Posts

Showing posts from May, 2016

Owl Crochet Plush

Image
Salam..

Happy Monday . ^_^
Uuu.. Dalam seminggu lagi kita akan bertemu Ramadhan..
Rasa berdebar2 pulak kan..

Saya dah kembali semula ber-crochet..
Huhuhu..
Gara-gara nak pegi simpan beg berisi benang kait..
Pabila ternampak bulat-bulat benang tu, tatkala tu juga naik gian semacam je..
Terus duduk dan cuba ingat balik camana cara nak crochet..
Dah dekat setahunj tak ber-crochet..

Kalo nak flashback bole baca entry2 ni:
http://asma-felt-box.blogspot.my/2015/05/my-first-crochet-project.html
http://asma-felt-box.blogspot.my/2015/05/crocheting-my-new-hobby-maybe.html
http://asma-felt-box.blogspot.my/2015/05/projek-krocet-pertama-bahagian-dua.html

Kali ni saya buat projek yang kecik je.
Nak cepat siap..

Apakah projek itu?
Owl Plush Crochet
Tapi tengok la telinga dia tu.. Nak buat burung hantu; jadi burung setan pula.. T___T Dah silap bajet..
Mesti korang ketawa kan? Ketawa la puas-puas.. Woo.. wooo... 
Masa jadi gini, dah rasa something wrong je.. Tapi kuteruskan juga perjalanan..
Ingatkan pro…

artvsartist hashtag

Image
Salam..

Sejak bulan lepas nampak banyak hashtag ni..
Paling best dapat tengok ramai artist dan hasil karya masing2 kat facebook dan instagram.

Walaupun saya bukan kategori artistik, tapi nak gak join..

#artvsartist
Korang camana pulak.. Jom ler tunjukan hasil karya kita..
Wassalam...

NEW CRAFT SUPPLY : BEADS

Image
Salam..

Good news!
Saya baru siapkan website baru khas untuk handmade tau..

handmade.asma-felt-box.com

Ia khas untuk handmade tertentu sahaja, terutama sekali untuk korang yang nak borong...
Mungkin borong untuk jualan booth hujung minggu, atau uptown, sekolah, event kat kolej dan universiti, atau sebagai doorgift untuk majlis tertentu..
Semua handmade tu made to order; bermaksud lepas buat pembayaran baru saya start buat..

Jadi, kalo korang nak kuantitinya yang banyak (lebih 100pcs), sila order awal-awal ya..
100pcs tu mungkin tak banyak, tapi mungkin ada 5 order sebelom ni yang nak 100pcs sorang..
Maka semua order tu ada 600pcs.
Saya perlukan masa untuk siapkannya dan itulah sebabnya perlu drop order lebih awal..

Untuk custome made order, korang perlu hubungi saya secara personal macam biasa untuk bincang design... Bole whatsapp atau email..

Website ni masih baru dan saya curi-curi masa je update mana2 yang sempat..
Time jahit tu tau macam-macam nak buat, tapi bila buka laptop je, te…

Beads Bracelet

Image
Salam..

Berhobi ni dapat release stress.. Mendamaikan jiwa..
Contoh paling best, ber-felt kraf..
Seronok bermain dengan warna dan kreativiti untuk menghasilkan kraftangan yang unik kita sorang je ada..
Tapi kalo tiap2 hari, siang malam buat kraf yang sama pun bole naik stress jugak.
Huhuhu...

Perkara yang buat saya release stress ialah buat perkara baru..
Dan perkara baru yang dah lama nak buat tapi tak tau nak buat camana ialah :

BEADINGS
Saya suka godek2 dan tengok hasil manik yang dorang buat.. Kebanyakan crafter suka buat yg vintage dan nampak exclusive.. Saya pula suka yang colourful dan minimalist..
 Haritu time borong barang kraf ni, nampak ada banyak beads.. Ikotkan hati semua nak..  Hohoho...
Akhirnya saya cuma amik beberapa jenis je yang saya rasa nak guna.. Dan talinya sekali..
Sampai kat umah, saya sendiri pun tak tau nak buat apa, dan nak buat macam mana.. Last2 buat simple2 je la.. Kene sedar la diri ni beginner kan.. :P

Dan terhasil la beberapa utas DIY Bracelet ni.. Co…

Instagram Wallet

Image
Salam...

Nampak tak logo instagram yang baru?
Sangat tak cantik!

Sangat tak cantik sampai saya tak mau tepek kat blog saya ni..
Rasa sedih pula.

Kenapa replaced logo legend tu dengan logo yang ntah hapa hapa tu... T___T
Whyyyyyyy... T___T

Sesiapa yang mengikuti perkembangan dunia social media mesti dapat agak kan kenapa..
IG dimiliki oleh pemilik FB.
IG kini lebih popular berbanding FB.
JAdi...
NAmpak tak flow dia camana..
Kalo tak nampak takpe, tak masuk exam..
Hehehe...

Kecewa punya pasal, saya buat felt wallet super simple ni demi memperingati logo asal instagram..

Ni pakai gam je.. Malas nak jahit...
Ni bahagian dalamnya.. Macam terlebih besar la pulak.. Huhuhu..
Ni saya buat untuk pakai sendiri.. Kalo korang nak, KLIK SINI
Nak borong felt wallet design instagram ni pun boleh, mana tau nak jual kat uptow, downtown hujung minggu atau event sekolah/universiti masing2.. Tapi nk borong kene order awal tau.. Dan buat pembayaran terlebih dahulu.. Dah bayar baru masuk queue..
Okay la.. …

Dust Plug Craft Ideas

Image
Salam..

Adakah korang mengalami mimpi ngeri akibat melihatdust plugsemalam?
Usah begitu...

Jom saya tunjukkan hubungkait antara kraf dan dust plug..
Mari kita saksikan...

Saya figure out 3 cara dengan bahan kraf yang ada kat umah saya.. Sebenarnya ada pelbagai cara lagi tau.. Ini ialah cara  yang saya mampu.. T___T
Ni paling novel la bagi saya.. Sebab saya tak pernah buat kraf manik ni.. Tu pun duk pening camana nak buat.. Tengok ada beads huruf dan teringan hari guru, dan dan tu je terpikir nak buat ni..
Cuma masukkan tali kat dust plug dan teruskan masuk manik ikot suka hati uollss.. Bila sampai hujung aku terus tak tau nak buat apa.. Ikat je la.. Sila abaikan hujung dia tu ya.. Tak tau camana nak sorok.. XD
Hari guru dah dekat kan.. Korang buat la bagi kat cikgu..
Bukan hari guru je, semua hari pun bole.. Asalkan ada benda nak dieja.. Nama, quote, wish dll Jangan buat cerpen pulak tau.. Huhuhu..
Yang ni memang favorite saya sejak 5 tahun lepas.. Bentuk heart ni mmg takleh lepas da…

Craft Supply : Dust Plug

Image
Salam...

Eh, terkejut ke tengok rumah saya ni..?

Haritu cat putih, pastu biru lembut2 gitew..
Tetibe kaler mengejutkan ni pulak..
Apakah yang telah berlaku?

Erm..
Kononnya nak berubah jadi kewanitaan, kematangan sikit..
Tapi tak mampu.. Huwaaaa...

Header lama pun dah digunakan semula..
RAsa riang tengok banner tu..

Jiwa rasa lemah je tengok kaler yang pastel2, font yang lemah lembut..
Rasa kurang bertenaga...
Rasa macam berpuasa je..

Bila tukar kaler ni, tetibe muncul semangat yang lain macam ni...
Yeah!

Tu la namanya, just be yourself..
Hew hew...

Actually saya dah minta Ayuni Rafilah buatkan satu maskot baru, sebab saya suka dengan artwork dia yang kiyut miyut tu..
Nanti dah siap saya tunjuk tau..
TApi baru2 ni dia cakap nak stop melukis kerana tak reti guna software yang baru dan katanya lagi idea dia tak sesuai dengan generasi sekarang..

Harap2 dia tak stop..
Sebab dia lukis kentang je pun dah sikit punya comel..
Rugi la kalo stop..

Okay, biasa la mukadimah je pun dah panjang..

B…

Kedai Makeover...

Image
Salam..

Korang dah tengok website saya?
Mai la tengok, mesti terkejut...

tekan sini

Semoga lepas ni korang lebih mudah mencari bahan-bahan kraf ikot kategori..
Kenapa tak buat macam ni awal-awal?
Kerana sikit punya payah nak jumpa coding ni.. Kalo ada pun mahal2 harganya.. Akhirnya jumpa juga harga yang mampu milik..
Apa pendapat korang? KOmen la sket.. ^__^
Wassalam..

Assalamualaikum

Kami membuat handmade felt craft; serta menjual bahan-bahan krafnya sekali.

Bisnes ni online dari rumah dan semua order dipos ke seluruh dunia.

Tiada self pick-up. Tiada COD


Waktu urusniaga : 11pg-4ptg (Isnin-Jumaat)
Cuti : Sabtu & Ahad
Pos barang : 4ptg (Isnin-Jumaat)
Kurier : Poslaju


email : asema84@gmail.com

whatsap :018-3798330
shop : asma-felt-box.com

ssm : 002186823-k