Search This Blog

05/12/2012

Phishing Alert!


Salam..

Rasanya saya kene tipu la..
Ada org email saya, namanya K*****l.. Dia nak beli felt n buttons n minta saya sms harga. Sy dah senaraikan harganya n bg no tepon sbb igt dia nak amik kat umah. Baru je reply email tu, di terus sms minta saya totalkan termasuk pos (sbb dia duk KL) n bg no akaun Maybank. Rasa pelik sbb dia sms in English and it is totally not broken English n not in short form. Dia tulis penuh...  Saya reply ckp xde Maybank yg ada CIMB n bg no akaun CIMB. Dia terus senyap...

Tak tau kenapa rasa cam tak sedap hati je...

Tgh malam tadi, check balik email dia tu dan baru ternampak phishing alert.. Search email n no tepon dia kat Google tp takde jumpa apa2 yg pelik..

Pagi td saya sms dia tanya dah bayar ke, sbb nak pos arini...
Terus dia reply dah bayar n bg alamat. Nama dia N************** alamat kat Shah Alam.. Rasa pelik sbb kenapa orang Melayu ni sms in English dan langsung takde short form nor broken English at all? Biasa2 pun kite guna "u gantikan you" atau "2 gantikan to". Dan ayat dia very professional la... Macam sller kat luar negara je... Curious2...

Dia bgtau yg dia transfer via maybank2u jd amik masa 2 hari baru masuk akaun n dia mms resit.. Tapi resitnyer....? VERY STRANGE...  Memandangkan saya takde Maybank jadi saya tak penah tgk secara live camana rupa resit Maybank (online), tapi pernah dapat attachment from customer sebelom ni... Resit dia ni sekeping kertas putih. Tp gambar tu kecik dan tulisan pun kecik, saya tak dapat agak sama ada ia resit atm atau printscreen online transfer. Nak attach kat sini tp tak tau camne... Okay, kenapa very strange...?

1. Takde logo Maybank atau cop maybank (maybe ada kat atas tu kot tapi dia tak snap)
2. Kalo resit ATM, font dia macam mesin taip kan dan carbon dia tak semestinya jelas. Dan tulisan pun rapat2 memandangkan kertas tu kecik. Tapi resit yg dia bagi ni langsung tak macam tu. Tulisan macam Arial dan spacing jauh tapi dakwat sangat jelas. Dan rasanya resit ATM ada nombor dan kod2 tertentu yang kita tak faham. ada transfer dan balance dalam akaun dan mungkin ada nama, at least transaction no. Yg dia bg ni takde apa2 pun.. Ada no akaun dia, tarikh, no akaun saya dan nama saya dan perkataan Accepted.
3. mungkin jgk itu prinscreen online transfer. Saya tak pernah tgk online transfer jd x dapat nak komen byk. Tapi mesti ada kaler kuning kan.. Dan transaction detail patut lebih detail dari tu...
4. Yang paling pelik sekali ialah transaksi tu dibuat pada 5 December 2012 pada pukul 00:30:57. Tp tak berapa jelas, mungkin 10:30:57. Tapi tak mungkin pukul 10.30 pagi harini memandnagkan sms tu diterima pada pukul 9 pagi tadi. Jadi pukul 12.30 mlm tadi la dia masukkan kan... Nak tanya korang, mesin ATM tergendala pukul berapa setiap malam, dan on balik pukul berapa ek...? Transaction online pun dibekukan time tu...

Jadi, adakah saya kene tipu...?
Nak tau kene tggu esok atau lusa... :/

Saya cuma takot dia nk curi duit dalam akaun saya je...
Kalo la dia dapat access pun mesti dia terperanjat besar. Alahai, duit pun ciput jer...
Sorry bebeh, seme duit saya dah pindahkan ke bank lain di mana takde online transaksi saya daftarkan di situ...
Tapi kalo 400 ni lesap, nanges gak aku kat sini... Huuu.. T___T

Moral of the Story: Hati-hati ya korang.. Please be alert with Phishing Alert... :(

10 comments:

  1. zaman moden ni mcm2 diorang nk curi duit . ish2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. Tp x pasti lagi.. Biasa dgr cerita org curi dgn click link pd email dan confirmkan dgn sms. Cara tu dorg mcm dpt curi maklumat dan password online bankin.. Tp setahu saya maybank je... Harap tak la kan..

      Delete
  2. hmm..
    pelik gak kn..
    tp xsalah pun kalo ade org mlayu yg speaking/tulis dlm english.. sy ade je customer yg msg ngan sy full english.. tp die leh dipercayai la gak coz bdk same u ngan sy, hehe...

    arap2 la org tue bkn pnipu ye dear, huhu~..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin saya je kot yang fikir bukan2..
      Harap saya silap tanggapan...

      Delete
  3. Apsal saya rasa berdebar-debar pulak baca cerita Asma ni, thriller sungguh penceritaannya, harap takde pape yang pelik / bahaya berlaku lah ye. nanti update status kay...

    Uni recently posted...

    Akhirnya Beli Jugak Breastpump!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu.. Yeke...
      Maybe sbb saya pun tgh berdebar kot..
      Nak sgt tunjuk resit kat sini, tapi tak reti nak trasfer mms...

      Nnti saya update ea...

      Delete
  4. nauzubillah ye asma, minta simpang..harap semuanya ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 la... Dia dah re-transfer semula payment tu.. Tggu isnin ni tgk camana...
      Harap semenye ok...

      Delete
  5. sy mmg pengguna setia maybank2u...errr mmg x slsmt ke?? sbb dlm komen kt atas ad mention maybank je..bank lain x... errrmm cuak nih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. EH, bukan x selamat.. Cuma saya selalu dgr kesah duit lesap dlm akaun maybank selepas dpt panggilan menang cabutan bertuah dan selalu dapat email yg mention ada problem dgn akaun n minta klik link yg diberi.. Lepas klik, hackers akan dapat trace semua info sulit mcm kata laluan n sebagainya... Selalu sgt dapat email tu, tapi disebabkan saya takde Maybank jadi mmg tak percaya la... Bank lain jarang dgr kes mcm ni...

      Jangan cuak tau.. Saya dgr Maybank dah buat 5 lapisan security jd ssh hackers nak access.. Tapi tu la.. Kene hati2... :>

      Delete