Search This Blog

19/02/2014

My New Activity :SWAP!

Salam...

Saya ada hobi baru tau..
SWAP!

Swap tu macam tukar2 barang secara rawak kpd ahli group yang kita tak kenal.
Kat situ kita bole kenal antara satu sama lain dan belajar something tentang manusia yang totally different dgn kita.. Swap ni jugak tak kira umur, bangsa, agama, janti atau apa2 pun sebab bole dikatakan kita swap dgn totally strangers..

Saya swap dengan orang luar negara..
Ni la swap pertama yang saya dapat..

Postcard dari 2 partner swap saya..

Ni muka depannya

Yang paling saya suka ialah dapat stamp dan postcard dr serata dunia..
Walaupun baru dapat 2 keping; tapi in shaa Allah byk keping akan muncul pasni...


Setakat ni saya cuma swap postcard dan email je..
Email swap tu biasanya kita diberi beberapa soalan peribadi dan kita jawab lalu hantar kat swap partner.
Yg seronoknya soalan tu pelik2 je.. 
Sampai jawab pun sambil gelak2..

BAru2 ni saya dapat pm dari sorang partner email swap saya..
Dia tiba2 wish me luck, dan doa saya dapat anak cepat2.
Bila tengok profile dia rupanya dia seorang nenek kpd 12 orang cucu..
Wow! Saya borak dgn dia macam teman sebaya, rupa2nya nenek..?
Saya dah terbayangkan martha stewart. 
Hohoho...

Actually, pada asalnya saya join swap ni sebab nak swap hasil craft, tapi korang tau je la kan; kadar pos ke luar negara seketul keychain felt pun dah RM25.00; camana aku nak swap.. Baik aku gi shopping.
LAst2 saya join postcard swap dan email swap je la...
Ni je yang mampu.. :'(

Saya cari group Malaysia tapi tak aktif pun..
Kalo aktif bole gak swap dlm Malaysia je kan.
Sekali pos kene RM6.00 takde la rasa berat sgt..

Maybe korang pun pernah swap dgn grup dalam Malaysia.. Grup craft, grup jahit, grup buku, grup game, grup bola dan sebagainya kan...
Kalo grup buku syok gak tu... Setiap bulan swap buku dlm grup yg sama, setahun dapat baca 12 buku.  Syok kan..! Swap komik ke...

Tapi kalo swap novel cinta yang tebal giler dan merepek2 tu minta maaf la bebanyak..
Last sekali saya baca novel cinta time matrik; kawan suggest baca novel tu sebab best giler..
Baru masuk chapter 4, terus saya tutup novel tu  dan campak (dengan lembut) atas katil..
Saya tak boleh teruskan sebab meluat dan tak logik tahap Ultraman Taro baca citer tu..
Kawan saya tak puas hati lalu dia dengan rela menceritakan kepada saya kisah dlm novel tu..
Siap dialog, siap buat gaya lagi; macam mana perempuan tu berpaling, macam mana perempuan tu menjeling, terkejut, terluka dan sebagainya...  MAcam pementasan pulak aku tengok...
Dan pementasan itu berlarutan selama sejam plus plus..

Dan persembahan kawan saya tu not bad la...
Rasanya gaya penceritaan kawan saya tu jauh lebih baik dari penulis novel tu..
BTW, nama kawan saya tu Izma Yanti Ishak...
She was a very good friend of mine.. :>

Eh, chup.. Camana saya bole sampai ke kesah novel ni...?
Back to the story k..

Saya pun pernah swap dengan group craft... Dua kali..

Swap yang pertama swap barang craft yang kita jahit sendiri...
Tapi partner saya tak pos pun barang saya tu..
Saya pula jenis tak tuntut; akibatnya tak dapat la barang craft dari dia..

Swap yang kedua, swap kad raya handmade..
Sama gak, saya tak dapat pun kad raya dari dia dan dia senyap je terus..
Dan cam biasa saya tak tuntut..

Luka tau...
Kita punya la excited tunggu posmen dari sehari ke sehari..
Tapi habuk pun tarak..

Pastu bila group tu buat swap2 saya dah takde hati dah nak join..
Cuma tengok orang post barang swap yang dorang dapat dan komen puji2..
Bila dorang ajak, saya tolak dgn alasan tak sempat.. Padahal sempat je...

Kalo korang minat nak swap2 ni bole la join komuniti ni : http://swap-bot.com
Mana tau kalo ramai orang Malaysia, bole kita swap sesama kita plk...

K tu je la..
Banyak pulak bebel harini...

Wassalam...

10 comments:

  1. wah cam best je swap2 nie sis.. nk try gak ahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak2, tp sy xreti..mohon ajar sb masih xfaham sgt konsep swap ne..kalau utk brg craft cm asma mgkin la sy xsmpai ke thp ad bakat tu..tp utk pmulaan rsenye apa2 pown bley kowt..nk x?jum?

      Delete
    2. Nak swap cuma daftar kat website tu.. website tu ada sistem swap automatic jd senang nk join. Ada rate n komen kat profile tiap kali dpt brg swap... :)

      Delete
  2. oloh sian asma... dua2 kali tak dapat barang yek. sy sekali je kena..yg kad raya tu xdpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat jgk ek...
      Sedih kan.. Saya excited tunggu.. sampai abes raya pun tunggu lagi, kot2 la lambat smpai. tp xde pun.. :(

      Delete
  3. kreatif sungguh asma: seronok bila ada hobi mcm ni..ttg swap ni rasanya kena ada minat yg sama baru boleh join, all the best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu.. Hobi kan mesti buat yg kita minat.. Baru tak stop...
      Thank you.. ^_^

      Delete
  4. sis da masuk web tuuu... tp xbp nak paham laaa... hahaha blur je..

    ReplyDelete