09/09/2015

Buat Sabun Sendiri

Salam..

Beberapa minggu ni saya belajar buat sabun...
Buat sabun ni memang dah belajar kat science lab zaman sekolah dulu, kali ni nak belajar dengan lebih detail

Ni la sabun pertama yang saya berjaya buat..
Sabun susu kambing lemon..

Sebab ada lemon je kat umah time tu..
Ngehehehe..

Acuannya guna container kecik yg dapat masa take-out KFC
Dah tu je yang ada..

Syok je mandi2 sambil pakai sabun sendiri..
Tak sabar nak abeskan utk buat sabun lain..
Malangnya ntah bila ntah nak abes..
Huuuuu...

Walaupun belom abes lagi sabun tu, saya dah buat projek sabun yang kedua..
Kali ni jumpa acuan kat supermarket, macam sesuai je..
Dan tambah bahan2 lain nk bagi kaya sket..

Jeng jeng jeng..

13pcs mini sabun susu kambing oats madu dengan haruman peach..
Bau dia.. wow.. sedap...
RAsa nak gigit je..

Time masukkan bau tu, cam tak bau sangat.
MAsukkan lebih sikit, bila dah siap amik nak kau, satu bilik semerbak bau..
Hohoho..

Madu ni saya guna raw honey; dan oats konon2 utk sental badan la konon..
Ntah jadi ntah tak sentalannya.. :P

Yang syok tu nampak oats kat atas sabun..
Cantek.. macam batu marmar kan...
Warna tu pulak memang 100% dari madu..
Mungkin banyak kot madunya..
Aiii, lembut la badan saya nanti..
Haha..


Seronok punya pasal, cepat2 wrap sabun ni dengan wrapper kat dapur tu..
Konon2 nak lock bau dia la takot hilang..
Yeke..
Menjadi ke.. 
Kuikuikui..


Disebabkan wrapper murah, kejap2 dia terbuka.
Instead of guna selotape, saya buat design simple kat word dan print kat atas kertas sticker yang sedia ada dan print...
Kalo pandai mendesign, saya nak lukis kambing sekor tengah borak dengan lebah..
Naseb baek tak reti..
Reti letak tulisan je..
T___T


Potong2 dan tampal kat sebelah belakang dia..
Yang sebelah yg nampak mcm marmar tu kita biarkan je..
Baru cun...

Okay tak packaging macam ni?
Bajet punya packaging..

Saya perlukan 12 orang tester yang nak try sabun ni dan bagi honest feedback kat saya selepas menggunakannya..

Jika berminat, email saya kat asema84@gmail.com:

Hi Asma.
Saya berminat nak jadi tester sabun ni.
Nama:
Alamat:
No Tepon:

Sabun ni ada 12 biji je tau. Sapa cepat dia dapat..

Wassalam...




2 comments:

  1. Assalamualaikum

    Kak, sabun ni utk badan ke, utk muka? ke multipurpose? kekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini untuk badan...
      Untuk muka bahan2nya lain sket.. :)

      Delete

Adbox