Posts

Showing posts from 2016

Cuti...

Image
Salam..

asma-felt-box akan bercuti mulai Selasa ni (20hb Dec 2016) sehingga Khamis minggu depan (29hb Dec 2016).

Oleh itu last pos ialah pada hari Isnin ni (19hb) dan next post selepas balik bercuti ialah pada Jumaat minggu depan (30hb).

Kami akan balik kampung kat Pahang kejap, pastu bertolak ke Johor sebab ada kenduri kahwin sepupu saya.. Tu yang cuti lama sikit. Bukan nak sambut Krismas tau. Hahaha..

Korang boleh drop order macam biasa kat asma-felt-box.com

Saya tak galakkan korang whatsapp saya dalam tempoh cuti ni kerana kebarangkalian yang tinggi saya tak check phone aka tak online.. Kalo lapang saya online juga, tapi biasanya dah balik kampung dan jumpa sanak saudara jarang nak online sebab seronok borak2.. Almaklumlah keluarga besar. Pakcik makcik sahaja dah 24 orang, sepupu nak dekat 80 orang.. Ada je benda nak borak nanti.. Hohoho....

Oleh itu saya tak dapat nak janji akan balas whatsapp dalam tempoh bercuti ni nanti..
Apapun, bole drop pertanyaan, cuma akan dibalas pada 30…

asma-felt-box masih aktif

Salam.

Asma-felt-box masih aktif berurusniaga dan pos barang setiap hari seperti biasa..

Saya tak update blog kerana takde idea nak tulis apa..

Facebook pun dah lama tak update kerana saya tak dapat tulis apa-apa kat wall.
Ntah la apa masalah pun tak tau..
Dah report tapi masih tak jadi apa-apa..
Esok akan report sekali lagi..

Apapun, korang bole drop order seperti biasa kat website asma-felt-box.com

Atau whatsapp saya kat 0183798330

Wassalam.,,

Harga Poslaju Terbaru

Image
Salam.

Dah lama tak update blog.
Saya ada je kat sini, tak pergi mana-mana..
Malah pos seperti biasa setiap hari..

Cuma...

Takde idea dah nak tulis apa kat blog ni..

Disamping beberapa masalah muncul semenjak dua menjak ni..
Ya, masalah berkaitan asma-felt-box.. Namun ia masih terkawal..

Harga Poslaju dah naik semenjak 15hb Oktober yang lepas..
Jangan terkejut tau..

Berikut ialah senarai harga poslaju yang baru..


asma-felt-box memang ikot harga standard poslaju dulu kini dan selamanya..

Lepas ni jangan terkejut tau bila tau kos pos macam mahal je..
Ni harga poslaju.. Saya ikot je..

Okay..

Felt dan bahan kraf korang order direct je kat asma-felt-box.com

Pos barang setiap hari kecuali sabtu dan ahad

Snoopy Pixel : Perler Beads

Image
Salam..

Dah lama tak dengar citer pasal Perler Beads kan..

Bukan tak ada..
Tiap2 bulan restock tau..
Jangan main-main.. Haha..

Dapat satu request minta buat Snoopy Pixel yang besar.
Memandangkan pegboard besar tu ada, syok la saya atur pixel tu...
Takyah sambung-sambung dah..
Tada!
Okay tak? Jenuh juga buat craft besar ni..
Selain tu buat satu lagi.. Snoopy Kecil
Ada gaya tak? Macam takde je.. Hahaha..
Dapatkan bahan2bahan perler beads kat SINI Semua warna dah restocked.
Wassalam..

Koleksi Handmade Felt Craft

Image
Salam..

Ni gambar lama..

Ketika mengemas bilik craft haritu, jumpa balik koleksi craft saya yang tersimpan rapi dalam kotak..
Keluarkan..
Sila abaikan background tu ya..
Ni salah satu koleksi yang saya siapkan untuk satu event kat sebuah sekolah di Selangor. MAsa penganjur iklankan tu bukan main lagi cakap tumpuan pengunjung dan dianggar 2000-5000 pengunjung datang.
Last2 yang ada cuma budak sekolah datang untuk kelas tambahan.. Agak2nya budak2 tu datang sekolah bawak berapa ringgit..
Keychain tu saya turunkan harga kepada RM4 sebab budak sekolah punya pasal. Budak2 tu cakap, "Mana kami ada duit banyak tu kak."
Nampak tak.. Bukan taknak, tapi tak bawa duit harini.. Datang kelas tambahan je kan..
Kalo tau marketnya budak sekolah, sudah tentu saya prepare produk dan harga utk budak sekolah.. Dia sebut pengunjung tau.. Kalo pengunjung mesti la bukan budak sekolah.. Dah ler cikgu pulak tu..
Time bayar pendahuluan tu, dia amik lebih. Habis event baru dia suruh kami beratur utk pu…

Snap Button Murah

Image
Salam..

Nak update sikit pasal Snap Button
Dalam stok sekarang ada 7 warna..
 Ini warna-warnanya.. Sepaket ni untuk buat 10 pasang butang.. Ada 40 biji semuanya dalam 1 paket..
Harga murah-murah je. RM1.50 sepaket
NI warna dari jarak dekat.. Alamak, lupa taruk warna purple.. Sorry...
Butang ni senang nak pasang..
Saya pun sebolehnya pakai butang ni je untuk craft.. Kos pun 15 sen je sebiji.. Plier dia RM50 tapi bole pakai lama, tak mudah rosak..
Boleh dapatkan kat SINI
atau whatsapp saya : 0183798330
Wassalam..

Crochet Project : Cable Holder

Image
Salam..

Ber-crochet ni asyik on off je..
Tapi bila on... ralit sangat sampai taknak berhenti..

Haritu nak buat projek simple dimple..
 Super duper simple dimple ni. Huhu..
Crochet Cable Holder.. Mula-mula tu pening juga (tak pandai kan, tu yang pening tu) Pastu jadi je..
Bila dah jadi, terus buat 3 biji.. Hew hew..
Comel tak? Cakap la comel, baru la happy sikit hati saya ni.. 
Apapun, hasilnya masih tak kemas.. Adakala nampak ketat sangat.. Adakala longgar sangat...
Bila la agaknya nak terer ni..?
Wassalam

Tutorial : Pokeball Felt purse

Image
Salam..

Siapa nak tutorial lagi?
Kali ni saya buat video pokemon purse pula..


Video ni dah lama buat cuma masih ada masalah dengan software, proses edit pun jadi lambat dan synchro.
Jangan lupa klik simbol "cc" kat skrin tu.. Saya try guna subtittle yang youtube punya.. Saje test..
Wassalam..

Minyak Wangi Paling Best

Image
Salam..

asma-felt-box.com ada barang baru tau..
Bukan bahan craft, tapi benda lain..


Memperkenalkan Perfume Roll-on keluaran airwangi.com
Perfume ni pekat, tidak mengandungi alkohol, boleh bawa solat dan wangian dia long lasting. Tak sure berapa jam, tapi rasa macam tak hilang-hilang je..
Ada 4 wangian:
Cik Abang dan Kejora untuk lelaki
Cik Adik dan Purnama untuk wanita
Bau dia best sangat tau..
Harga pun murah je, RM11.90/botol
Ada 5ml dalam tu.
Saya kan takleh bau minyak wangi, nanti sakit kepala.. Tapi minyak wangi ni boleh.. Yay!
Ntah kenapa tak saket kepala pakai minyak wangi ni.
Asalnya saya borong minyak wangi ni untuk dijadikan doorgift annual dinner family day. Pastu dia offer saya jadi ejen.. Aku pun apa lagi, seronok la.  Hahahaha..
Katanya akan masuk lagi beberapa wangian baru. Tak sabarnya nak try
Hew hew..
Nak order bole direct kat http://asma-felt-box.com/index.php?route=product/product&path=103&product_id=316
atau whatsapp saya kat 018-379 8330
Wassalam

Contoh Reward Point

Image
Salam..

Korang punya reward point berapa dah terkumpul..?
Dah pernah tebus..

Alhamdulillah, ramai dah tebus..

Saya nak share reward point salah sorang kastemer ni...
Ni pun ternampak time tukar2 setting tadi..


Banyak dah dia kumpul dan ada beberapa kali dia tebus tau..
Ada lagi tapi tak berkesempatan nak check satu-satu..
Itu yang saya encourage korang order kat website.. Dapat kumpul reward point. Pastu dapat free postage kalo order lebih RM100. Sabah Sarawak pun sama..
Tapi nak order direct pun bole, cuma tak dapat la kelebihan ni..
Nak order direct, whatsapp je 0183798330
Wassalam..

Craft Supply : Eyelet Plier

Image
Salam..

Eyelet tool yang saya jual selama 6 tahun ni dah takde restock dah..
Supplier kata tak restock..
Ntah la dia tu..

Oleh itu saya masukkan alat pemasang eyelet juga dalam kedai, tapi jenis lain

Eyelet pliers
Eyelet ni diberi sekali dengan eyelet.. Jimat kan..
Cara nak gunanya cuma kacip je macam biasa.. In shaa Allah ada masa nanti saya buatkan video..
Saya dah rakam 6 video tau, tapi belom edit lagi.. Rakam video senang, tapi nak edit tu.. Aduhai, penat.. XD
Nak order klik je gambar kat atas tu atau pegi kat asma-felt-box.com
Wassalam..

Cut Off Time Poslaju

Image
Salam..

Patut la macam lewat je korang dapat barang..
Rupanya Poslaju dah ada cut-off time.. :(


Cut-off time ni maksudnya, barang yangkita hantar sebelom pukul 5.30 petang akan diproses pada hari tersebut, Iaitu, dorang masukkan dalam van dan deliver ke negeri masing-masing malam tu juga.
Kalo hantar selepas 5.30, esok baru dorang hantar ke negeri masing-masing..
Sori... Saya baru tau tadi sebab ikot abang gi Poslaju dan terpandang kertas kecik ni..
Maaf sangat2..
Pasni, tepat-tepat pukul 4ptg kene pi pos dah. Kalo lewat nanti penuh dan tak sempat nak letak barang sebelom 5.30.
JAdi yang selit order pukul 1, pukul 2, pukul 3, pukul 4 tu, minta maaf ya.. Esok baru saya pos.. Sebab taknak keterlewatan..
Wassalam...

Pre-Order : Borong Butang

Image
Salam..

Haritu dua kali kastemer ni borong butang dari asma-felt-box.com
Saya tak jual butang secara borong. Yang ni khas pre-order atas permintaan beliau. Itu pun amik masa juga nak sampai..
Kalo korang nak borong butang pun bole.. Tapi pre-order la..
Pre order tu maksudnya, butang tu takde dalam tangan saya. Korang bayar full dulu, pastu saya order, bila dah sampai baru saya pos kat korang..
Cuma pre-order ni makan masa sikit. Kalo nak urgent tak digalakkan . Kerana kadang2 ada delay, kene tahan kastam la dan lain2 sebagainya..
Patut amik masa 2 minggu, terlajak sampai 6 minggu baru sampai.. Tu je la risiko.. Hilang tu in shaa Allah tak..
Ada satu kes tu 6 bulan baru sampai barang.  Gara-gara kene tahan kat kastam Hongkong.. Bukan barang saya, barang orang lain.. Tapi bawak sekali, kene tahan sekali la.. Akhirnya sampai jugak..
Saya order barang sebulan sekali, atau dua bulan sekali.. Order sekali banyak supaya dapat jimat kos shippimg.. BArang pun jatuh murah sikit
Kalo nak whatsap…

Tutorial : Easy Felt Phone Pouch

Image
Salam..

Woooo..
Dah lama tak jenguk youtube channel saya..
Dah ada 666 subscribers..

RAsa bersalah pula, korang subscribe, tapi saya tak upload pun video baru.
Minta maaf sangat2..

Saya ada masalah dengan software ni, sekejap2 "not responding"
PAstu keje yang say abuat selama 2 jam lenyap..
Sakit sangat hati..

Ni dah pakai laptop lain, ok sikit.

Berbalik pada youtube channel saya tu, kini dah buat url lain

https://www.youtube.com/c/asmafeltbox


Sekian lama senyap, akhirnya ada kekuatan nak buat video baru.
Kali ni nak tunjukkan cara-cara buat bekas phone paling simple dalam dunia. 

Video ni saya buat sependek yang bole supaya dapat jimat kuota internet korang.

Pada awalnya nak buat suara, tapi ntah la camana nak bagi dia telly pun tak tau. Last2 terpaksa tulis je. Suara dah rakam dah pun. :(



Jangan lupa tinggalkan komen.. ^_^
Wassalam..

DOWNLOAD PERCUMA : AKAUN BISNES YANG SIMPLE

Salam..

Jumaat lepas dapat request camana nak buat akaun bisnes?

SAya pernah tulis dengan detail dalam entry ni : http://asma-felt-box.blogspot.my/2011/09/simplest-way-to-manage-your-small.html
Yang takde knowledge akaun bole baca kat link tu..

Saya takde background akaun, jadi tak mampu tak tolong banyak.
Sekadar akaun cikai2 untuk bisnes sendiri bole la..

Oleh itu, saya buatkan sample akaun bisnes untuk dia gunakan dalam bisnes dia nanti..

Alang-alang dah buat, nak share ngan korang jugak la..
Huhuhu..

Saya buat 3 jenis akaun.
Pilih la mana-mana yang sesuai:

AKAUN BISNES SIMPLE
TARIKH SALES PURCHASE EXPENSES REMARK 1
120
kedai ali 2



3

1200 gaji milah


30 plastik bungkus barang 4

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k