Peniaga Online Penipu

Salam..

Saya nak clear phone lalu ternampak satu whatsapp yang menyakitkan hati.
Sebelum clear saya nak share kat sini sebagai pedoman korang semua.

Pak mertua saya minta belikan minyak serai wangi jenama Nusantara yang hanya boleh dijumpai kat Langkawi.

Cari-cari online akhirnya jumpa seller yang jual minyak ni secara online.
First time beli 1 dozen.
Barang selamat sampai, Alhamdulillah..

Setahun kemudian, pak mertua sekali lagi minta belikan kerana bekalan haritu dah habis.

Saya pun hubungi seller tu sekali lagi.
Kali ni kami beli sekali dengan minyak.

Inilah perbualan kami melalui whatsapp:

Gambar tu dah blured sebab dah clear dari phone.
Naseb baek saya ada transfer ke laptop.

Ni gambarnya:



Yang pink tu ialah alamat rumah kami.
Malas nak tunjuk kat semua orang.



Sampai sekarang tak dapat tracking number.
Sampai sekarang tak reply.
Sampai sekarang barang tak sampai.

Akhirnya kami pergi bercuti ke Langkawi semata-mata nak cari minyak Nusantara ni
Best kan. 
Hahaha..

Sakit hati tu memang la, hari-hari duk tunggu barang sampai.
Hari-hari duk tunggu tracking number.
Kalo korang tengok tarikh dan masa tu, lama gila tunggu reply.

Tapi yang paling menyedihkan ialah dia akan dibakar api neraka semata-mata kerana RM80.
Dan stranded lama kat Padang Masyar semata-mata mencari saya nak minta halal RM80.
Tak berbaloi langsung.
Dengan aku-aku sekali stranded tunggu dia menjumpai aku.
Menyusahkan betul la semua ni..

Lupa pula, no tepon dia ialah 017-489 4914
Apapun, no tepon ni boleh tukar kan..
Kalau dah penipu tu, takkan pegang no yang sama lama-lama.
Betul tak..

Okay la, saya nak clear phone dan meneruskan hidup seperti sediakala.
Semoga dia insaf sebelum meninggal dunia.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Tutorial : Cara Buat Bantal Felt (video)

Salam..

Bantal felt adalah order yang paling laku di asma-felt-box.
Cara nak buat pun senang je, cuma makan masa.
Apapun yang susahnya bantal felt ni ialah design yang diminta oleh customer.
Ada yang minta design Upin Ipin, design Ben10, design Minion.
Semua design tu tak boleh la uploaded sebab dah copyright kan..

Haritu saya jual keychain Domo-Kun, dah kena tegur dengan NHK.
Huhuhu..
Kecut gak perut.
Dia cuma tegur la bagitau design tu copyrighted dan minta saya keluarkan dari listing.

Sejak haritu saya takut nak letak apa-apa handmade yang copyrighted.
Walaupun sayang tak dapat nak tunjuk kat korang semua.
Sob sob...

Okay la..

Harini nak share dengan korang tutorial cara buat bantal felt corak love.
Ini design yang paling senang dalam dunia.
Dan jangan terkejut, ramai yang order design macam ni.

Jom.
Saya dah buat video korang boleh tengok.
Video ni pendek je..

Walaupun pendek, bercinta gak nak siapkan T__T
Enjoy <3



Saya guna acrylic felt untuk pillow ni.
Benang tu guna benang jahit biasa je.
Benang cross-stitch pun bole, cuma mahal la sikit.

Semoga bermanfaat!

Ada nak request apa-apa tutorial ke?
Tulis kat komen bawah, nanti saya buatkan  ^^

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Rutin Harian Saya sebagai Craft Maker dan Craft Supplier

Salam..


Ada yang tanya kenapa waktu online asma-felt-box hanya dari pukul 11pg hingga 4ptg?
Kenapa tak online dari pagi hingga malam?

Jom saya share rutin harian saya..

Pagi :
  • Making pending handmade order sehingga pukul 11 pagi
11 pagi :
  • Start online
  • Reply whatsapp, pm, dm, chat dan semua order yang masuk
  • Packing order(handmade dan craft supply)
4 petang :
  • Offline
  • Pos barang
  • Ada waktu pos pukul 6 petang time banyak order
8 malam :
  • Buat content untuk blog dan social media
  • Kemaskini akaun, stok
Sabtu Ahad :
  • Cuti  (offline dan tak pos barang)
  • Making pending order
  • Bersantai dan berhobi

Itulah rutin harian saya yang tak seberapa.
Time making craft tak boleh online, nanti lambat siap.

Sebelum ni pun saya multi-task; buat dua kerja dalam satu masa.
Pengalaman mengajar saya, fokus pada satu kerja dalam satu masa adalah lebih produktif dan hasilnya lebih kemas dan teliti.

Sekarang saya cuba ikut jadual di atas, hidup pun rasa lebih teratur.
Namun begitu ada juga waktunya tak ikut. Haha.

Rutin harian korang pula macam mana?

Bye..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

IG Stories Dec week 2

12 dec

13 Dec
  











Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kenapa Saya Suka Felt Craft

Salam..

Dah dah masuk tahun ke-8 saya berkecimpung dengan felt craft.
Tak sangka boleh bertahan selama ni (takde la lama sangat pun..)

Dari felt craft, perlahan-lahan try pixel craft dan kemudian shrink craft.
Shrink craft best tau, malangnya saya tak pandai melukis..
Banyak la hasil yang tak sedap mata memandang.
Itu menyebabkan saya try belajar melukis, tapi tak pandai juga.
Hahaha...

Kenapa saya suka felt craft?

Pertama sekali saya jatuh cinta dengan kain felt ni apabila tengok saya tak perlu fikir tentang basi jahitan!

Oh my God!
Teruja giler time tu..

Semasa belajar menjahit dengan ibu, banyak kali sangat saya tersilap kira basi jahitan..
Tak tahu la kat mana silapnya..
Ukur tu betul dah, siap buat garisan lagi, tapi bila dah jahit tak jadi ukuran yang kita nak.
Terkecik la, terbesar la..
Nak tetas balik..?
Malas aku!

Dengan felt craft, kalau saya nak benda tu saiz 10x10; potong la 10x10, akhirnya akan jadi 10x10 juga.
Itu la yang buat saya gembira sangat.

Pendek kata, kalau saya imagine rupa dia macam gitu; hassilnya akan jadi macam gitu..
Kalau tersilap pun, boleh gostan cepat sebelum terlambat.

Sebab yang kedua ialah colourful!

Kalau diikutkan felt ni ada sampai beratus-ratus warna.
Saya cuma guna 30 warna polyester dan 25 warna acrylic.
Itu pun bukan semua guna..

Matching-matching warna tanah dan warna corak ni satu terapi.
Termasuk la matching warna benang lagi.
Huhuhu...
Habiskan masa berjam-jam matching pun tak apa..
Rasa macam hilang masalah dunia dan dapat tidur dengan aman..

Sebab yang ketiga ialah from nothing to something

Maksudnya daripada sekeping berubah menjadi apa sahaja bentuk yang kita kehendaki.

Sebenarnya semua jenis craft pun kita buat from nothing to something.
Tanah liat, kain pasang, kertas, barang recycle dan sebagainya.
Cuma rasa excited semacam je bila dapat guna kain felt yang sekecil 5x5cm yang boleh dibuang tu menjadi sesuatu yang berguna.
Contohnya ubah jadi brooch jadi bookmark, jadi daun-daun kecil kat bantal, jadi bintang-bintang kat diary.
Pendek kata asalkan kita creative, ita boleh ubah apa saja from nothing to something!

Sebab yang keempat ialah affordable (mampu milik).

Untuk start buat felt craft ni, at least yang kita perlukan ialah:

  1. 10 warna felt saiz A4 : RM11
  2. Gunting : RM1
  3. 5 warna benang : RM4.25
  4. Jarum jahit : RM0.80
Jumlah : RM17.05 + RM7.20 (poslaju)

Dengan hanya nilai ini kita boleh buat dalam 5-20 jenis benda.
Kalau buat bekas phone dah dapat 5 biji.
Kalau buat bookmark boleh dapat 20 biji

Tak affordable ke harga tu..?

Dari situ, perlahan-lahan kreativiti kita meningkat.
Nak buat brooch, cari brooch dan butang.
Nak buat keychain, cari keychain dan poly-fiber.
Nak buat kawaii karakter, cari brads atau safety eyes.

Pendek kata, siapa-siapa pun mampu nak jadikan felt craft ni sebagai hobi

Sebab yang kelima ialah dapat jana pendapatan.

Semasa saya start jual felt craft ni pun suka-suka je.
Dah buat banyak keychain, tak dapat nak guna semua jadi jual la..
Lagi banyak terjual, lagi banyak benda baru saya boleh buat.

Ingat lagi semasa yang buka booth kat Kuantan dulu tu, organizer tu cakap apa kat saya?
"Asma jual benda mengarut ni pun laku ke.?"
Sakit hati tapi senyum je la..

Walaupun jualan tidak begitu memberangsangkan; tapi tempahan cukup memberangsangkan sampai tak sempat nak buat barang baru untuk display setiap minggu.
Maksud saya, pengunjung yang tengok bantal felt tu tak beli pun bantal tu, tapi dorang request bantal design lain; next week dorang datang amik.
Jadi nampak macam tak bergerak pun barang-barang kat atas meja saya tu..
Itu la agaknya organizer berusaha nak halau saya tu gamaknya..

Walaupun craft saya ni nampak mengarut dan tak laku, setiap minggu pun saya bayar sewa yang boleh tahan la tingginya berbanding crowd yang hadir.
Kenapa?
Seperti point no. 4 tadi, affordable..
Kos bahan mentah untuk buat satu benda tu rendah, yang mahalnya ialah kreativiti dan tenaga kita yang buat ni..

Walaupun harini cuma dapat RM100, kos bahannya cuma RM10, lagi 90 ialah upah kita dan untung.
Dari situ saya boleh adjust bayar RM40 utk sewa booth sehari.
Jadinya untung dan upah saya ialah RM50.
Memang sikit, tapi mampu la untuk bertahan masa mula-mula tu, sementara tunggu nama brand kita naik.

Berbanding dengan peniaga lain yang dapat jualan RM100, kos barang RM50, sewa RM40.
Jadi dorang untung RM10.
Mana tak sakit kepala..

Benda macam ni saya malas nak cerita kat semua orang.
Saya ni bukan pandai pun.
Bila saya bercakap, takde siapa peduli.
Ye la, rupa pun macam kampung dan tak meyakinkan..
Lain la pakai kot, rambut pomade, misai cokeng , kunci kereta BMW, baru la orang yakin.
Ye dak..?

Korang yang nak jana pendapatan dengan felt craft ni, saya sarankan korang buat beberapa sample dulu.
Bila orang tempah, minta bayaran pendahuluan 50%, kemudian baru la beli bahan-bahan secukupnya untuk tempahan tersebut.
Tak perlu beli stok banyak-banyak, nanti ada warna dan bahan yang jarang guna, sayang je..

Okay..
Itulah 5 sebab Kenapa Saya Suka Felt Craft.

Walaupun felt craft ni nampak mengarut, tapi saya masih dapat tempahan sampai sekarang (7 years).
Mengarut kan...

Wassalam...

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Tutorial Cara Buat Cable Holder dengan Perca Felt

Salam..

Korang yang aktif berfelt tu pasti adalah masalah yang sama dengan saya

iaitu:

Perca Felt!

Nak buang sayang..
Nak guna kecik sangat la pulak..

Pastu simpan dalam kotak, tak pun bag, tak pun plastik bag dengan niat nak guna in case ada projek kecik-kecik.
Lepas tu...hahaha...takde pun projek kecik-kecik tu..

Setahun kemudian, eh, baru teringan perca felt haritu..
Nak buang?
Masih lagi sayang.. Huhuhuuu...

Kepada korang yang tak tau nak buat apa dengan perca felt tersebut; kat sini saya tunjukkan satu idea:


Comel tak idea ni.
Saya guna acrylic felt dan snap button.
Senang giler je buat dia.

Boleh buat banyak-banyak untuk kegunaan sendiri.
Atau jual satu pek 5pcs warna campur-campur, jual kat event atau kawan-kawan.
Tak pun buat doorgift kenduri ke, baby shower ke, bithday ke.

Dari terbuang kain felt tu, dapat la juga beberapa puluh ringgi.
Boleh beli topup, isi minyak motor, bayar parking ke.
Betul tak cakap saya..

Semoga bermanfaat ^^

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

My InstaShop

Salam...

Asma Felt Box dah bina InstaShop 💖

Instashop yang dimaksudkan disini bukanlah instagram yang menjual barang.

Tetapi ia adalah page yang dikhaskan untuk pengguna/folllower instagram yang berminat dengan produk yang ditawarkan di instagram seller.

InstaShop ni masih lagi asing di Malaysia, tapi kat luar negara dah start trending tau.
Setakat ni belum jumpa lagi seller Malaysia menggunakannya.
Mungkin ada cuma saya masih belum jumpa.

Ataupun buyer Malaysia lebih suka Whatsapp, so seller pun malas nak setup satu.

Apa itu InstaShop?

Kalau korang tengok kat akaun instagram tu kan, kat Bio tu boleh letak satu link.
Link tu biasanya orang letak apa?
Website, FB,whatsapp link dan sebagainya kan..

Trending kat luar negara sekarang ni (ketika artikel ini ditulis); dorang tak letak ketiga-tiga tu;
tetapi dorang letak link khas untuk pembelian customer dari instagram.

Camana tu?

Meh saya tunjuk contoh.


Ini adalah akaun instagram asma-felt-box.

Kat bio tu biasanya saya letak link ke website utama.
Kali ni dah tukar. Saya letak link khas ke InstaShop
Klik situ dan korang akan dibawa ke sini:



Nampak tak..
Gambar-gambar di link ni ada similarity dengan gambar-gambar di instagram saya.
Kenapa macam tu ek..?

Contohnya, jika korang browsing IG saya lalu terpikat kat perler beads owl tu dan teringin nak buat sendiri; korang cuma perlu :

1. klik link kat bio (IG)

2. klik gambar owl tu (Instashop)

Kemudian:



Tara!
Terus sampai ke page perler beads, tak perlu tercari-cari dah.

Canggih tak?
Huhuhu...

Ini belom cukup canggih tau..

Kat luar negara dorang punya sistem lagi canggih..
Sistem yang khas untuk InstaShop.

Contohnya website Princess Polly dan Simmi
Cuba tengok macam mana dia punya sistem.
Cantek kan.. ^^

Kat Malaysia ni saya cari tak jumpa lagi.
Terpaksa la buat manual kat website tu.
Penat sangat, tu pun banyak lagi tak siap.

Kepada korang yang berniaga di instagram dan belom ada instashop tu bole start buat.
Ia memudahkan customer buat pembelian.

Semoga upgrade asma-felt-box ni dapat memudahkan korang cari barang..

Wassalam
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Brooch Holder

Salam..

Masih lagi update pasal crochet..

Asyik pasal crochet je ni..
Pasal felt craft taknak update ke..?

Nanti la ya, tengah excited dengan crochet ni. Takleh nak stop.. 😁
Sampai masa nanti kita cerita pasal felt craft pula..

Jom tengok apa yang kait kali ni..

Tempat Letak Kerongsang
Crochet Brooch Holder
Ya, masih lagi pink..

Sebenarnya pink ni warna yang paling saya anti sejak kanak-kanak..
Namun begitu, sejak dewasa ni (25 tahun ke atas), makin suka pula saya kat warna pink ni..
Sekarang ni salah satu warna kegemaran saya ialah pink, selain hitam dan oren.
Kombinasi yang saya suka pula ialah hitam pink, hitam oren, putih pink, putih oren.
Lawa giler 💓

Okay..
Inilah Crochet Brooch Holder atau bahasa Melayu dipanggil Bekas Letak Kerongsang.

Aik?
Kerongsang pun nak ada tempat letak ke..?
Mesti la.. Kan selalu je hilang kerongsang tu.
Beli banyak, last-last tinggal 3 biji.

Banyak jenis bekas letak kerongsang yang boleh didapati di pasaran.
Dalam bentuk kotak, bakul, plastik, sebut je, semua ada..
Cuma kalau dah nama craft maker tu, semua benda pun kalau boleh nak buat sendiri.
Betul tak..?
Huhuhu...

Crochet Brooch Holder ni saya buat untuk diri sendiri..
Sebagai satu hub untuk para kerongsang saya yang tak berapa banyak tu..

Saya ni jensi suka letak barang merata-rata.
Sehinggalah pada suatu hari baca satu tips yang bagitau cara nak pastikan rumah sentiasa kemas ialah, pastikan semua barang ada tempatnya.
Jadi tiap kali nak letak barang tu, terus letak kat tempatnya.

Sejak haritu saya cuba praktikkan, walaupun bukan ikut 100%; namun sedikit sebanyak nampak kesan positif terhadap hidup saya yang agak messy ni.

Lepas buat sebiji ni, rasa seronok pula..
Sekarang dah buat berbiji-biji..

Bekas Letak Brooch
Mana satu cantik?
Mana satu warna pilihan hatimu..?
Pada saya mestilah pink dan oren tu..
Hahaha..
Obvious kot..

Dah buat banyak-banyak ni tak tau nak buat apa..
Nak guna, bukan banyak sangat kerongsang saya ni...

Yang paling dasyat ialah, saya tak boleh stop buat Brooch Holder..
Tolong stop!
Proceed to the next project please... 😭😭

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kat Mana Nak Cari Crochet Hook (Jarum Kait)?

Salam..

Sejak beberapa bulan ni saya asyik update pasal crochet je kan..
Haha..
Felt-nya mana..?

Saya sendiri pun dah kurang aktif ber-felting.
Order pun amik sikit-sikit je.
Mana yang nak cepat terpaksa ditolak.
Sekarang saya dah tak pulun macam dulu.

Disebabkan ramai berminat nak ber-crochet juga dan tanya ada jual tak jarum crochet; maka saya cuba cari.
Dan akhinya dah sampai!

Ada 3 jenis tau.

1. Jarum Crochet jenis cute (ada dua warna korang boleh pilih)

Crochet Hook Pink
Crochet Hook Green

Kedua-dua warna ni memang lawa.
Saya pun dah amik dah setiap satu untuk simpanan sendiri.
Simpan je, pakainya ntah bila.
Hohoho..


2. Jarum Kait Colourful

 Ni yang paling murah.
Warna warni dia punya pemegang.
Saya pakai yang ni la sekarang.
Walaupun murah; selesa je guna.
Cuma nombor tu cepat tanggal, saya labelkan dengan selotape.


3. Jarum Kait Jenis Kayu


Crochet Hook kayu ni saya ada juga.
Tapi jarang pakai..
Rasa lebih selesa guna yang colourful tu.
Dapat berlasak-lasak sikit..
Yang kayu ni cam takot je patah.
Maklumlah saya ni ganas macam Shrek.
Hohoho..

Ketiga-tiga jenis di didatangkan sekali dengan:
 penanda crochet (yang bentuk macam pin lampin baby tu)
jarum plastik 
casing dia.

Warna tu saya bagi random je tau..

Jarum crochet ni pun tak banyak stok, setiap jenis ada 12 set je.
Tinggal 11 set la, sebab saya dah amik satu, huhuhu...

Selain dari crochet hook ni, kalo korang nak jarum plastik tu sahaja atau penanda dia tu sahaja pun saya jual juga..

 Sepaket penanda ni ada 10 biji

jarum plastik ni diberi sepasang.
Warna random juga.

Jarum kait boleh dibeli kat website asma-felt-box 
Klik je atas tu, saya dah bagi link yang proper.
Tak pun klik gambar.

Boleh juga order secara whatsapp : 018-379 8330
Saya pos barang setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad
Online 11am-4pm (Sabtu Ahad cuti)

Selamat berkraf!

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Mengait Bunny Amigurumi Pink!

Salam..

Selepas terinspirasi dari dua Guy Crocheter haritu, bukan main semangat lagi saya mengait tau.

Hasilnya?
Siap satu Bunny Amigurumi.
Comel tak? 😁

Bunny Amigurumi
Ya, saya memang comel!
Okay..
Tak dinafikan bunny ni tak begitu sempurna..
Terutama sekali telinga dia tu..
Berpeluh tau pasang telinga tu..
Dan nampak macam sebelah tu lebih besar berbanding yang satu lagi kan..?

Oh tidakkk!! T____T

Kecewa tau.
Bila dah penat-penat buat sampai siap, baru nampak ada cacat.
Kecewa.. kecewa...

Walau bagaimanapun, crochet kali ni okay sikit..
Jari dah kurang sakit dan laju sikit berbanding sebelumnya..
Mungkin sebab benang pink kot, saya rasa lebih bertenang dan aman damai tatkala mengait.
Gitew...

Sebelumn ni kan, saya ingatkan dorang mengait dari awal hingga akhir tak putus-putus..
Tu yang buat saya tertanya-tanya, macam mana dorang kait berterusan, siap campur-capur warna lagi.
Sekarang baru tau.

Mengait bunny amigurumi ni bukan dari awal sampai akhir kait benang nak putus-putus..
Putus juga tau..
Kita kene crochet bahagian demi bahagian, sama macam sleepy doll haritu (yang tak siap-siap lagi.. huhuhu..)

Macam ni...
bahagian badan bunny amigurumi
Kait bahagian demi bahagian..
Nampak kan..
Bahagian badan, tangan dan telinga dia...
Lepas dah crochet kesemua bahagian, baru la cantumkan dia..

Bab cantum tu saya tak pandai..
Buruk betul hasilnya..
Dari jauh ni nampak okay la..
Bila tengok dari dekat, hadooii... malu nak tunjuk. Hahaha..
Nampak sangat tadika. 😂

Sebenarnya kan..
Bunny ni ada sedikit silap..
Saya dah tersilap kira menyebabkan badan dia jadi panjang sikit..

Kalau ikotkan rupa dia kontot je, nampak lebih comel..
Bila dah tersilap tu, redah je la..
Tak larat aku nak buka balik...
Hohoho...

Untuk projek ni saya guna benang acrylic je..
Selama ni memang guna benang acrylic, sebab murah..
Tapi tu la, kadang-kadang dapat benang yang mudah berderai..
Leceh nak mengait, asyik sangkut-sangkut je..

Benang jenis lain tu mahal.
Bagi mereka yang dah otai, mengait confirm menjadi tu, okay la..
Untuk saya maybe tak sesuai kot.
Kejap kejap silap, kejap kejap tak menjadi; guna benang mahal pula..

HArap-harap cepat sikit la terer.
Nak merasa ni crochet guna benang mahal..

Okay la..
Nak crochet apa pula lepas ni ek..

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Butang Bulat 2 Lubang 11mm

Salam..

Satu lagi butang baru masuk kedai.

Butang bulat 2 lubang 11mm.


Butang 11mm ni ialah saiz yang sama dengan butang baju kemeja..
Cuma bezanya ia ada dua lubang berbanding 4 lubang. pada baju kemeja.

Warna mixed seperti dalam gambar ni..

Satu paket ada 10 biji (random colour)
Harganya RM1.20/10pcs
RM10/100pcs

Nak order boleh whatsapp saya kat 018-379 8330

Atau order direct kat asma-felt-box.com

Pos setiap hari tau, kecuali Sabtu dan Ahad.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Guy Crocheter : Siapa kata Lelaki tak Mengait?

Salam...

Siapa kata lelaki tak mengait?

Haaa... Tengok ni..

A post shared by Thiago Rezende (@homemnaagulha) on

Perghh!
Sikit punya laju lagi dia mengait..
Saya pun 10 kali ganda lebih slow dari ni... 😵😵😵

Kadang-kadang saya rasa fed-up gak mengait ni.
Sakit la jari-jari...
Tak tau la sama ada saya pegang jarum tu kuat sangat ke, atau memang saya ni keras tangan.

Kadang-kadang rasa malas dah la nak mengait.
MUngkin mengait ni hanya untuk wanita feminin yang jiwa penuh keibuan..
Berbeza dengan saya yang lebih sifat maskulinnya..

Namun begitu, lepas tengok Instagram Homemnaagulha ni, terus bersemangat kembali!

Comel-comel hasil crochet beliau.
Geram je tengok.

Kalau lelaki sado lagi maskulin macam tu pun boleh mengait dengan jayanya..
Kenapa saya tak bole?
Mesti la boleh kan.. Betul tak.

Cuma saya belum cukup tekun lagi..
Kena tekun lebih-lebih lagi lepas ni Asma.
Kena berlatih banyak-banyak lagi ni..
Chaiyuk! Chaiyuk!

Lepas penat mengait, pegi gym kejap.

Rasa terinspirasi sangat tengok dia.
Orang putih memang macam ni kan..
Dorang bangga jadi diri sendiri, orang sekeliling mereka sangat supportive.

Saya ni bila orang tau belajar mengait, ada juga yang pandang semacam dan berkata..
"Mengait? Itu bukan hobi nenek-nenek ke..?

Aiyooooo...
Kesiannya saya..
Dah jadi nenek ke rupanya.. T__T

Selain dari dia, ada sorang lagi crocheter lelaki yang saya jumpa di instagram.

A post shared by Vincent Green-Hite (@knot.bad) on
Buat apa tu hensem..?

Knot.Bad ni crocheter lelaki pertama yang saya jumpa.
Dia suka buat amigurumi pokemon..
Cantik-cantik pula tu..
Pastu dia suka amik gambar dengan sangat kreatif bersama-sama dengan hasil amigurumi yang dia kait sendiri..

Hebat betul!

Jelous la tengok dorang ni..
Benda-benda yang simple pun boleh jadi kreatif sekreatif kreatifnya bila kena gaya.

Saya pun nak juga jadi kreatif macam tu.
Tapi saya tak cukup kreatif, cuma tahap biasa-biasa je..
Tahap manusia normal; tak lebih, tak kurang.

Tiap kali rasa kurang semangat, saya suka belek-belek ig mereka berdua..
Sedikit sebanyak aura tu diserap ke dalam diri ni, lalu bersemangat semula nak berkreatif.

Korang kenal tak mana-mana lelaki yang mengait?

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Butang Bunga Kedut

Salam...

Just a quick update.
Butang baru masuk kedai lagi..

Flower Button
Butang Bunga Kedut

Butang Bunga Kedut diberi nama..

Nama pelik ni diletak supaya tak confuse dengan butang-butang lain tatkala customer drop order.

Butang bunga kedut ni diameternya 14mm.
Mixed colour.

Harga sama macam butang bunga yang lain.
RM1.50/10pcs
RM13/100pcs

Selain butang bunga kedut ni, ada 5 butang lain yang sedia ada di asma felt box


Yang sebelah kiri tu harga sama RM1.50/pek.
Yang sebelah kanan cuma RM1.00/pek (10pcs)

Saya borong butang ni masa tengah offer, maka saya offer juga la untuk korang.
Suka la tu.. 😊

Nak order?

Whatsapp saya : 018-379 8330

Atau order kat website asma-felt-box.com

Pos setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad.
Online pukul 11 pagi hingga 4 petang.
Sabtu Ahad tak online ya.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Octopus

Salam..

Ingat tak projek Amigurumi Sleeping Baby yang saya ceritakan haritu?
Okay, tak siap pun...
Hahaha..

Lepas dah beli benang cream, tetiba mood nak sambung tu hilang pula..
Untuk mengembalikan mood, saya buat projek kecil yang nampak macam senang je..

Crochet Octopus!
Crochet Octopus
Crochet Octopus
Senang?

Perghhh...
Nampak je macam senang..
Susah tau..

Terutama masa buat tentacle dan sambungkan tentacle tu ke badan..
Pening kejap...
Lama pula tu nak siapkan kakinya... 😫😫😫

Yang paling kelakar kan, nak tau apa..?
Saya pergi buat 9 tentacles pulak dah..
Padahal 8 je..

Dah siap semua baru perasan ada 9 rupanya..
Patut la pening masa nak sambungkan kaki tu..

Haha..
Tak pasal2 jadi octopus alien.. 😂

Mata tu nampak macam tak kena je kan..
Mata tu sepatutnya guna brads, baru cantik..
Tapi stok brads dah habis..
Jadi saya guna wiggle eyes, potong dia dan amik yang warna hitam je..
Okay juga macam ni kan...

Cuma nampak kurang cute.
Kalau guna mata brads tu cute sikit..
Mungkin mata brads tu bentuk dia cembung, nampak macam hidup je..
Mata ni leper, seolah2 takde soul (memang takde pun. Haha)

Apapun, brads 5mm tu dah restock tau..
BAru hari Jumaat lepas dah sampai..
Korang bole dah nak drop order.

Cuma brads 8mm belom sampai..
Harap2 sampai minggu ni..

Ada yang tanya sama ada saya jual benang mengait ni..
Maaf, saya tak jual benang kait.
Benang ni saya beli kat kedai alat jahitan dekat-dekat sini je..

Try juga ushar-ushar pemborong benang kait, belom jumpa lagi...
Kalau ada pun, harga borongnya tak berpadanan, tambahan lagi banyak warna nak kena borong..

Benang kait ni pun ada banyak jenis; banyak warna pula tu..
Saya tak tau nak amik yang mana satu..

Satu lagu yang takutnya bila dah start jual benang kait ni, kemudian otai-otai crochet tanya detail pasal benang, saya pula tak pandai nak jawab.
Nampak la tak profesional kat situ kan..
Malu la nama saya nanti.. T__T

Erm..
Teringat pula haritu masa saya buka booth dan jualkan produk kawan-kawan crafter (time tu saya tak pernah ber-crochet lagi), ada la sorang makcik tu amik sepaket produk crochet dan tanya, "ini stokin baby ke?"
Saya tengok dan nampak beanie (topi baby); saya pun bagitau dia, "ini beanie, topi baby."

Makcik tu belek-belek lagi dan tunjuk, "ini stokin la."
Saya tengok balik dan nampak ada sepasang stokin di sebalik beanie tu..
La.. satu set dengan stokin ke...?
Dalam consignment note tu dia tulis beanie sahaja, tak perasan pula sekali dengan stokin.

Saya pun tergelak kecil lagi comel dan berkata dengan senyuman paling manis dalam dunia,"A'ah la. Ada sekali stokin.."
Makcik pun pun tersenyum sinis (dengan muka macam "aku lagi pandai pada kau") terhadap saya seraya berkata, "orang baru ya..?"
Saya tak jawab pun..
Whatever la makcik..

Itu la sebabnya saya malas nak jual barang-barang yang saya tak berapa tahu..
Crochet ni pun saya masih merangkak-rangkak lagi, sekali ada orang minta buat tutorial; mampos aku.. Hahaha...

Pastu nanti ada la makcik sinis komen; "kenapa kekok je. Orang baru ya..?"
Ya ya.. Orang baru..
Tak boleh ke orang baru nak kongsi ilmu yang secubit garam ni..

Okay la..
Nanti kalau ada rezeki dan peluang, saya cuba borong dan tambahkan dalam kedai ya..
Doakan saya tau..

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Craft Supply : Butang Kayu Panjang

Salam...

Barang baru! Barang baru!

Butang Kayu Panjang saya namakan dia..

Butang kayu panjang warna krim

Butang kayu panjang warna burgundy

Sorry..
Sebenarnya saya sendiri pun tak tau nama dia apa..
Jadi bagi je nama butang kayu panjang.
Ya, memang tak kreatif. 😃

Butang ni saya beli untuk buat projek beg crochet.
Rasa macam comel kot letak kat beg..
TApi tak tau la bila nak start je projek tu. Hahaha..
Rancang macam-macam, buatnya ntah bila..

Butang ni besar juga tau..
Panjang dia 3cm (30mm), lebar dia 1cm (10mm)
Ada dua lubang..
Lubang dia pun besar, dalam 4mm.
Kalo korang na buat drawstring bag, tali yang kurang dari 4mm sesuai la dimasukkan..

Ada dua warna untuk dipilih..
Warna cream dan coklat gelap (burgundy)
Saya suka warna cream ni..
NAmpak suci je.. :D

Selain letak kat beg macam tote bag dan sling bag; boleh juga letak kat drawstring bag, bagpack dan feedbag..
Pendek kata macam beg jerut gitu..

Boleh order kat website saya kat SINI
Atau whatsapp 018-379 8330

Wassalam

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Craft Supplies : Tiny Buttons Flower, Star and Love Shaped

Salam..

Bila buat tajuk je mesti Bahasa Inggeris.
Ntah la..
Rasa macam senang kot..
Hahaha...

Okay, ada barang baru ni taw..
Apakah itu..?

Tiny BUttons!
Tiny Buttons!!!

Kenapa nama dia tiny buttons?
Sebab butang ni kecik sangat.
Diameternya cuma 6mm...
Keciknyaaa

Nak buat apa dengan Tiny Buttons ni?

Cantik tau letak kat atas donut dan cupcake..
Konon-konon sebagai sprinkle toping la..

Lepas tu buat bunga kecik-kecik dari kain felt tu, letak butang ni kat tengah-tengah.

Untuk huruf-huruf felt yang kecik yang korang potong sendiri tu, huruf-huruf berlubang seperti A, B, O, R macam tu, tak perlu susah-susah figure out macam mana nak tebuk lubang dia..
Jahit je tiny buttons ni kat area lubang tu. Siap!

NAk lebih kreatif, susun butang-butang kecik ni supaya jadi huruf ke, nama ke, bentuk ke.
GUna banyak la butang ni..
Tapi cantik tau!

Sebelum ni ASMA FELT BOX cuma ada tiny buttons bentuk bulat je kan..
Kali ni dah masuk 3 jenis bentuk lagi!

 Tiny Button flower (bentuk bunga)

 Tiny BUtton LOve (bentuk Heart)

Tiny BUtton Star (bentuk bintang)

Menjadikannya ada 4 jenis butang kecik kementot yang kiyut giler ni.

Seronok tau tengok butang ni.
Rasa nak gigt-gigit je..

Dapatkan Tiny BUtton ni kat SINI
Atau whatsapp saya kat 018-379 8330

Wassalam
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Learning Amigurumi

Salam..

 Apa itu Amigurumi?


- Ami = crochet
- Nuigurumi = plushies atau anak patung yg kita sumbat kapas di dalamnya.

Amigurumi bermaksud = Anak patung Crochet

Itu la kiranya bahasa kampung saya. Haha.

Okay, ni first time saya ber"amigurumi".Tengok la tu, mengada kan..
First time buat pun buat benda besar.
Yang kecik-kecik taknak. Haha..

Pening juga amigurumi ni.
Kena kira stitch.
Banyak kali juga la saya re-count dan buka balik sebab tersilap counting.
Ntah camana otai boleh relax je buat benda ni.. 😂😂😂

Nampak je kecik kan, tapi penat wei nak siapkan..
Mungkin kerana saya mengait lambat..
Ada tengok video orang putih tu, sikit punya laju lagi dia mengait.
Jeles I taw..


Rupa-rupanya amigurumi ni cuma perlu tau beberapa jenis stitch je.
1. Single crochet
2. Increase
3. Decrease

Itu je 3 benda..
Selebihnya ialah tahap kreativiti, fokus dan kesabaran..
Haha... Betul-betul menguji kesabaran.

Lepas dah siap satu bahagian, kene stop dan buat bahagian lain..
Gambar di atas tu bahagian kepala dia..

Dah siap semua bahagian baru kita cantumkan bahagian-bahagian tu.
Sama ada dengan yarn dia sendiri, atau benang jahit biasa, ataupun glue gun..
Glue gun senang sikit sebab nanti dia terletak elok je..
Yarn dan benang kene pandai bajet, sebab lepas jahit nanti dia senget-senget pulak..

Yang ni saya nak buat amigurumi baby tidur.
Ingatkan kecik, rupanya besar juga la..
Sepatutnya saya kene start dengan projek 1 benang je dulu..
Tapi mengada pergi terus ke advance.
Haa.. kan dah overwhelm ..


Bila dah siap bahagian-bahagian ni baru saya sedar warna cream dah abeh..
Aiyooooo!
Ingatkan cukup.

Malas betul nak pi cari benang.
Apa kata kita tinggalkan projek ni dan buat projek lain.
Aci tak?
Huhu...

Wassalam..
2 ulasan

2 ulasan :

Catat Ulasan