Search This Blog

05/04/2013

Idea susun felt pelbagai colour

Salam...

Saya dah susun semula bilik kraf saya..
Nak tengok tak?
Jom la....
Tada!
Tengok...
Yg tray tu kan, yang sebelah kiri tu acrylic felt..
Yg sebelah kanan plk polyester felt..
Sebenarnya tray ni tak cukup, jadi saya gabungkan la kaler2 tu bg balance...
Tapi yang paling senang, 1 tray 2 kaler je... 
Senang nak amik.. Amik atas dan amik bawah, jadi takde la selerak..

Felt yang besar tu yang belom siap potong lagi..
SAiz 1/4meter..
Yg ni saya tak jual sbb takot tak cukup smpai ke next restock..
Saya restock sebulan sekali je dan modal pun terhad...
Kalo 2 kali sebulan, kebarangkalian kene tahan ngan kastam adalah tinggi dan saya terpaksa keluarkan RM49.80 utk appoint Poslaju sbg ejen...
Nk pi amik sendiri, tak tau jalan..
Hihihihi...

Ni la salah satu sudut kecik kat bilik kraf saya....
Sudut lain selerak2, segan nak tunjuk...

Drawer kecik2 kat sebelah kanan tu ialah idea dari Cik Abang...
Saya taruk semua butang kat situ...
Ada lagi kosong tu, bole la tambah butang baru..
Kikikiki...

Jaring2 tu pulak sya sendiri pun tak pasti nak buat apa...
BUat masa ni saya gantung2 je apa yang ada bg nampak meriah (padahal tak meriah pun.. KUang kuang kuang..)
Bwah meja yang sepah tu cuma barang2 yg tak berapa nak guna...
Dan big shot pun ada bawah tu...

Big shot tu baru je beli..
Saya beli sbb nak gelek huruf kecik2...
Tapi bila gelek huruf tu kadang2 dia tak abes potong...
Mungkin sbb felt tebal atau huruf tu kecik (detail) sgt kot...
Bila guna kertas dan foam ok plk...
Lps gelek tu kene trim plk...
Leceh giler...
Tak suka la...

Skrg rasa fed up macam nak jual big shot tu...
Tgk la camana dulu...
kene bertenang dulu baru buat keputusan yang bijak...

Sebenarnya kan...
Kelemahan saya ialah saya tak pandai menyusun dan mengemas..
Kadang2 saya jeles gak tgk orang lain pandai je susun2 barang dan matching2 barang...
Tapi sya semulajadi tak pandai tu semua...
Kesian kan saya... T__T

Apapun, bilik kecik ni perlu dimanfaatkan bahagian atasnya supaya tak nampak sempit...
Saya pikir nak beli satu rak yg kururs tinggi supaya ruang lantai lain tak perlu byk guna...
Pastu nak meja panjang satu supaya saya bole letak lappy dan mesin jahit...
Maknanya saya kene beli kerusi jgk la kan...
Adoi, leceh la...
Beli stool je ok kot...
Bukan leceh apa, byk plk guna ruang.. Orang nak jimat ruang... :(

Sebenarnya saya suka duk atas lantai, ala2 korean gitu (ahahha.. korea la sangat.. PAdahal org Melayu pun duk atas lantai.. -___-").. Tapi bole ke guna mesin jahit kat atas lantai..?
Owh, lupa bgtau; baru2 ni saya beli mesin jahit...
GUna duit Cik Abang... Huhuhu... 
Sian Cik Abang... TApi saya bayar balik tau...
Kira loan la dgn dia.. with zero interest.. Hihihi...
Baru bayaran RM262.00 ada lagi RM438.00..
Saay beli mesin jahit Singer RM700.00..
Yg jahit lurus je... Tp ada 7 jenis jahitan basic..
Tapi confirm saya guna yg lurus je...

Ok, back to the story....
Nak satu rak tinggi supaya bole susun barang2 craft supply dalam rak tu...
Saya suka rak yang terdedah sbb saya tak suka buka almari utk tgk barang, pastu lama2 lupa barnag apa yg ada... 
Drawer butang tu bole susun bertingkat 1 row je..
Felt besar letak atas meja macam yg asal tu dan felt kecik pun buat macam yg asal ni...
Yg meja tu, sebelah letak lappy dan sebelahnya letak mesin jahit...
Kat bawah meja letak printer dan stool..
Dokumen semua bole letak kat document tray yg ada skrg ..
Rasanya ok la camtu kan.... (sambil scanning 360 darjah dalam bilik)...
Ok kan camtu...

Semalam tgk kat Giant, harga meja pjg yg mcm kat bilik tutorial tu RM79.00..
Rak pulak RM59.00 
Bole la kumpul2 duit beli satu2...
In Shaa Allah..
Amin....

HAhahaha...
Apa la.. Muntahkan idea kat sini plk...
Takpe la.. MAna tau korang nak susun balik bilik kraf korang... Kan...

Okay..
Nak sambung packing barang jap, pastu tunggu Cik Abang balik, nak pos...
Tata...

Wassalam...




4 comments:

  1. Seronok baca. Sebab sy tgh nk design semula bilik kerja saya. Sy skarang buat brooch n nk satukan ngan butik kecik pakaian saya. So tgh pening nk curi masa nk kemas n susun atur bilik. Byk betul barang. Mmg jenis tak pandai susun brg gak hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAn.. Bila brg byk ni mula la xtau nak letak mana bg nmpak kemas.. Kalo main the sims senang, boleh undo undo.. Huhuhu.. :P

      Delete
  2. Wahh, bestnya ada bilik kraf sendiri.. (n_n), teringin! kain felt banyak besar2 tu mmg kena import daripada luar ea? sy nak beli yg banyak terus tp xde jual..wuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan...
      Aah felt tu saya borong dr supplier...
      Teringin nk jual yg saiz besar tapi belom mampu lg nk borong byk2..
      In Shaa Allah akan dtg.. :>

      Delete