28/10/2015

Restock lagi Bahan Kraf

Salam..

Alamak, lupa pulak..
Ada lagi dua item yg dah restock tapi tak tunjuk semalam..
Ah, tak kira, nak tunjuk gak harini..

MAsih lagi dalam mood busy tau..
Kekekke..

Butang Bulat 15mm 2 lubang
Biasanya saya guna utk hiasan pada bantal, sebagai lubang huruf felt yang besar, Taruk kat bunga dan juga buat yummy brooch..
Warna dia cantek tapi ada 5 kaler je..
Sayang betul..

Brads bentuk love 14mm
Wah, rindunya..
Dah alam sangat tak restock brads ni..
Cam biasa la brads ni buat hiasan kat mana2 pun sesuai..

Suka tak?
Ada lagi barang baru tau...
Nanti ya saya gi amik gambar..
Kalo amik malam cantek sket; malangnya bila malam je terus tak pikir keje dah..

Saya try amik gambar malam ni ya..

Mekasih korang; sentiasa support saya..
Suka tau..
Muah muah!

Wassalam..




27/10/2015

Restocked Craft Supply

Salam..

Macam busy sket minggu ni..

Cakap tentang busy saya ada terbaca tentang apakah perbezaan orang yg busy dan orang yang produktif..

Kita selalu cakap, kita busy, busy, busy..
Betul ke..
Atau kita sebenarnya produktif..

Ada pula orang yg clain diri sendiri produtif, tapi sebenarnya busy..

Okay disebabkan saya ni busy sangat, next time saya buat karangan mengenainya..

HArini nak habaq mai beberapa item yg dah restock..
Terpaksa la announce kat sini, tak mau korang tertunggu2..

Apakah barang2 itu..?

Kayu ais krim warna warni yang besar
Untuk buat bookmark..

Brooch 2cm
Untuk buat brooch (obviously)

Ball chain
Eh, yeke ball chain ni..

Iye.. tak caya?
Tengok ni..

Haaa,, nampak..
Ball chain..
Untuk buat gantung2 gantikan keychain dan hp straps

Gunting tajam
Untuk memotong..
Jangan guna untuk potong bawang pulak..
Sangat tak sesuai...

Thread cutter
Untung potong benang time menjahit

Punya la busy sampai mereka semua posing atas tangan gemok saya ni je..
Tak sempat la nak setting studio 
(ceh, studio la snagat, padahal atas meja je pun)

Okay, jap lagi saya update kat website ya..
Yg dah book tu say aakan contact korang, bg masa sikit tau sbb kene search dan scroll balik..
Kalo korang baca ni, bole terus contact saya..
Bole saya pos terus..

Aii,, apa yg busy sangat ni Asma sampai tak menyempat2 ni?
Hehehe..
Apa lagi, siapkan order la..
Patutnya start Sabtu lepas, tapi saya diserang sakit kepala (lagi!), maka 2 hari minggu tu rehat sambil tv tengok saya..
Semalam tak start juga.. Malam tadi surrender makan panadol 2 biji.

Pagi tadi baru start buat..
Naseb baik selalu buat schedule yang ada gap beberapa hari utk kes2 macam ni..
Dapat relax sket..
PAndai tak saya?
Pandai tak?
Puji la sket..
Hemo hemo hemo..

Erm.. tengok la tu..
Busy2 pun nak ajak borak jgk..

Okay, nak order contact saya kat 0148492746
Atau yg paling syok order terus kat asma-felt-box.com

Setiap hari saya pos..

Wassalam..


21/10/2015

Starter Pack Pixel Craft

Salam...

Dapat beberapa request utk sediakan Pixel Craft Kit.
Kit ni senang je nak buat; yang consume time ialah nak lukis pattern.
Tu yg amik masa tak siap2 tu..

Namun, setelah curi2 masa buat sikit2; akhirnya SIAP!!

Memperkenalkan Starter Pack Pixel Craft..


Pixel craft ni mengandungi bahan-bahan berikut:

500 biji pixel beads (random colour)
Papan template petak
Kertas lapik 5 helai
Penyepit
Keychain 5 biji
HP straps 5 biji
Brooch 5 biji
Hair clips 5 biji
Eyes 12 biji (random size)
Magnet bulat 5 biji
Butang 10 biji
8 simple pattern

Nilai barang2 ni ialah RM22.50

Harga yang ditawarkan ialah RM19.00 je..

Belom termasuk pos.
Semua barang2 kat asma-felt-box.com belom masuk kos pos lagi..
Dan cam biasa dapat free pos utk minimum RM100
Tapi kene order kat website..
Kalo order kat whatsapp tak dapat free post tau..


Saya rancang nak buat starter kit yang lebih besar.
Bagi masa saya buat pattern utk template bulat, dan heart shape ya..
Dan tak lama lagi template bentuk baru pulak akan masuk..
Dan lagi best template saiz besar pulak masuk..

RAsanya akan sampai dalam seminggu camtu..
Dah sampai nanti saya update tau..

Wassalam...

19/10/2015

New Craft Supply : Craft Eyes 6 saiz

Salam..

Selamat kembali ke minggu yang baru..
Yippi! Yippi!

Saket kepala belom hilang tapi dah slow..

Saya slowkan masa bersama laptop sejak beberapa hari kebelakangan ni..
Dan tetapkan masa online hanya dari 11pagi hingga 4 petang..
RAsanya dah ok sket..
Mungkin jgk stress kerana banyak sangat menumpu kot..

Pasti korang tau tentang masa saya online..
NAmun begitu masih ada yg menggesa saya reply whatsapp, walaupun status whatsapp saya dah tulis waktu urusniaga 11pg-4ptg dan Sabtu Ahad saya cuti..
Mungkin belom tau, sebab tu saya selalu ulang-ulang tentang waktu urusniaga tu..

Saya encourage korang order direct kat asma-felt-box.com
Semua harga, saiz, warna dah ditulis dengan jelas kat situ,.,
Malah saya dah buat video tutorial cara beli bahan kraf kat website melalui smart phone; bagi yang tak mampu baca steps.
Korang rujuk situ ya..

Okay barang baru! BArang baru!
Hahahaha..

Hepi sangat kerana kali ni dapat tambah koleksi saiz mata gedik-gedik yang sangat penting dalam kraf saya..
Ya, saya suka buat kraf yang ada muka, dah ada muka mesti la ada mata kan..

Sebelom ni ada craft eyes saiz 6mm, 8mm dan 10mm kan..
Kali ni tambah lagi 3 saiz terus iaitu..

CRAFT EYES 12mm
CRAFT EYES 15mm
CRAFT EYES 18mm

TAk caya ke..
Kalo tak caya tengok gambar ni:


Ha.. Nampak kan..
Kini ada 6 saiz mata kraf ni tau..
Suka tak?
Suka tak?
Saya suka... ^____^




Alang-alang dah amik gambar..
Letak je la gambar saiz-saiz toy eyes kat sini..

Ada lagi saiz-saiz lain yang korang nak?
Atau bahan-bahan kraf lain yg korang nak?
Tulis je kat borang sebelah kanan ni--->
Apakah bahan-bahan kraf yang anda perlukan..

Saya tak janji akan dapatkannya..
Tapi akan take note dan tengokkan dalam next memborong nanti..

Terima kasih kpd yang sudi submit..
Sayang korang..

Wassalam..




14/10/2015

Bebelan di Tahun Baru

Salam..

Harini cuti...
Dan saya masih saket kepala..

Semalam keluar kejap, uruskan beberapa hal..
Pastu ingat nak pi klinik; nak check kenapa saket kepala ni tak hilang2 dah masuk 2 minggu..

Pastu teringat balik kes pi klinik bulan lepas..

Bulan lepas, beberapa hari sebelom balik kampung mata kiri saya asyik berair..
Berair sampai saya tak nampak..
Masa otw balik kampung, makin teruk berair..
Sampai menitik2 air mata..

Sampai kampung saya bagitau ayah perkara ni..
Dan ayah menakutkan saya dgn bagitau dulu pak mertua saya pun macma tu la sebelom dia kene katarak..
OMG!
Saya baru 31, takkan dah nak kena katarak..
Time tu jgk ajak Cik Abang pi klinik nak check..
Risau sangat..

KAt klinik, doktor check dan cakap "ni alergik sebab resdung kuat. Mungkin sbb beberapa jenis makanan mcm seafood, belacan, kacang2 bagi tindakbalas alergik."

Nak beta ke?

Umo saya dah 31, saya ada resdung sejak remaja lagi..
Tetibe baru sekarang ada reaction alergik mata berair?
Doktor bg antibiotik, ubat alergik dan ubat gatal.. Bayar RM85.

Saya tak fikir ia alergic reaction..
Sebab saya tak makan apa2 processed food atau kacang atau seafood.
Saya makan roti dengan jem dan madu, telur goreng sambal dengan nasik.
Saya tak tambah serbuk perasa, belacan atau ajinomoto..
Saya tak suka masak, jadi masakan saya mmg super simple dimple mimple asal kenyang..
Seminggu sebelom tu kami tak keluar makan kat kedai..

Berbalik semula kepada kes saket kepala saya ni..

RAsa nak pi check, pastu terpikir...
Mesti doktor akan cakap "saket kepala sebab stress, cuaca, tak cukup air, resdung dan sebagaiknya" pastu bagi paracetamol dan antibiotik; dan kene bayar RM85.

Saya selalu elak amik paracetamol..

Teringat pakcik sepupu saya dulu, saket perut berhari2 dan kerap sangat..
Jumpa doktor, doktor cakap angin, gastrik,, silap makan dan sebagainya..
Satu hari dia collapse dan dikejarkan ke hospital..
Rupanya2 ada kanser perut dan sampai stage akhir dah,.

Doktor tanya kenapa tak datang awal2?

Tak datang apa nya..
Dah datang banyak kali kan..

Tapi orang kampung, mana tau nak jumpa pakar utk diagnosis..
Yg tau doktor pesakit luar tu je,,

Beberapa hari pastu dia meninggal..

Bukan nak condemned doktor..
Saya sendiri pun bercita2 nak jadi doktor sejak kecik.
Tapi tak cukup pandai, tak layak..

Cuma nak tulis supaya kalo ada doktor baca ni, bole lebih alert bila tengok rekod pesakit datang banyak kali dgn masalah yg sama, supaya dapat buat pemeriksaan lanjutan..
Bukam marah2 dan assumed ni datang nak mintak mc la ni...

Biasanya saket kepala saya ni berlarutan selama 2-4 hari je..
Tapi kali ni dah lebih..

Salah satu punca saket kepala ialah kurang air; tapi rasanya tak kurang dah..
Mmg minum sokmo..

Pastu puncnaya lagi mata..
Mungkin mata kot..
Terlalu banyak fokus menjahit dan banyak tengok skrin laptop.
Mungkin mata tak cukup rehat..

Kalo dulu, pakai laptop je..
La ni dah ada tab, lepas tutup laptop, buka tab pulak.
Sambil tengok tv pun tengok tab.
Mungkin mata dah stress terlalu banyak radiasi..

Haha. Teori sendiri..

Saket kepala ni buat saya membaca pun terlompat2.
terlompat macma mana...
Bukan lompat macam main tali skipping tu.
Korang ni pun..

Maksud saya bila baca baris pertama, tetiba mata saya terlompat ke baris kedua, ke baris ke tiga secara tak terkawal. Saya perlu tunjuk dgn pen atau pembaris baris yg saya baca supayatak terlompat2 dan terkeliru baris mana yg sedang dibaca..

Pelik tak?

PAstu saket kepala ni satu distraction yang sangat besar.
Otak saya tak bole proses maklumat dgn cepat..
Bila masuk maklumat, action utk react pada maklumat tu dah ada tapi fragmented.
Saya perlu amik masa utk gabungkannya utk tahu apa yg perlu saya buat dengan jelas..
Dan untuk lebih jelas, saya perlu sebutkannya; "okay, sekarang yg ni dah buat; jadi saya dah ada ni, maka saya perlu buat ni.." mcm tu la lebih kurang saya kene bagitau diri sendiri..

Pelik tak?

PAstu memori saya pun terlompat-lompat jugak.
Contoh termudah ialah masa nak taip TAC number..
Kalo nombor dia 152783; saya kene taip 152 pastu tengok balik number hujung dan taip 783.
Pendeknya memori..
Begitu juga dengan nama kastmer dan alamat kastemer..

Saya juga terlupa kat mana saya letak barang..
Dan paling pelik; saya terlupa yg dah bagitau sesuatu perkara; dan saya ingatkan dah bagitau rupa2nya belom..
Ada waktu saya tak dapat bezakan, perkara yg dah buat dengan perkara yg saya fikir nak buat.

Dan bila saya baca sesuatu artikel; saya rasa macma pernah baca..
Memang pernah baca tapi tak ingat apa maklumat yg dia tulis..

Pelik tak?

Erm..
Takot pulak rasa..
Macam saya menulis tentang ciri2 dementia..

KAlo betul la saya dah ada tanda2 dementia; tak terkejut pun..
Saya suri rumah, tak bekerja, kerja rumah pun tak banyak perlu dibuat, tak banyak bergerak, takde anak, duk umah sorang, bercakap dengan dinding, tak bercakap, masa saya dihabiskan dengan membaca (buku dan lappy) serta tengok movie.

Flash back semula ke lifestyle saya sebelom ni..
Sejak kecik kerja kita selesaikan masalah matematik, menghafal, main game sampai pecah kepala nak selesaikan task, riadah dan sukan (terpaksa), pergi keje, pegi bandar banyak jalan kaki, kadang2 berlari sebab dah lewat, naik basikal beberapa kilometer ke university, belajar benda baru setiap sem. Habis belajar, figure out camana nak cari duit, camana nak hidup..

Sekarang dah berbeza sangat..

Kalo korang ikoti perkembangan saya..
Korang tau yang saya dah mula belajar menanam pokok, belajar mengait, belajar menjahit dan belajar buat sabun...
Saya ada up kat facebook dan ramai cakap "rajinnya... rajinnyaaa.."
Sebenarnya bukan la rajin..

Rutin harian saya kini ialah buat semua benda yg saya dah tau..
Menjahit felt, update blog, packing barang, order barang, layah customer, dan lain2 sebagainya..
Saya tak bole menghadapi rutin ni secara rutin..
Tangan saya bergerak, tapi otak saya berhenti berfikir.
Saya tak bole berhenti berfikir..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Sebelom tu saya nak citer sikit..
Menjahit baju amik masa yg agak lama utk disiapkan..
Waktu berfikir ialah time buat pola dan potong kain..
Bab menjahit tu, takde apa sangat nak pikir..

Bila otak saya berhenti berfikir, saya jadi bosan..

Saya kol ibu dan tanya, "ibum time ibu menjahit apa yg ibu fikir?"
Mak saya menjahit sejak remaja dan tekun sangat menjahit dengan penuh minat dan teliti.
Saya nak tau juga apa yg dia fikir supaya saya bole terus fokus menjahit..

Dan jawapan mak saya ialah, "fikir elok tak jahitan tu, elok tak baju tu dan lain2 sebagainya."

Time tu saya tau yg mak saya tak faham apa masalah saya..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Saya akan berangan...
Bila dah takde idea nak berangan, secara automatik otak saya pergi selongkar ke memori daun pisang yang bertahun2 lepas..
Memori yang buat saya senyum sorang2.
Tiba2 otak saya terjumpa memori hitam, dan kemudian satu lagi memori hitam, kemudian satu lagi dan lagi dan lagi dan lagi..
Dan ia buat saya tak gembira..
Buat saya kembali marah dan dendam..
Kembali sakit hati...

OMG!

Saya tak mau...
Dan saya tak perlukan memori tu..
Saya dah kambus dalam2 dan otak saya pergi gali balik..

Itu sebabnya saya perlu berfikir...

Aktiviti fizikal tak memerlukan saya berfikir..
Mengait, menjahit baju, memasak, berkebun, membuat sabun..
Cuma ada beberapa tempoh masa je utk berfikir dan selebihnya aktiviti fizikal yg membosankan (bagi saya)..

Saya pernah pi satu kursus dan kat situ kami buat ujian utk tentukan kita ni sape antara 4 jenis orang..

Setiap dari kita ada titik lemah..
Titik lemah ni yg menunjukkan kekuatan kita..

4 jenis orang tu ialah: BRAIN, CHARM, PHYSICAL dan FOLLOWER.

Kalo korang buat ujian ni pastu dapat yg korang taknak, jangan susah hati sangat k..
Ini ialah hasil kajian manusia..
Ada juga kajian lain yg divide kepada 3 jenis orang..
Kajian yg divide kepada 9 jenis orang..

Dengan buat ujian ni, korang bole tau kat mana korang punya kekuatan, dan terus fokus developed kekuatan tu dalam masa yg sama improved kelemahan supaya stabil..

Brain ni orang yg banyak guna otak, menyelesaikan masalah, jumpa idea baru. Ideal utk jd boss, leader dan usahawan.

Charm ni orang yg sangat menarik perhatian, mudah bergaul dan disukai ramai. Biasanya pelakon, pengacara, public figure, salesman dan front liner. Pendek kata dorang ni ada genetic yg cantek dan X factor yg buat orang ramai suka kat dorang..

Physical ni orang yg guna kekuatan fizikal dan tak mudah penat seperti ahli sukan, atlit, martial artist, dan kerja-kerja berat dalam tempoh yg panjang. Kalo kita kejap je dah penat, dorang relax. Buat kerja cepat, berjalan laju dan sebagainya..

Follower ni orang yg boleh buat benda yg sama sampai ke akhir hayat dan tak rasa bosan. Dorang takkan memberontak, tak merungut, happy dengan kehidupan dan takde idea yg pelik2.. Semuanya ok je..

Ujian tu menunjukkan saya ialah brain..
Oleh itu jika saya nak memaksimumkan keupayaaan perniagaan saya, saya perlukan 3 jenis orang ni.
Charm yg bertindak sebagai front liner atau sales person atau customer service.
Physical yg boleh buat kerja2 berat seperti angkut2 barang masuk stor, runner, dan kalo ada apa2 event; hantar pgysical dan charm utk tugasan tu.
Dan follower ditugaskan utk stok dan operasi. Follower sangat penting, dia akan buat keseluruhan sistem sentiasa up-to-date dan maintain..

Sebagai usahawan, korang tengok kekuatan diri yang mana satu..
Kalo korang follower, jangan pikir, "ala, saya foloower, tak sesuai berniaga. Saya sesuai kene kilang je, tepek sticker"
Tolong la jangan la sempitkan fikiran..
Bila ada masalah, jangan cipta alasan, tapi cipta penyelesaian.
Baru la betul!

Kalo korang ni follower, korang perlu cari brain sebagai perngurus, charm sebagai cashier dan sales assistant, dan physical sbg org yg buat kerja berat. Korang bole jadi akauntan, admin dan tugasan yg simple2 macam maintain stock, packing barang, susun barang, sapu sampah..
Jangan ingat bos tak sapu sampah.
Kadang2 bos senyap2 je dalam kedai lap tingkap; pekerja dia yg berpakaian cantek dan menawan yg layan korang. Bos duk tepi je pasang telinga nak tengok pekeje dia buat keje camana..

Diharap info ni membantu..

Kenapa tetibe bole sampai sini pulak?

Apapun, sakit kepala saya masih belom sembuh..

Dan orang yg puji saya rajin sangat menjahit, mengait, buat sabun perlu tau bahawa saya bukan rajin..
Cuma saya perlu latih otak saya belajar benda yg saya belom tau..
Orang lain tak rajin atau takde masa kerana mereka pi keje 8 jam sehari, tido 8 jam sehari, dan 8 jam lagi makan, mandi, mekap, iron baju, trafik jammed, layan fesbuk, tunggu bas, jalan kaki, tengok tv, jaga anak, dan sebagainya..

Saya takde semua tu..
Saya tak perlu keluar rumah pun..
Kalo saya teruskan hidup sebagai permaisuri; keupayaan fizikal dan mental saya kana merosot.
So I have to force myself to think and to learn..

Mungkin tak ramai faham apa yg saya cakap..
Sebab tak ramai yg berada dalam kasut saya..

Cakap tentang kasut, baru2 ni tengok citer The Cobbler kat tv..
Wah, bestnya citer tu..

Mana2 citer yg ada Adam Sandler, Ben Stiller, Will Ferrell, Vince Vaugh, Steve Carrel dan beberapa pelakon lain pasti ada moral value yg sangat tinggi dalam citer tu..
Dorang pandai buat citer tu jadi komedi dan menarik dalam masa yg sama menyentuh perasaan..

Yg belom tengok tu, sila la tengok yer..
Memang best..

K la..
Panjang pulak membebel..
Saya tau takde orang baca blog entry yang panjang-panjang ni.
Semua datang tengok gambar je..
Bila entry panjang sikit, ada je komen "panjangnya.."
Orang yang membaca, dia tak rasa apa2 pun yang panjang..
They just enjoy reading..

Okay, kali ni saya betul2 stop..

Jumpa lagi..
Ada barang baru masuk tau..
Tungguuuu...

Wassalam...



12/10/2015

Saket kepala.. :(

Salam..

Selamat Hari Isnin..

Pre-order polyester felt telah ditutup tau..
Kejap lagi saya akan order.
In shaa Allah akan sampai dalam 30-60 hari..
Mekasih kepada yg join pre-order ni..

Sejak minggu lepas saya sakit kepala..
Bila dah sakit kepala ni, cam biasa la tak bole fokus..
Nak berfikir ke, nak buat akaun ke, nak membaca ke, nak packing barang ke, nak menjahit ke, semua tak selesa..
Ntah la sama ada masalah mata ataupun memang saya tak sehat..

Kadang2 saya rasa macam ada migrain, tapi ibu selalu cakap "migrain bukan mcm ni, migrain saket sgt."
Mana tau saya tak saket sangat.
Tu yg tak best jadi orang keras ni...
Kita saket pun orang tak tau kan..

Saya dah senaraikan tajuk utk next blog entry; ada 7 tajuk kesemuanya..
Tapi tak dapat tulis sebab saket kepala..
Kalo tulis santai2 camni ok je..
Tak banyak kene pikir sangat..

Semoga saket kepala ni cepat hilang..
Dan saya kembali produktif seperti biasa,,

Amin.,,



09/10/2015

New: Alat Jahitan : Penetas aka Seam Ripper

Salam..

asma-felt-box takde barang baru ke..
Eh, ada ada..
Cuma ownernya ni malas-malas sikit nak tulis blog..
Erm.. apa ni malas-malas ni..

Jom jom tulis..

Baik la..

Barang baru kali ni ialah khas untuk korang yang guna mesin jahit..
Jahitan tangan, kadang-kadang je guna..


Penetas Jahitan
atau orang putih panggil Seam Ripper..

Bukan Jack The Ripper tu tau. Itu orang lain.

Fungsi penetas ni ialah bila kita dah jahit banyak tetibe baru sedar dah silap jahit..
Kene buka balik jahitan tu kan...
Selain guna gunting, better korang guna ripper ni je..
Senang kerja, cepat pun cepat..

Saya tau sangat sebab saya pun masih belajar2 menjahit pakaian sendiri dan banyak sangat (sangat sangat) silap jahit..
Saket jiwa tau..Asyik2 kene tetas sampai dah 400x give up jahit..

Harap susah nak dapat pakaian ready made kat kedai yang sesuai dengan badan.
Dan malas nak cari tailor menyebabkan saya terpaksa juga jahit sikit-sikit pakaian sendiri..

Dulu duk Kuantan, ibu dan adik yang jahitkan..
Ibu dan adik saya tailor.
Ash Wardrobe tu hasil usaha dorang la sebenarnya, saya je mengada2 nak buat page kat facebook untuk marketing...
Huhuhu..

La ni dah pindah, dorang pun busy siapkan pending order, tak sempat nak snap gambo dan upload kat page tu..
Takpe la..
Kita buat mana yang sempat je ya..

Jack the Ripper Seam Ripper ni korang boleh dapatkan kat rak alat jahitan kat kedai online saya.
Atau klik je kat sini


Harga penetas ni murah je RM1.50/pc

Bole simpan sampai 10-20 tahun..
Biasanya orang beli baru sebab baru belajar menjahit, tak pon hilang..
Jarang la rosak, kecuali terkena air dan tutup penutupnya sekali dengan titisan air menyebabkan ia berkarat.
Tapi itu kes terpencil.
Kes kritikal ialah hilang tanpa dikesan..

HUhuhu..

Wassalam..



08/10/2015

Kisah Saya dan Emas

Salam..

Saya dah pull-out produk emas dari website asma-felt-box.com.

Sebabnya harga emas barubah-ubah hampir setiap hari.

Kastemer yang order hari ni, dan bayar minggu depan; time tu harga dan turun atau naik sikit. Susah pulak kene transfer dan refund sekali lagi..

Oleh itu, takde pilihan la; nak order emas perlu direct kat whatsapp..

PAsal emas tu, nak citer sket tau..

BAru-baru ni kastemer saya ada order sekeping emas (hari isnin)..
Time tu jugak saya terus forward order tu kat stokis
Hanya stokis je bole contact direct ngan HQ.
Saya cuma ejen biasa je, guna keahlian RM450.

Nak jadi stokis kene amik keahlian RM3800. Saya takde cash sebanyak tu..
Kalo ada pun, saya buat pusing modal asma-felt-box dan yang terbaru Auliya skincare..
Dalam pada tu, ada duit lebih saya beli emas..
Bilanya nak ada RM3800?
In shaa Allah tahun depan.. Tengah giat kumpul ni..

Petang tu, baru la dia respond "ok noted"

Pastu kan, saya relax je la,,,
Stokis kan, mesti dia dah senior dan dah terer.
Mesti dapat uruskan dengan baik, cekap, cermat, betul dan lain-lain sebagainya....

Kemudian pada hari Jumaat dapat satu mesej dari stokis tu berbunyi;
"epxxxxxxmy. pos harini"

What the Fish?

Hari isnin bayar, hari Jumaat baru pos..?
Biar betul...

Time tu saya pikir, Ya Allah..
Teruknya la sistem HQ ni..
Nak ramai ejen, ramai stokis..
Tapi servis haprak!

Dan bila tengok balik gambar slip poslaju tu..
Eh?

Kenapa nama, alamat, dan no tepon pengirim tu ialah milik stokis (yg saya drop order tu)?
Bukan nama saya?

Bukan ke order saya yg key-in dalam sistem?
Jadi pengirim tu saya la kan?
Awat stokis pulak?
Macam mana bole jadi macam tu?

Mana2 company yg amik ejen dropship; nama dan alamat pengirim mesti milik ejen..
Sebab itu adalah order ejen..

Saya suarakan ketidakpuasan hati kepada upline saya (beliau pun ejen juga. In shaa Allah tahun depan akan upgrade kepada stokis.Time tu saya order direct dengan dia je la, senang)
Dan beliau tanyakan kepada senior berkenaan hal tu..
Kata mereka biasanya pengirim tu ditulis nama dan alamat Master Stokis (saya tak tau sape master stokis, banyak sangat tingkat).
Dan tak kesah la sapa2 pun pengirim dia, kastemer pasti akan datang semula kat ejen, sebab dah biasa dnegan ejen...

Hahaha..
Memang ler mereka jawab gitu, mereka kan stokis jugak.

Kalo gitu, semua ejen dropship saya bole la saya letak pengirim dari asma-felt-box.com.
Kastemer yg tau dari mana sumber craft tu, takkan terdetik walau sedikit pun nak beli direct dari saya; dan bukan melalui ejen dropship lagi?

Kesian ejen saya, penat-penat promote, update, amik gambo cantek2, layan kastemer baik2 sampai dorang beli.
Bila nak repeat order, kastemer terus contact saya.
Dah tau sumber kan, senang sikit direct, takyah melalui orang tengah lagi..

Seronok la saya, takyah buat marketing; kastemer berderu masuk..
Takyah bayar komisen, dapat untung penuh..
Dan ejen un berterusan promote, promote, promote..
Langsung tak terpikir, repeat order bertalu2 masuk direct kat asma-felt-box..

Nasib baik, saya bukan macam tu kan..
Naseb baek saya jaga ejen2 saya..

Pastu tak lama kemudian saya terbaca satu post umum yang suruh ejen cepat2 upgrade kepada stokis. "Sampai bila nak menumpang perniagaan orang lain?."
"Asyik tanya2 stokis bila pos, bila pos; nampak sangat tak percayakan stokis"

Kalo saya remaja 20-an mungkin la saya terpedaya dengan ayat ni..

Sampai bila nak tumpang pernigaan orang lain?
Rasa macma pelik sangat ayat tu..

Time bg explanation pasal jadi ahli dulu, katanya jadi ahli RM450 je; kalo nk serius berniaga jadi la stokis RM3800.
Time tu saya nak jadi ahli je, sebab nak kumpul emas, dapat diskaun..
Tak terpikir nak jual balik..
Tu yg username saya "missgoldkeeper" = pengumpul emas

Pastu baru rasa nak try2 jual.
Dapat la jual beberapa keping..
Yang bestnya, yg membeli tu tak tanya pun pasal emas..
Yg tanya pasal emas sampai berminggu2, tak beli pun..

Sekarang bila saya order emas, dipanggil "menumpang perniagaan orang pulak"?
Aiyooo.. nampak sangat kan..
Nampak sangat berkira..

Sebagai stokis, kalo ada ahli order, stokis perlu drop order ke HQ dan stokis dapat RM2 komisen serta RM2 drop order, Maka dapat RM4 utk sekali order dari ahli..
Mungkin itu puncanya stokis malas nak layan ahli2 ni..
Baik dia layan orang yg nak jadi ahli, dapat RM10 utk ejen; dan RM100 utk stokis..

Kalo saya, lebih suka layan repeat order..
Tak perlu explain panjang lebar, tetibe dapat RM4.
Bukan banyak sangat effort pun.
Bayangkan kalo semua ahli suka berurusan dengan kita, tak payah buat apa2 pun duit masuk RM4 sorang.

Dan kalau taknak ahli menumpang, jangan la buat pakej ahli.
Buat stokis terus..
Biar orang yang berkemampuan dan layak je boleh jual..
Takde la stokis ni tertekan kena layan ahli2 yang ramai ni..

Kedua, "asyik tanya stokis bila pos, bila pos, nampak sangat tak percayakan stokis"

Kastemer asmafeltbox yang beli 2 keping felt dari saya pun tanya "bila pos? bila pos? bila pos?"
Tu yg saya selalu up status kat facebook :

"bayar sebelom pukul 12tghari akan pos harini. Selepas pukul 12 tghari pos esok"

"pos setiap hari kecuali sabtu ahad dan cuti umum"

"pos harini pukul 4ptg"

Sampai korang pun naik boring, asyik2 ulang benda yg sama je kan...

Tanya la diri sendiri..
Kalo beli barang, takkan taknak tau bila pos..?
Itu hak pembeli untuk tau bila barang dia akan dipos?

Persoalannya sekarang, kenapa stokis tertekan bila kastemer asyik tanya bila pos? bila pos? bila pos?
Sepanjang 5 tahun saya jual online kat asma-felt-box ni, KASTEMER TANYA SEKALI SAHAJA bila pos?
Dorang tak tanya banyak2 kali..
Bila barang dah dipos (contohnya kita kata esok pos; esoknya) baru la dorang minta tracking no.
Kebanyakannya minta selepas barang tak sampai-sampai..

Kenapa kastemer dorang tanya banyak2 kali?
Sebabnya; TAKDE JAWAPAN.

Tanya kali kedua, takde jawapan..
Tanya kali ketiga, takde jawapan

Korang stress tak?

Ini yg beli felt..

Bayangkan yg beli emas RM240 sekeping..
Emas RM1800 sekeping...

Tanya2; takde jawapan bila akan dipos...

Kenapa stokis taknak bagitau bila pos?
Saya pun tak pasti kenapa, sebab saya bukan stokis..
Order2 saya sebelom ni pun macam nak tak nak je jawab.
Saya sendiri pun dah takde mood nak membeli dari stokis tu

Naseb baek baru2 ni dapat stokis yang baik dan senang berurusan.
Pasni beli dengan dia je sementara nak upgrade jadi stokis..
Saya dah beli beberapa keping stok emas..
Masih belom sampai, dan beliau pun bagitau belom ada update dari HQ.

Jadi mulai hari ini, saya akan uruskan sendiri penghantaran emas yang korang order.
Ya, saya guna stok sendiri, dan akan order stok baru bila dah low stock nanti..
Lebih kurang macam asma-felt-box jugak la, cuma dalam skala yang sangat kecik.
Kahkahkah..

Senang sikit macam ni.
Kalo barang lambat sampai kat saya pun takpe, asalkan cepat sampai kat korang..
Saya tak suka kastemer saya tertunggu..
Perut saya jadi memulas-mulas..
Apa lagi jika buka saya yang uruskan penghantarannya..

Dalam tangan saya ada stok coin gold 0.5gram, gold bar 1gram dan suku dinar.
Yang 1 dinar dah order tapi belom sampai..

Yg 3 jenis ni ya...

Jadi kalo korang order emas 3 jenis ni, saya bole pos terus..
Dan saya pos setiap hari kecuali Sabtu Ahad dan cuti umum

Kalo nk stok lain seperti gold bar 5gram, gold bar 10 gram atau barang2 kemas; tu saya kene order dari HQ dan amik masa sikit la..
Saya mampu amik stok yang kecik2 je...

Nak order, hubungi saya kat sini:

Maklumat harga emas hari ini dan nak jadi ahli bole dapatkan kat blog khas ni:


Wassalam...


07/10/2015

Pixel Craft Idea (and for Sale)

Salam...

Hai, dah try buat pixel craft dari video semalam?
Bagaimana hasilnya?
Jangan lupa kongsikan tau..

Harini saya nak share beberapa pixel craft yang saya buat time rehat-rehat haritu..
Korang yang follow facebook saya pasti dah tengok kan...


Pixel beads berbentuk Gameboy

Saya berkesempatan main gameboy ni zaman sekolah dulu..
Syok juga, cuma kena beli slot game nya..
Game yang saya suka time tu satu game Mickey Mouse jalan-jalan cari kunci..
Addicted betul..

Gameboy ni saya buat 6 warna yang kiyut!


Pixel Pokeball

Gotta Catch'em All!
Huhu..
Saya tak layan sangat kartun Pokemon, tapi saya layan sangat game dia..
Korang tau kan game dia..
Jalan-jalan dari satu bandar ke banda yang lain, cari pokemon dan lawan dgn pokemon lain.
Pastu ada beberapa task yang perlu diselesaikan sebelom boleh masuk ke banda sebelah..
Addicted sangat sampai sepanjang malam sampai Subuh duk main..
Memang teruk sangat time tu sampai tak ingat nak makan minum..

JAngan contohi perangai saya ni tau..
Huhuhu...



Pixel Panda

Mula-mula buat warna hitam je..
Pastu try-try dengan warna lain..
Kiyut juga kan..

Yang warna tekois tu saja je iron sampai melting abes..
Sampai tak nampak lubang..
Cantek juga hasilnya kan..

Kalo korang nak yg melting abes ni, sila request ya..
Kalo tak saya buat yg biasa tu..
Yg ada lubang


Pixel Instagram..

Ok tak..
Warnanya macma tak begitu betul kan..
Huhuhuhu...
Tapi macam senang je nak buat logo ni..

Pixel ni kini bole didapati kat website asma-felt-box kat kategori handmade.

Kat situ korang boleh pilih kaler dan juga penambahan kalo nak, untuk dijadikan keychain atau hp straps atau brooch atau fridge magnet atau hair clips.

Pixel ni semua ready made. 
Atau mungkin amik masa 1-2 hari utk disiapkan kalo nak beli bulk..
Saya tak buka custom made ya; sebab fokus saya ialah felt craft order.
Pixel ni kira macma side order la..
Huhuhu..

Jangan lupa dapatkannya di website.

Kalo rasa nak buat sendiri bole dapatkan bahan-bahannya kat bawah ni:


Wassalam







06/10/2015

Video Tutorial : Cara Membuat Pixel Craft dan Tambahkan Pendapatan Sampingan Anda

Salam..

Selamat hari Isnin..

Sebagai menjawab persoalan korang, bagaimana cara nak buat pixel craft ni, saya dah buatkan satu video tutorial pendek yang super duper simple untuk korang..

Dalam video ni ada step dari awal sampai akhir nak menghasilkan pixel craft..
Sangat mudah..
Tak perlukan apa-apa skill pun..
Asalkan ada idea, dah bole buat..

Jom tengok kat sini:


NI adalah projek yang paling simple dan cepat yg dapat saya fikirkan..
Korang ubah je kaler-kaler dia pastu ubah jadi keychain ke, brooch ke, magnet ke..
Pastu jual kat kawan-kawan sekolah atau secara online..

Kalo kene dengan target marketnya memang ada sambutan...
Silap-silap ada yang nak order secara pukal sebagai small gift untuk kenduri, majlis hari jadi, majlis perpisahan, hari persahabata (ada ke hari tu), annual dinner, hari guru, hari ibu, hari bapa, hari perkahwinan, hari apa lagi ek.. Hari baby pun ada dah sekarang.. Baby shower kot nama dia..

Macam-macam hari lagi la..
Nak lagi terer, korang adjust sekali dengan pakej packaging dan wrapping.
Contohnya masukkan dalam plastik, letak label "Happy Birthday", "Thank You", "Asma Birthday Party 2015", "Family Day 2015", atau apa-apa wish yg berkaitan..
Bole juga buat sajak ke, pantun ke, quotes ke untuk menambahkan keunikan gift tu nanti..
Pastu ikat dengan ribbons, atau ketip satu bow kecik kat hujungnya..

Ikot kreativiti korang..
Lagi unik, lagi baru, lagi bagus tau..
Biasa la kita nak buat majlis, mesti ada benda yg lain dari yg lain baru syok kan..
Tuan punya majlis tu banyak hal nak diuruskan, oleh itu kita offer utk handle part doorgift utk memudahkan urusan dia..
Kalo dia puas hati, pasti akan repeat order dan rekemen kat kawan-kawan.
Kan best macam tu..

Ada pixel craft yang korang dah buat?
Share kat ruangan komen ni ya..

Bagi yang belom ada pixel beads tu, bole dapatkan kat sini 


Selamat berjaya!



05/10/2015

Pre-Order Polyester Felt

Salam..

Saya nak order felt pada 12hb ni.
Ada sapa2 nak pre-order ni sekali?

Minimum 10 meter/kaler. Nak beli by roll pun bole.

Buat full payment selewat-lewatnya 11hb Oct (Ahad ni); barang dijangka sampai dalam 30-60 hari.
Selepas barang sampai, dan selepas saya pos felt tu, baru korang bayar kos posnya.

Kaler felt sila tengok kat dalam gambar ni ya :

Pre-Order ni maksudnya barang tu belom ada kat tangan saya. Korang bayar dulu, pastu saya bagi bayaran kat kilang, pastu kilang hantar ke kapal, pastu kapal berlayar merentas lautan ke port, pastu lori amik dan hantar kepada saya. Pastu saya packing2 dan hantar ke kurier, pastu kurier pun hantar kepada korang.

Sesiapa yang nak pakai urgent dan tak dapat tunggu 30-60 hari, tidak digalakkan join pre-order ni ya.
Better order yg ready stock. Setiap hari saya pos barang, korang bole terus guna tak perlu tertunggu2
.
Pre-order ni memang lebih murah sebab order secara pukal dan korang buat pembayaran terus, bukan guna modal saya.
Barang yang sampai tu nanti saya akan terus packing dan hantar, ia takkan jadi stok saya. Sesuai untuk korang yang buat craft secara bulk atau buat craft yang besar2 macam beg, busy book, laptop casing dan macam-macam lagi...

Berminat, sila pm atau whatsapp ke 0148492746 menggunakan format berikut:

"Hai Asma. Saya nak pre-order felt
- warna : kuantiti"

Saya akan jumlahkan dan bg no akaun.
Buat pembayaran dan maklumkan jumlah, tarikh, dan jenis bank (nak sertakan slip transaksi pun bole)

Pastu bg nama, alamat dan no tepon

12hb nanti saya submit order tu.

Terima kasih dan selamat berkraf.. ^___^