Salam...

Mak aih...
Bukan main panjang lagi tajuk...

Wokep...
Ramai pm dan email saya tanya tentang kos nak pos bantal...
Sebenarnya saya tak faham kenapa ramai yang tanya saya soalan ni memandangkan saya bukan bekerja kat Poslaju.. Dan saya tak larat nak taip berulang-ulang kali...

Oleh itu, saya tuliskan kat sini supaya boleh dikongsi bersama...

Kos Poslaju untuk barang yang saiznya kurang dari 30cm
1. Klik sini----> http://pos.com.my/postal-services/quick-access/?calculate-postage
2. Akan keluar gambar ni:
Contohnya barang berat 700g dan pos dalam semenanjung Malaysia
Korang select "Poslaju"
Dan tulis 0.7 dalam kotak pertama... Jangan tulis 700 pulak, sebab unitnya dalam kg.
Pastu select "within blablabla...". 
Pastu submit

3. Pastu keluar pulak gambar ni:
Okay, jangan excited lagi...
Dalam kotak tu tulis chargenya RM5.50..
Tapi note kat bawah tu ada tulis charge-charge lain iaitu:
15% surcas bahan api
10% cas pengendalian
6% cukai barangan dan perkhidmatan
Jumlah extra charge ini ialah 31%
Saya tak tau apa-apa pasal charge ni.. Jangan tanya ek...

Jadi jumlah sebenar ialah = RM5.50+31% = RM7.20
Oleh itu barang yang beratnya 700g kos pos ialah RM7.20


Kos Poslaju untuk barang yang saiznya lebih dari 30cm
Kalo korang punya barang tu saiznya lebih dari 30cm (dari mana-mana sisi) maka dorang tak timbang; tapi dorang ukur. (Kalo dapat yg timbang tu, bermaksud korang sangat bernasib baek. Tahniah diucapkan..)

1. Ini formula ukuran Poslaju bagi barang yang saiznya lebih dari 30cm
       
    [Panjang X Lebar X Tinggi (dalam cm)]  = Xkg
                      6000

   Contohnya : 30cm x 20cm x 10cm = 1kg
                                6000


Tulis 1kg kat kotak tu dan submit


Jadi kos poslaju untuk barang bersaiz 30x20x10cm (regardless berapa beratnya) ialah = RM6.50+31% = RM8.50

Orait... Suka tak? Suka tak?
Biasanya bantal kan besar tapi ringan je kadang-kadang tak sampai 500g pun, tapi kene charge sampai RM30.00. 
Memang tak masuk akal, tapi itulah hakikatnya...

Bila korang pos barang tu nanti maybe kosnya tak 100% tepat dengan yg korang kira, tapi at least dapat agak berapa kena bayar kan...
Dan tau berapa nak charge kastemer nanti...

All the best.. >_<

Wassalam....