Nak Diet tapi Taknak Lapar. Bole ke...?

Salam...

Erm...
Takde idea nak cakap pasal kraf..
Kepala duk pikir pasal kuruskan badan..

HAritu adik saya consume produk kurus; dalam 3 minggu adik turun 8 kilo..
Aku pun excited la nak try, terus je beli..
RM150 utk 30 biji..
TAkpe, kalo turun 8 kilo, aku rela je RM150 je..

Pahtu, si seller yg pening2 sebab laku keras sangat kot produk dia tu terpos 2 barang kat aku..
1 botol pil tu dalam setiap plastik poslaju..

Aku pun cepat2 whatsap dia cakap dah terbagi dua ni..
Dia pun panik2 mintak saya pos semula kat dia, nanti dia bg RM6.
Saya ckap takpe la, saya amik je la sebotol lagi ni, lagipun memang rasa nak continue terus..
Tapi saya bayar rabu la (haritu isnin maghrib dah pun) sebab baru je borong barang, akaun dah kontang..

Dia jawab, "erm, betul ke nak bayar.
Bukan apa, takot tak bayar je nanti."

Wah, canteknya bahasa..
Logik la kan, kalo aku taknak bayar, apa ke jadahnya aku bgtau dia terpos 2 barang.
Baik aku senyap je.. Dia pun tak tau.. aku pun dapat dua..
Abes citer..

Ni dah la jujur snagat bagitau dapat 2 barang pastu nak amik tapi berniat taknak bayar..
Alamak, kau ni budak bawah umo ke apa ntah..
Common sense je pun.. Nak explen pun penat..

PAstu saya cakap ok tak percaya takpe, esok saya pos semula..

PAstu dia pun cepat2 cakap, takpe la, u amik je, tapi jagan lupa bayar tau..
Amboi, macma aku ni kanak-kanak ribena nak beli aiskrim tapi mak tak bagi duit pulak..
KAlo taknak bayar, awal2 aku senyap je...
Tolong la makcik..
Apa punya perangai la kau ni..

Dah ler wasap-wasap tu dengan "yunk" "dear" "i" "u" macam lemah lembut sweet gitew..
Sekali duit punya pasal terus u bersangka buruk kat I..
Kesian I ok..

Ok, Rabu tu say abayar n abes satu citer..
Saya pun consume ubat tu..
Dua minggu kemudian tak turun pun...
Minggu ketiga pun tak turun walaupun sekilo..
Apa ni, pil tepung beku ke apa?

Pastu dapat cuti seminggu, tak consume la ubat tu..
Minggu ke-4 baru nk continue makan, check2 turun 3 kilo..
Muahahhaa..
Permainan apakah ini..

PAstu cam biasa la kalo kita tanya, mesti dia jawab tak cukup minum air, tak jaga makan, tak cukup eksesais..
Aiyooooo..
Kalo aku mampu buat semua tu buat apa aku cari ubat..
Common sense la beb...

La ni saya dah takmo makan ubat tu buat sementara waktu sebab tetibe period tak teratur..
Risau gak sebab saya ni tgh bersedia nak baby...

Ubat tu memutuskan selera makan...
JAdi kalo saya tak makan apa2 dari pagi sampai malam pun ok je..
Tak rasa lapar, tak rasa penat...
Bila nak makan nasik kan, baru suap semulut terus tak rasa nak makan dah..
Rasa nak muntahkan balik makanan tu..
Takde crave for food..

Tapi rasa risau pulak,,
Kalo tak makan, takde zat la kan..
Saya bole makan dua keping roti gardenia je sehari dgn 2 botol air masak..
Kenyang je dan tak rasa penat..
Tapi zat tu la, macma tak cukup la pulak..
Kalo sekali ada janin dalam rahim ni, zat pulak takde macam mana nak terbentuk dgn baik..

Sekarang berat saya masih macam biasa..
Satu2nya cara saya dapat turun 3 kilo dlm smeinggu haritu ialah dgn buat diet atkins..
Memang menjadi, cuma saya tak minat makan telur hari2..
LAgipun saya suka roti, mi macam tu, walaupun tak amik nasik..

Tadi adik saya yg turun 8 kilo tu, dah naik sikit dalam 3 kilo kot.
Dan dia ajak saya masak menu atkins setiap hari..
PAstu wajib wasap makanan yg kita masak tu utk membuktikannya..
Owh no..
Susah sangat... :O

Camana,,
Nak sahut ke tak cabaran dia tu..
SAhut je la..
Menjadi tak menjadi tu belakang kira..

PAsni kene cari la resepi diet atkins kan..
Hohohohoho..
Saya taruk kat blog ni kot nanti, senang nak rujuk..
Kat fb tu memang banyak, tapi lepas share lama2 dia hilang..
Tu yg tak syok tu..
Last2 guna blog jugak kan..

Blog jugak yg the best..

TAdi saya jumpa tau cara nak turunkan 5 kilo seminggu..
Korang tengok kat sini..

http://mrtengkuasmadi.com/diet-cara-saya-turun-5kg-sebulan-tanpa-berlapar/

BAnyak benda yg dia kongsi, dan sape perlukan bantuan dia contact je terus..
Link ni tidak dibayar siarannya tau..
Benda baik, kita kongsi ajer..

Kalo korang malas nak klik, saya tulis la point dia ya:

1. Minum segelas air sebaik sahaja bangun dari tido..

2. Sebelom sarapan buat detox dulu..  MAsukkan 1 inci halia yg diketuk ke dalam segelas air suam. Lepas 2 3 minit masukkan pulak perahan limau nipis atau lemon dan sesudu madu. Minum setiap hari. Sebelom tido pun bole buat detox yg sama..

3. Sarapan tu dia makan oats dan dikongsi sekali resepi yg sedap kat link tu. Takpun makan roti wholemeal.

4. Minum banyak air kosong. dia suruh 2-3 liter camtu.. Takpon minum air detox. 2 liter air campur dgn lemon dan timun. Amalkan setiap hari.

5. Makan buat sebagai kudapan.

6. JAngan tak makan tengahari (tips dia baca sendiri ya) dan jangan tak makan malam. Tp makan sebelom pukul 8 malam tau..

7. Bersenam.. Bersenam tak semestinya joging,. Ketuk ketampi pun sejenis senaman.. Menari lagu hindustan pun sejenis senaman tau..

Okay, korang jangan lupa tau jenguk blog tu..
Banyak juga yang abg Tengku Asmadi ni kongsikan..
Saya pun banyak nak kene belajar dari dia..

Jeles kau aku tengok Kajol tu..
Cer tengok Kajol dalam DIlwale Dulhaniya Le Layengge..
PAstu compare la sendiri dengan Dilwale yang baru-baru ni..
Yang tua lagi cun tau..

AKu pun nak cun jugak!
Nak cun jugak!

Wassalam..

Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
Yati
AUTHOR
22 January 2016 at 16:21 delete

Tersenyum baca entri ni.
Good luck Asma, semoga dapat turunkan berat. :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
10 June 2016 at 00:53 delete

Hehe..
In shaa Allah kak..
Sentiasa berusaha.. :D

Reply
avatar