Kartunis Bawang : Pengembaraan Zabidi dan Robot

Salam..

Haritu tengah godek2 facebook, terjumpa profile Kartunis Bawang
Dah lama giler tak dengar nama beliau..
Dulu saya baca karyanya dalam Majalah Ujang, masa zaman sekolah..

Suka sangat dengan komik dia..
Saya ingat lagi kisah menantu yang kuat makan dan mertua yang malas solat.
Pastu kesah camana cara dia cari idea. Ada satu scene tambat ayam, pastu tanak pulut dan kukur kelapa pastu dia lepaskan ayam tu..
Haha..
Ntah hape2 je, tapi lawak..

Ada satu lagi kesah yg saya ingat la, watak tu dia gi beli tiket bas; tapi tak naik bas pun..
Dia puas hati sebab berjaya balas dendam kat driver dan kalendan bas tu..
Pastu beli tiket baru..
Ntah hapa2 jugak kan..

Memang syok baca karya beliau..^_^

Okay..
Nampak beliau launch komik baru, terus je beli..
Beli direct dari dia pulak tu..
Happy sangat!

Semalam poslaju kol:

Dah sampai!
Yay!!!

Mula2 taknak baca lagi, sebab tengahari kan keje..
Walaupun berniaga sendiri, sendiri bos, sendiri kuli; tapi disiplin kene jaga..

Namun...

Aku kalah... T____T

Saya tutup lappy dan golek kat sofa sambil baca komik ni..
Pastu guling sorang2 baca..

Apa yang syok tentang komik ni ialah humor dan teladan yang disampaikan..
Dalam gelak, ada nasihat..
Komik ni sangat sesuai dibaca oleh kanak-kanak sehingga dewasa..
Banyak ilmu yang dikongsi dengan cara yang ringan dan mudah absorb..

Sebenarnya saya nak kongsi beberapa page, tapi tak mau..
It's too precious and exclusive..
:P

Guru2 yang nak cari bahan bacaan untuk anak murid; sila la dapatkan komik ni..
Baca sendiri dulu pastu baru rekomen pada anak murid..
Tapi confirm la korang mesti suka..

Yang ada anak2 dan adik2 pun boleh hadiahkan kepada dorang..
KAdang2 kite nasihat mereka taknak dengar kan..
Bagi buku ni yang nasihatkan mereka..

Bila dah abes baca:


Tetibe nampak Kartunis Bawang bertegur sapa dengan saya..
Wah!
Rasa spesel sangat!

Ni bukan cetakan tau..
Ni dilukis secara ekslusif oleh marker pen..
OMG!
Ai kenot resist this..!

Bukan hanya saya yang spesel, semua yang order direct dari brader Bawang dapat..
Tak caya gi tengok profile beliau 

Haaaa..

Suka kan..
Kalo nak, pm terus dia kat facebook tu..
Cuma RM15 termasuk pos..

Berbaloi2..

Wassalam...

Previous
Next Post »