Visit my SHop :

Visit my SHop :
Pembelian lebih RM100 dapat pos percuma (hanya di website)

5/25/15

(Almost) Complete Polyester Felt Set 30 Warna!

Salam..

Sape yang dah baca facebook tu dah dah paham la apa yang nak saya khabarkan harini..

Siap pun kemas bilik felt. Yay!
Hampir complete felt keras 30 colours


Kenapa hampir?
Sepatutnya dah complete dah; 
tapi satu colour supplier tak masukkan..
Dia pegi masukkan kaler ntah hapa2..
Kaler buruk..

Kalo kat dalam gambar kat atas ni, kaler tu terletak kat paling atas, paling kiri...
Saya tak tau la warna apa tu..

Dan tau tak apa solution dia bagi kat saya?
Beli semula 1 warna dan warna buruk yang saya dapat ni simpan je..
Jahat kan..

Mungkin ni salah satu cara nak get rid of unwanted colour dalam gudang dia tu..
Sebelom ni dia bagi saya 2 hitam, padahal saya order 1 hitam dan 1 chili.
Disebabkan berpegang kepada Dr Fadzilah Kamsan kata "bersangka baik" sokmo, maka saya maaf kan je la..

Sebelom2 ni pun selalu je terkurang 1 warna la, salah warna la..
Pastu dah komplen tak reti pun nak mintak maaf..

Bila orang buat salah kat kita kan (salah besar pulak. Beratus RM kot nilai salah tu), bukan nak minta maaf ke, nak ganti ke; kita nak maki pun tak sampai hati.
Walaupun nak sangat maki carut marut semua...
Tapi mulut ni tak terucap, jari pun tak tertekan keyboard ni..

RAsa macam terjatuh darjat bila buat macam tu.
Hahaha..

Tu la, bila baik sangat dengan orang; asyik2 maafkan orang, buat tak tau je kalo orang buat silap;
Last2 orang pijak kepala kita..
Kalo dulu, orang baik dihormati..
Kini orang baik, dianggap "bodoh" dan jadi sasaran untuk diambil kesempatan..

Okay, cukup luahan perasaan; nanti panjang sangat jadi buku novel pulak.
Hemo hemo hemo..

Jom kita tengok kaler2 yang ada...


Pendek kata semua kaler ada..


Cuma satu colour je iaitu GREEN LEAF dah abes..
Warna tu la yang supplier muka tebal tu tak masukkan..

Yang pangkah tu dah abes..
Yang lain semua banyak lagi.

Tapi yang lovely pink tu sebenarnya takde pun..
Tak tau la kenapa dia meletakkan dirinya di situ.. :P


Nak beli order je kat kedai kecik saya ni

Wassalam...


5/22/15

Projek Krocet Pertama Bahagian Dua

Salam..

Saya dalam proses menyiapkan projek crochet pertama saya..
Sebenarnya projek yang betul2 pertama korang boleh tengok kat entry http://asma-felt-box.blogspot.com/2015/05/crocheting-my-new-hobby-maybe.html

Selepas siap projek pertama tu, timbul idea yang sama menjadi sesuatu yang berguna untuk saya..
Apakah benda tu?

TAkmo cakap lagi.
NAk bagi saspen.. Hahaha

Yang haritu punya bahagian pertama dah siap.
Kini saya gigih nak siapkan bahagian kedua..

Ni bahagian kedua
Ni la bahagian kedua tu..
Segiempat jugak
Cuma yang ni saya guna double crochet
Dan kali ni lebih lebar seginya..

Tengah syok mengait, benang abes..
Kami pi pusing2 cari benang kat bandar, jumpa 1 kedai je jual benang kait.
Tapi jenama Nona takde jual kat situ (benang yang sedia ada ni jenama nona, jadi ingat nak beli jenama yang sama) ; ada jenama Minlon je..
PAstu tone warnanya tak sama. Sikit je la lainnya..
Minlon pun minlon la.. Asalkan ada..

Balik rumah terus je sambung mengait..
Excited punya pasal.
Hahaha..

Namun, kusangka panas hingga ke petang..
Rupanya gerimis mengundang..

Makin kecik!
 Semakin banyak saya mengkrocet, semakin kecik jadinya..
Ape hel ni?

Kalo tengok kat gamabr kat atas ni..
Sebelah kanan tu hak mula-mula buat; sebelah kiri tu hak paling baru buat..
Mula-mula ta perasan kecik, duk syok-syok je mengait sambil tengok bola.
Bila bentang... Kecik rupanya... T___T

Tak puas hati punya pasal, saya pun kira..
Kurang 7 bulatan dari yang asal..
(saya tak pasti namanya apa loop-loop tu. Saya panggil bulatan je la..)

Frust punya pasal, saya pun tido..
Takmo tengok muka dia.. :<

Keesokan malamnya, saya pun duk pikir camana nak buat.
Ada yang suggest buka balik dan kait semula..
Haaaaaaaaaa...
Frustnya kene buka balik..

LAst2 saya cuma tambahkan beberapa kaitan yang tak cukup bagi setiap baris..
Dan hasilnya:

Walah!!
Yay!
Berjaya pun menyamakan kedudukan.. (ewah, macam bola pulak.. :P)
Kali ni memang confirm sama.

Sama kan.. ^___^
Tapi ada satu lagi masalah..
Benang hijau tu texturenya tak sama dengan benang pink..
Benang pink sama dengan benang nona yang saya pakai sebelom ni..
Benang hijau tu nipis dan kurus..

Cer bandingkan jalur hijau yang sebelah kiri (time mula-mula mengait) dengan jalur hijau sebelah kanan (selepas tukar ke benang minlon). 
Lain kan..
JAlur hijau sebelah kanan tu jadi lebih kurus..
Bukan saja kurus, malah kurus keremping..

TAk berapa nampak ke?
Tengok bawah ni..

Bulatannya sama, ada 49 bulatan, tapi panjangnya tak sama..
:(
Cantek tu memang cantek, tapi tak best la bila tak sama kan..
PAstu benang dia cepat sangat tercerai-cerai jadi 4 5 benang..
Tengah2 pengait duk sangkut2..
Tensen mak..

Apapun, kehidupan perlu diteruskan..
Sabar je la banyak-banyak..

Harini Bahagian Dua telah berjaya disiapkan..
In shaa Allah malam ni nak buat bahagian ke-tiga pulak..
Bahagian ketiga nak guna single crochet je..

Huuuu..
Tak sabar nak siapkan..
Chaiyuk2!

Wassalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...