27/12/2012

Tutorial: Cara Daftar Perniagaan (SSM) Online

*tutorial ini adalah perkongsian dari saya sebagai user biasa. Sebarang masalah yang timbul seperti lambat proses, error, dan sebagainya sila rujuk terus kepada ssm dengan menghubungi mereka (no telefon seperti yang tertera di website ssm). Ada masalah yang tak dapat saya tolong kerana saya bukan person in charge atau bekerja dgn ssm. Saya amik masa sehari utk approve 1 step dan 3 hari utk keseluruhan proses. Harap maklum*

Salam..
Tinggal beberapa hari lagi akan tamat tahun 2012. Dan juga tamat promosi daftar perniagaan RM50 untuk tempoh 5 tahun...

Kepada korang yang tak tau cara nak daftar secara online, ni saya nak kongsikan.
Harap info ni dapat membantu korang yang pening2 lalat tengok portal goverment tu..
Say apun tak faham kenapa kalo portal (website) government mesti akan jadi pening punyer...
Website lain takde la pening2 macam ni...

Okey, jom ikuti step berikut. In Shaa Allah senang.

1. TAIP www.ssm.com.my

Akan muncul muka ni..
Sila klik kat petak yang dibulatkan merah tu


2. Akan muncul muka ni pulak

Okay, kat sini korang jangan baca banyak2 sangat.
Cuma fokus kat empat perkara yang saya highlightkan tu..
Kalo tak brape nak faham, bole tukau ke Bahasa Melayu (kata atas sekali, tengah2)

Empat perkara yang korang kene buat ialah:
1. Daftar sebagai ahli MyEG
2. Daftar sebagai pengguna SSM
3. Daftar Nama Perniagaan (ini kalo korang nak daftar nama khas macam "Kaya Gila Enterprise", "Cun Melatop Collection" dan sebagainya. Kalo nak daftar atas nama sendiri seperti "Joyah Binti Ngah" bole skip step ni.
4. Daftar Perniagaan anda

*sebaiknya korang wat pagi2 time waktu pejabat sebab ni semua borang kene dapat approval dari pejabat SSM dulu baru bole proceed*

Okay, jom daftar sebagai ahli MyEG dulu

Klik bulat merah tu

Klik "Individual"
Isi borang sampai abes step
Dah siap seme step dan submit, korang kene tunggu approval dulu.
Check email korang..

Korang akan dapat email camni..

Okay dah tu..
Jom proceed ke step yang seterusnya...

Sekarang klik perkara kedua pulak..
Step ni korang kene daftar kat ssm dan wajib bayar RM5.00
Kenapa kena daftar dan kenapa wajib bayar? Tu saya tak tau la...
Jom klik..

Pastu akan sampai ke page yang membuntukan ini...
RAsa seolah2 macam dah ERROR atau PAGE NOT FOUND je kan...
Tapi jangan terpedaya... Klik je link yang kecik nak mampos tu...
Klik je, jangan segan2.. Takde orang nampak..
Kuikuikui....


Pastu akan sampai ke page ni...
Kat sini korang wajib ada Adobe Reader tau...
Kalo takde, bole terus klik bulatan biru tu... Nanti dia akan automaticaly download dan korang install la..
Kalo tak install, tak dapat proceed...

Dah install, terus tekan "OK"

Pastu korang akan masuk ke page yang banyak perkataan...
Relax2... baca pelan2 sampai bawah...
Kat bawah korang kene tick "ROB" dan "Term & Condition". 
ROB utk bussiness, ROC utk company. Apa bezanya, saya pun tak tau. Kene tanya mereka yang lebih arif.
Lepas tick dua ni, klik "OPEN FORM"

Isi form tu dan ikot steps sampai la ke pembayaran RM5.00
Kat sini korang bole pilih nak bayar dengan cara apa..
Kalo melalui bank kene pilih "FPX Transaction"
Kat sini saya takleh letak gambar, sebab saya tak bole isi borang ni lagi...

*INGAT! Jangan banyak refresh tau, nanti TERDAFTAR banyak kali pulak, kene byr byk kali pulak. Dah bayar tu, tunggu email bayaran dari dorang.. Check email ea...

Korang akan dapat email yang macam ni...
Settle dah dua perkara...
Jom masuk ke perkara yang ketiga...

Nak daftar nama perniagaan pulak.
Ni utk korang yang nak bagi nama kat perniagaan macam "Mama Bakery", "Rokiah Tailor" camtu la..
Sape nak letak nama sebenar sebagai nama perniagaan, tak perlu step ni tau...
Klik bulatan merah tu dan proceed macam biasa...


Sampai kat sini, cuma scroll ke bawah dan klik "OPEN FORM"
Isi borang tu elok2 dan submit

Tunggu email approval dari SSM.. Check email..
Yg ni saya tak letak gambar sebab pendaftaran yang saya buat online kali ni ownernya nak letak nama sendiri..
Dah dapat email tu, sila proceed ke step yang ke-empat..
Kalo nama tak approved, kene tukar nama lain dan ulang step ni sampai dapat approval nama pilihan tu...

Okay, jom kita daftar perniagaan kita.. Saya janji, ni ialah step yang terakhir. Huhuhu...
Klik yang bulat merah tu..
Proceed macam biasa..

Sampai kat page putih banyak perkataan tu, sila scroll ke bawah sikit... Sikit je..
Step 1: KLIK FORM A dan isi molek-molek.. (nama perniagaan tu sila rujuk email yang korang dapat dalam setp 3)
Step 2: Kalo ada cawangan. Yang takde cawangan (cam saya) sila tinggalkan step ni.
Step 3: Klik kat no: 1 tu

Step 4 dan 5 untuk yang ada partner dalam perniagaan (kot...)
Dalam kes perniagaan kecik cam kita ni tak applied.. 
So dun worry k...

Pastu submit..
Kalo button submit tu tak bole klik cam dalam gambar di atas, maknanya borang tak lengkap..
Check balik tau..

Lepas submit korang akan dibawa menjelajah ke proses pembayaran...
Sehingga akhir tahun ni, kene bayar RM50 je untuk daftar perniagaan selama 5 tahun...
Maknanya, kalo daftar tahun ni, next renewal ialah pada tahun 2017.
Best kan.. Best kan...
Apa lagi, cepat la daftar.. ^_^

Okay, nak bayar tu kalo guna akaun bank, sila pilih FPX cam biasa...
Lepas bayar, sila check email...
Korang akan dapat resit camni..

Okay, dah settle dah...
Sekarang tunggu je email Perakuan Pendaftaran Perniagaan dari SSM. Mungkin petang nanti atau esok akan dapat...
Email dia camni:
Pastu apa lagi?
Cepat2 download and print out attachment tu dan tunjuk kat seme orang yang ada dalam umah, luar rumah, jiran2 dan orang kampung...

Kalo jiran korang kata:
"Apa la yang kamu bangga sanget dengen kertaeh tu yop..? Ntoh yer, ntoh idok? Nampok sanget menipunyer.."

Korang jawab la:
"Eh, kamu nampok barcode ni? Barcode ni khas untuk perniagaan teman je tau..? Teman daftor ni depen komputer dalam rumah teman ni je haa. Arini daftor, arini jugek teman dapat. Jeles ler tu...."

Erm... Sape tak jeles depan komputer (la ni suma guna laptop dah ek) je seme bole buat.
Harap portal kerajaan ni je yang payah nak paham..
Kalo senang paham, jangan kate jiran, satu kampung termasuk kampung sebelah seme tak payah nak ke pekan tu haa daftor niaga.... Tunggu bas satu hal, parking kete satu hal (nak2 SSM kat Kuantan ni.. Aiyooooo! Tak strategik lalu... Puas teman memusing bandor tu haa...Perabis minyok kete teman je..)

Okay, dah la.. Merapu2 pulak cakap Perak padahal tak menjadi.. Huhuhu...

Harap tutorial ni dapat membantu korang yang kebuntuan camne nak daftar niaga secara online...
Saya pun cam korang gak..
Puas duk Google, puas duk Yahooo, puas duk baca steps dalam portal tu, puas duk tanya orang (seme orang pun "cakap" tak tau...)
Last2 dapat jugak buat sendiri. Puas giler + bangga giler..
Huhuhuhuhuu...

Jom kita daftar, jom! ^_^

Wassalam...

Berikut adalah beberapa komen yang mungkin membantu menyelesaikan masalah korang:






141 comments:

  1. thanks utk tuto nie ye asma..
    tp xtau la smpat ke x nk try daftar.. busy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same2... In Shaa Allah sempat.. ^_^

      Delete
    2. Memang Amat Membantu Terima Kasih

      Delete
  2. Salam. Sy da mendftr dgn my gov, berjya. Tp bila nk dftr jd user SSM, da open form, klik finish(x ble edit apa2 lngsung) x jd apa2 pn. Apa yg silap ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. open form, isi lengkap, klik finish.
      Kemudian submit (jgn lupa tick agree..). nnti akan proceed ke bayaran.. Klao bole buat time office hour. Maybe dorang tutup system malam.. Try ek...

      Delete
  3. Tumpang tanya, berapa lama ye nak dapat pengesahan akaun untuk myportal tu? Sebab saya dah register dua hari but still tak dapat link pengaktifan akaun tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, sy dapat pengesahan sehari je..
      Takk pasti plk camana nk resolve prob ni...

      Delete
    2. Nak bayar, nnti dia akan keluar link utk direct byr secara online.. :>

      Delete
  4. terima kaseh atas tutorial anda.. saya cuba buat sebaik mungkin ya.. ha.. ROB tu untuk buat Enterprise manakala ROC tu untuk buat Berhad atau Sendirian Berhad.. terima kaseh skali lagi.. Assalamualaikum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam...
      Sama2.. Sy pun hepi dapat bantu awak...

      Owh, tu beza ROB n ROC ya..
      Mekasih tau.. ^_^

      Delete
  5. terima kaseh atas tutorial anda.. memang menyenangkan.. assalamualaikum..

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Rasanya promosi ni dah tamat dah kot.. Smpai December tahun lps je..

      Delete
    2. asma, sy dah try byk kali yg part adobe reader yg kena tick rob n byr RM5 tu, tp tak boleh. keluar code yg pelik2. huhu. system down ke apa ye.

      Delete
    3. Cer try lagi di waktu lain...
      Bukan nk cakap kan, tapi portal kerajaan biasanya mmg selalu je macam ni... Maybe ramai org access kot...

      Delete
    4. tu la psl. ramai dah complain psl website gov. hee.

      Delete
    5. dah berjaya smpai step yg nama kedai tu. just tunggu email pengesahan nama tu. thanks for tutorial. sgt mmbantu :)

      Delete
    6. Smpai pun ek..
      Penat kan.. Saya punbyk2 kali cuba baru dapat.. Huhuhu..

      Delete
    7. mmg sgt penat. lagi2 kalau buat time tenet lembab. mmg kena thn sabar. hee. btw, finally, berjaya jugak dftr huh. :D

      Delete
  7. klu dh dftr, n ikut step 2, tp x de pon link yg kena byr rm 5 tu cmna ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya ada.
      Cuba waktu lain plk...
      Portal kerajaan mmg x begitu efisyen..
      Kdg2 sbb trafik, kadg2 sbb tenet slow, kdg2 sbb malam..
      Try sekali lg tk camna...

      Delete
  8. TQ SO MUCH..
    IT REALLY HELP.
    JEMPUT KE BUTIK SAYA DI SERI KEMBANGAN LAUNCHING BULAN MEI 2013 NI..SAQMA BOUTIQUE.

    ReplyDelete
  9. Dah klik kay Rob tu np nak isi form tu..jd server error layouts/online dah berapa hari try huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 dia problem sket...
      portal kerajaan kn...
      cer try waktu laen plk

      Delete
  10. Dah smpi nak isi form utk rob tu..server error dah berapa hari cuba..still xdpt lg

    ReplyDelete
  11. Hi, info yang sangat berguna. lepas nie, boleh print then bingkaikan kat kedailah? tak tahu plak register online nie senang, aq ingat kena bayar rm1500 untuk buka lesen perniagaan. huhuhu. selain lesen perniagaan, lesen apa lagi kena mohon? mohon tunjuk ajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. steps senang tau.. Tp server tu slalu problem...
      slalu error la pe la.. Saket hati..
      2 3 hari gak say completkan seme ni...

      Delete
  12. salam, nak tny process untuk lengkapkan semua process ni ambil masa berapa lama ye?

    ReplyDelete
  13. salam, ambil masa berapa lama ye untuk lengkapkan semua step ni?
    ke dalam masa sehari dah oleh dapat perakuan pendaftaran perniagaan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 2 hari jgk la...
      Kalo buat awal pagi In Shaa Allah dapat complete hari yg sama... Sbb ia perlukan approval manusia sebenar di office tu..

      Delete
  14. Salam kak asma.. Nk tnye..yg kne byr rm 5 tu byr gune internet banking ke atau byr byr kt kaunter? Atau cmne..?? Hrp sudi ajar.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      A'ah.. Bayaran tu guna internet banking...
      Bank apa2 pun bole...

      Register online tak perlu pergi kaunter.. Cuma selalu la server down la, xdpt loading dan sebagainya...

      Delete
  15. Salam kak as... Nk tnye yg kne byr rm 5 tu byr gune internet banking ke?atau bank in di kaunter? Yg pembayaran pendaftaran rm 70 pun same ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah kene guna internet banking utk kedua2nya..:)

      Delete
  16. Kak... Ade wassap x? Sng nk contact...lgpun nk tnye2 ni.. Ataupun email..

    ReplyDelete
  17. Owhh.. Yg pendaftaran RM 70 tu pun transfer online la ye? Akk bg emal atau ade wassap x? Sng nk chat ~ :)

    ReplyDelete
  18. xdapat buka utk user registeration... not found..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap ! sy buka pun keluar the requested recourse was not found.. cmne nk apply ni :(

      Delete
  19. Salam cik asma, saya dah sampai kat ROB. Tapi, bila nak bukak FORM A, dia suruh saya register as SSM user. Tapi bila nak register, not found pulak. Cemana ya?

    ReplyDelete
  20. Salam cik asma. Sy dah sampai ROB. Tapi bila nak bukak FORM A, dia suruh register as SSM user. Tapi bila nak register, tak boleh pulak.. mcm mana ya?

    ReplyDelete
  21. asal tak boleh register pun

    ReplyDelete
  22. asal tak boleh register pun

    ReplyDelete
  23. same la...xdpt nk register myeg pn...page not found..
    ke ssm dh tak benarkan register online...
    nk register kaunter leceh la...

    ReplyDelete
  24. Memang Amat Membantu Terima Kasih

    ReplyDelete
  25. suker sgt tutorial awak ni... saya tgh register ni... takyah nk serabut2 cari sana sini

    ReplyDelete
  26. step by step yg jelas... terima kasih bnyk...
    tp sistem gov memang bnyk hiccups... apa yg saya buat kalo tak lepas, saya clear cache pastu buat balik, setelah bnyk kali tak lepas... memang menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2..
      Terima kasih jgk sbb sudi berkongsi pernyelesaian masalah tu.. :)

      Delete
  27. TQ asma..sgt2 membantu..tp bila nak daftar ssm user, memang problem..tp dah settle da..bagi sesiapa yang mengalami masalah server error bila nak buka form, boleh cek sini..harap dapat membantu korang yg ada masalah..^^

    http://secubitcinta.blogspot.com/2013/07/menghadapi-masalah-bila-nak-daftar.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq lin...
      Sesiapa yg ada prob bole rujuk link linteddy ni ya.. :)

      Delete
  28. salam. nak tanya, tak berapa faham la bila kat step yg lepas dah keluar form yg adobe reader tuh, lpas tu nak submit mcm mana ya? dan waktu bila appear yang kena bayar rm5 tuh? saya daftar keluar yg sampai yg sy tick ROB dan terms and agreement je. lepas tuh dah tak tahu dah mcm mana. help me please. tq :)

    ReplyDelete
  29. Sangat membantu terima kasih.
    Teringin nk turut membantu utk yg ada prob ngan adobe.
    Waktu form adobe reader tu kuar, pegi kat kotak address di atas kanan page, ada tulis PDF , klik situ untuk membolehkan kita submit form tu. pastikan update adobe reader jika guna version lama. Ini pun saya baru tel myportal nya officer untuk bantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ros atas perkongsian.. :)

      Delete
  30. Kalau meniaga kecil-kecilan buat brand sendiri kena daftar tak?

    ReplyDelete
  31. kalau meniaga kecil-kecilan. Jual tudung. Nak buat brand sendiri kena daftar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene daftar jgk.. skrg dh kuatkuasa.. sape2 yg jual online wajib daftar.. kalo dorg terjumpa blog atauerniagaan online tak berdaftar akan dikenakan tindakan undang2.. kalo terjumpa la.. huhuhuhu... :)

      Delete
  32. dah berjaya daftar walaupun kadang2 ada masalah dgn portal and bila click xsampai kat page yg sepatutnya. terima kasih ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...
      A'ah, portal tu mmg prob kan...
      Kerajaan kene updgrade website tu bg user friendly...

      Delete
  33. masa nak open form tu dye suruh register ssm pula,.. camne tu?

    ReplyDelete
  34. Hi sis...tq for sharing. BTW adakah SSM bagi kita dftar bisnes untuk sabah sarawak?

    ReplyDelete
  35. Hi sis thx for sharing. btw, adakah SSM nak daftarkan bisnes kecil2 di Sbh S'wak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..
      Sama2...
      Asalkan kita ada urusan jual beli online wajib daftar..
      Kalo dorg tak dpt kesan kita, ok la..
      Takot2 dia jumpa bisnes online kita, tapi check2 x daftar...
      Takot jgk.. huhuhu

      Delete
  36. salam sis,sy buat biz jd agen dropship..ad 3 page fb,shaklee..jsd & baju baby..nk dftr guna 3 nama @ 1 je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Erm.. x pasti la..
      Rasanya 1 je kot.. Tp senaraikan semua jenis bisnes yg siti buat dlm biorang tu..

      Delete
  37. Assalam... terima kasih atas panduan... sudah berjaya mendaftar perniagaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Semoga perniagaa Adi terus sukses,,, :>

      Delete
  38. Terima kasih banyak2 saudara/saudari atas ilmu pengetahuan yang sudi dikongsi disini. Semoga ALLAH sahaja yang membalas kebaikkan saudara dan semoga dimurahkan rezeki juga hendaknya, aminnnnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...
      Semoga info ni bermanfaat utk saidara.. :>

      Delete
  39. Info membantu..tp nak tya lah..ini haya utk daftar ssm je kan..untuk lesen bukan daftar kat sini kan?N sijil ssm ni dah layak ker utk kiter running bisness tanpa lesen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti lesen apa yg suzzana maksudkan.. Kalo lesen perniagaan setahu saya yg ni la. Dah asdda sijil ssm ni dahbole berniaga ikot jenis perniagaan yg kita daftarkan... Kalo lesen permis kene buat kat majlis perbandaran atau dewan bandaraya.. Setakat tu je saya tau memandangkan saya pun belom ada kedai...

      Delete
  40. gud info..tp kne buat office hour la ek since cik asma kata kne ade approval drp manusia sebenar kat ofis..huhu..esok akan ku cube..klo x berjaya akan naik lrt g klsentral..dah lama gak tak naik lrt..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah.. manusia sebenar yg approve..
      Malam pun bole tapi esok la baru dia approve..
      Ramai jgk yg komplen tak berjaya buat online..
      Nampaknya gov kene invest la menaik taraf sistem online..
      Mcm susah je.. :/

      Delete
  41. Saya masih tak faham fahammacam mana nak buat. Kalau business online macam mana ye>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bisnes online pun kene.. Skrg dh ada undang2 ttg bisnes online.. :>

      Delete
  42. salam nak tanya ada sesiapa stuck dekat borang untuk ssm sucriber registeration? da masuk tick apa yang patut tapi xleh klik submit?da cuba dkt pc lain n intenet lain pon sama.da cuba clear cache bagai pon tetap sama.haha..cmna nak wat ?da buntu da,da cuba anta dekat admin dia diorg kata ok leh masuk n submit tapi saya tekan xleh plak.pelik2.tolong sapa2 yang penah kena.urgent ni.

    ReplyDelete
  43. salam ada sesiapa penah stuck dekat borang untuk daftar ssm?yang bayar rm5 tu.dari pagi cuba xleh tekan submit smpai skang.da cuba dkt pc lain n internet lain pon sama.da msg admin dia diorg kata ok leh tekan submit tapi saya buat xleh..ada solution x?pening da..da clear cache n history da tetap sama.tingal belom hempas pc ni kat lantai.je.kiki..tolong ea sesiapa yg taw..btw tq utk tuto ni..mmg terbaik tapi sayg stuck dkt borang lak.hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun try nk daftar pg td, stuck kat borang tue gak..
      awk dh lepas ke? camne ye?
      leh ajar sy x?
      frust la...dh click button tue byk kli tp xde pape...

      Delete
    2. Greenpanda dh lepas ke belom kat borang tu...

      Delete
  44. memang tungu lama ye untuk dapat approve nama tu?br anta dalam kol 1 td.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama jgk... sy submit ptg, tghari esok baru approve... Tgk pd queue kot..

      Delete
    2. ooo paham2 ni da smingu mencuba baru ok ari ni.haha.. kira sok la ea?huhu br leh daftar online ye?tq ea

      Delete
    3. Seminggu dah ea...?
      Portal kerajaan mmg macam ni la.. Nk buat sgt sistem online tapi tak user friendly... Sy amik masa 3 hari baru complete semua... :/

      Delete
    4. Tapinyer.. kolo nama syarikat yang kita nak daftar tu dah berulang so kena repeat ler step utk permohonan nama sekali agi.. berapa lama plak nk tggu di aapprove?

      Delete
    5. Berapa lama tu bergantung kpd berapa laju penjawat awam tu proses permohonan... :)

      Delete
  45. kalau kta buat bisnes online tp share dgn kwn bole daftar dua nama jugak ke?
    atau owner seorang je?
    tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo 2 orang kene daftar utk perkongsian.
      Tp sy tak pasti caranya....

      Delete
  46. Tq asma...sgt membantu..now waiting for approval..hihi...

    ReplyDelete
  47. tq dah approve...dah boleh niaga dah...amin..senang nak habaq mai...hanya di hujung jari...syukran atas panduan ni...

    ReplyDelete
  48. tqvm asma coz bg info...actually guna windows IE untuk daftar e-lodgement ni..coz guna mozilla ada error kit..by the way saya dah dapat sijil ssm untuk berniaga syukran only 2 hari je..waiting...mudah je...tqvm...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Sama2... Semoga sukses dalam bisnes :>

      Delete
  49. tima kasih sbb ajar. tp website govt ni Nampak mmg total fail. sy kerja jaga quality website/software. yg ni mcm bukan ahli yg membuat nya. mcm pelacur yg jadi programmer. gerammmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAha.. saya setuju tu..
      Saya pun pelik jugak knp website lain mcm bank, shopping carts, ok je sistemnya. Lagi ramai user setiap hari...
      Tapi mana2 portal kerajaan mesti teruk, kejap2 hang, loading lambat pastu refresh2...
      Maybe byr pelacur buat program murah sket kot.. nk jimat bajet..

      Delete
  50. So far, anda punya guide yang terbaik dalam banyak yang saya google. Thanks and Tahniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu.. Mekasih.. mekasih...
      Semoga ia memberi manfaat kpd semua... ^_^

      Delete
  51. giler ah, apesal nak login in button xleh tekan..teruk giler gomen punya sistem n websites

    ReplyDelete
  52. Utk step 2 , xde pun sprti yg dlm guidr..terus ke profil..adkh sistem diupgrde

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah sy pun sme..msuk step 2 trus msuk ke profil..byk kali cube..tp keadaan sme jugak..dri smlm kot cube..

      Delete
    2. haah..sy pun sme..step 2 terus msuk ke profil..byk kali cbe tp keadaan tetap sme..dri smlm try tp xjuga dpt2..

      Delete
    3. Mungkin juga sistem dh tukar. Saya dpt email dari pembaca yang bgtau sistemnya tak sama dah..

      Delete
    4. semua step yang ada dalam nie... mmg sama pun... tang mana yg dah tukar tu...

      Delete
    5. Sama ke...
      Sy pn x pasti. Ada reader email ckp dh lain, x sama mcm ni..
      Sy tak check lg...

      Delete
  53. Dah la slow giler.. pastu error bagai. Masuk step 2. Daftar sebagai pengguna SSM. click jer terus masuk ke www.malaysia.gov.my (profile) balik..

    Pesal la website kerajaan teruk sgt.. elok lg website personal yg pakai wordpress tu. sewa hosting baru berapa rm jer sebulan.. Malah blogger yg free ni jauh lebih smooth. Fund ribu2 pun tak guna kalau web mcm ni, ntah pape. Patutla web kerajaan salu kena hack. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg slow sgt.. Pelik jgk kan. Dana kerajaan bukan sikit2 tapi kenapa sistem teruk sampai mc ni sekali...

      Delete
  54. saya klik step kedua dia kelua page my.gov profil.
    camner yer?

    ReplyDelete
  55. try byk kali, tp xkuar2 form..upenya xperasan, abode kene version 8 ke atas. yg lama2 xjalan kot..huhu

    ReplyDelete
  56. Subhanallah....baraqallah... baguih mnor miker ni. Owang Kuantan speken Peghok ye yong! Mekasih ler ates usehe mbuat tutorial ni. Kok takder, jenuh juga. Dah naik gulin-peghin, khulu-ke'lior mencaghi...udah naik tumpor!

    Good job girl!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Menjadi tak saya cakap perak tu...?
      Kalo salah harap dimaafkan..

      Tenkiu.. >_<

      Delete
  57. salam...
    thanks utk info yg sgt2 berguna ni...
    sy dah daftar... tp xleh proceed lg sbb peyelenggaraan...
    kne tunggu lg la...huhu....
    tp dah byk upgrade la... ada sedikit kekeliruan... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAlam..
      Mekasih...
      Sistem dah tak sama ke.. Saya pun dah tak masuk website t sejak daftar haritu,,
      All da best ya.. :>

      Delete
  58. AsSalam, Pn. Asma, nak tahu selepas step 3, kena tunggu berapa lama email daripada dia orang ? Aku punya mcm dah lama sangat... selalunya la kan... sebut je 'online' nie... paling lewat pun 3 hari la... itu pun dah kira lambat lambat sangat lah.. aku nya tu dah dekat seminggu la... jika gagal kita masih tetap dapat email daripada dia orang kan! Tolong bantu... :))

    ReplyDelete
  59. Salam.. haritu sy sehari je dh dpt.. seminggu tu mcm lama sgt la.. better email atau kol ssm tanya.. sy pun tak pasti sama ada terlepas pandang ataupun mmg perkhidmatan slow.. Gov punya servis tak laju mcm swasta. Baru2 ni ada dlm akhbar sape yg x daftar akan hukum penjara n denda. Mgkin jgk ramai org daftar skrg. Mungkin la...

    ReplyDelete
  60. Salam kak asma, nak Tanya, kite dah bayar untuk RM5 (dah lepas)( dah dapat emel), lepastu bila cek transaksi dekat MYPAGE dia tulis not submitted , jadi kena tunggu pihak diorang approve ya? baru boleh teruskan untuk ROB ya?
    Sebab ROB bila kite tekan open form dia kuar -please register as SSM user.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya dh dpt email dh bole guna. Cer try lagi...
      Portal gov mmg kene byk sabar.
      Saya pun 3 hari nak siapkan semua steps.. :)

      Delete
  61. assalam...maaf ye saya ingin bertanyakan pendapat dan cadangan kalian semua. kami yang tinggal di sabah sarawak x boleh daftar perniagaan online kat SSM kan..so mcm mn cara penyelesaian tu. saya berniaga online dari rumah sahaja..ada sesiapa yang sudi membantu bagi cadangan ke apa..

    ReplyDelete
  62. Salam.. sy pernah baca dlm forum, peniaga kat sabah sarawak tak perlu daftar ssm. Tapi sesiapa yg lebih jelas tentang hal ni sila respon ya.. :)

    ReplyDelete
  63. Salam. Saya nak daftar menggunakan nama lain selain nama sendiri. camne ye? sbb sy dah reg letak nama sendiri. ingat kena buat dua2. ke camne huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu saya kalo dah register tak bole tukar sis.. Kene register nama baru.. Untuk kepastian bole rujuk portal ssm tu, saya ada terbaca haritu kat sana.. :)

      Delete
  64. terima kasih asma =D sy suka sgt tuto ini, amat mmbantu..

    ReplyDelete
  65. tapi kan kenapa sy asyik ke mypage? aiyuyu T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang tanya macam ni.. Kemungkinan website ssm dah upgrade atau tukar sistem, jadi ada steps dalam tutorial ni yang tak sama dengan website tu..

      Memandangkan saya buat ssm utk 5 tahun, jadi saya masih belom renew lagi dan belom masuk ke website ssm yg baru ni..
      Maaf ya sis..

      Delete
  66. Sy dr sabah.. sy suda mendaftar ssm di kl sentral dkt dgn stesen sentral...xjauh xsampai 5 min je..sesudah daftar..anda bole buat on9 biz. Tp mslh skrg, sy nak buat akaun semasa dkt sbh. Tp takut pulak bank kat sbh xapprove ssm..walhal sy dah daftar company. Ada sesiapa sudi membantu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya takde masalah utk online business asalkan ssm tu valid.. :>

      Delete
  67. Salam.. tumpang tanya.. dh buat step 1.. step 2 stuck kat PDF from tu.. tak boleh nak fill in & tak boleh submit.. click 'finish' dia terus save file dlm komputer.. takde link fpx semua tu.. for info, i dah update latest adobe. Tolong sat..tq

    ReplyDelete
  68. Alhamdulillah...terima kasih byk2 sis..:-))..Toturial nih byk membantu sy untuk register...

    ReplyDelete
  69. salam sis. kalau dftr menggunakan nama dlm ic, apa nak isi kat name approval no. yg ade kat Form A tu ? sy stuck kat situ :'((((((((((((((((((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.
      Alamak, sori.. saya pun dah tak ingat, dah lama sis..

      Sapa2 bole membantu.. ?

      Delete
  70. sis... klu sis yg dftrkn bpe upah yg dikenakn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAya tak amik upah daftar perniagaan sis..

      Delete
  71. salam sis asma. saya nak tanya sikit. saya dah ikut step mcm sis and other blogger nyatakan, tapi kenapa every time saya na daftar sebagai subscriber ssm asyik gagal ye sis? dia tulis status not admitted dan pendaftaran gagal. lepas tu saya daftar lah lagi dah masuk 4 kali. nak pergi ke page untuk isi form bg online transaction pun tak ada sis. mcm mne tuh ye? nanti maksudnya saya nak kena bayar rm20 ke sis?

    ReplyDelete
  72. Daftar guna SmartPhone boleh ke?

    ReplyDelete