Selamat datang ke Asma Felt Box

Tempat anda mendapatkan kain felt, butang-butang comel, ribbon dan bahan kraf anda secara online.
Hanya klik "Shop"di atas untuk mengushar produk yang kami tawarkan.

Di blog ini saya berceloteh mengenai hasil kraf, work in progress, tips dan tutorial serta selingan kehidupan peribadi saya sejak 2010.
Kini saya lebih banyak lepak di Instagram sejak smartphone diperkenalkan.

Mungkin anda menyedari bahawa saya dah kurang aktif, tidak seperti dulu. Ini kerana saya dah ada baby boy yang lahir pada Sept 2018. Kehidupan saya sedikit (sedikit ke?) kucar-kacir dengan rutin baru yang tidak berjaya jadi rutin kerana perangai baby berubah setiap bulan. Namun begitu apa yang masih kekal ialah : POS SETIAP HARI KECUALI SABTU DAN AHAD. Itu saya masih kekalkan kerana saya tahu anda pun seperti saya, tak sabar-sabar nak dapat barang untuk berkraf. Ya, saya faham sangat perasaan tu. Sebab itulah saya pun tak sabar-sabar nak pos kepada anda. Oleh itu jangan bimbang. Drop je order di website dan staff akan prosesnya setiap hari.

Sejak menjadi seorang ibu, saya juga tak dapat bermain dengan kain felt seperti dulu. Kesepahan yang mungkin mengundang mudarat kepada bayi yang gemar masukkan apa sahaja ke dalam mulut membuatkan saya amik keputusan untuk mengunci felt box itu buat sementara waktu. Namun jari-jari ini tidak dapat menahan kegianan untuk berkraf. Kegianan ini akhirnya saya salurkan kepada aktiviti baru iaitu mengait. Mengait adalah sangat memenatkan (dan mengujakan) bagi saya yang kurang mahir, namun ia kurang bersepah dimana saya dapat menyimpannya dengan cepat dan kemas ketika diserang bayi.

Oleh itu, sekiranya anda konfius nama "felt box" tapi asyik update pasal "crochet" je? Jangan bimbang, anda berada di tempat yang betul. Kami masih bekalkan kain felt lembut dan keras serta bahan-bahan kraf yang berkaitan dengannya.

Kami juga bekalkan perler beads untuk Pixel Art; plastic shrink untuk Shrinkles dan jarum mengait. Malangnya benang kait kami tak dapat tawarkan. Mungkin akan datang, doakan kami ya.

Panjang pulak celotehnya. Sila teruskan perjalanan anda mengushar Asma-Felt-Box. Sebarang pertanyaan bole hubungi saya di Whatsapp, DM instagram atau email.
Selamat berkraf!

      
Salam.

Ini ialah projek yang lama gila tak siap² lagi.


Korang yang follow IG saya pasti dah nampak gambar ni lama sangat dah.
Tapi tak siap-siap pun.
Projek apa ni..?


Ini adalah projek kitty keychain.
Saya nak buat keychain kucing yang comel ni untuk semua warna acrylic felt yang available di asma-felt-box. Dan senaraikannya seperti di bawah:

Macam ni...

Ada warna dari hitam, putih sampai la ke warna kuning.
Malangnya saya hanya buat 9 warna ni je (ada beberapa warna lagi tapi nak susun ikot kaler, bagi senang nampak)

Kamera phone sekarang ni dia adjust warna ikot lighting, jadi warna tu kadang-kadang tak sama.
Saya selalu edit setepat mungkin dengan warna sebenar, tapi tak berapa menjadi juga.
Sebab warna pun ikot atas skrin device masing-masing juga kan..

Saya harap sangat korang beli warna yang betul.
Kalo ragu-ragu better beli sekeping dua saiz A4, tak pon beli mini felt pack, untuk faham warna dia.
Bole juga beli carta warna felt.
RM1 je harganya. Bole simpan untuk rujukan.

Warna acrylic ni semuanya dah restocked tau.
Cuma warna cherry dah abes kene borong.
Lepas raya ni saya order lagi.

Harga supplier makin mahal. Tapi saya masih jual dengan harga yang sama seperti 7 tahun lepas.
Nak naikkan harga rasa tak sampai hati pula.

Kita tengok je la sampai mana saya mampu bertahan.

Sementara itu saya masih perlu cari masa untuk siapkan kitty ni..
Sekarang ni, tiap kali lapang saya akan mengait je.
Seperti yang saya cakap sebelom ni, mengait kurang sepah dan saya buat buat 5 minit pastu berhenti beberapa jam pastu sambung pulak 5 minit.

Gian juga nak main felt ni.
Haha

Projek tak siap-siap.

Salam.

Satu lagi barang baru untuk Shrinkles.

Lepas korang dah lukis plastic shrink tu, korang akan blow kan dia bagi jadi kecik.
Pastu ada tak korang rasa nak coating permukaan dia bagi shining?

Kalo nak, korang bole guna --> UV Resin

UV Resin 60g

UV Resin 25g

UV Resin ni jenis cepat kering.
Korang cuma guna sikit je dan ratakan kat atas permukaan Shrinkles yang dah siap tadi dan tunggu dia kering.

Tak perlu tunggu seharian, ni jenis cepat kering.

UV Resin ni juga digunakan untuk buat Resin Craft menjadikannya pelbagai bentuk dan warna.
Saya tak pernah buat, jadi takleh nak elaborate la...

Saya cuma guna ia untuk glaze kat atas Shrinkles je..

Bole dapatkannya kat sini : http://asma-felt-box.com/products/uv-resin

UV Resin

Salam.

Kini saya dah siapkan 29 keping granny square untuk projek amal tersebut.
Inilah dia. Yay!

Bangga jugak la saya.
Walaupun sebok layan baby yang semakin aktif, sempat jugak la selit-selit mengait.

Mengait ni memang kat mana² pun buat. Kat ruang tamu, kat bilik, kat dapur, kat beranda. Kebanyakannya kat depan tv la. Kadang tu baby mengesot menuju ke bilik, saya follow dari belakang sambil tangan terus mengait. Haha.

 Tapi kalo dia dah start minta perhatian, haaaa.....kene simpan la jarum dan benang tu.
Family first.

Selain dari curi masa mengait, yang buatkan projek ni lambaaaaaaat betul nak siap ialah requirement dia saiz perlu 5x5 inci.

Susah juga saya nak dapat saiz tu. Kebanyakannya dapat 4.5 inci je. 
Tu yang buka balik kait balik, buka balik kait balik.
Tu yang dapat buat sekeping dua je sehari.
Kadang tu dapat 5.5 inci pulak.
Hahahaha...

Kita budak baru belajar memang macam ni.
Belom dapat konsisten dengan tension benang tu.

Maybe juga sebab saya guna benang minlon. Dorang suggest benang nona. Benang nona mungkin lebih tebal kot. 
Kat area saya takde jual benang nona. Ntah la kenapa.

Ui, lama jugak ni nak sampai ke 100 keping.
Jangan putus asa. Chaiyuk²!

Update Projek Amal Granny Square

Arkib