24/06/2015

Diary Ramadhan Asma

Salam..

Bulan puasa ni tak begitu banyak aktiviti..
Selain tengok tv dan godek-godek internet, masa terluang tu saya buat benda-benda lain yang berfaedah yang tak perlu dinyatakan disini..
RAsa macma senang sikit nak buat benda-benda lain tu time bulan puasa kan..
Takde yang menggoda suruh jangan buat..

Alang-alang bulan puasa ni kan, saya packing 3 biji kurma untuk customer yang order pada bulan ni..
Ada juga yang tak dapat..
Naseb la, ada waktu ingat, ada waktu tak ingat pulak nak masukkan..
Memandangkan plastik poslaju tu 20sen sekeping, rasa sayang pulak nak koyakkan semata-mata nak masukkan kurma ni (waktu dah seal sebelom masukkan kurma)..
Sape yang tak dapat tu, saya minta maaf..
Apapun, saya cuba masukkan untuk semua..

Saya beli kurma sunsweet haritu..
gemok-gemok kurma dia..
Geram pulak tengok..
Huhuhu..

Tengok ni, gemok kan..

PAda bulan-bulan bukan puasa, saya makan nasi seminggu sekali..
Tapi bulan puasa ni, makan nasik 2 kali sehari kau..
Hahaha..

RAsa macma pelik je bila tak masak time buka puasa..
Rasa pelik jugak bila tak masak time bersahur..
NAk-nak bila ramai yang share macam-macma resepi kat facebook.
Tergoda sangat.. :P

Beberapa hari sebelom puasa, Cik ABang pergi memancing dan bawak balik dalam 20 ekor ikan cencaru yang besar-besar..
Oleg itu menu setiap hari kami waktu berbuka ialah cencaru panggang..
Sampai naik boring tengok muka cencaru yang ensem tu..

Bila tengok ikan ni rasa cam tak caya je..
Seronok tau makan ikan fresh.
Dapat ikan ni terus saya siang siap-siap, sampai luka jari jemari
Pastu masukkan dalam plastik 2 ekor seplastik
Senang nak defrost nanti

Setakat harini masih banyak lagi ikan tu..
Mintak-minta la cepat abes, tak sabar nak makan ayam pulak..

Ingat tak sayur sawi kecik yang saya tanam dan tulis beberapa hari lepas?
Semalam saya nak pergi siram kan, tengok-tengok dah hilang!

Mana perginya mereka?
RAsanya dorang kawen lari kot..
Senyap2 je buat perangai macma tu bulan puasa ni.
Hahaha..

Eskperimen gagal.
Konfirm salah teknik..
Mungkin ke tak bole letak dalam tanah..
Ataupun tak bole letak kat balkoni..
Mungkin ke sayur tu hidup kat Cameron Highland, jadi tak sesuai dengan iklim kat balkoni tu..

Ntah la...
Nampaknya saya kene gantikan dengan pokok kunyit  kot..
Mintak-minta senang tumbuh..

Ok la, nak tido kejap..
Sweet dream...

Wassalam..


No comments:

Post a Comment