Kalendar 2016

Salam..

Tahun 2015 dah nak berakhir..
Seperti tahun sebelomnya, asma-felt-box ada hadiah istimewa untuk korang..

Jeng jeng jeng!


Kalendar 2016

Comel tak?
Design simple2 je macam kalendar 2015 punya.
Ala-ala calendar kuda tapi versi Islamik gitu..

Cuma bezanya kali ni saye tempah yang saiz besar punya..
Haaa..
Baru syok tengok..
Dari jauh pun nampak tarikh2 tu..
Dan sebelah kanan tu ada waktu solat..

Kalendar ni akan diberi percuma dengan pembelian RM30 ke atas (sebelom kira kos pos)
Jadi RM36 ke atas la kalo termasuk kos pos pembelian tu..
Boleh paham ke..
Macam berbelit je ayat..
Huhuhu..

Minggu ni baru start bagi..
Harap-harap korang suka hadiah kecik dari saya ni.. ^^

Okay, ada pengumuman penting ni..
Tak lama lagi no 0139325870 akan saya terminate (tak pasti bila, in shaa Allah dalam bulan ni juga)
Korang whatsapp no 018-379 8330 okay..

Bila dah whatsapp no baru ni, mesej2 kita yg lepas2 tu dah takde tau..
Maka, jangan terkejut kalo tetibe saya tak kenal..
Atau tak ingat alamat dan order yg lepas2..
Semua conversation tu dah hilang..
Bukan saje buat2 tak kenal.. T__T

PAstu apa lagi nak bebel?

Owh..
Baru2 ni saya check azam 2015..
Wooo... dah hampir complete..
Yay!

Tapi bab turunkan berat badan tu belom complete.
Muahahaha..
Ada 2 bulan lagi ni..
Kalo berjaya sebelom tahun baru, memang syok wooo..
Sikit je lagi..

Chaiyuk! Chaiyuk!

Okay la..
Nak sambung keje sat..
Korang pun sambung keje gak tau..
Jangan banyak main.. Dunia sekarang ni dah mahal-mahal.
Kene kerja dengan sangat rajin dan kreatif untuk dapatkan second income..

Salah satu caranya ialah buat felt craft ni..
Sekarang kan tengah musim busy book @ quiet book 
Kalo nk jimat, bole buat sendiri...
Atau kalo korang terer, bole buat dan jual..

Ramai para ibu nak tempah busy book dari asma-felt-box
Malangnya saya terpaksa tolak..
Saya tak buat busy book.. Takot tak sempat nak siapkan..

Saya suka/banyak buat tempahan untuk craft kecik-kecik seperti keychain, fridge magnet, purse, casing dan mini pillow..
Ntah la, mungkin jiwa ni suka kraf kecik2 kot..
Huhuhu..

Kat mana nak dapatkan bahan-bahan untuk buat busy book?
Sudah gaharu cendana pula..
Dapatkan je kat http://asma-felt-box.com/

Nak jimat lagi, order minimum RM100 untuk dapat free postage.
A'ah, Sabah dan Sarawak pun sama.

Pastu korang dapat point, kumpul banyak2 dan tebus dalam next order..
Pengguna bijak, faedahnya banyak,... ^___^

Oit, tadi nak stop dah, pastu bebel lagi..
Okay, kali ni betul2 stop..

Jom jom sambung jahit..

Wassalam...


2 ulasan

2 ulasan :

Catat Ulasan

HEART BUTTON 11mm

Salam...

Senarai harga bahan-bahan kraf di asma-felt-box korang boleh tengok kat :



Hari Sabtu dan Ahad saya offline untuk fokus aktiviti lain
JAdi yg tanya harga Jumaat malam tu, pada Isnin pagi baru dapat jawapan..
RAsa ralat pulak sebab lama tunggu..

Kalo klik kat link ni, atau "SHOP" kat facebook, atau website yang tertera kat facebook, bole terus nampak harganya..
Tak perlu tunggu sampai 2 hari..

Setakat harini ada 211 item craft supply kat asma-felt-box. 
Saya sendiri pun tak hafal semua harga.
Perlu juga buka website untuk rujuk harga tu..

Kalo taknak order kat website, bole order kat whatsapp atau facebook atau email..
Mana2 antara 3 tu..

BArang baru minggu ni:


Aik..
MAcam tak baru je...

Eh, baru ni tau..

Kecik comel je saiznya..

Bentuk sama dengan butang love 14mm, cuma saiz je kecik..

Ada satu lagi love button 12mm; tapi bentuknya lain sikit kan...

Harga sama juga 

RM1.50/10pcs
RM13/100pcs

Mixed colour

Ada 7 barang baru saya dah upload kat website..
Nak tau apa barnag2 tu..
Nanti saya update..

Kalo tak sabar, pi la ushar..

Huhuhu..

Wassalam...





Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Pengsan!

Salam..

Eh?
Dah Jumaat dah? Camana bole jadi macam tu..?

MAcam baru semalam je update yg bobbin tu (isnin lepas); tetibe harini dah Jumaat..?
Wow!
Takotnya..

Dah dekat dah kiamat.. T__T

Untuk elakkan fitnah dajjal, korang baca Surah al-Kahfi ayat pertama hingga ke 10; serta 10 ayat yang terakhir pada setiap hari Jumaat..
Nak senang, korang print-out surah tu dan download mp3 dia; tengah2 buat keje ni korang pasang je..
Sambil-sambil tu ikot dia baca sekali sambil merujuk pada print-out tadi..

Itu la yang saya buat setiap Jumaat..
HAri lain pula suka buka surah Yasin dan al-Matsurat..
Biar terngiang-ngiang je kat telinga..

Yang terbaik ialah hafal surah al-Kahfi tu..
In shaa Allah, sama2 kita memohon perlindungan daripada-Nya..

Ada yang tanya saya camana nak buat dengan felt yang ada kesan lipatan atau renyuk?
Sayang la nak buang..

Memang ler sayang..
Felt bukan murah.. T___T

Senang je nak baiki masalah tu..

Korang on iron aka seterika; pastu buka ke function antara silk dan wool..
Adjust la mana2 yg sesuai..
Pastu iron je.. kejap je dah hilang renyuk..
Iron felt lagi senang dari iron baju tau..

Itu la keje kami setiap kali potong felt yg saiz ala-ala A4 tu..
Kalo tak iron, tak comel pula...

Harga barang semua dah naik..
Sakit kepala saya buat costing..
Bukan sikit2 naik tau..

Contoh la kan:

Dulu
Beli USD100
Convert ke RM; darabkan kepada 3.2 = RM320
Kos shipping = RM10
Jumlah = RM330

Kini
Beli USD105 (dah naik)
Convert ke RM; darabkan kepada 4.6 = RM483
Kos shipping = RM11 x 6% (GST) = RM11.66 (dah la naik, tambah plk gst)
Jumlah = RM494.60

Nampak tak banyak mana kenaikan..
NAik RM194.60
Woooo... Banyak tu...

Kalo korang check currency; harini USD1 = RM4.39
Tapi bila bayar kan, bank atau paypal akan darabkan kpd 4.6.
Saya pun tak tau kenapa camtu..
Tu la selalu silap bajet...

Selalu juga tgk kat fb orang ramai salahkan peniaga naik harga barang..
Minyak naik sikit je, harga barang naik melambung2..
Memang susah nak explain bila kita tak berada di tempat mereka..

Sewa kedai naik, tariff api naik, gaji pekerja naik setiap tahun,
Setiap bahan mentah dalam kedai naik kerana setiap supplier naikkan harga akibat kenaikan kos pengangkutan, sewa kilang/premis. tariff api, gaji pekerja juga.

Tapi akhirnya peniaga yang jahat..
Peniaga yang jahat tu pulak; tak kaya-kaya pun..
Kalo untung banyak mesti dah jadi jutawan peniaga yg dikatakan jahat tu..
Kesian kan..

Hahaha..
Cam saya ni..
Konon2 nak buka kedai (mula2 ni nk buka ofis dulu kot)
Tapi harga felt pun dah naik sebanyak RM1.80 setiap meter..

(bukan harga menjadi RM1.80 semeter ya; tapi naik RM1.80 bagi setiap meter. Contohnya sebelom ni RM10 semeter, sekarang tambah lagi RM1.80 semeter, maka jadi RM11.80 semeter..)

Bayangkan la 45meter segulung darab dengan 32 gulung..
Berapa ringgit kenaikan..

Memang pengsan!

NAmpaknya hasrat nak buka kedai kene hibernate lagi la..
Huuuu.. sedihnya... T___T

Wassalam...

p/s: ini bukan merungut. Cuma rasa sedih. Baru je nak rasa senang sket, dah saket balik.. T__T

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

NEW CRAFT SUPPLY : BOBBIN CARD PLASTIC untuk BENANG CROSS-STITCH

Salam...

Korang yang selalu guna benang cross stitch pasti tau apa bendanya ni..


Ini ialah bobbin card versi plastik yang berfungsi untuk simpan benang tu supaya tak berselirat
Cara guna senang je..
Korang gulung gulung gulung sampai abes, pastu hujungnya selit kat bukaan secoit yang nampak macam kaki tu..
Pastu simpan dalam box..
Comel kan..


Ini ialah benang cross-stitch..
Saya guna benang ni utk jahit felt craft.
Kalo yg jahit pukal tu, saya guna benang biasa je; sebab bebang cross-stitch ni mahal sket..
Bila dah mula pakai, lama2 dia akan tersangkut2 jadi.
Oleh itu bobbin card tu akan bantu dia menjadi lebih organised

Apa yang penting?
Kerjasama...
Apa yang penting?
Kerjasama...

Kalo nak, dapatkan:

BOBBIN CARD kat SINI
BENANG CROSS STITCH kat SINI


**********

Jumaat, Sabtu dan AHad yang lepas saya ada masalah nak online..
Asyik2 putus..
Berpuluh2 kali restart asyik tak dapat detect line..
Bila dah detect, line terlalu perlahan sampaikan saya reply pun dia tak sent.
Memang nak jadi HULK la haritu..

Harini saya dah dapatkan line umobile broadband.
Guna wifi.
Harap2 okay..
Maxis mmg takde coverage terus kat sini..
NAk kata celcom tak ok, sejak pindah sini bulan 12 haritu, okay je..
Takde masalah pun.
Awat beberapa bulan ni ada masalah pulak..

Banyangkan la, saya pakai RM120-170 sebulan; tapi line macam !@#$%^
Berbaloi tak?
Sabar je la..

Ingat kalo umobile ni okay; dan celcom masih sengal macam biasa, nak terminate je la number ni..
Masih bersangka baik kot2 celcom nak upgrade service dia..
Upgrade apa sampai berapa bulan dah ni..?

HArap2 okay la pasni..
Sayang gak number ni, bertahun2 dah pakai..

Wassalam... 

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Irony

*entry panas hati yang mengadungi ayat-ayat kasar yg tidak sedap dibaca dan akan mengganggu mood korang sepanjang hari.. better korang jangan baca, nanti menyesal. saya tulis kat sini sebab ni blog saya*

Salam...

Kalo kita jual baju, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual produk kecantikan, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual kek, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual phone, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual peralatan memancing, kita updat egambar apa kat fb?
Kalo kita jual novel, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual kereta, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual felt, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual emas?

Kita bole update apa saja gambar kat fb.
Tapi tak bole update gambar emas kat fb sebab bahaya?

Saya ditegur secara private supaya jangan tunjuk gambar emas kat fb tu, sebab bahaya..
Abes tu, saya cuma tulis je saya jual emas macam-macam jenis, tapi tak bole tunjuk bukti yg emas tu memang berada di tangan saya..
Emas yg saya tunjukkan tu harganya dalam RM150 sahaja; tak bole tunjuk, bahaya.
Orang jual phone ready stock berharga RM1000, takpe tunjuk, tak bahaya?

Irony...
Orang tanya saya buat apa beli emas? Apa manfaat beli emas? Rugi beli emas.. Membazir duit je.. BAik beli bla bla bla..
Tapi bila tunjuk emas yg tak sampai pun 1gram; tetibe panik dan suruh jangan tunjuk sebab bahaya tunjuk kat orang..
Kalo emas tu takde manfaat, takde makna, takde nilai, takde orang berminat pun nak beli, rugi, membazir je simpan; kenapa panik bila saya tunjuk emas cinonet bernilai RM100?
TAk pelik ke...?

Taknak beli emas sebab takot kene tipu..
Takot dah bayar, tapi takde pun emas..
Takot itu ini...
Saya buktikan, setiap kali saya order, dapat emas..
Tak pernah tak dapat..
Penah lewat sampai lebih 20 hari, tapi takde yang tak dapat...
TAkde yg tipu..
Semuanya dalam tangan saya sekarang...

Apa buktinya emas awak order dah sampai..
Eh, saya tak bole tunjuk; bahaya..
Kalo tak tunjuk mana tau betul ke tak? Ni mesti tipu ni..
Pulok...

Apa buktinya emas awak order dah sampai?
Ni buktinya (taruk gambar emas 1gram, background meja tulis saya dengan hari gemok saya yg seksi ni)
Eh, kenapa tunjuk? Bahaya!
Pulok...

Abes tu nak buat apa?
Tak tunjuk cakap tipu, reka cerita, konon2 kumpul emas tapi takde sebiji emas pun nampak..
Bila tunjuk, cakap bahaya tunjuk..

Dah tu nak buat apa ni?

Orang lain upload gambar emas sampai 10x sehari; takpe tak bahaya..
Bila saya upload bahaya?
Kenapa pulak?

Takot kene rompak..?
Sape yg tau kat mana rumah saya?
Yg tau cuma saya, CIk Abang, ayah dan adik saya...
Jiran, sepupu, kawab2 saya pun tak tau kat mana..

Sebelom masuk rumah saya, awak perlu jumpa dengan guard, dan kalo takde pass, tak bole masuk..
Abang lori, abang posmen, abang kurier semua kene tunggu saya kat luar pagar..
Tak bole masuk ke perkarangan flat ni..
Kalo berjaya masuk, awak perlu naik lift ke tingkat yg saya tinggal..
Sampai kat tingkat yg saya tinggal (yg awak tak tau tingkat berapa tu), awak perlu guna pass utk buka gate. Pass tu spesifik utk tingkat yg kita duduk je..
Kalo awak berjaya masuk jugak awak sampai kat pintu rumah saya, kene pecahkan mangga yg besar gedabak tu..
Dan jangan bimbang, ada cctv yg nampak keseluruhan perjalanan awak tu..
MAsuk rumah selongkar sampai 2 jam tak jumpa pun emas, kenapa?
Sebab sapa kata saya simpan emas dalam rumah?
Mana awak tau saya simpan kat pajak gadai? Atau kat bank?
Mission impossible..

Tau apa yg sebenarnya lagi bahaya..
Kereta saya tu, saya beli 40 ribu, tak abes bayar lagi..
Awak tau saya simpan kat mana kereta tu?
Dekat luar rumah je tau..
Tak bahaya ke letak kat situ?

Kalau nak cakap tentang bahaya la...

FB saya cuma bole view oleh friends..
Jadi apa yg bahayanya?
Saya ada dalam 400 friends je..
Tu pun yg like status saya ialah beberapa orang yang sama..
Yg saya tak pernah bersua muka di alam nyata..

Friends yg pernah bersua muka?
Haram nak like.. Tak layan pon..
Kita je terhegeh2 komen status dia konon2 nak kekalkan silaturahim..
Dia dah hide pun update kita ni..

Saya tak tau apa yang orang fikir..
Kalo awak fikir logam tu takde nilai, membazir, buat apa awak takut?
Takyah takot la, bukan ada orang nak pun..
Kalo jatuh kat kaki lima, orang sepak terajang je, bukan ada nilai kan..
Bila tunjuk je, terus suruh sorok..
Irony betul kata-kata lawan tindakan tu..

Saya tak aktif jual emas..
Dan sebenarnya dalam sistem jualan emas ni, bukan emas yg dorang jual..
Yg dorang jual ialah keahlian..
Keahlian tu yg dapat banyak komisen..
Jual emas, komisennya sikit..

Pendek kata jual kraf ni jauh lebih banyak untung berbanding jual emas..
Contoh, phone pouch, kos bahan RM2, upah RM5. Jual RM25. Untung berapa? RM18.

Emas RM100. Harga ahli RM90. Untung berapa RM10.. Eh, lebih kurang je..
Yeke lebih kurang..?
Cer tengok ni..

Emas sekeping RM100. Untung RM10
Phone pouch sekeping RM25x4 keping = RM100. Untung RM18x4keping = RM72.
Okay, sekarang awak nak jual emas ke, nak jual kraf?
Saya mesti la jual kraf,, Muahahhaha...

Bezanya saya ada market utk phone pouch; maka saya bole senang mudah jual 4 keping tu..
Manakala saya takde market utk emas, maka nk jual sekeping tu bapak payah..

Saya ahli biasa, dapat diskaun atas pembelian setiap emas, dan dapat point tiap kali order emas.
Point tu memang sikit giler.. Tapi biar la sikit pun..

Sebagai ahli biasa, saya tak bole dapatkan emas direct dari kilang..
Saya perlu order kat stokis..
Stokis ada akses utk key-in setiap pembelian ahli...
Setiap kali key-in dia akan dapat upah dari bos.

Kenapa saya tak jadi stokis..
Untuk upgrade stokis, saya perlu bayar keahlian bernilai Rm3800
Dan ROI dia lama sangat...

Kalo ada RM3800 dalam tangan, nak beli bahan kraf atau jadi stokis?
BAhan kraf, sebab saya dah ada market dan akan dapat pulangan yg berganda dalam tempoh beberapa bulan..
Emas? MAsih belom ada market lagi..
Lagipun saya cuma aktif menyimpan, bukan menjual..

Adakah saya nak jadi stokis?
Nak!
Apabila saya ada ready stok emas di tangan..

Saya ni lain sikit..
Saya tak bole buat dropship..
Saya tak bole jual benda yang takde dalam tangan saya..
Saya tak bole jadi orang tengah dalam urusniaga..
Bagi saya ianya rumit..

Saya ada piagam pelanggan..
HArini bayar, harini pos..

KAlo buat dropship
Bila orang order bahan kraf dan emas sekali, dia perlu bayar 2 penghantaran.
Satu utk bahan kraf , dan satu lagi utk emas..
Bagi saya ia membebankan..

Instead of that, better saya bagi stok sedia ada utk buat satu kali penghantaran.
Bukankah tu lebih jimat..

Dan customer suka tanya, dah pos ke belom?
Saya dah pos, saya abg tracking no..
Kalo dropship, saya perlu tunggu tracking no utk bg kpd pelanggan.
Dan kalo brg tu belom dipos, yang terima kutukan ialah saya..
Sedangkan itu bukan silap saya.
Saya hanya orang tengah..

Beberapa pengalaman yg lalu, yang meresahkan tu; buat saya amik keputusan untuk in charge sendiri penghantaran..
Perkara pertama ialah stok..
Saya perlu ada stok; kalo nk jual barang..
Dan itu la yang saya buat sekarang..
Kumpul sikit2...

Sekarang ni dalam fasa mengumpul..
Dan ya, saya bagitau orang yg saya kumpul emas..
Kenapa saya perlu bagitau?
Diam-diam sudah la..

Kerana saya berniat nak jual emas ni..
Saya berniat nak jadi penjual emas..
JAdi saya bagitau semua orang yg saya ada emas..
Salah ke..?

Kalo saya suka kumpul spender, saya perlu ke tunjuk koleksi spender saya kat semua orang?
Tak perlu. Gila ke apa? Sape peduli nk tengok koleksi pender saya tu..
Kalo saya jual spender, perlu ke saya tunjuk koleksi spender saya?
Perlu... Kalo tak mana orang tau saya ada stok spender untuk dijual..

Sekrang tukar perkataan "spender" tu kepada perkataan "emas"
BAca sekali lagi..

Satu lagi..
Saya pun tak bole ajak orang menyimpan emas, kalau saya sendiri pun tak menyimpan...
Cuba bayangkan kita cerita ttg kebaikan emas sana sini, tapi bila ditanya;

"berapa kilo dah kau simpan?". Ni bahasa yg selalu muncul kalo org menyampah kat kita yg ajak simpan emas la sangat, 1 gram sebulan, apa la beban sangat, rokok pun hari2 hisap lagi mahal, vape lagi bla bla bla.,..
Kalo yg jenis beradab sikit, "Awak dah simpan banyak ke emas tu?"

"Owh, setakat ni ada la dalam 5 dinar", jawapan kita..

"Berapa lama dah?"

"5 tahun dah"..

Ermmm....

Tapi nk jaga air muka punya pasal kita jawab, "ada sekilo dah tu, aku simpan dalam peti kebal kat bank. Bahaya simpan kat ruma, bla bla bla."

Awak rasa kawan awak percaya tak...?
Walaupun memang betul awk ada sekilo emas...

Adakah awak sudi bawak dia ke bank utk tengok secara live emas awak?

Ataupun, bulan ni awak beli dan tunjuk kat fb (yg rata2 tu kawan awak je kan) bulan ni punya emas..
Emas ada no siri, jadi kalo awak upload 2x, orang tau la.. Hahaha..

PAstu setiap bulan upload sampai la 5 tahun...

Pastu awak berjumpa dengan kawan awak yg kat atas tadi tu, dia bukan tanya "berapa kilo dah kau kumpul," dengan niat menyindir..
Dia tanya ayat yg sama, dengan niat ingin tahu..
Sebab dia tahu awak kumpul...
Awak dah pun buktikan setiap bulan sejak 5 tahun yg lepas...

Itu la sebabnya saya upload gmbar emas yg saya beli..
Saya nak buktikan yg memang saya simpan, yg memang saya kumpul..
Saya nak goda orang utk sama2 simpan..
Kalo dorang taknak beli kat saya, beli la kat sapa-sapa pun..
Saya nk orang simpan emas sebagai simpanan di hari tua...

Saya nmpak perkara ni sebab saya order barang dari luar negara sejak 5 tahun yg lepas..
5 tahun lepas, bila saya bayar 100usd, akaun bank saya akan deduct RM290.

HArini saya bayar 100usd, akan bank saya deduct RM440
NAmpak tak..

Bayangkan ini emas..
1 keping harini, nilainya RM100
20 tahun kemudian, awak dah tua, dah tak larat nak keje, takde pencen sebab keje swasta; 1 keping tu berapa nilainya bila awak jual?
Adakah RM100 lagi? Tak semestinya..
RM300, RM500? Tak mustahil..

Kalo awak simpan duit, awak akan guna duit tu..
Simpan emas takleh guna, kalo nk guna kene berusaha pegi kedai emas pajakkan atau jual.

Itu la sebab saya nak goda orang..
Saya taknak simpan kesedaran ni sorang diri..
Saya nak kita sama2 beroleh manfaat..

Saya nak orang tengok emas saya dan sebut, "bestnya emas asma, nak beli jgk la"
Pastu lupa..
Bulan depan, "wah, dia beli lagi. Nak gak la."
Kalo nk bulan asyik2 lupa, lama2 mesti ingat..
Dan dorang terpikir, asma beli emas rm100 je sebulan..
Dah ler dia tu suri rumah, bole je beli..
Aku ni keje gov, gaji besar. Dia bole buat, aku lagi la bole buat.

PAstu dia pun beli, 5 keping sebulan..
Dia tak kabo ke saya yg dia pun kumpul sebab tergoda dengan kehebatan saya..
Dia buat senyap2 beli kat orang lain..
Dia taknak saya amik komisen RM10 dari duit dia RM100..
Suka hati dia la. Yang penting dia dapat manfaat dari perbuatan saya yg tidak disenangi sesetengah orang yg tak paham kenapa saya berbuat demikian..

Tiap kali saya beli dan tunjuk, dia pun teringat nak beli jgk, tapi tak tunjuk..
Akhirnya siapa yg dapat manfaat?
Dia la yg dapat..

Saya?
Sayatak dapat apa2 saham pun dari manfaat dia tu..
YG penting, kami ada cara simpanan yg berkesan..

Satu lagi sebab saya upload gambar emas2 tu adalah untuk membuktikan yg saya jual emas tu, dan emas tu memang wujud.
Bukan bayar tapi takde emas...
Bukan bayar tapi company simpan emas...
Bayar dan dapat emas.. Simpan sendiri. Memang awak punya.

Dapat je emas tu awak terus pegi pajak gadai check ketulenan emas tu..
Jangan percaya je,,
Check!

Satu perkara yg saya perasan tentang sistem ni (bukan emas je, produk lain pun)
Mula-mula kita excited, ceria, mesra, gembira, bersemangat, bla bla bla..
Sampai satu masa, kita berubah jadi sombong dan malas layan..
Perubahan tu berlaku apabila kita nampak bahawa apa yg kita dapat tak sepadan dengan apa yg kita buat.
Lalu kita fikir cara utk buat perkara yang berbaloi pulangannya...
Perkara yg berbaloi ialah recruit ahli. Komisen sangat tinggi kat situ..
Berbaloi dengan penerangan panjang lebar dan masa yg kita korbankan...
Manakala repeat order dari ahli pulak, komisen sangat sikit..

Bila kita berjaya recruit ahli, ahli tu akan datang repeat order lagi..
Repeat order dapat ringgit; recruit ahli baru dapat ratus; awak nak abeskan masa yg berbaloi kat mana?
Recruit ahli la kan..
Bila kita dapat banyak order dari ahli, lama2 kita stress..
Keje banyak, komisen ciput; kita nak fokus recruit ahli baru... ahli yg sedia ada ni pulak abeskan byk masa kita key-in order yg ciput je dapat..

Akhirnya keluar la ayat, "awak dah lama dah jadi ahli, upgrade la jadi stokis pulak; key-in order sendiri. Sampai bila nak tumpang bisnes orang?"

Pernah dengar kan ayat ni..
Saya pernah tulis dalam entry yang lepas-lepas..

Mana tak nya..
Awak bayar yuran RM450, dapat diskaun pembelian dalam RM20/gram.

Dia bayar yuran RM3800, tiap kali awak beli dia yg kene key-in, dapat dalam RM4-6 camtu..
Yuran dia banyak; keje pun banyak..
Baik recruit ahli, dapat ratus2..
PAstu ahli2 yg ramai ni pulak hari2 tanya "dah pos?" "dah pos?"
MAcma tak percaya je kat stokis..

Bukan tak percaya, memang kastemer macam gitu..
Itu hak dia utk tau barang dia dah dihantar ke belom..
Apalagi kalo dia beli 10gram gold bar..
PAstu stokis senyap sampai seminggu..
Taj ruga perut hamba Allah tu?

Kalo awk rasa ahli-ahli awak ni menumpang dan membebankan..
Kenapa tak recruit dorang jadi stokis terus?
NI tak, ajak jadi ahli dan ternagkan apa kelebihan ahli..
Dorang ofkos nk jadi ahli..
Bila dha jadi ahli, buat mcm dorang beban pulak..

Jangan la macam gitu.. Kata upline, kene jaga la downline ni..
Takpun suruh terus jadi stokis..
Takde la rasa terbeban...

Saya dulu pun igt cukup sampai ahli.. Tak terfikir nak jadi stokis..
Dah ada bisnes utama ni, tak mau abaikan; jadi cukup la jadi ahli je..
Tu la yg saya fikir time tu..
Tapi bila tengok stokis yg otai2 semua bolayan je, pastu keluar pulak ayat macam tu; baru la paham perkara yg sebenarnya...
Kita dianggap menumpang rupanya..

La ni saya dah ada beberapa stokis yg mudah berurusan..
Saya harap mereka tak rasa saya ni membebankan...
Tak lama lagi upline saya pula akan jadi stokis in shaa Allah..
Tak sabar nak order kat dia..

Ada tak sapa2 nak sponsor saya jadi stokis?
Rm3800 tuuu..
Saya pulak tak aktif..

Kalo kumpul RM100 sebulan, 3 tahun baru dapat jadi stokis..
Warghhh!
Bole ke ni?

Duk pikir2...

Wassalam...



*lega sikit lepas jerit kat sini. Mintak maaf, entry marah ni memang bahasa teruk. Langit Pertama terkeluar selepas lama menidurkan diri*

2 ulasan

2 ulasan :

Catat Ulasan

First Time : Props Photo Booth for Wedding

Salam..

Tab saya dah berat..
Maksud berat tu ialah lambat loading.
Nak buka satu apps tu kene termenung sat..

Maka minggu lepas saya dah delete banyak gambar2 dalam tu..
Salah satu punca tab tadi berat ialah gambar-gambar dari whatsapp
Gambar yg saya re-upload pun dia save sekali..

Aiyoooo...

Saya dapat beberapa request dari whatsapp yg mintak saya upload semua gambar bahan-bahan kraf yang saya jual..
Tau berapa jumlah barang craft yang saya jual?
Setakat hari ini ada 204 items (bahan kraf sahaja). Belom termasuk emas, Auliya, dan susu kambing...
Dan ada lagi items yg belom saya introduce..
Serta item yg planning nak masukkan kelak..

Upload satu2 gambar tu ke dalam whatsapp consume so much time...
Bayangkan la 204 gambar..
Nak mencari dalam album yg bersepah tu amik masa juga..

Oleh itu, saya sarankan korang buka je link tu..
Semua maklumat yg korang nak, lengkap dalam tu..
Kebanyakan waktu saya bg link yg specific dengan item yg korang cari.
Klik je link terus muncul gambar, harga, warna saiz.

Tak mau order kat website, bole order kat whatsapp..
Cuma tulis item apa dan kuantiti, nanti saya kira harga...

Orait...

Saya dapat request dari sorang regular customer yang bakal menamatkan zaman bujangnya bulan ni, in shaa Allah..
Beliau minta saya buat props utk wedding tu nanti..

Huhuhu..
Saya belom pernah buat props..
Terus macma blank, tak tau nak buat apa..
Yang saya ingat ada misai2 dan spek mata camtu..

Mula-mula rasa tak mau buat..
PAstu rasa macma challenging jugak ni..
Buat benda baru kan..

Akhirnya jadi la beberapa props yang tak seberapa ni..


Ok tak?

Ada lagi planning nak tambah macam-macam..
Boss kata cukup banyak ni, cukup la kot..

Ada tu macam kissing lips, tapi rasa kurang sopan pulak..
Ada lagi ayat2 yg menarik nak tambah..

Kalo nak tambah ni, kene tambah masa gak ni dalam beberapa hari..
Camana, nak mintak extend ke?

Macam syok pulak buat benda ni kan..
Kikiki...

In shaa Allah nak tambah dalam ready made nanti.. ^__^

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Restock lagi Bahan Kraf

Salam..

Alamak, lupa pulak..
Ada lagi dua item yg dah restock tapi tak tunjuk semalam..
Ah, tak kira, nak tunjuk gak harini..

MAsih lagi dalam mood busy tau..
Kekekke..

Butang Bulat 15mm 2 lubang
Biasanya saya guna utk hiasan pada bantal, sebagai lubang huruf felt yang besar, Taruk kat bunga dan juga buat yummy brooch..
Warna dia cantek tapi ada 5 kaler je..
Sayang betul..

Brads bentuk love 14mm
Wah, rindunya..
Dah alam sangat tak restock brads ni..
Cam biasa la brads ni buat hiasan kat mana2 pun sesuai..

Suka tak?
Ada lagi barang baru tau...
Nanti ya saya gi amik gambar..
Kalo amik malam cantek sket; malangnya bila malam je terus tak pikir keje dah..

Saya try amik gambar malam ni ya..

Mekasih korang; sentiasa support saya..
Suka tau..
Muah muah!

Wassalam..




Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Restocked Craft Supply

Salam..

Macam busy sket minggu ni..

Cakap tentang busy saya ada terbaca tentang apakah perbezaan orang yg busy dan orang yang produktif..

Kita selalu cakap, kita busy, busy, busy..
Betul ke..
Atau kita sebenarnya produktif..

Ada pula orang yg clain diri sendiri produtif, tapi sebenarnya busy..

Okay disebabkan saya ni busy sangat, next time saya buat karangan mengenainya..

HArini nak habaq mai beberapa item yg dah restock..
Terpaksa la announce kat sini, tak mau korang tertunggu2..

Apakah barang2 itu..?

Kayu ais krim warna warni yang besar
Untuk buat bookmark..

Brooch 2cm
Untuk buat brooch (obviously)

Ball chain
Eh, yeke ball chain ni..

Iye.. tak caya?
Tengok ni..

Haaa,, nampak..
Ball chain..
Untuk buat gantung2 gantikan keychain dan hp straps

Gunting tajam
Untuk memotong..
Jangan guna untuk potong bawang pulak..
Sangat tak sesuai...

Thread cutter
Untung potong benang time menjahit

Punya la busy sampai mereka semua posing atas tangan gemok saya ni je..
Tak sempat la nak setting studio 
(ceh, studio la snagat, padahal atas meja je pun)

Okay, jap lagi saya update kat website ya..
Yg dah book tu say aakan contact korang, bg masa sikit tau sbb kene search dan scroll balik..
Kalo korang baca ni, bole terus contact saya..
Bole saya pos terus..

Aii,, apa yg busy sangat ni Asma sampai tak menyempat2 ni?
Hehehe..
Apa lagi, siapkan order la..
Patutnya start Sabtu lepas, tapi saya diserang sakit kepala (lagi!), maka 2 hari minggu tu rehat sambil tv tengok saya..
Semalam tak start juga.. Malam tadi surrender makan panadol 2 biji.

Pagi tadi baru start buat..
Naseb baik selalu buat schedule yang ada gap beberapa hari utk kes2 macam ni..
Dapat relax sket..
PAndai tak saya?
Pandai tak?
Puji la sket..
Hemo hemo hemo..

Erm.. tengok la tu..
Busy2 pun nak ajak borak jgk..

Okay, nak order contact saya kat 0183798330
Atau yg paling syok order terus kat asma-felt-box.com

Setiap hari saya pos..

Wassalam..


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Starter Pack Pixel Craft

Salam...

Dapat beberapa request utk sediakan Pixel Craft Kit.
Kit ni senang je nak buat; yang consume time ialah nak lukis pattern.
Tu yg amik masa tak siap2 tu..

Namun, setelah curi2 masa buat sikit2; akhirnya SIAP!!

Memperkenalkan Starter Pack Pixel Craft..


Pixel craft ni mengandungi bahan-bahan berikut:

500 biji pixel beads (random colour)
Papan template petak
Kertas lapik 5 helai
Penyepit
Keychain 5 biji
HP straps 5 biji
Brooch 5 biji
Hair clips 5 biji
Eyes 12 biji (random size)
Magnet bulat 5 biji
Butang 10 biji
8 simple pattern

Nilai barang2 ni ialah RM22.50

Harga yang ditawarkan ialah RM19.00 je..

Belom termasuk pos.
Semua barang2 kat asma-felt-box.com belom masuk kos pos lagi..
Dan cam biasa dapat free pos utk minimum RM100
Tapi kene order kat website..
Kalo order kat whatsapp tak dapat free post tau..


Saya rancang nak buat starter kit yang lebih besar.
Bagi masa saya buat pattern utk template bulat, dan heart shape ya..
Dan tak lama lagi template bentuk baru pulak akan masuk..
Dan lagi best template saiz besar pulak masuk..

RAsanya akan sampai dalam seminggu camtu..
Dah sampai nanti saya update tau..

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

New Craft Supply : Craft Eyes 6 saiz

Salam..

Selamat kembali ke minggu yang baru..
Yippi! Yippi!

Saket kepala belom hilang tapi dah slow..

Saya slowkan masa bersama laptop sejak beberapa hari kebelakangan ni..
Dan tetapkan masa online hanya dari 11pagi hingga 4 petang..
RAsanya dah ok sket..
Mungkin jgk stress kerana banyak sangat menumpu kot..

Pasti korang tau tentang masa saya online..
NAmun begitu masih ada yg menggesa saya reply whatsapp, walaupun status whatsapp saya dah tulis waktu urusniaga 11pg-4ptg dan Sabtu Ahad saya cuti..
Mungkin belom tau, sebab tu saya selalu ulang-ulang tentang waktu urusniaga tu..

Saya encourage korang order direct kat asma-felt-box.com
Semua harga, saiz, warna dah ditulis dengan jelas kat situ,.,
Malah saya dah buat video tutorial cara beli bahan kraf kat website melalui smart phone; bagi yang tak mampu baca steps.
Korang rujuk situ ya..

Okay barang baru! BArang baru!
Hahahaha..

Hepi sangat kerana kali ni dapat tambah koleksi saiz mata gedik-gedik yang sangat penting dalam kraf saya..
Ya, saya suka buat kraf yang ada muka, dah ada muka mesti la ada mata kan..

Sebelom ni ada craft eyes saiz 6mm, 8mm dan 10mm kan..
Kali ni tambah lagi 3 saiz terus iaitu..

CRAFT EYES 12mm
CRAFT EYES 15mm
CRAFT EYES 18mm

TAk caya ke..
Kalo tak caya tengok gambar ni:


Ha.. Nampak kan..
Kini ada 6 saiz mata kraf ni tau..
Suka tak?
Suka tak?
Saya suka... ^____^




Alang-alang dah amik gambar..
Letak je la gambar saiz-saiz toy eyes kat sini..

Ada lagi saiz-saiz lain yang korang nak?
Atau bahan-bahan kraf lain yg korang nak?
Tulis je kat borang sebelah kanan ni--->
Apakah bahan-bahan kraf yang anda perlukan..

Saya tak janji akan dapatkannya..
Tapi akan take note dan tengokkan dalam next memborong nanti..

Terima kasih kpd yang sudi submit..
Sayang korang..

Wassalam..




Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Bebelan di Tahun Baru

Salam..

Harini cuti...
Dan saya masih saket kepala..

Semalam keluar kejap, uruskan beberapa hal..
Pastu ingat nak pi klinik; nak check kenapa saket kepala ni tak hilang2 dah masuk 2 minggu..

Pastu teringat balik kes pi klinik bulan lepas..

Bulan lepas, beberapa hari sebelom balik kampung mata kiri saya asyik berair..
Berair sampai saya tak nampak..
Masa otw balik kampung, makin teruk berair..
Sampai menitik2 air mata..

Sampai kampung saya bagitau ayah perkara ni..
Dan ayah menakutkan saya dgn bagitau dulu pak mertua saya pun macma tu la sebelom dia kene katarak..
OMG!
Saya baru 31, takkan dah nak kena katarak..
Time tu jgk ajak Cik Abang pi klinik nak check..
Risau sangat..

KAt klinik, doktor check dan cakap "ni alergik sebab resdung kuat. Mungkin sbb beberapa jenis makanan mcm seafood, belacan, kacang2 bagi tindakbalas alergik."

Nak beta ke?

Umo saya dah 31, saya ada resdung sejak remaja lagi..
Tetibe baru sekarang ada reaction alergik mata berair?
Doktor bg antibiotik, ubat alergik dan ubat gatal.. Bayar RM85.

Saya tak fikir ia alergic reaction..
Sebab saya tak makan apa2 processed food atau kacang atau seafood.
Saya makan roti dengan jem dan madu, telur goreng sambal dengan nasik.
Saya tak tambah serbuk perasa, belacan atau ajinomoto..
Saya tak suka masak, jadi masakan saya mmg super simple dimple mimple asal kenyang..
Seminggu sebelom tu kami tak keluar makan kat kedai..

Berbalik semula kepada kes saket kepala saya ni..

RAsa nak pi check, pastu terpikir...
Mesti doktor akan cakap "saket kepala sebab stress, cuaca, tak cukup air, resdung dan sebagaiknya" pastu bagi paracetamol dan antibiotik; dan kene bayar RM85.

Saya selalu elak amik paracetamol..

Teringat pakcik sepupu saya dulu, saket perut berhari2 dan kerap sangat..
Jumpa doktor, doktor cakap angin, gastrik,, silap makan dan sebagainya..
Satu hari dia collapse dan dikejarkan ke hospital..
Rupanya2 ada kanser perut dan sampai stage akhir dah,.

Doktor tanya kenapa tak datang awal2?

Tak datang apa nya..
Dah datang banyak kali kan..

Tapi orang kampung, mana tau nak jumpa pakar utk diagnosis..
Yg tau doktor pesakit luar tu je,,

Beberapa hari pastu dia meninggal..

Bukan nak condemned doktor..
Saya sendiri pun bercita2 nak jadi doktor sejak kecik.
Tapi tak cukup pandai, tak layak..

Cuma nak tulis supaya kalo ada doktor baca ni, bole lebih alert bila tengok rekod pesakit datang banyak kali dgn masalah yg sama, supaya dapat buat pemeriksaan lanjutan..
Bukam marah2 dan assumed ni datang nak mintak mc la ni...

Biasanya saket kepala saya ni berlarutan selama 2-4 hari je..
Tapi kali ni dah lebih..

Salah satu punca saket kepala ialah kurang air; tapi rasanya tak kurang dah..
Mmg minum sokmo..

Pastu puncnaya lagi mata..
Mungkin mata kot..
Terlalu banyak fokus menjahit dan banyak tengok skrin laptop.
Mungkin mata tak cukup rehat..

Kalo dulu, pakai laptop je..
La ni dah ada tab, lepas tutup laptop, buka tab pulak.
Sambil tengok tv pun tengok tab.
Mungkin mata dah stress terlalu banyak radiasi..

Haha. Teori sendiri..

Saket kepala ni buat saya membaca pun terlompat2.
terlompat macma mana...
Bukan lompat macam main tali skipping tu.
Korang ni pun..

Maksud saya bila baca baris pertama, tetiba mata saya terlompat ke baris kedua, ke baris ke tiga secara tak terkawal. Saya perlu tunjuk dgn pen atau pembaris baris yg saya baca supayatak terlompat2 dan terkeliru baris mana yg sedang dibaca..

Pelik tak?

PAstu saket kepala ni satu distraction yang sangat besar.
Otak saya tak bole proses maklumat dgn cepat..
Bila masuk maklumat, action utk react pada maklumat tu dah ada tapi fragmented.
Saya perlu amik masa utk gabungkannya utk tahu apa yg perlu saya buat dengan jelas..
Dan untuk lebih jelas, saya perlu sebutkannya; "okay, sekarang yg ni dah buat; jadi saya dah ada ni, maka saya perlu buat ni.." mcm tu la lebih kurang saya kene bagitau diri sendiri..

Pelik tak?

PAstu memori saya pun terlompat-lompat jugak.
Contoh termudah ialah masa nak taip TAC number..
Kalo nombor dia 152783; saya kene taip 152 pastu tengok balik number hujung dan taip 783.
Pendeknya memori..
Begitu juga dengan nama kastmer dan alamat kastemer..

Saya juga terlupa kat mana saya letak barang..
Dan paling pelik; saya terlupa yg dah bagitau sesuatu perkara; dan saya ingatkan dah bagitau rupa2nya belom..
Ada waktu saya tak dapat bezakan, perkara yg dah buat dengan perkara yg saya fikir nak buat.

Dan bila saya baca sesuatu artikel; saya rasa macma pernah baca..
Memang pernah baca tapi tak ingat apa maklumat yg dia tulis..

Pelik tak?

Erm..
Takot pulak rasa..
Macam saya menulis tentang ciri2 dementia..

KAlo betul la saya dah ada tanda2 dementia; tak terkejut pun..
Saya suri rumah, tak bekerja, kerja rumah pun tak banyak perlu dibuat, tak banyak bergerak, takde anak, duk umah sorang, bercakap dengan dinding, tak bercakap, masa saya dihabiskan dengan membaca (buku dan lappy) serta tengok movie.

Flash back semula ke lifestyle saya sebelom ni..
Sejak kecik kerja kita selesaikan masalah matematik, menghafal, main game sampai pecah kepala nak selesaikan task, riadah dan sukan (terpaksa), pergi keje, pegi bandar banyak jalan kaki, kadang2 berlari sebab dah lewat, naik basikal beberapa kilometer ke university, belajar benda baru setiap sem. Habis belajar, figure out camana nak cari duit, camana nak hidup..

Sekarang dah berbeza sangat..

Kalo korang ikoti perkembangan saya..
Korang tau yang saya dah mula belajar menanam pokok, belajar mengait, belajar menjahit dan belajar buat sabun...
Saya ada up kat facebook dan ramai cakap "rajinnya... rajinnyaaa.."
Sebenarnya bukan la rajin..

Rutin harian saya kini ialah buat semua benda yg saya dah tau..
Menjahit felt, update blog, packing barang, order barang, layah customer, dan lain2 sebagainya..
Saya tak bole menghadapi rutin ni secara rutin..
Tangan saya bergerak, tapi otak saya berhenti berfikir.
Saya tak bole berhenti berfikir..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Sebelom tu saya nak citer sikit..
Menjahit baju amik masa yg agak lama utk disiapkan..
Waktu berfikir ialah time buat pola dan potong kain..
Bab menjahit tu, takde apa sangat nak pikir..

Bila otak saya berhenti berfikir, saya jadi bosan..

Saya kol ibu dan tanya, "ibum time ibu menjahit apa yg ibu fikir?"
Mak saya menjahit sejak remaja dan tekun sangat menjahit dengan penuh minat dan teliti.
Saya nak tau juga apa yg dia fikir supaya saya bole terus fokus menjahit..

Dan jawapan mak saya ialah, "fikir elok tak jahitan tu, elok tak baju tu dan lain2 sebagainya."

Time tu saya tau yg mak saya tak faham apa masalah saya..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Saya akan berangan...
Bila dah takde idea nak berangan, secara automatik otak saya pergi selongkar ke memori daun pisang yang bertahun2 lepas..
Memori yang buat saya senyum sorang2.
Tiba2 otak saya terjumpa memori hitam, dan kemudian satu lagi memori hitam, kemudian satu lagi dan lagi dan lagi dan lagi..
Dan ia buat saya tak gembira..
Buat saya kembali marah dan dendam..
Kembali sakit hati...

OMG!

Saya tak mau...
Dan saya tak perlukan memori tu..
Saya dah kambus dalam2 dan otak saya pergi gali balik..

Itu sebabnya saya perlu berfikir...

Aktiviti fizikal tak memerlukan saya berfikir..
Mengait, menjahit baju, memasak, berkebun, membuat sabun..
Cuma ada beberapa tempoh masa je utk berfikir dan selebihnya aktiviti fizikal yg membosankan (bagi saya)..

Saya pernah pi satu kursus dan kat situ kami buat ujian utk tentukan kita ni sape antara 4 jenis orang..

Setiap dari kita ada titik lemah..
Titik lemah ni yg menunjukkan kekuatan kita..

4 jenis orang tu ialah: BRAIN, CHARM, PHYSICAL dan FOLLOWER.

Kalo korang buat ujian ni pastu dapat yg korang taknak, jangan susah hati sangat k..
Ini ialah hasil kajian manusia..
Ada juga kajian lain yg divide kepada 3 jenis orang..
Kajian yg divide kepada 9 jenis orang..

Dengan buat ujian ni, korang bole tau kat mana korang punya kekuatan, dan terus fokus developed kekuatan tu dalam masa yg sama improved kelemahan supaya stabil..

Brain ni orang yg banyak guna otak, menyelesaikan masalah, jumpa idea baru. Ideal utk jd boss, leader dan usahawan.

Charm ni orang yg sangat menarik perhatian, mudah bergaul dan disukai ramai. Biasanya pelakon, pengacara, public figure, salesman dan front liner. Pendek kata dorang ni ada genetic yg cantek dan X factor yg buat orang ramai suka kat dorang..

Physical ni orang yg guna kekuatan fizikal dan tak mudah penat seperti ahli sukan, atlit, martial artist, dan kerja-kerja berat dalam tempoh yg panjang. Kalo kita kejap je dah penat, dorang relax. Buat kerja cepat, berjalan laju dan sebagainya..

Follower ni orang yg boleh buat benda yg sama sampai ke akhir hayat dan tak rasa bosan. Dorang takkan memberontak, tak merungut, happy dengan kehidupan dan takde idea yg pelik2.. Semuanya ok je..

Ujian tu menunjukkan saya ialah brain..
Oleh itu jika saya nak memaksimumkan keupayaaan perniagaan saya, saya perlukan 3 jenis orang ni.
Charm yg bertindak sebagai front liner atau sales person atau customer service.
Physical yg boleh buat kerja2 berat seperti angkut2 barang masuk stor, runner, dan kalo ada apa2 event; hantar pgysical dan charm utk tugasan tu.
Dan follower ditugaskan utk stok dan operasi. Follower sangat penting, dia akan buat keseluruhan sistem sentiasa up-to-date dan maintain..

Sebagai usahawan, korang tengok kekuatan diri yang mana satu..
Kalo korang follower, jangan pikir, "ala, saya foloower, tak sesuai berniaga. Saya sesuai kene kilang je, tepek sticker"
Tolong la jangan la sempitkan fikiran..
Bila ada masalah, jangan cipta alasan, tapi cipta penyelesaian.
Baru la betul!

Kalo korang ni follower, korang perlu cari brain sebagai perngurus, charm sebagai cashier dan sales assistant, dan physical sbg org yg buat kerja berat. Korang bole jadi akauntan, admin dan tugasan yg simple2 macam maintain stock, packing barang, susun barang, sapu sampah..
Jangan ingat bos tak sapu sampah.
Kadang2 bos senyap2 je dalam kedai lap tingkap; pekerja dia yg berpakaian cantek dan menawan yg layan korang. Bos duk tepi je pasang telinga nak tengok pekeje dia buat keje camana..

Diharap info ni membantu..

Kenapa tetibe bole sampai sini pulak?

Apapun, sakit kepala saya masih belom sembuh..

Dan orang yg puji saya rajin sangat menjahit, mengait, buat sabun perlu tau bahawa saya bukan rajin..
Cuma saya perlu latih otak saya belajar benda yg saya belom tau..
Orang lain tak rajin atau takde masa kerana mereka pi keje 8 jam sehari, tido 8 jam sehari, dan 8 jam lagi makan, mandi, mekap, iron baju, trafik jammed, layan fesbuk, tunggu bas, jalan kaki, tengok tv, jaga anak, dan sebagainya..

Saya takde semua tu..
Saya tak perlu keluar rumah pun..
Kalo saya teruskan hidup sebagai permaisuri; keupayaan fizikal dan mental saya kana merosot.
So I have to force myself to think and to learn..

Mungkin tak ramai faham apa yg saya cakap..
Sebab tak ramai yg berada dalam kasut saya..

Cakap tentang kasut, baru2 ni tengok citer The Cobbler kat tv..
Wah, bestnya citer tu..

Mana2 citer yg ada Adam Sandler, Ben Stiller, Will Ferrell, Vince Vaugh, Steve Carrel dan beberapa pelakon lain pasti ada moral value yg sangat tinggi dalam citer tu..
Dorang pandai buat citer tu jadi komedi dan menarik dalam masa yg sama menyentuh perasaan..

Yg belom tengok tu, sila la tengok yer..
Memang best..

K la..
Panjang pulak membebel..
Saya tau takde orang baca blog entry yang panjang-panjang ni.
Semua datang tengok gambar je..
Bila entry panjang sikit, ada je komen "panjangnya.."
Orang yang membaca, dia tak rasa apa2 pun yang panjang..
They just enjoy reading..

Okay, kali ni saya betul2 stop..

Jumpa lagi..
Ada barang baru masuk tau..
Tungguuuu...

Wassalam...



4 ulasan

4 ulasan :

Catat Ulasan

Saket kepala.. :(

Salam..

Selamat Hari Isnin..

Pre-order polyester felt telah ditutup tau..
Kejap lagi saya akan order.
In shaa Allah akan sampai dalam 30-60 hari..
Mekasih kepada yg join pre-order ni..

Sejak minggu lepas saya sakit kepala..
Bila dah sakit kepala ni, cam biasa la tak bole fokus..
Nak berfikir ke, nak buat akaun ke, nak membaca ke, nak packing barang ke, nak menjahit ke, semua tak selesa..
Ntah la sama ada masalah mata ataupun memang saya tak sehat..

Kadang2 saya rasa macam ada migrain, tapi ibu selalu cakap "migrain bukan mcm ni, migrain saket sgt."
Mana tau saya tak saket sangat.
Tu yg tak best jadi orang keras ni...
Kita saket pun orang tak tau kan..

Saya dah senaraikan tajuk utk next blog entry; ada 7 tajuk kesemuanya..
Tapi tak dapat tulis sebab saket kepala..
Kalo tulis santai2 camni ok je..
Tak banyak kene pikir sangat..

Semoga saket kepala ni cepat hilang..
Dan saya kembali produktif seperti biasa,,

Amin.,,



Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

New: Alat Jahitan : Penetas aka Seam Ripper

Salam..

asma-felt-box takde barang baru ke..
Eh, ada ada..
Cuma ownernya ni malas-malas sikit nak tulis blog..
Erm.. apa ni malas-malas ni..

Jom jom tulis..

Baik la..

Barang baru kali ni ialah khas untuk korang yang guna mesin jahit..
Jahitan tangan, kadang-kadang je guna..


Penetas Jahitan
atau orang putih panggil Seam Ripper..

Bukan Jack The Ripper tu tau. Itu orang lain.

Fungsi penetas ni ialah bila kita dah jahit banyak tetibe baru sedar dah silap jahit..
Kene buka balik jahitan tu kan...
Selain guna gunting, better korang guna ripper ni je..
Senang kerja, cepat pun cepat..

Saya tau sangat sebab saya pun masih belajar2 menjahit pakaian sendiri dan banyak sangat (sangat sangat) silap jahit..
Saket jiwa tau..Asyik2 kene tetas sampai dah 400x give up jahit..

Harap susah nak dapat pakaian ready made kat kedai yang sesuai dengan badan.
Dan malas nak cari tailor menyebabkan saya terpaksa juga jahit sikit-sikit pakaian sendiri..

Dulu duk Kuantan, ibu dan adik yang jahitkan..
Ibu dan adik saya tailor.
Ash Wardrobe tu hasil usaha dorang la sebenarnya, saya je mengada2 nak buat page kat facebook untuk marketing...
Huhuhu..

La ni dah pindah, dorang pun busy siapkan pending order, tak sempat nak snap gambo dan upload kat page tu..
Takpe la..
Kita buat mana yang sempat je ya..

Jack the Ripper Seam Ripper ni korang boleh dapatkan kat rak alat jahitan kat kedai online saya.
Atau klik je kat sini


Harga penetas ni murah je RM1.50/pc

Bole simpan sampai 10-20 tahun..
Biasanya orang beli baru sebab baru belajar menjahit, tak pon hilang..
Jarang la rosak, kecuali terkena air dan tutup penutupnya sekali dengan titisan air menyebabkan ia berkarat.
Tapi itu kes terpencil.
Kes kritikal ialah hilang tanpa dikesan..

HUhuhu..

Wassalam..



Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kisah Saya dan Emas

Salam..

Saya dah pull-out produk emas dari website asma-felt-box.com.

Sebabnya harga emas barubah-ubah hampir setiap hari.

Kastemer yang order hari ni, dan bayar minggu depan; time tu harga dan turun atau naik sikit. Susah pulak kene transfer dan refund sekali lagi..

Oleh itu, takde pilihan la; nak order emas perlu direct kat whatsapp..

PAsal emas tu, nak citer sket tau..

BAru-baru ni kastemer saya ada order sekeping emas (hari isnin)..
Time tu jugak saya terus forward order tu kat stokis
Hanya stokis je bole contact direct ngan HQ.
Saya cuma ejen biasa je, guna keahlian RM450.

Nak jadi stokis kene amik keahlian RM3800. Saya takde cash sebanyak tu..
Kalo ada pun, saya buat pusing modal asma-felt-box dan yang terbaru Auliya skincare..
Dalam pada tu, ada duit lebih saya beli emas..
Bilanya nak ada RM3800?
In shaa Allah tahun depan.. Tengah giat kumpul ni..

Petang tu, baru la dia respond "ok noted"

Pastu kan, saya relax je la,,,
Stokis kan, mesti dia dah senior dan dah terer.
Mesti dapat uruskan dengan baik, cekap, cermat, betul dan lain-lain sebagainya....

Kemudian pada hari Jumaat dapat satu mesej dari stokis tu berbunyi;
"epxxxxxxmy. pos harini"

What the Fish?

Hari isnin bayar, hari Jumaat baru pos..?
Biar betul...

Time tu saya pikir, Ya Allah..
Teruknya la sistem HQ ni..
Nak ramai ejen, ramai stokis..
Tapi servis haprak!

Dan bila tengok balik gambar slip poslaju tu..
Eh?

Kenapa nama, alamat, dan no tepon pengirim tu ialah milik stokis (yg saya drop order tu)?
Bukan nama saya?

Bukan ke order saya yg key-in dalam sistem?
Jadi pengirim tu saya la kan?
Awat stokis pulak?
Macam mana bole jadi macam tu?

Mana2 company yg amik ejen dropship; nama dan alamat pengirim mesti milik ejen..
Sebab itu adalah order ejen..

Saya suarakan ketidakpuasan hati kepada upline saya (beliau pun ejen juga. In shaa Allah tahun depan akan upgrade kepada stokis.Time tu saya order direct dengan dia je la, senang)
Dan beliau tanyakan kepada senior berkenaan hal tu..
Kata mereka biasanya pengirim tu ditulis nama dan alamat Master Stokis (saya tak tau sape master stokis, banyak sangat tingkat).
Dan tak kesah la sapa2 pun pengirim dia, kastemer pasti akan datang semula kat ejen, sebab dah biasa dnegan ejen...

Hahaha..
Memang ler mereka jawab gitu, mereka kan stokis jugak.

Kalo gitu, semua ejen dropship saya bole la saya letak pengirim dari asma-felt-box.com.
Kastemer yg tau dari mana sumber craft tu, takkan terdetik walau sedikit pun nak beli direct dari saya; dan bukan melalui ejen dropship lagi?

Kesian ejen saya, penat-penat promote, update, amik gambo cantek2, layan kastemer baik2 sampai dorang beli.
Bila nak repeat order, kastemer terus contact saya.
Dah tau sumber kan, senang sikit direct, takyah melalui orang tengah lagi..

Seronok la saya, takyah buat marketing; kastemer berderu masuk..
Takyah bayar komisen, dapat untung penuh..
Dan ejen un berterusan promote, promote, promote..
Langsung tak terpikir, repeat order bertalu2 masuk direct kat asma-felt-box..

Nasib baik, saya bukan macam tu kan..
Naseb baek saya jaga ejen2 saya..

Pastu tak lama kemudian saya terbaca satu post umum yang suruh ejen cepat2 upgrade kepada stokis. "Sampai bila nak menumpang perniagaan orang lain?."
"Asyik tanya2 stokis bila pos, bila pos; nampak sangat tak percayakan stokis"

Kalo saya remaja 20-an mungkin la saya terpedaya dengan ayat ni..

Sampai bila nak tumpang pernigaan orang lain?
Rasa macma pelik sangat ayat tu..

Time bg explanation pasal jadi ahli dulu, katanya jadi ahli RM450 je; kalo nk serius berniaga jadi la stokis RM3800.
Time tu saya nak jadi ahli je, sebab nak kumpul emas, dapat diskaun..
Tak terpikir nak jual balik..
Tu yg username saya "missgoldkeeper" = pengumpul emas

Pastu baru rasa nak try2 jual.
Dapat la jual beberapa keping..
Yang bestnya, yg membeli tu tak tanya pun pasal emas..
Yg tanya pasal emas sampai berminggu2, tak beli pun..

Sekarang bila saya order emas, dipanggil "menumpang perniagaan orang pulak"?
Aiyooo.. nampak sangat kan..
Nampak sangat berkira..

Sebagai stokis, kalo ada ahli order, stokis perlu drop order ke HQ dan stokis dapat RM2 komisen serta RM2 drop order, Maka dapat RM4 utk sekali order dari ahli..
Mungkin itu puncanya stokis malas nak layan ahli2 ni..
Baik dia layan orang yg nak jadi ahli, dapat RM10 utk ejen; dan RM100 utk stokis..

Kalo saya, lebih suka layan repeat order..
Tak perlu explain panjang lebar, tetibe dapat RM4.
Bukan banyak sangat effort pun.
Bayangkan kalo semua ahli suka berurusan dengan kita, tak payah buat apa2 pun duit masuk RM4 sorang.

Dan kalau taknak ahli menumpang, jangan la buat pakej ahli.
Buat stokis terus..
Biar orang yang berkemampuan dan layak je boleh jual..
Takde la stokis ni tertekan kena layan ahli2 yang ramai ni..

Kedua, "asyik tanya stokis bila pos, bila pos, nampak sangat tak percayakan stokis"

Kastemer asmafeltbox yang beli 2 keping felt dari saya pun tanya "bila pos? bila pos? bila pos?"
Tu yg saya selalu up status kat facebook :

"bayar sebelom pukul 12tghari akan pos harini. Selepas pukul 12 tghari pos esok"

"pos setiap hari kecuali sabtu ahad dan cuti umum"

"pos harini pukul 4ptg"

Sampai korang pun naik boring, asyik2 ulang benda yg sama je kan...

Tanya la diri sendiri..
Kalo beli barang, takkan taknak tau bila pos..?
Itu hak pembeli untuk tau bila barang dia akan dipos?

Persoalannya sekarang, kenapa stokis tertekan bila kastemer asyik tanya bila pos? bila pos? bila pos?
Sepanjang 5 tahun saya jual online kat asma-felt-box ni, KASTEMER TANYA SEKALI SAHAJA bila pos?
Dorang tak tanya banyak2 kali..
Bila barang dah dipos (contohnya kita kata esok pos; esoknya) baru la dorang minta tracking no.
Kebanyakannya minta selepas barang tak sampai-sampai..

Kenapa kastemer dorang tanya banyak2 kali?
Sebabnya; TAKDE JAWAPAN.

Tanya kali kedua, takde jawapan..
Tanya kali ketiga, takde jawapan

Korang stress tak?

Ini yg beli felt..

Bayangkan yg beli emas RM240 sekeping..
Emas RM1800 sekeping...

Tanya2; takde jawapan bila akan dipos...

Kenapa stokis taknak bagitau bila pos?
Saya pun tak pasti kenapa, sebab saya bukan stokis..
Order2 saya sebelom ni pun macam nak tak nak je jawab.
Saya sendiri pun dah takde mood nak membeli dari stokis tu

Naseb baek baru2 ni dapat stokis yang baik dan senang berurusan.
Pasni beli dengan dia je sementara nak upgrade jadi stokis..
Saya dah beli beberapa keping stok emas..
Masih belom sampai, dan beliau pun bagitau belom ada update dari HQ.

Jadi mulai hari ini, saya akan uruskan sendiri penghantaran emas yang korang order.
Ya, saya guna stok sendiri, dan akan order stok baru bila dah low stock nanti..
Lebih kurang macam asma-felt-box jugak la, cuma dalam skala yang sangat kecik.
Kahkahkah..

Senang sikit macam ni.
Kalo barang lambat sampai kat saya pun takpe, asalkan cepat sampai kat korang..
Saya tak suka kastemer saya tertunggu..
Perut saya jadi memulas-mulas..
Apa lagi jika buka saya yang uruskan penghantarannya..

Dalam tangan saya ada stok coin gold 0.5gram, gold bar 1gram dan suku dinar.
Yang 1 dinar dah order tapi belom sampai..

Yg 3 jenis ni ya...

Jadi kalo korang order emas 3 jenis ni, saya bole pos terus..
Dan saya pos setiap hari kecuali Sabtu Ahad dan cuti umum

Kalo nk stok lain seperti gold bar 5gram, gold bar 10 gram atau barang2 kemas; tu saya kene order dari HQ dan amik masa sikit la..
Saya mampu amik stok yang kecik2 je...

Nak order, hubungi saya kat sini:

Maklumat harga emas hari ini dan nak jadi ahli bole dapatkan kat blog khas ni:


Wassalam...


2 ulasan

2 ulasan :

Catat Ulasan

Pixel Craft Idea (and for Sale)

Salam...

Hai, dah try buat pixel craft dari video semalam?
Bagaimana hasilnya?
Jangan lupa kongsikan tau..

Harini saya nak share beberapa pixel craft yang saya buat time rehat-rehat haritu..
Korang yang follow facebook saya pasti dah tengok kan...


Pixel beads berbentuk Gameboy

Saya berkesempatan main gameboy ni zaman sekolah dulu..
Syok juga, cuma kena beli slot game nya..
Game yang saya suka time tu satu game Mickey Mouse jalan-jalan cari kunci..
Addicted betul..

Gameboy ni saya buat 6 warna yang kiyut!


Pixel Pokeball

Gotta Catch'em All!
Huhu..
Saya tak layan sangat kartun Pokemon, tapi saya layan sangat game dia..
Korang tau kan game dia..
Jalan-jalan dari satu bandar ke banda yang lain, cari pokemon dan lawan dgn pokemon lain.
Pastu ada beberapa task yang perlu diselesaikan sebelom boleh masuk ke banda sebelah..
Addicted sangat sampai sepanjang malam sampai Subuh duk main..
Memang teruk sangat time tu sampai tak ingat nak makan minum..

JAngan contohi perangai saya ni tau..
Huhuhu...



Pixel Panda

Mula-mula buat warna hitam je..
Pastu try-try dengan warna lain..
Kiyut juga kan..

Yang warna tekois tu saja je iron sampai melting abes..
Sampai tak nampak lubang..
Cantek juga hasilnya kan..

Kalo korang nak yg melting abes ni, sila request ya..
Kalo tak saya buat yg biasa tu..
Yg ada lubang


Pixel Instagram..

Ok tak..
Warnanya macma tak begitu betul kan..
Huhuhuhu...
Tapi macam senang je nak buat logo ni..

Pixel ni kini bole didapati kat website asma-felt-box kat kategori handmade.

Kat situ korang boleh pilih kaler dan juga penambahan kalo nak, untuk dijadikan keychain atau hp straps atau brooch atau fridge magnet atau hair clips.

Pixel ni semua ready made. 
Atau mungkin amik masa 1-2 hari utk disiapkan kalo nak beli bulk..
Saya tak buka custom made ya; sebab fokus saya ialah felt craft order.
Pixel ni kira macma side order la..
Huhuhu..

Jangan lupa dapatkannya di website.

Kalo rasa nak buat sendiri bole dapatkan bahan-bahannya kat bawah ni:


Wassalam







Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan