Projek tak siap-siap.

Salam.

Ini ialah projek yang lama gila tak siap² lagi.


Korang yang follow IG saya pasti dah nampak gambar ni lama sangat dah.
Tapi tak siap-siap pun.
Projek apa ni..?


Ini adalah projek kitty keychain.
Saya nak buat keychain kucing yang comel ni untuk semua warna acrylic felt yang available di asma-felt-box. Dan senaraikannya seperti di bawah:

Macam ni...

Ada warna dari hitam, putih sampai la ke warna kuning.
Malangnya saya hanya buat 9 warna ni je (ada beberapa warna lagi tapi nak susun ikot kaler, bagi senang nampak)

Kamera phone sekarang ni dia adjust warna ikot lighting, jadi warna tu kadang-kadang tak sama.
Saya selalu edit setepat mungkin dengan warna sebenar, tapi tak berapa menjadi juga.
Sebab warna pun ikot atas skrin device masing-masing juga kan..

Saya harap sangat korang beli warna yang betul.
Kalo ragu-ragu better beli sekeping dua saiz A4, tak pon beli mini felt pack, untuk faham warna dia.
Bole juga beli carta warna felt.
RM1 je harganya. Bole simpan untuk rujukan.

Warna acrylic ni semuanya dah restocked tau.
Cuma warna cherry dah abes kene borong.
Lepas raya ni saya order lagi.

Harga supplier makin mahal. Tapi saya masih jual dengan harga yang sama seperti 7 tahun lepas.
Nak naikkan harga rasa tak sampai hati pula.

Kita tengok je la sampai mana saya mampu bertahan.

Sementara itu saya masih perlu cari masa untuk siapkan kitty ni..
Sekarang ni, tiap kali lapang saya akan mengait je.
Seperti yang saya cakap sebelom ni, mengait kurang sepah dan saya buat buat 5 minit pastu berhenti beberapa jam pastu sambung pulak 5 minit.

Gian juga nak main felt ni.
Haha

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

UV Resin

Salam.

Satu lagi barang baru untuk Shrinkles.

Lepas korang dah lukis plastic shrink tu, korang akan blow kan dia bagi jadi kecik.
Pastu ada tak korang rasa nak coating permukaan dia bagi shining?

Kalo nak, korang bole guna --> UV Resin

UV Resin 60g

UV Resin 25g

UV Resin ni jenis cepat kering.
Korang cuma guna sikit je dan ratakan kat atas permukaan Shrinkles yang dah siap tadi dan tunggu dia kering.

Tak perlu tunggu seharian, ni jenis cepat kering.

UV Resin ni juga digunakan untuk buat Resin Craft menjadikannya pelbagai bentuk dan warna.
Saya tak pernah buat, jadi takleh nak elaborate la...

Saya cuma guna ia untuk glaze kat atas Shrinkles je..

Bole dapatkannya kat sini : http://asma-felt-box.com/products/uv-resin

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Update Projek Amal Granny Square

Salam.

Kini saya dah siapkan 29 keping granny square untuk projek amal tersebut.
Inilah dia. Yay!

Bangga jugak la saya.
Walaupun sebok layan baby yang semakin aktif, sempat jugak la selit-selit mengait.

Mengait ni memang kat mana² pun buat. Kat ruang tamu, kat bilik, kat dapur, kat beranda. Kebanyakannya kat depan tv la. Kadang tu baby mengesot menuju ke bilik, saya follow dari belakang sambil tangan terus mengait. Haha.

 Tapi kalo dia dah start minta perhatian, haaaa.....kene simpan la jarum dan benang tu.
Family first.

Selain dari curi masa mengait, yang buatkan projek ni lambaaaaaaat betul nak siap ialah requirement dia saiz perlu 5x5 inci.

Susah juga saya nak dapat saiz tu. Kebanyakannya dapat 4.5 inci je. 
Tu yang buka balik kait balik, buka balik kait balik.
Tu yang dapat buat sekeping dua je sehari.
Kadang tu dapat 5.5 inci pulak.
Hahahaha...

Kita budak baru belajar memang macam ni.
Belom dapat konsisten dengan tension benang tu.

Maybe juga sebab saya guna benang minlon. Dorang suggest benang nona. Benang nona mungkin lebih tebal kot. 
Kat area saya takde jual benang nona. Ntah la kenapa.

Ui, lama jugak ni nak sampai ke 100 keping.
Jangan putus asa. Chaiyuk²!

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Hot Mini Blower

Salam

Ada barang baru masuk.
Kali ni bukan barang untuk felt.
Ni barang untuk Shrinkles

Shrinkles tu apa ek..
Shrinkles tu plastik shrink yang kita masukkan dalam oven lepas tu dia jadi kecik tu.
Ada juga beberapa nama lain.
Saya panggil Shrinkles je la, senang sebut.

Barang yang support Shrinkles hari ini ialah:

Mini Hot Blower

Mini hot blower ni ialah alat pemanas macam hari dryer tu.
Oleh itu, selain dari masukkan plastik shrink ke dalam oven, korang bole juga guna blower ni.
JAdi tak perlu la susah-susah beli oven (kalo belom ada) pakai hot blower ni pun ok.

Cara nak guna senang je.
Plug in pastu on dan halakan ke plastik shrink.
Sebaiknya, pegang plastik shrink tu dengan penyepit, atau lidi ke, baru blow.
Jangan pegang ngan tangan, takot panas pulak.

Nak order?

Plastic shrink pula ada kat sini : http://asma-felt-box.com/collections/shrink-craft
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kopiah Kait

Salam.

Sambil-sambil buat granny square untuk projek amal, sempat gak selit beberapa projek lain untuk menghilangkan kejemuan.

Tak tahu la korang camana..
Tapi saya memang cepat jemu bila hadap benda yang sama berulang-ulang.

Haritu adik saya ada request kopiah untuk putera kecik dia tu. Di kesempatan ini, saya pun try la buat. Dia nak kaler oren.

Selepas sehari suntuk mengait (bukan sepenuh masa la, ada baby kecik kan. Most of the time layan dia je la keje saya), akhirnya siap pun.

Comel tak kopiah ni? 
Try pakaikan kat anak.

Buat yang simple-simple je

Ni saya buat utk saiz kanak-kanak.
Tapi macam mana baby pun bole muat ni?
I is confuse.

Ni mesti sebab saiz benang dan saiz jarum.
Takpe, kalo dia tak muat pakai ni, saya akan buat lain.

Sebenarnya ni percubaan yang kedua.
 Percubaan pertama ntah hape² jadinya.

Ini la percubaan pertama.
Apa bendanya ni...?

Diagram ni dikongsi oleh ahli group mengait juga. Rupa² nya tak jadi kopiah. Jadi alas pinggan pulak.
Hahahahaaa..

Tapi penat mengait sampai jadi sebesar ni. Sekali memang salah pon.

Masa buat separuh tu dah rasa lain dah, tapi teruskan juga kot² lepas siap jadi ok. Rupanya tak.

Apapun, rasa hepi kerana berjaya buat walaupun sangat berhempas pulas.

Lepas ni nak buat kopiah untuk baby pulak.
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Restock Handphone Strap

Salam.

Stok hp strap dah sampai.
Ni warna-warna yang baru sampai.


Tiap kali sampai warna lain-lain.
Kali ni takde purple pulak.

Gambar ni diambil dengan background putih kertas A4. Tapi tak berapa nak putih je jadinya.

Biasanya hp straps ni saya akan gantungkan sekali dengan loceng. Bagi nampak meriah sikit.
Kalo korang ada beads bole juga gantungkan sekali dgn warna yang senada.

Nak beli, order je kat kedai online kraf asmafeltbox

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Instagram Khas Crochet

Salam.

Salah satu perkara yamg buat saya serba salah ialah mencampurkan hasil kerja crochet kat instagram asma-felt-box.

Obvious kot tu nama pun "felt" tapi asyik update pasal crochet je. Nak update pasal felt memang takde sebab tak buat apa² projek felt sejak mengandung haritu.

Projek felt agak messy, saya pulak malas kurang suka mengemas, dengan baby yang tengah aktif meneroka rumah ni, saya stop dulu production produk felt dan salurkan kegianan ni kepada mengait.

Mengait tak messy macam felt. Benang satu, jarum satu. Pergi mana² pun bawa tu je dalam box. Kadang tu dalam mangkuk 😅.

Rasa bersalah tu bukan apa. Kebanyakan yang follow IG tu adalah niche 'felt', tetibe yang banyak update crochet. Kalo saya pun, rasa boring juga kene follow benda yang kita tak minat. Tul tak..

Walaupun rasa bersalah tapi geram gak nak tampal hasil kerja kat instagram. Maka terhasil la akaun baru ini.

@jarijoget

Tengok tu, nama I Jon Kusyé kau..
Nak menyamar minah saleh la kononnya 😂.

Kat sini saya cuma update hasil crochet je. Mungkin juga work in progress dan hasil kraf lain lepas² ni. Tengok la camana. Biar masa yang menentukan...

IG asma-felt-box tu biar berkaitan dengan felt dan bahan kraf sahaja.

Okay, tu je nak cakap.
Bye...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Beg Crochet

Salam.

Saya ada benang kait warna oren yang sangat banyak. Malangnya kualitinya sangat tak menyenanagkan hati. Benang tu cepat lerai dan sangkut² ketika mengait. Hasil kaitan pun jadi berbulu².

Minggu lepas saya nampak satu tutorial kat youtube cara buat beg crochet. Apalagi, saya pun guna la benang oren tu nak test menjadi ke tak buat beg crochet.

Lepas seminggu, inilah hasilnya!

Jadi la beb!

Walaupun jadi tapi sebenarnya saya tak pakai tutorial tu 100%. Banyak yang olah sendiri dan campur² dengan tutorial lain.

Ini serba sedikit caranya.
Saya tak tulis pattern tau, leceh juga nak tulis, masa pun sangat suntuk dengan baby kecik ni. Saya update bloh ni pun tengah malam lepas layan dia melalak tadi.

Mula² buat tapak beg tu saya buat bentuk oval dengan guna single crochet.

Lepas tu hujung oval tu saya buat slip stitch untuk bagi dia terletak/menapak.

Lepas tu buat double crochet sebagai dinding beg. Sebenarnya tutorial tu guna teknik lain tapi saya tak dapat tangkap. Bahasa dia pun saya tak tahu bahasa apa tu yang pening² lalat je tengok tutorial dia.

Saya buat 15 baris (dalam gambar ni baru 13). Rasa cam ok kot tinggi dia tu.

Pastu buat penutup dia guna double crochet jugak. Kat hujung tu decrease. Agak² je berapa baris.

Tali beg buat 2 utas guna double crochet. Saya buat sepanjang 30 inci. Macam terlalu panjang je. Lepas ni kene pendekkan sikit memandangkan takde adjustable ring tu.

Satu lagi tali guna teknik chain. Tali tu untuk jerut beg. Beg ni tak pakai zip.

Lepas dah cantumkan komponen tu, saya pakaikan magnetic button kat dia.

Butang tu saya coverkan dengan buat crochet bulatan yang simple ni. Mula² nak letak butang tapi butang tu tak kemas kedudukannya, maaih nampak besi belakang tu. Last² buat bulatan ni je.

Siap!

Comel tak?
Ya, saya tau warnanya tak sedap mata memandang. Cam saya cakap tadi, saya nak habiskan benang oren ni.

Saya ni rasa bersalah beli benang oren kalo yang ada ni belom habis lagi.

Berita baiknya, benang oren ni dah nak habis. Maka saya bole la beli benang oren. Yippi!

Kalo korang rajin sila la buat beg ni. Bole la pakai masa raya kan....
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Granny Square Untuk Projek Amal

Salam.

Saya join satu projek amal tau. Dorang nak kumpul granny square banyak² kemudian cantumkannya jadi selimut lalu disedekahkan kepada refugee untuk musim sejuk nanti.

Bila tau pasal projek amal tu, excited giler nak join.

Design dorang bagi. Ada beberapa pilihan tapi saya buat yang senang² je.

Jom tengok granny square yang telah saya siapkan setakat ni :


Ni warna yang paling saya suka setakat ni. Inspirasi dari warna unicorn. Comel kan...






Setakat ni saya dah siapkan 19pcs granny square. Target nak buat 100 keping sebelum ogos ni.

Kalo buat 3 keping sehari sempat kot, tapi setakat ni 2 keping je mampu. 3 keping tu dapat kalo pakasa siri, tapi penat badan.

Bukan penat apa, sambil layan anak kecik ni kan.

Budak kecik ni tak bagi mama pegang jarum, pegang phone. Dia suruh pegang dia aje.....

Okay,
Buat granny square design yang saya pilih ni senang je rupanya. Cuma yang tak sennag ialah nak paatika a saiz dia 5 inci. Saya selalu dapat 4.5 inci. Terpaksa alter balik. Tu yang macam lambat je siap.

Saya guna benang minlon. 
Benang minlon ni masalahnya setiap warna dia tak sama tekstur dan saiz benang. Memang mencabar nak siapkan.

Dorang suggest benang nona, tapi kat tempat saya takde pulak benang tu. Ushar online tapi rambang mata nak pilih warna apa. Oleh itu saya guna dulu la benang yang ada ni. Nanti mood datang baru shopping benang.

Benang yang ada.

Okay la. Nak sambung buat granny square ni. 

Sape nak join projek ni, bole email atau wasap saya. Nanti syaa forwardkan infonya.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Polyester Felt Warna Restock

Salam.
5 warna polyester felt yang habis haritu kini dah sampai.

Warna orange, lemon, grey, leaf dan forest.

Cuma kelima-lima warna ini didatangkan dengan saiz 30x30cm sahaja.

Takde saiz A4, suku meter atau 1 meter. Saya amik dari supplier lain.

Dapatkannya kat http://asma-felt-box.com/products/polyester-felt-30x30cm
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Hashtag March Meet The Maker

Salam.

Patutnya post kali ni nak ajak korang buat projek amigurumi kan, malangnya video tu saya belom siap edit lagi.

Sebenarnya saya kurang berpuas hati dengan video tu. Rasa nak buat video lain je. Tapi memandangkan masa saya sekarang dah tak macam dulu, maka kita teruskan je la dengan video tu. 

Saya akan cuba siap edit minggu ni, in shaa Allah.

Tak sangka pula kehidupan seorang ibu sesibuk ini. Adik cakap bila baby start merangkak, lagi la takde masa. Alamakkk.

Kat instagram ada nampak #marchmeetthemaker.

Minat pula nak join.
Tapi kan dah ketinggalan seminggu ni. Apa pun belom start lagi.

Topik March Meet The Maker tahun 2019

Challenge untuk 31 hari tuuuu.
Mampukah saya?

Korang nak join gak ke..?
Detailnya bole baca kat https://www.marchmeetthemaker.com

Saya duk fikir nak post terus hari yang ketinggalan tu ke, atau start je 1st challenge harini
Cam banyak je kan nak post smeua serentak.

Kita tengok mampukah saya menyahut 31 hari cabaran ini.
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Video Tutorial : Cara buat crochet teknik amigurumi - Single Crochet, Increase, Decrease dan Magic Ring

Salam...

Saya dah jarang tunjuk hasil felt craft kan.
Asyik-asyik tunjuk hasil amigurumi je.
Memang saya tengah syok ber-amigurumi pun sekarang ni.

Lagipun sejak ada baby ni malas nak kemas lepas sepah-sepah.
Mengait ni kurang bersepah berbanding ber-felt craft.
Kannn

Ada juga yang minta saya ajarkan cara nak buat amigurumi.
Sebenarnya saya ni tak layak pun nak mengajar.
Mengait ni pun masih belom mahir lagi.

Apapun saya bole je share apa yang saya tahu.

Okay, kepada korang yang belom pernah mengait, berikut adalah barang-barang yang perlu korang sediakan untuk start ber-amigurumi.

1. Benang Kait
Benang kait ni ada banyak jenis, saiz, material dan tekstur.
Saya pun bukan tahu semua jenis, jadi tak dapat elaborate pasal benang ni.

Apapun yang setakat saya guna ni ialah jenis acrylic jenama Minlon.
Satu lagi jenis mixed cotton, takde jenama.
Saya beli kat kedai alat jahit je.

2. Jarum Kait 

Jarum kait pun ada banyak saiz.
Yang macam dalam gambar ni satu set ni cuma RM15 je saya jual.
Jarum tu ada 6 saiz.
Saiz yang biasa saya guna untuk benang acrylic Minlon ialah saiz 2.5 dan 3.0mm.
Benang mixed cotton pula saya guna saiz 4mm.

Sebenarnya ada teknik untuk tentukan saiz jarum kait yang sesuai untuk benang tersebut.
Tapi saya pun tak reti juga.
Cam saya cakap sebelom ni, saya bukan expert.
Saiz jarum tu pun ikot pengalaman saya je.
Korang bole try guna jarum saiz lain. tengok mana yang sesuai untuk benang itu.

Kalo nak set ni bole order kar http://asma-felt-box.com/collections/crochet

3. Jarum jahit kepala besar
Jarum ni penting untuk matikan benang dan sembunyikan benang lebih-lebih.

4. Penanda
Penting untuk tandakan permulaan row/round.
Apapun saya prefer guna benang lebihan je sebagai penanda.

Okay, dah ada barang-barang ni?
Bagus.

Sekarang jom kita belajar teknik-teknik mengait amigurumi.

Teknik yang korang perlu tahu cuma:
1. Single Crochet
2. Increase
3. Decrease

Caranya saya tunjukkan dalam video ini:



Untuk memulakan projek ni pula, biasanya kita guna Magic Ring.
Caranya saya tunjukkan dalam video di bawah.



Magic RIng ni memang tricky sikit.
Kalo tak dapat korang boleh buat 3 chain kemudian sambungkan membentuk bulatan. Pastu buat single crochet (ikot berapa yang pattern suruh) kat dalam bulatan tu.
Maaf, saya lupa nak buat video.

Lepas tau 4 teknik ni, korang dah boleh beramigurumi dah.
Kebanyakan amigurumi guna 4 teknik ni je.
Cuma perlu tambah kemahiran dan kesabaran je.

Dalam next post nanti kita buat projek pertama kita k.

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Art vs Artist

Salam.

Cam ramai je share gambar #artvsartist. 

Walaupun saya ni bukan artis dan hasil craft saya bukan la tahap art, tapi nak share jugak.

Kali ni letak amigurumi je.

Muka tengah tu time selfie selepas 2 bulan lahirkan baby. 
Gambo kiri atas tu amigurumi yang terbaru.

Tak banyak juga amigurumi yang saya amik gambo. Kebanyakannya tak siap atau tak menjadi. Susah juga tau amigurumi ni. Terutama yang besar² tu memang selalu je terbengkalai sebab boring nak siapkan.

Kalo korang ikoti saya, pasti korang tau saya ni suka buat keychain dan craft yang kecik². Ntah la rasa puas sangat.

Sebelom mula mengait, saya ada follow beberapa orang crocheter Malaysia dan hasil kait dorang memang cantik. Tapi sekarang dorang dah tak aktif dah pun. Dorang ni memang otai. Dorang kait beg, bantal, alas meja besar², dan macam² lagi. Perghhhh. Tengok aje pun dah rasa sakit pinggang.

Saya tak sampai pun tahap macam tu. Teknik mengait pun cuma tau yang basic² je. Mengait pun slow sangat. Nak cuba laju pun tak dapat. Huhuuuu..

Sejak akhir² ni saya dah start berkrocet semula. Tapi dengan baby yang baru 4 bulan ni, banyak sangat pause. Tapi rasa menakutkan juga masa ralit mengait, bole tak dengar suara baby nanges². Oiii, bahaya tu.

Budak bucuk

Jadi saya tetapkan rule, bila baby merengek, wajib ketepikan craft san phone. Fokus baby.

6 tahun kawen baru dapat baby, priority tuuu..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Amigurumi Baby Whale

Salam.


Comel tak...?

Amigurumi Baby Whale tengah balik dari sekolah.
Mula-mula saya buat whale yang warna biru gelap sebelah kanan atas tu.
Pastu rupa dia nampak kurang memuaskan hati.
Cari pattern lain pula.

Try buat kaler pink, tapi mata dia saya guna beads hitam.
Tak berapa suka dengan hasilnya.
Maka saya teruskan whale lain-lain tu guna brads 5mm.

Banyak betul saya guna brads 5mm tau.
Craft kecik-kecik ni memang saya suka sangat buat, terutama sekali plushie jenis kawaii
Sebab cepat siap.
Cuma penat sikit sebab komponen dia kecik-kecik.
Leceh nak cantum dan trim lebihan benang

Nak buat apa lagi lepas ni..?

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Hook Set

Salam..

Barang baru masuk kedai.

Ada yang tanya takde ke crochet hook yang warna-warni?
Okay, saya dapatkannya..


Crochet Hook warna warni

Cute kan...
Satu set ni harganya RM19.

Nak order, bole direct kat website ataupun whatsapp.

Ada tanya pasal benang kait.
Maaf, saya belom jual lagi benang kait.
Belom jumpa suppliernya.

Kalo ada supplier benang kait baca ni, sila la email saya sebutharganya ya.
Memang geram je nak jual benang ni.


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Amigurumi Monster Keychain

Salam.

Korang yang ikuti perkembangan saya (ada ke T__T) pasti tahu kini saya lebih banyak ber-crochet berbanding ber-felting untuk projek suka suki.

Saya nak throwback je hasil crochet saya tahun lepas.
Sape yang follow instagram saya pasti dah tahu.

Amigurumi Monster Keychain

Comel tak?
Nampak macam kebingungan je monster ni. 
Bingung macam tuan dia juga la.
Haha

Tapi kalo takde tangan tu nampak macam Monster Gigi pula.
Guna benang putih, buat mulut senyum, tambah kepak merah.
Jadi Tooth Fairy yang orang putih suka tu.
Okay juga kan..

Ada masa nanti saya try buat.

Monster ni saya try try-try je reka sendiri.
Susah juga reka amigurumi ni.
Better amik je pattern yang orang dah buatkan.
Senang keje.

Lepas upload gambar Green Monster tu terus dapat order.
Dia nak warna pink campur purple, nak pakaikan baju.
So saya pun try-try la pakaikan dia baju.


Inilah hasilnya.
Yay!

Cuma tangan dia nampak mengepak sikit.
Saya masih tak tahu cara yang betul untuk cantumkan komponen badan ni.
Tiap kali buat mesti hasilnya lain.
Tu yang geram je tu...

Bagi saya crochet memang susah sangat sebab tu la tak pandai-pandai.
Ada yang minta saya buat video ajar ber-crochet.
Tapi saya malu la. Hahaha..

Pegang benang dan hook pun masih lagi tak betul, terkial-kial.
Nak ajar orang pulak.
Takot nanti otai-otai marah.

Tapi rasa geram gak nak buat video ber-crochet ni.
In shaa Allah ada kelapangan nanti saya buat video.
At least satu video pasal crochet pun jadi la..

Nak buat kat youtube ke, nak buat kat IGTV?

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Welcome 2019

Salam

Website baru dah nak siap. 
Database customer pun dah siap. 
Yippi!
Penat giler tau..

Harini masukkan Reward Point pula.
Tak siap lagi ni.
Rehat jap, update blog.
1 Januari ni nak cakap pasal apa ek, mesti la pasal azam baru kan

Sebelom tu Visi dan Misi 2018 berjaya tak?

1. 100 blog entry - dapat 29 je.

2. 12 video kat youtube channel - dapat 3 je.

3. Giveaway Bulanan - dapat buat 8 bulan.

4. 10 projek suka suki - dapat 13 projek crochet.

Haha. Nampaknya 1 visi je berjaya. Yang lain tu berjaya juga buat cuma gagal menyempurnakannya (jaga hati).

Tahun ni pula macam mana..?

Tahun ni ada baby dan perlu cope dengan rutin baru seorang ibu.
Maka azam visi tahun ni kene realistik la sikit.

Visi 2019 

1. 50 blog entry (realistik ke ni?)

2. 5 video kat youtube channel (tak serik lagi tu)

3. 10 projek suka suki (okay, realistik)

4. Aktif kat IGTV 

Giveaway tak confirm nak buat ke tak.
Giveaway yang tahun lepas pun sellau lewat update, lewat umum pemenang.
Rasa bersalah juga kat para peserta.

Blog etry tu kalau berjaya update seminggu sekali, in shaa Allah dapat 50 entry setahun.
Saya ada baca satu blog ni dia buat wrap-up kisah yang berlaku selama seminggu.
Setiap Ahad dia update.
Menarik juga kan.
Tapi itu sesuai untuk personal blog.
Craft blog ni tak pasti sesuai ke tak.

BAru saya ingat, punca utama saya tak buat video ialah sebab kene tendang dengan youtube.
Pastu saya merajuk la, apa lagi. 
Hahaha.. 
Tu yang tak jenguk dah youtube tu. Padan muka dia.
JAdi tahun ni nak buat juga la 5 video.
At least ada la juga jenguk Asma TV tu

Projek suka suki tu kena ada.
Tahun ni nak buat crochet juga.
Minat crochet tapi I'm not really good at it.
Slowwwwwwww.
Ada juga dapat order buat crochet purse, plushies tapi terpaksa tolak.
Saya mengait terlalu perlahan. Tak siap-siap :(

Maybe 10 tahun lagi baru buka order. Huhuhu..

Nak try aktif kat IGTV tapi tak tau nak aktif macam mana.
Maybe IGTV bole replace youtube channel saya.
Senang sikit kot, tak perlu sempurna sangat, goyang-goyang sikit, gelap-gelap sikit pun okay.
Tak pelru set-up beria-ia sangat kan..

Okay la, nak sambung update Reward Point.
Sekarang tengah fikir bila la nak launch website baru ni.
Patutnya launch harini.
Nampaknya kene tunda lagi 10 hari, in shaa Allah.

Apa azam korang tahun ni?


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan