 1st time saya buat bow..
Saya tak minat buat ribbon dan bunga..
Tapi rasa enjoy pulak buat ribbon ni..

MAybe boleh tambah produk handmade..
Ribbon brooch, ribbon hair clips, ribbon semata-mata...
Kena tambah koleksi ribbon la nampaknya...
Hehehe...

Okay, nak stop dah ni tau..
Pasni nak buat apa ya..
Baik terus buat sementara mood rajin baru muncul ni...

Pasni nak update website la..
Ada beberapa item dha out of stock tapi saya belom update..
Camne tu...
Encik Wolverine dah sound byk kali suruh update, tapi saya wat bodo je...

Teruk kan..
Jangan tiru macam saya tau..
Jadi la isteri yang solehah dan taat pada suami..

Wassalam...

14/08/2014

Tutorial: Ketupat Felt Keychain

Salam...

Ni satu order yang saya buat bulan puasa haritu...
Buat keychain ketupat felt
Tiap-tiap tahun mesti ada order ketupat felt ni...


Ketupat Felt Keychain with wording

Keychain ni diorder sebagai gift untuk anak-anak murid kalo tak silap saya la (suka-suka hati je cakap)..
Yg seronoknya jahit ketupat felt ni ialah sebab tak stress..
Relax je jahit..
Tiba-tiba siap..

Berkat bulan Ramadhan kan.. ^__^

Jom tengok progress menjahit ketupat ni..
Ala-la tutorial ketupat felt jugak la ni ek..
Hohoho..

Mula-mula saya potong segi empat sama kecik..
Dan ada juga segiempat sama besar2..

Pastu jahit segiempat kecik tu kat atas segiempat besar secara berselang seli

Bila dah banyak sangat, jadi la macam ni...
Hohoho...
Nampak simple je kan, tapi cramp jugak la jari jemari ni.. :P

Pastu tinggalkan kejap yang tadi tu...
Saya amik felt kuning dan potong-potong buat wording...
Jangan minta template ya.. 
Saya gunting ni free-hand je...
Cepat sikit buat free hand, cuma hurufnya takde la fancy sangat..
Lepas potong huruf2, tampal kat felt hitam..

Pastu jahit kat segiempat yang kita siapkan tadi...
Kat segiempat tu jangan lupa jahit tali loop kat atas (untuk gantung keychain) dan ekornya 2 keping..
Supaya nampak ala-ala real gitew..
Kui kui kui..

Pastu tindihkan sekeping lagi segiempat kat sebelah belakangnya dan jahit sekeliling dengan menggunakan teknik insang pari..
Kalo nak guna teknik jelujur halus dan kia pun bole..
No problem ^_^

Pastu sumbat la dengan fiber sampai nampak debab gitu dan jahit bagi abes...
Jangan sumbat beras pulak...
Tapi nak try pun bole kot.. Bole jadi batu seremban..
Huhuhu..

Dan siap tu gantungkan dengan keychain...
Siap!!

NI bahagian belakang keychain yang takde nama...

Senang kan...

Sebenarnya buat felt craft ni senang je..
Asalkan tau jahit insang pari dan jelujur, dah bole buat apa saja..
Cuma ketelitian dan tenaga je yang buat ia jadi mahal sikit...

Ada yang tanya, kenapa tak anyam je felt ni jadi ketupat..
Sebabnya saya tak minat yg anyam..
Lebih suka yang comel macam ni (comel ke? haha)

So, tahun depan bole la kita buat beramai-ramai keychain ketupat ni...
Nak felt? Order je dari asma-felt-box
Yang ni saya guna polyester felt. Kalo nak guna acrylic felt pun bole..

Wassalam..

12/08/2014

NEW: Half Pearl / Mutiara Separuh Bulat

Salam..

Ada barang baru masuk kedai...
Jom Cekidaut!!

 HALF PEARL / MUTIARA SEPARUH BULAT

Half pearl ni saya nak gunakan sebagai hiasan kat tengah-tengah bunga kecik..
Dan pada hasil craft lain seperti hair clips, brooch, dan purse..
Apapun ia boleh digunakan ikot kreativiti korang..

Half Pearl ni warna mutiara dan ada 3 saiz

Half Pearl 11mm
Half Pearl 11mm
Warna mutiara
Harga : 80sen/10pcs
RM6.00/100pcs



Half Pearl 6mm
Diameter 6mm
Warna mutiara
Harga : 30sen/10pcs
RM2.50/100pcs



Half Pearl 4mm
Diameter 4mm
Warna mutiara
Harga: 20sen/10pcs
RM1.50/100pcs


Setakat ni ada warna mutiara je dalam stok..
Sebab warna ni yang saya nak guna..
Kalo ada sebarang request warna half pearl lain, bole email saya ya..
Kalo ada banyak request saya bole dapatkan warna-warna lain pula...

Nak order, bole isi borang kat sebelah kanan ni..
Atau direct order kat http://asma-felt-box.com

Wassalam...



10/08/2014

I'm Back to Business!

Salam...

Hai.. Ingat saya lagi tak... Huhuhu..
Lamanya beraya...

Saya balik kampung 5 hari sebelom raya, dan kembali semula pada raya ke-10..
Selama selepas raya yang ambil alih proses packing barang dan pos ialah Encik Wolverine..
Dia kene mula bertugas awal, jadi saya sorang je la duk kat kampung lama2..

Seronok giler duk kat kampung lama2...
Borak2, jalan2, makan2...
Bila balik semula ke sini, terus kene selesema..
Ingatkan selesema biasa2 je, rupa2nya luar biasa punya..
Huwaaaa...

Mula2 hidung sumbat2, pastu lelangit gatal2, pastu batuk2, pastu demam...
Amik masa 2 3 hari jugak la nak sampai ke demam tu..
Disebabkan saya tak suka gi klinik, saya telan panadol je la..
Tapi makin teruk, so decide nak gi klinik jugak...
Tiba2 terserempak dengan farmasi, try tanya farmasi dulu kot2 ada ubat selesama..

Naseb baek ada, so beli ubat selesema sepapan (yang tak ngantuk punya ) dan ubat batuk sepapan (yang pil punya)..
Kene RM9.00..
Kalo gi klinik kene la dalam Rm25 kot (kalo kat kuantan confirm RM40, pastu ubat dapat banyak giler).
Kalo gi panel free kan, tapi saya tak suka gi panel. Tiap kali pi panel (yang berlainan) muka frontdesk tu macam menyampah je kat pesakit. Macam pesakit tu tipu2 sakit pulak, macam nak ubat free. KAdang2 pesakit ni kepalanya ting tong sket (maklumlah sakit), kene bentak2 pulak bila tak faham soalan.. Tu pengalaman saya la, maybe korang tak kene pengalaman cam saya ni.. Nak2 muka saya ni bila sakit pun macam tak sakit.

Teringat time kat U dulu saya kene demam, sakit tekak dan gastrik. Dari rumah kayuh basikal tengahari buta pi klinik kat U. Bila daftar tu kene tunggu lama satu hal, pastu jumpa doktor, doktor buat muka kerek je. Doktor tanya, "awak ni sakit apa pulak kali ni?" suara tu macam menyampah je kat saya ni, nak2 fail saya tu ada la dalam 3 helai kertas. Time tu saya dah sem 6 dan sejak sem 1 selalu kene gastrik. Jadi saya gi klinik utk dapatkan ubat gastrik je. Bila saya cakap nak minta surat mc utk hari ni lagi la dia menyampah dan cakap pedih2 gitu. Saya diam je la, malas layan, kepala pun dah ting tong nak pitam. Pastu dia amik suhu, terperanjat dia tgk suhu tinggi sangat. Cepat2 dia suruh nurse kol ambulance nak hantar hospital, nurse ckp takde ambulance. Dia pun tulis surat mc dan suruh saya tido kat klinik je. Disebabkan klinik bising sangat, saya takmo tido kat situ nak balik rumah. Doktor tak bagi naik basikal, dia suruh kawan yang ada kereta bawa saya balik.. Baiknya la hati kawan2 saya yang ada kereta nak tolong hantarkan.. Ada 2 orang je kawan yang ada kereta, dan mereka bukan la begitu baik hati.. Saya pun cakap ok je, dan terus kayuh basikal balik rumah.. Lepas makan ubat dan tido, terus kebah sakit tu. Alhamdulillah...

Kalo nak diceritakan, banyak jugak la cerita pedih berkenaan klinik ni..
Kesahnya berkisar mereka tak percaya yang saya ni sakit..
Lebih2 lagi saya pernah buat ortodontik selama 4 tahun, nurse2 memang buruk je layanan yang diberi.
Tapi doktor2 baik sangat..
Penah sekali doktor suruh nurse cabutkan timah sebab nak ganti dengan yang baru..
Nurse tu buat sampai berdarah2 mulut aku..
Doktor tengok pun sampai terbeliak mata (doktor pakai penutup hidung dan mulut, jadi nampak mata je la).."Why so much blood?" tanya doktor..
Nurse tu gelak2 kecil sambil gigit jari.. Macam la comel sangat buat gitu...

Sebab tu kalo bole saya nak elak seelak2nya pi klinik..
Selagi bole bertahan sendiri, tahan je la...
Apapun kisah baik2 tentang klinik, nurse dan doktor pun banyak. Cuma kesah buruk yang terpahat di hati..

Aik, apesal citer pasal ni pulak.?
Hohoho...

Orait, esok order craft supply akan dipos seperti biasa..
Dan esok pun nak start buat order handmade...
Mekasih korang kerana sentiasa support asma-felt-box..

Luv u... Muah2... ^^

Wassalam...