Selamat Hari Natal

Salam..

Selamat Hari Natal kepada kawan-kawan yang beragama Kristian.


Saya tengah list-kan barang-barang kraf kat website baru.
Sekarang baru siap list ribbon polkadot.

Akhir bulan satu nanti website yang sedia ada ni akan expired, jadi kene cepat-cepat la pindah ke website baru.
Penatnyaaa...

Website baru ni dah dibina pada bulan 8 lagi.
Ingatkan sempat launching pada 1 Januari 2019.
Tapi nampaknya tak sempat.
Ada 5 hari je lagi :(

Ini website temporary terbaru saya : https://asmafeltbox.com/store
Address ni mungkin akan ditukar nanti (atau tak..)
Tapi jangan drop order lagi tau.
Belom siap lagi.

Saya kene pindahkan data order dan customer dulu.
Point korang pun akan saya masukkan nanti.
Plan asalnya bulan 12 ni la masukkan data tu.
Tapi tak sempat pulak. Hahaha..

Saya tak sangka ada baby ni kehidupan jadi kelam kabut sikit.
Sebenarnya tak kelam kabut pun kalau saya cuma habiskan masa dengan baby.
Tapi bila nak start niaga balik, jadi tak berkesempatan pula kerana lebih utamakan baby.
Hahaha...

Bila ada masa terluang, saya tido..
Maklum la tak cukup tido..

Tak sangka pula kehidupan dengan bayi macam ni..

Tak, saya tak merungut.
Saya enjoy dengan kehidupan baru ni.
Kehidupan seorang ibu.
Cuma saya rasa bersalah kat blog ni, kat whatsapp, kat instagram dan kat facebook.
Kerana tak sempat update apa-apa..

Jualan pun makin perlahan..
Punca utamanya saya lambat jawab whatsapp.
Tak apa la rezeki peniaga lain in shaa Allah.

Baru tulis sampai sini, baby dah memanggil-manggil.
Suami ni pandai juga.
Saya letak baby kat luar, bila baby memanggil-manggil dia bawa masuk baby dalam bilik.
Main seminit dua pastu keluar.
Baby tu dia tinggal..
Alahai, bagi la can kita update blog dulu.

Erm.....

Baru saya faham kenapa craft maker yang saya follow dah stop berblog bila jadi mak.
Tak sempat.
Saya pun macam tu la gamaknya..

Apapun saya sayang sangat dunia blog.
Start berblog pada 2009.
Nak masuk 9 tahun berblog tu.
Nampak sangat dah tua kan.
Hahaha...

Kalau dulu blog ni personal macam diary.
Lama kelamaan saya fokus pada kraf aje.
Benda-benda peribadi saya kurangkan, takut pembaca boring pula nanti.

Saya ada senarai post yang nak ditulis dalam blog.
Tapi masa pula mencemburui diriku.
Bila ada masa nak tulis, mood pula dah hilang sebab rasa macam lama sangat dah..
Sebenarnya bole je tulis kan...

Okay la,
Saya nak sambung listing kat website baru.
Banyak lagi barang tu dalam 100 barang lagi.

Saya mesti kuat. Saya mesti kuat.

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Restocked Craft SUpply : Ladybug Kayu

Salam..

Barang yang dah lama takde kini restocked
Apakah itu...?

Ladybug Kayu
Ladybug Kayu!

Inilah gambar ladybug kayu idaman kalbu itu..

Ladybug besar sebelah kiri tu memang ada stok sentiasa..
Ladybug kecil sebelah kanan tu la dah lama takde, sekarang baru restock..

Ladybug ni saya suka tampal kat felt pillow, purse, pencil case dan busy book..
Dah ada yang kecil ni bole la buat hiasan ladybug satu family..
Cute kan..

Nak order cam biasa la kat website asma felt box.
Tak pun whatsapp je..

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Warna Acrylic Felt Baru

Salam..

Siapa suka guna acrylic felt?
Hahaha.. Sama la kita..

Ada berita baik tau..
Kini acrylic felt ni ditambah dengan 10 warna lagi..
Warna acrylic felt yang available..
 Kalo tengok kat gambar di atas, warna yang saya tambah ialah :

Tone Coklat.
Warna coklat ni penting juga untuk buat pelbagai jenis bear, bunny, kitty, doggy, dan haiwan2 comel lain.

Tone Cream.
Warna cream ni juga ada yang pucat, biasa dan pekat.
Penting juga ni untuk buat warna kulit anak patung..

Tone Kuning.
Memandangkan sebelum ni cuma ada satu orange dan satu kuning, maka saya tambah lagi beberapa warna untuk memeriahkan majlis.

Pale pink tu requested by my regular customer.
Dia selalu buat bunga felt dan nak pink yang lebih pucat ala-ala putih gitu,

Tone Green
Warna mint tu lawa la.. 
Striking green pula saja tambah nak geng ngan striking pink.

Carta warna acrylic felt
Ni carta warna acrylic felt yang dah saya siapkan..
Rasa geram je nak tambah lagi 3 tempat kosong tu, tapi tak jumpa warna yang sesuai..

Warna ni semua available tau..
Kalo habis pun akan sentiasa restock.

Order kat website asma felt box cam biasa.
Nak whatsapp pun bole

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Disember Giveaway!

Klik gambar untuk menyertai

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

New Arrival : Safety Eyes

Salam...

Korang selalu tak guna safety eyes..?
Safety eyes tu ialah mata anak patung yang bulat hitam macam paku dan kat belakang dia ada washer yang digunakan untuk fasten eyes tu supaya tak bergerak.

Sebelum ni Asma-Felt-Box ada 2 saiz safety eyes iaitu 10mm dan 12mm.
Atas permintaan saya tambah lagi 2 saiz menjadikannya 4 saiz untuk korang pilih.

Safety Eyes

Saiz Safety Eyes
Saiz Safet eyes yang available : 6mm, 8mm, 10mm dan 12mm

Kat bawah ni close-up dorang

safety eyes 6mm

Safety eyes 8mm

Safety eyes 10mm

Safety eyes 12mm

Amacam seronok tak..
Bole dapatkannya kat website asma felt box.
Nak whatsapp pun bole.

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Making DIY Thank You Card

Salam..

Selain jual online saya pun shopping online tau..

Haritu saya ada beli sesuatu kat Shopee..
Bila barang tu sampai, barang tu diselitkan sekali dengan TQ Card.
Baru sedar, dah lama sangat tak bagi TQ card kat customer..

Dan dan tu juga la saya buka laptop dan buat satu design TQ card yang simple..
Terus print dengan kertas kaler-kaler..
Dan hasilnya...

Tada!
Ni belom siap potong lagi ni..
Tak sabar punya pasla, ambil gambar dulu..

Design pun simple-simple je..
Kita mana la pandai design..
Dari dulu lagi nak belajar Photoshop tak pandai-pandai.
Pandai guna Photoscape je..

Mana Thank You nya,..?

Thank you dia ada kat bahagian belakang..
Saya tulis tangan berserta nama pembeli..

Okay kan macam ni..
Jimat kos..

Lagi satu kalau order pun, biasanya warna tak sama dengan design yang saya buat...
Kenapa ek..
Kalau tak silap, ada kaitan dengan kod warna..

Laptop ni guna warna RGB.
Printer guna CMYK.
Ada nampak macam converter warna dia.

Tapi saya pun tak reti juga bab bab ni..
Bila print sendiri guna laptop dan printer sendiri baru warnanya okay..

Walaupun tak 100% sama, tapi puas hati..

Nanti dah habis kita print lagi..

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Warna Baru Snap BUtton

Salam..

Saya dah selesai berpantang..
Yeah yeah!

Dalam tempoh berpantang tu rasa geram je nak start niaga balik..
Tapi tak bole..
Kene banyak baring dan jaga baby.

Sekarang baby dah nak masuk dua bulan..
Dia masih banyak tidur, tapi malam berjaga dan bunyi-bunyi sampai la pukul 4-5 pagi baru dia tidur.
Saya pun tak pasti kenapa dia bunyi-bunyi waktu malam.
Kadang-kadang nanges.
Bila nanges tu, saya stress la..
Sekarang tengah cari jalan supaya dia tak nanges malam..


Sebenarnya dalam tempoh 9 bulan mengandung dan bersalin ada banyak perkara berlaku, tapi takde mood/malas/tak sempat nak tulis kat blog dan upload kat IG.

Tunda tunda tunda...
Akhirnya bila berkesempatan menulis, lupa dah nak tulis apa..

Apapun, harini nak bagitau bahawa Snap Button dah tambah warna-warna baru..

Snap Button
Inilah warna snap button yang comel-comel sangat.
Nak buat apa dengan snap button ni...?

Saya suka pasangkan kat purse dan bag.
Ada juga yang pasang kat pakaian bayi dan kanak-kanak.

Kat bawah ni pula alat pemasang dia..


Cara nak pasang pun tersangat la senang..
Tengok Tutorial Cara Pasang Snap Button kat SINI

Dapatkan semua ni kat asma-felt-box.com

Eh, kejap je kan dah nak sampai ke penghujung 2018.
Ke manakah hilangnya masa itu..?

Macam mana pula dengan Visi dan Misi 2018?
Adakah berjaya...?
Atau kurang berjaya..?

Hujung tahun nanti baru check.
Buat masa ni sempat lagi nak catch up (kalau rajin.. Huhuuu)

Sape yang nak join Giveaway bulan ni, masih berbaki 3 hari lagi..
Join cepat kat instagram.com/asmafeltbox

Wassalam...

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

November Giveaway!

Klik gambar untuk menyertai

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

October Giveaway!

Klik gambar untuk menyertai

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kod Diskaun 10%

Salam..


18/9 ni saya akan masuk wad untuk bersalin.

Sempena cuti bersalin ni, nak bagi korang kupon diskaun 10%.



Taip kod JIMAT10 masa check out kat
asma-felt-box.com (rujuk gambo 2) dan klik "apply"

Tu je (rujuk gambo 3). Pastu continue check out sampai abes.
Bole guna reward credit sekali.

Kupon ni akan berakhir pada hujung bulan 9.
Saya tak check dah whatsapp dan pm lepas ni sehingga recover.
Oleh itu semua order bole buat kat website asma-felt-box.com (link kat bio). Ada staff jaga kat situ. Hari² pos.

Doakan saya selamat bersalin ya. Saya takot sangat ni sebenarnya. Tq korang 😘
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Bina e-commerce baru 2019

Salam..

Kedai online asma-felt-box.com akan expired Januari nanti.
Bila tengok harga renew, wow! Naik berganda..

Kemudian saya pun godek-godek la website ready made lain, kot-kot harganya murah mampu milik, namun semuanya mahal bagi saya..

Mahal sebab saya nak ada fuction Reward Point, kos pos ikut berat dan payment getaway.

Disebabkan saya ni kupik, saya amik keputusan untuk bina sendiri website e-commerce ni dengan kos yang minimum.

Siapa yang dah lama dengan asma felt box pasti tau website yang tahun-tahun lepas tu saya bina sendiri. Kemudian pada satu hari, website tu hilang sebab saya cuba update version baru. Disebabkan kekangan masa dan takde backup, terpaksa la saya beli ready made shopping cart. Kebetulan pulak dia buat offer, saya pun subscribe untuk dua tahun..

Januari tahun depan kene renew, tapi taknak la sebab mahal. Hahahaha..
Mahal sangat ke..
Ya, mahal. Rm2000+ setahun.
Taknak la...

Apapun, e-commerce baru ni dah siap dibina..
Tinggal nak listing produk (proses yang sangat boring) dan import customer database.
Walaupun lambat lagi expire tapi saya dah start buat dah.

Lepas bersalin ni, kene berpantang. Pastu jaga baby kecik.
Takot la kalut ke apa ke, tak sempat siapkan e-commerce baru sebelum Januari.
Better buat awal².

Semalam saya saja la check domain yang kene curi 5 tahun lepas.
Domain asmafeltbox.com.
Domain tu beli dengan sorang web debveloper ni, pastu website saya hilang sekali dengan dia sekali hilang. Lepas setahun kemudian nak beli tengok ada orang guna kat website yang takde fungsi pun.
Bertahun-tahun domain tu di-renew dan letak kat website yang tak berfungsi.
Siap dapat email lagi offer nak jual domain tu kat saya..

Domain tu dalam RM45 je setahun, tapi of kos dia nak mark-up harga la tu.
Ingat aku tak tau ke perangai penjahat macam ni?

Apapun, semalam saya saja la nak check domain tu.
Sekali available kauu.. 😱
Saya cam kene panic attack kejap.

Lepas fikir dalam seminit dua akhirnya saya beli domain tu dan bina homepage.
Itu la yang saya buat sejak malam tadi dan hari ini.


Homepage dah siap, tapi content tu tak berapa nak ada la.


Lepas maghrib tadi saya start buat "About Me" page. Tapi tak siap² sampai sekarang.
Saya tak pandai la mengarang "About Me".
Patut la susah dapat kerja, tak pandai cerita tentang diri sendiri.

Tadi taip² macam melalut je..
Pastu taip lain pula macam skema sangat.
Sekarang saya rehat jap.
Harap² sebelom 12 malam siap la "About Me" tu.

Okay tak homepage saya ni?
Ke terlalu simple..?
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

September Giveaway!

Klik gambar untuk meyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Lama Menyepi...

Salam.

Saya kini 37 weeks pregnant.
Tapi bila jumpa doc minggu lepas dia kata saya probably 34 weeks baru, memandangkan baby tu kecik je.

Due date pun dah berubah ke 17 September 2018. Saya kene induce sebab amik insulin. Maksudnya kene paksa bersalin.

Takut sangat.
Takut sakit.


Kepada korang yang whatsapp saya beberapa bulan kebelakangan ni pasti pelik kenapa saya lambat dan jarang reply.

Sebenarnya saya sakit.
Sakit tak kebah kebah.
Dalam 8 minggu juga la.

Saya taknak cerita banyak pasal tu sebab dua tiga hari ni Alhamdulillah dah kebah.
Rasa takut nak cerita, rasa macam merungut.

Apapun saya syukur sangat.
Hari² doa minta sembuh memandangkan semua jenis ubat dan petua tak jalan.

Berat saya sebelum pregnant 77kg. Selepas 34 minggu berat saya 77kg juga. Percaya tak..?

Ada sekali tu berat saya turun 1.4kg dalam tempoh 2 minggu.
Sebab sakit, tak cukup tidur, dan muntah² lepas makan.

Memang saya tak amik tau sangat pasal asma-felt-box. Saya tak larat

Minta maaf ya.

Apapun, semua order diuruskan oleh staf, maka order melalui website je la yang smooth. Order whatsapp tak smooth, apapun nasib baik semua customer memahami.

Giveaway pun tak jalan juga.

Kalau korang tengok kat blog ni, ada beberapa post giveaway tapi tak update pun kat instagram.

Giveaway tu semua auto-schedule.
Disebabkan tak online, saya tak perasan pasal GA tu.

Minta maaf ya.

Banyak ni kene minta maaf .

Walau bagaimanapun, Alhamdulillah saya dah kebah dan bole start buat kerja, cuma perlahan la sebab perut makin besar, nafas pun pendek².

Sejak kebah ni saya check inventori, terkejut giler banyak barang dah low stock.

Dorang dah inform barang kurang, kene beli. Tapi saya ni la, buat² tak tau dan malas amik port. Rasa macam cukup aje..

Sekali tengok stock, gulp, telan air liur juga 

Alhamdulillah, semua barang dah siap order. Akan sampai dalam sebulan dua lagi. Minta² la sempat.

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Ogos Giveaway

Klik gambar untuk menyertai

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

July GiveAway!

craft giveaway
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

June GiveAway!

Craft giveaway
Klik gambar untuk menyertai

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Granny Square Bunga

Salam...

Bulan puasa ni macam biasa tutup order handmade.
Erm.. sebenarnya dah lama tutup sejak saya start pregnant.

Owh, dalam entry lepas saya ada mention yang saya langsung taknak berkraf mungkin sebab baby ni lelaki...
Rupa-rupanya memang betul!
Doktor bagitau yang baby ni lelaki..
Weeeee ^__^

Tapi tak confirm la.
Nak confirm kene 3D scan..

Tapi rasa-rasanya betul dah tu..
Kalau tak betul pun takpe, yang penting dia lahir dengan selamat dan cukup sifat zahir batin.

Okay.

Pada bulan puasa ni, macam biasa la saya buat projek kraf Ramadhan..
Projek kraf suka-suka je...
Cuma kali ni tak pakai felt, tapi pakai benang dan jarum kait.

Dah lama sangat tak pegang jarum kait.
Tengok benang kait pun rasa nak muntah.
Namun begitu, saya cuba juga.


Mula-mula buat bunga..
Kemudian buat segiempat sekelilingnya.
Jadi la granny square.

Granny square ni ialah crochet berbentuk segiempat kecik-kecik.
Nanti dah banyak, kita cantumkan dia untuk buat alas meja ke, sarung bantal ke, selimut ke.
Apa-apa je la ikut kreativiti kita.

Granny square ni saya start buat pada awal puasa.
Setakat harini dah siap 12 keping..

Sepatutnya da[at siap banyak lagi.
Tapi malangnya time buat bunga tu asyik silap kelopak je..
Ada yang 5 kelopak la, 7 kelopak la, 9 kelopak pun ada.
Camana ntah bole jadi gitu.?
Banyak berangan kot..
Sabar je la...

Granny square ni belom tau lagi nak jadikan apa..
Alas meja kot..
Kalo sarung bantal, cam kurang sesuai sebab corak dia jarang-jarang..
Terfikir juga nak buat alas dashboard kereta.
Tapi sesuai ke, nanti asyik jatuh-jatuh pulak..

Korang rasa camana...?

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Alahan...

Salam..

Setelah 5 tahun menanti, akhirnya saya berbadan dua.
Yippi!!!
16 minggu mengandung
Saya dapat tau pada minggu ke-6.
Memang happy gila..

Yang tak happy ialah alahan. Hohoho..

Pada awal-awal mengandung saya letih gila macam orang bersukan.
Lepas tido, tido.. Lepas tido, tido cam takde kerja lain..

Lepas tu semua makanan yang masuk dalam mulut rasa tak sedap.
Makanan yang saya biasa makan tu dah takde selera nak telan.
Nak makan benda lain pula..

Alahan pada bau pun yer jugak.
Kalau masak malam-malam, saya tak larat betul bau dia..
Rasa nak mengamuk je..
Pastu bau perfume, sabun wangi pun sama juga.
Takleh bau.
Bau tu buat saya stress

Lepas 3 bulan, dah tak letih, tido pun tak banyak..
Tapi alahan bau tak hilang..
Alahan lain pula muncul.
Selalu rasa loya dan jeluak tapi tak muntah.

Yang paling pelik, gosok gigi pun boleh terjeluak.
Macam kelakar pula.
Sebelum ni tak pernah-pernah.
Saya naik takot pula nak gosok gigi.
Bayangkanlah, sekali gosok gigi, sampai terjeluak 5-6 kali.
Gosok gigi 3x sehari..
Hadoi... Penat sangat..

Makan dah makin okay, tapi takleh makan banyak..
Makan sikit-sikit je..
Kalau bungkus atau makan kat kedai, saya makan separuh je, separuh lagi suami habiskan..
Kesian dia..
Gemok la papa lepas ni 😂

Tapi kan, kalau tak makan, badan saya rasa banyak angin.
Lepas makan rasa mual pula..
Sapu minyak angin pun tak jadi apa..
Nak tido pun susah sebab badan rasa tak selesa dek angin.

Owh, satu lagi..
Sejak pregnant saya langsung tak berkraf.
Rasa tak berselera..
Order handmade pun semua saya tolak..
Kadang-kadang paksa diri juga amik felt potong-potong..
Pastu tolak tepi.
Taknak buat..

Mungkin baby ni lelaki kot..
Dia nak aktiviti lain macam main bola sepak ke, sepak takraw ke, fishing ke..
Hahaha.. Ye la tu...

Semoga baby ni lahir dengan selamat dan cukup sifat zahir dan batin.
Doakan saya ya kawan2 😄

Wassalam

P/S : App dalam gambar tu bernama Pregnancy Week by Week. Logo dia warna hijau dan sepasang tapak kaki putih. Banyak info dan advice berkenaan pregnancy dalam tu.
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

May GiveAway!

Craft giveaway
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

April GiveAway!

craft giveaway
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

March GiveAway!

craft giveaway
Klik gambar untuk menyertai 
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Februari GiveAway!

Craft Supply Giveaway
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kene Terminate dari Youtube Monetization

Salam.

Terkejut sangat dapat email dari youtube semalam..
youtube monetization
kene kick!
Email ni panjang, saya pendekkan, amik yang penting je.

Huuuu... sedih sedih..

Kepada yang tak tahu, monetization kat youtube ni bermaksud kita boleh letak iklan kat video kita kat youtube tu, pastu youtube pun bagi la beberapa sen per klik atau per iklan..

Setakat ni saya dapat tak banyak pun.
Dalam 1 hingga 2 dolar sebulan.
Tak cash out pun lagi sebab tak sampai pun 100 dolar.

Bukan la banyak pun dapat, tapi tengok naik 2 sen 2 sen tu rasa terdorong nak buat video baru.
Tau tak, dalam simpanan saya dah ada 9 video, tapi malas nak edit.
Tolongggg!

Syarat terbaru youtube sekarang ialah 1000 subscribers dan 4000 hours views; yakni 240,000 minutes views.

Video yang saya buat rata-ratanya pendek-pendek je, dalam 1-5 minit.
Malas nak buat panjang-panjang.
Nak tolong jimatkanmasa korang dan jimatkan data korang.

Abes tu bilanya nak sampai 240,000 minit?
Huwaaaaaaa T__T

1000 subscribers
data tahun lepas
Ni la first time saya tengok statistik.
Tengok tu, bila agaknya nak capai 240,000 minit dengan video berdurasi 2-3 minit..
Alahai, dunia.. dunia...

Subscribers pun perlukan 101 lagi..
Banyak tuuuu...
Saya dapat 890 subribers pun amik masa 8 tahun..
Ye la, bukan aktif sangat kan..

Dari semalam duk pikir.
Nak kejar ke, tak nak kejar syarat ni dalam tempoh 30 hari.
Secara logiknya tak dapat kejar..
Tapi sayangnya kene kick. :(

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Mini Perler Beads

Salam..

Korang pasti dah biasa kan dengan perler beads.

Inilah perler beads
Kepada yang belum biasa, perler ni ialah plastik bulat-bulat berbentuk tiub (kat atas ni) yang disusun cantik-cantik dan menghasilkan corak/bentuk yang kita nak.
Contohnya:
Comel tak?
Perler beads ni dah lama saya jual, cuma sejak akhir-akhir tahun lepas ia mula popular.
Sekali buat memang nak lagi..
Selain mudah dan cepat, ia juga bagaikan satu terapi.
Terutama bila say abuat waktu penat dan nak berehat.
Lepas buat satu, mula la tak boleh berhenti.
Huhuhu..

Kali ni ada sedikit luar biasa tau.
Saya jumpa satu jenis lagi perler beads yang lagi kecik.

Nama dia Mini Perler Beads
Perbezaan saiz perler beads dan mini perler beads
Saiz mini perler beads ni kecik sangat tau.
Kecik dia separuh dari yang asal.
Dan hasilnya, lebih cantik dan detail.
Elok untuk buat keychain.

Ini antara Pixel Art yang pernah saya buat menggunakan Mini Perler Beads

Thor Pixel Art Mini Perler

Loki Pixel Art Mini Perler
Nampak macam sama je kan seperti Pixel Art biasa.
Meh tengok perbezaan saiz dia..
Kiri tu biasa, kanan tu mini
Yang kiri tu besar, bole letak cawan atas muka dia..
Yang kanan tu pula kecil, sesuai buat keychain letak kat beg.

Cara membuatnya?

Sama je caranya, cuma leceh sikit.
Kalau jenis biasa tu amik masa 15 minit, yang mini ni pergi la dalam 45 minit macam tu..
Hohoho..

Sebab nak amik dia, nak susun dia kecik-kecik tu, agak menguji kesabaran.
Tapi bila bayangkan hasil akhirnya yang comel giler tu, kugagahi jua..

Ini ialah warna-warna yang available:
warna mini perler beads
Pegboard dia pula, bukan guna yang sama seperti perler beads biasa.
Dia ada pegboard khas.
pegboard yang available
Ini 3 jenis yang ada dalam stok saya.
Untuk buat keychain, pegboard kecik tu dah memadai, dia ada penyambung juga, jadi bole sambung banyak-banyak macam korang nak..
Untuk projek leih besar, better guna pegboard besar.

Mini Perler Beads ni boleh didapati di asma-felt-box.com

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Lebih Produktif dengan Aplikasi Daylio

Salam..

Semasa kemaskini phone, saya terfikir nak cari diary atau jurnal.

Kenapa nak cari diary?
Sebab saya rasa makin lama makin malas nak buat kerja.
Pastu rasa bersalah pula sebab tak siapkan kerja.
Pastu bertangguh.
Pastu pulun last minute.
Pastu penat.

Konon-kononnya dengan adanya diary ni, saya dapat jot down la apa yang dah dibuat setiap hari dan track rekod sama ada saya produktif atau tak.
Dan dapat push myself to be more productive than before.

Tapi kan, rasa malas pula nak tulis apa saya buat hari-hari.
Godek punya godek akhirnya terjumpa app ni.

Nama dia Daylio.
App ni simple sangat nak guna.
Kita cuma perlu update apa kita buat harini dengan guna icon sahaja.

Instead of taip apa aktiviti yang dah kita buat harini, app ni kita cuma perlu klik aktiviti yang dah dibuat dan save!

Kat bawah tu ada ruangan nota, kita boleh tulis la apa-apa catatan kalau nak.

Gambar di atas tu ialah aktiviti yang saya senaraikan.
Aktiviti ni korang boleh ubah suai sendiri.
Ada banyak icon yang boleh dipilih dan korang senaraikan je ikot yang korang nak.

Macam yang saya buat ni;
Row pertama tu ialah aktiviti santai untuk diri sendiri.
Row kedua aktiviti kerja yang berkaitan dengan asma-felt-box.
Row ketiga ialah aktiviti kraftangan khas untuk suka-suka. Bukan tempahan customer.

Setiap hari saya nak cuba buat sekurang-kurangnya satu aktiviti bagi setiap row.
Tujuannya saya nak cuba pelbagaikan aktiviti harian saya.
Sebab selalu sangat saya buat semua benda setiap hari.
Lepas tu tak buat satu benda pun setiap hari.
Saya jenis extreme, tak konsisten dan tak ikot routine.

Row keempat pula khas untuk Channel Youtube.
Sekarang dah ada 880 subscribers, rasa bersalah pula bila tak update apa-apa video.
Tu la nak buat sekurang-kurangnya 1 video sebulan.
Letak icon tu kat situ sebagai reminder.

Saya dah pakai app ni sebulan lebih, dan hasilnya sangat positif.
Mula-mula tu selalu la lupa, tapi dia ada reminder setiap hari.
Biasanya selepas pos barang dan sebelum tidur saya update.
Update pun cuma tekan je kan, takyah tulis.
Senang giler..

App ni saya guna untuk monitor aktiviti harian saya.
Korang boleh juga guna untuk senaraikan queue order, to do list, menu harian, atau apa-apa je la yang korang perlu monitor.


Selepas rekodkan aktiviti, boleh tengok statistik dia.
Kat sini boleh nampak mood yang paling banyak mendominasi harimu.
Cam saya, mood meh je.
Mood meh tu apa ek..
Mood takde perasaaan kot.
Nak kata hepi, takde la hepi sangat.
Nak kata sad, tak sad pun.
Oleh itu meh je la yang sesuai. Haha..


Kemudian boleh tengok aktiviti yang paling banyak korang buat setiap hari.
Kat sini nampak la saya banyak habiskan masa dengan bersantai tengok movie.
Workout dan blogging tak banyak, kene lebihkan kat situ.

Kepada korang yang nak ubah hidup menjadi lebih positif dan produktif, boleh cuba guna app ni.

Semoga bermanfaat. ^^

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Bear Amigurumi

Salam...

Tengok apa saya buat!


Bear Amigurumi.
Comel tak..? Hihihi..

Nampak kecik mesti senang nak buat kan..
Tak senang pun. Berpeluh gila tau.
Terutama tangan dia tu.
Kait-kait tak jadi.
Kait-kait tak jadi.

Aii, geram aku...

Tapi bila dah jadi, fuhhhh!
Satu kepuasan maksima. Hihi.

Ingat nak buat kaler pink pula.
Tapi dah penat.
Ingat nak buat banyak-banyak.
Tapi penat.

Saya betul-betul tak faham camana crafter crocheters ni ber-crochet setiap hari.
Saya yang ber-crochet sekali sekala ni pun dah mengalami tekanan jiwa dan kemurungan.
Dorang watlek watpis je duk crochet hari-hari.
Omg! Very talented!


Ini gambar work in progress.
Tu kepala, tu badan..

Korang nak try ke?
Kalau nak try boleh dapatkan set jarum mengait kat asma-felt-box.com
Benang saya tak jual tau.
Benang tu banyak warna, banyak saiz, banyak jenis, saya tak reti nak beli yang mana satu.
Sorry..

Baiklah!
saya akan buat bear kaler pink pula.
Caiyuk! Caiyuk!
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Spending Time with Instagram

Salam...

Sejak beberapa minggu ni saya lebih banyak habiskan masa di instagram berbanding media sosial lain.
instagram
instagram
Dulu (7 tahun lepas) medium yang ada cuma blog.
Oleh itu setiap hari kerja saya cuma berkraf dan update blog.

Kemudian muncul facebook, instagram, twitter, google plus, snapchat dan sebagainya; menjadi satu bebanan pula untuk update kesemua ni setiap hari.

Apapun, saya berjaya lakukannya (walaupun tak lama T__T)

Oleh itu, sekarang ni rasa tak larat dah nak aktif di semua media social.
Bukan kerana penat ke apa..
Kerana lepas update bukan ramai pun nampak post tu.
Rasa tak berbaloi..

Facebook punya algo dah makin kedekut nak bagi post dari Facebook Page muncul kat wall followers.
FB ads pun makin mahal.

Instagram pun sama dah tukar (company yang sama kan..)
Kalau dulu post muncul ikut kronologi, kini suka suka hati je nak muncul yang mana-mana.

Sekarang ni engagement, likes dan comment pun diambil kira

Kalau kita banyak like dan komen, user tu punya post banyak kali la muncul kat feed.
Kalau jarang like dan komen, takde maknanya nak muncul kat feed.

Tu yang tak syok.

Saya pun jenis tak teringat nak like kalau gambar biasa-biasa.
Gambar yang luar biasa dan spark the joy baru la terdetik nak like.
Bukan kedekut like, cuma naturally jadi macam tu. Huhuhu...
Dan saya yakin, ramai perangai macam saya kan..

Disebabkan post hari-hari tapi yang nampak cuma 1% je, rasa cam tak berbaloi je nak aktif sangat.

Itu menyebabkan saya rasa nak tumpukan pada satu media sosial sahaja.

Facebook memang rasa malas dah.
Google Plus lagi la tak pandai guna.
Twitter tu hampir sama seperti facebook kan; tapi tak tau la kenapa rasa macam blur je duduk kat situ.
Instagram rasa macam okay sikit.

Bila spend time kat instagram tu, rasa cam seronok pula main stories dia.
Patut la korang suka update story, memang syok..

Salah satu reason kenapa saya suka instagram stories tu ialah ia tak perlu banyak edit gambar.
Saya ni memang malas la nak edit-edit gambar ni..
Bagi saya edit gambar kat laptop lagi senang.
Edit kat phone tak berapa menjadi gambarnya.. -__-"

Kat stories kita post gambar kelam sikit pun takpe..
Maklum la phone murah, mana la lawa gambonya..
Senang nak buat quick update aktiviti harian saya..
Aktiviti santai-santai, aktiviti suka-suka.
Rasa macam tulis diary pula. Huhu..

Walaupun orang tak peduli pun pasal aktiviti harian saya.
Yang penting saya happy melakukannya <3
Lagipun cuma sehari je, lepas tu hilang la post tu..

Snapchat pun saya baru install.
Masih blur.
Tak tau nak follow sapa.
Nak cari siapa untuk di-follow pun tak reti.
Nak update apa kat situ pun tak tau juga..

Hahahhaa...
Ketinggalan betul..

Korang yang belom follow bole follow instagram saya : instagram.com/asmafeltbox

Facebook saya tu cuma saya share je apa-apa post dari instagram.
Kalo rajin buat schedule post seminggu sekali.
Tu pun kalau rajin la.
Biasanya malas je aku ni dengan facebook tu.

Okay, nak update stories jap.

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

January GiveAway!

http://instagram.com/asmafeltbox
Craft Give away
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Visi dan Misi 2018

Salam..

Selamat Tahun Baru 2018
2 tahun lagi nak masuk 2020.
Huuuu.. Rasa tua sangat 😃

Jom revised balik Visi dan Misi 2017
Berjaya atau tidak?

1. 100 entry untuk 2017 - alamak, tak cukup 😧

2. Giveaway setiap bulan -  tak buat pun... 😑

3. 7 projek kraf suka suki - Yay! Ada lebih dari 10 projek. Kebanyakannya crochet 😊
handmade craft
Antara projek kraf suka suki 2017

4. 3 video kat ASMA TV - Yay! Ada 16 video


Alhamdulillah..
Walaupun tak complete, ada la juga usaha tu. Hahaha..

Giveaway tu susah la nak buat.
Bukan susah apa...
Lupa!

Tahun ni nak buat juga ke Giveaway?
Takut karang rancang-rancang tak jadi juga..
Ke, nak rancang je. Jadi tak jadi lain kira.

Mungkin lebih sesuai buat giveaway kat IG.

Korang rasa camana..?
Erm...


Okay la..

Apa agaknya Visi dan Misi tahun ni?

Visi 2018

1. 100 blog entry

2. 12 video kat youtube channel

3. Giveaway Bulanan

4. 10 projek suka suki


Misi 2018

1. Schedulekan blog entry setiap Isnin dan Khamis. Kalau konsisten, dapat at least 96 entry setahun..

2. Sebenarnya dah lama plan nak upload video setiap hari Khamis. Ala-ala macam siaran televisyen la. Hohoho... Tapi kan, selalu takde idea nak buat video apa. Proses buat video ni pun teramat la panjang. Start dari rancang nak buat apa, setting kamera dan edit. Dengar macam senang kan.. Tapi penat wehhhh! Kalau takde kerja lain takpe la, bole fokus pada buat video sahaja. Nak out source pun duit tak berapa nak ada. T__T

Oleh itu, tahun ni nak cuba juga upload satu video setiap bulan.
Sabtu rakam video, Ahad edit video, Khamis upload video.
Kita cuba ek. Tengok menjadi tak..

3. Giveaway ni tak letak harapan besar. Namun begitu nak cuba juga la..
Apa kata kalau bulan Januari ni siapkan 12 hadiah untuk 12 bulan. Dan schedulekan giveaway kat IG. Set reminder dalam phone. 1hb announce GA, 15hb announce pemenang.
Okay tak..?
Nak bagi hadiah apa ek..?
Craft supply? Handmade?

4. Memandangkan tahun lepas berjaya. Tahun ni rasa confident sangat dapat berjaya.. (Amboi, terlebih konfiden pula nampak). 1 bulan 1 projek.

Itu sahajalah 4 visi dan misi.
Semoga berjaya kali ni..

Aaminn....

Korang pula?
Apa visi dan misi korang tahun ni..?


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan