Penaja

Penaja
Nak beriklan atau review bisnes kat asma-felt-box? email asema84@gmail.com

11/24/14

Kisah Kehilangan Saya

Salam...

Hai, korang..
Rindu saya tak?
Hehe.. ke dah tak ingat siapa saya?
Sob..sob..

Dah terlalu lama saya tak update blog ni..
Bukan blog ni sahaja, malah facebook, instagram dan twitter pun dah lama sangat tak update?
Apa yang telah berlaku ke atas saya?

Haha..
Takde apa2 pun, cuma ada beberapa turutan peristiwa yang membuatkan masa saya bersama internet begitu terhad.

Kesahnya bermula dengan Encik Wolverine telah di-relocate-kan (apa punya perkataan ni?) Ke negeri lain. Saya punya terkejut lalu pengsan 4 minit.
Selepas terjaga dari pengsan saya diserang penyakit panik, namun berjaya mengekalkan keayuan dan dapat mengubahsuai keadaan ini dengan bisnes kecik saya.
Lalu Encik Wolverine meninggalkan saya buat sementara waktu sehingga berjaya menemui kediaman di lokasi baru tersebut.
Tinggal la saya sebatang kara di tempat asing ini.

Kemudian Encik Wolverine sekali lagi mengejutkan saya dengan berita beliau akan ke negara lain selama 2 minggu untuk kursus..
Sekali lagi saya diserang panik, namun memujuk diri bahwa itu bukan apa-apa pun. Ketiadaan beliau, in shaa Allah tidak akan memberi impak kepada saya dan bisnes kecik saya ni.

Sehari sebelum bertolak, sekali lagi saya dikejutkan dengan berita bahawa bapa dan bapa mertua saya akan datang dan membawa saya pulang ke kampung halaman demi keselamatan fizikal dan emosi saya. Sekali lagi saya diserang panik kerana tiada sebarang persediaan untuk meninggalkan kerja ini selama 2 minggu..

Tanpa berpeluang berfikir panjang, kami packing semua craft supplies dan bawa pulang ke kampung halaman, memandangkan ada order yang perlu disiapkan dan ada order craft supplies yang perlu dipos.
Dan proses packing ini adalah sangat memenatkan memandangkan ia perlu disiapkan dalam masa yang amat singkat.
Itu la malang yang perlu ditempuhi oleh suri rumah plus online seller.
Semua orang fikir kita tak bekerja dan tak buat apa-apa kat rumah dan bebas ke mana-mana pada bila2 masa sebab takde komitmen , walhal janji pos barang dan siapkan handmade order itu adalah komitmen yang sangat besar.

2 minggu di kampung halaman adalah waktu yang sangat menggembirakan dan mengakibatkan produktiviti yang menjunam jatuh..
Itu merupakan masalah saya sendiri kerana, dapat menghabiskan masa bersama ibu ayah dan 6 orang adik dan sorang anak buah adalah waktu yang sungguh bermakna. Saya sendiri tak sanggup ,meninggalkan mereka demi kerja.
Dalam tempoh ini juga, saya hanya menyiapkan sahaja order yang dah confirm dan pos barang seperti biasa.
Tiada sebarang update dan promote..
Sales pun berkurangan.. woo..woo..

Sekembalinya Encik Wolverine dari kursus, kami terus pulang ke rumah bersama2 dengan bahan craft yang saya bawa dan beliau terus ke tempat kerja yang baru itu sekali lagi.

Tinggal la saya sekali lagi sebatang kara bersama-sama dengan kerja yang berlambak-lambak.
Namun begitu, dek perubahan yang ketara dalam satu malam, iaitu dari dikelilingi oleh keluarga yang ramai kepada tinggal seorang diri di rumah besar keesokan harinya; membuatkan hati saya menjadi murung.
To do list yang telah saya senaraikan langsung tidak disentuh..
Craft supplies yang dibawa pulang hari itu masih dalam kotak, dan laptop langsung tidak saya buka. Hanya sekali sekala saya check order dan pos barang setiap hari gara-gara piagam pelanggan, pagi ni bayar petang ni pos.
Janji tetap janji walaupun mood dah ke Laut China Selatan.
Sepanjang hari sya cuma menonton televisyen dan tidur, dan tanpa sebab saya berdoa semoga esok cepat tiba. Hati saya sungguh sunyi dan tidak berkeinginan membuat satu apa kerja sekalipun.

Genap seminggu kemudian, Encik Wolverine pulang untuk pos motorsikal dan bereskan beberapa kerja lagi..
Saya nak ikut sekali kali ni dan beliau bersetuju.
Kami tempah hotel selama seminggu dan kini saya berada di hotel tersebut menulis blog ini.
Encik Wolverine tengah bekerja dan selama seminggu ni kami akan luangkan masa mencari rumah yang dekat dengan tempat kerja beliau dan dekat dengan poslaju saya.. hehe...
Saya berharap kamI akan cepat2 dapat rumah dan cepat2 pindah..
Kenapa perlu cepat?
Kerana kebanyakan barang yang saya tempah akan sampai dalam tempoh 30 hari ke 2 bulan..
Selagi belom pindah, saya takot nak order disebabkan tak pasti 30 hari atau 2 hulan dari sekarang, adakah saya masih di rumah asal atau sudah berpindah ke tempat baru?
Saya tak mahu meneka..
Sebulan hidup saya dah delay dan saya tak mahu delay lagi..
Barang semakin kurang, tapi belom order stok baru lagi..
Terutama poly felt yang amik masa 2 bulan baru sampai.. perlu ke saya delay dan menjadikannya 3 bulan..

Oleh itu saya nak selesaikan hal ni cepat2..
Kalaupun tak pindah bulan ni, at least saya dah ada alamat untuk pos..

Sebenarnya saya ni tak begitu tolerate dengan menunggu..
Saya dah menghabiskan banyak hidup saya dengan menunggu...
Saya tunggu ayah saya amik dari sekolah setiap hari..
Bila petang ayah akan amik saya pada hampir Maghrib..
Bila tengahari ayah akan muncul pada pukul 3.00-3.30ptg
Saya tak bole buat apa-apa tentang hal itu sebab itu adalah kehidupan ayah yang perlu saya adapt.
Begitu juga ketika di universiti, banyak masa yang dihabiskan dengan menuggu van penuh, baru pakcik van akan jalan..
Ada waktu pakcik van tak nak hantar sebab rumah kita bukan sama area dengan budak lain..
Tunggu sampai 5 6 trip baru la dia nak hantar sebab dah takde orang lain dah..
Mungkin zaman la ni orang dah tak kesah menunggu sebab masing ada phone untuk menghabiskan masa yang sangat berharga..
Saya rasa masa untuk saya menunggu dah tamat, selagi bole cepat, saya nak cepat2 bereskan kerja tu..
Itulah sebabnya saya tak ramai kawan..
Kalau kat hostel, time keluar bandar, dah janji dgn 2 orang nak out pukul 9 pagi, sampai masa, ada lagi 5 orang nak ikot. Tuggu dorang bersiap dan akhirnya akan keluar pukul 11 pagi. Sampai bandar kami akan gerak dalam 1 kumpulan dan ikot sorang nak beli kasut sampai 10 kedai masuk, last2 pilih kedai yang mula2 sekali.. kemudian orang kedua nak beli tudung pulak dan proses tu berulang sampai la ke orang yang ke-8 dan balik semula ke hostel pukul 9 malam.
Sangat memenatkan walhal saya cuma nak cari slipper dan buku nota..
Next keluar bandar saya pi sorang diri, keluar pukul 9 pagi dan sampai hostel pukul 1 tghari.. Bole continue study dan buat kerja yang belom siap.
Takde masa yang terbuang..
Takde kawan dan no life?
Well, this is my life and I don't have time to be wasted..

Itu la kesahnya...

Sedih tak? Hohoho..
Sebenarnya saya masih sedikit buntu..
Wang bulan ni dah kering kontang dan kalau ia berterusan, saya tak akan dapat survive utk bulan depan.
Dan saya berharap hal ni selesai dengan cepat supaya tiada kerisauan di hati dan I can go back to work..

Saya berharap semua perkara yang melibatkan jadual hidup saya dilakukan dengan persetujuan saya. Dan saya berharap orang tua saya berhenti melayan saya seperti kanak2, sebab saya tak pernah dilayan seperti kanak2 semenjak kanak2 lagi..

Ok la.. Nanti rajin saya tulis lagi..
Bole tahan jugak penat tulis kat tab ni..
Kene lemah gemalai gitu...

In shaa Allah pada dec 2014 saya akan aktif semula..
Banyak barang baru nak kene update..

Wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Borang Pesanan

Hai. 

Pembelian melalui borang tiada diskaun dan pos percuma ya.. :)

Diskaun 3% dan pos percuma hanya valid untuk pembelian di website asma-felt-box.com 

Saya nak
Name:
Email Address (sila pastikan email ni betul)
Alamat
Poskod
No. Tepon
Pesanan dan kuantiti

Saya faham bahawa:

Borang ni akan dibalas dalam tempoh 36 jam sbb kadang2 Asma pulun menjahit atau menikmati idopnya di alam nyata

BArang dipos setiap hari kecuali Sabtu, Ahad dan cuti umum

Bayaran yang dibuat harini, barangnya akan dipos esok (kecuali barangan handmade)

Atau bole terus email saya kat asema84@gmail.com

Atau whatsapp ke no : 013-9325870 

sms tidak diterima. Maaf..

Mekasih tau.. ^_^


Form provided by Freedback.

Followers