Search This Blog

14/10/2015

Bebelan di Tahun Baru

Salam..

Harini cuti...
Dan saya masih saket kepala..

Semalam keluar kejap, uruskan beberapa hal..
Pastu ingat nak pi klinik; nak check kenapa saket kepala ni tak hilang2 dah masuk 2 minggu..

Pastu teringat balik kes pi klinik bulan lepas..

Bulan lepas, beberapa hari sebelom balik kampung mata kiri saya asyik berair..
Berair sampai saya tak nampak..
Masa otw balik kampung, makin teruk berair..
Sampai menitik2 air mata..

Sampai kampung saya bagitau ayah perkara ni..
Dan ayah menakutkan saya dgn bagitau dulu pak mertua saya pun macma tu la sebelom dia kene katarak..
OMG!
Saya baru 31, takkan dah nak kena katarak..
Time tu jgk ajak Cik Abang pi klinik nak check..
Risau sangat..

KAt klinik, doktor check dan cakap "ni alergik sebab resdung kuat. Mungkin sbb beberapa jenis makanan mcm seafood, belacan, kacang2 bagi tindakbalas alergik."

Nak beta ke?

Umo saya dah 31, saya ada resdung sejak remaja lagi..
Tetibe baru sekarang ada reaction alergik mata berair?
Doktor bg antibiotik, ubat alergik dan ubat gatal.. Bayar RM85.

Saya tak fikir ia alergic reaction..
Sebab saya tak makan apa2 processed food atau kacang atau seafood.
Saya makan roti dengan jem dan madu, telur goreng sambal dengan nasik.
Saya tak tambah serbuk perasa, belacan atau ajinomoto..
Saya tak suka masak, jadi masakan saya mmg super simple dimple mimple asal kenyang..
Seminggu sebelom tu kami tak keluar makan kat kedai..

Berbalik semula kepada kes saket kepala saya ni..

RAsa nak pi check, pastu terpikir...
Mesti doktor akan cakap "saket kepala sebab stress, cuaca, tak cukup air, resdung dan sebagaiknya" pastu bagi paracetamol dan antibiotik; dan kene bayar RM85.

Saya selalu elak amik paracetamol..

Teringat pakcik sepupu saya dulu, saket perut berhari2 dan kerap sangat..
Jumpa doktor, doktor cakap angin, gastrik,, silap makan dan sebagainya..
Satu hari dia collapse dan dikejarkan ke hospital..
Rupanya2 ada kanser perut dan sampai stage akhir dah,.

Doktor tanya kenapa tak datang awal2?

Tak datang apa nya..
Dah datang banyak kali kan..

Tapi orang kampung, mana tau nak jumpa pakar utk diagnosis..
Yg tau doktor pesakit luar tu je,,

Beberapa hari pastu dia meninggal..

Bukan nak condemned doktor..
Saya sendiri pun bercita2 nak jadi doktor sejak kecik.
Tapi tak cukup pandai, tak layak..

Cuma nak tulis supaya kalo ada doktor baca ni, bole lebih alert bila tengok rekod pesakit datang banyak kali dgn masalah yg sama, supaya dapat buat pemeriksaan lanjutan..
Bukam marah2 dan assumed ni datang nak mintak mc la ni...

Biasanya saket kepala saya ni berlarutan selama 2-4 hari je..
Tapi kali ni dah lebih..

Salah satu punca saket kepala ialah kurang air; tapi rasanya tak kurang dah..
Mmg minum sokmo..

Pastu puncnaya lagi mata..
Mungkin mata kot..
Terlalu banyak fokus menjahit dan banyak tengok skrin laptop.
Mungkin mata tak cukup rehat..

Kalo dulu, pakai laptop je..
La ni dah ada tab, lepas tutup laptop, buka tab pulak.
Sambil tengok tv pun tengok tab.
Mungkin mata dah stress terlalu banyak radiasi..

Haha. Teori sendiri..

Saket kepala ni buat saya membaca pun terlompat2.
terlompat macma mana...
Bukan lompat macam main tali skipping tu.
Korang ni pun..

Maksud saya bila baca baris pertama, tetiba mata saya terlompat ke baris kedua, ke baris ke tiga secara tak terkawal. Saya perlu tunjuk dgn pen atau pembaris baris yg saya baca supayatak terlompat2 dan terkeliru baris mana yg sedang dibaca..

Pelik tak?

PAstu saket kepala ni satu distraction yang sangat besar.
Otak saya tak bole proses maklumat dgn cepat..
Bila masuk maklumat, action utk react pada maklumat tu dah ada tapi fragmented.
Saya perlu amik masa utk gabungkannya utk tahu apa yg perlu saya buat dengan jelas..
Dan untuk lebih jelas, saya perlu sebutkannya; "okay, sekarang yg ni dah buat; jadi saya dah ada ni, maka saya perlu buat ni.." mcm tu la lebih kurang saya kene bagitau diri sendiri..

Pelik tak?

PAstu memori saya pun terlompat-lompat jugak.
Contoh termudah ialah masa nak taip TAC number..
Kalo nombor dia 152783; saya kene taip 152 pastu tengok balik number hujung dan taip 783.
Pendeknya memori..
Begitu juga dengan nama kastmer dan alamat kastemer..

Saya juga terlupa kat mana saya letak barang..
Dan paling pelik; saya terlupa yg dah bagitau sesuatu perkara; dan saya ingatkan dah bagitau rupa2nya belom..
Ada waktu saya tak dapat bezakan, perkara yg dah buat dengan perkara yg saya fikir nak buat.

Dan bila saya baca sesuatu artikel; saya rasa macma pernah baca..
Memang pernah baca tapi tak ingat apa maklumat yg dia tulis..

Pelik tak?

Erm..
Takot pulak rasa..
Macam saya menulis tentang ciri2 dementia..

KAlo betul la saya dah ada tanda2 dementia; tak terkejut pun..
Saya suri rumah, tak bekerja, kerja rumah pun tak banyak perlu dibuat, tak banyak bergerak, takde anak, duk umah sorang, bercakap dengan dinding, tak bercakap, masa saya dihabiskan dengan membaca (buku dan lappy) serta tengok movie.

Flash back semula ke lifestyle saya sebelom ni..
Sejak kecik kerja kita selesaikan masalah matematik, menghafal, main game sampai pecah kepala nak selesaikan task, riadah dan sukan (terpaksa), pergi keje, pegi bandar banyak jalan kaki, kadang2 berlari sebab dah lewat, naik basikal beberapa kilometer ke university, belajar benda baru setiap sem. Habis belajar, figure out camana nak cari duit, camana nak hidup..

Sekarang dah berbeza sangat..

Kalo korang ikoti perkembangan saya..
Korang tau yang saya dah mula belajar menanam pokok, belajar mengait, belajar menjahit dan belajar buat sabun...
Saya ada up kat facebook dan ramai cakap "rajinnya... rajinnyaaa.."
Sebenarnya bukan la rajin..

Rutin harian saya kini ialah buat semua benda yg saya dah tau..
Menjahit felt, update blog, packing barang, order barang, layah customer, dan lain2 sebagainya..
Saya tak bole menghadapi rutin ni secara rutin..
Tangan saya bergerak, tapi otak saya berhenti berfikir.
Saya tak bole berhenti berfikir..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Sebelom tu saya nak citer sikit..
Menjahit baju amik masa yg agak lama utk disiapkan..
Waktu berfikir ialah time buat pola dan potong kain..
Bab menjahit tu, takde apa sangat nak pikir..

Bila otak saya berhenti berfikir, saya jadi bosan..

Saya kol ibu dan tanya, "ibum time ibu menjahit apa yg ibu fikir?"
Mak saya menjahit sejak remaja dan tekun sangat menjahit dengan penuh minat dan teliti.
Saya nak tau juga apa yg dia fikir supaya saya bole terus fokus menjahit..

Dan jawapan mak saya ialah, "fikir elok tak jahitan tu, elok tak baju tu dan lain2 sebagainya."

Time tu saya tau yg mak saya tak faham apa masalah saya..

Apa berlaku kalau saya berhenti berfikir?

Saya akan berangan...
Bila dah takde idea nak berangan, secara automatik otak saya pergi selongkar ke memori daun pisang yang bertahun2 lepas..
Memori yang buat saya senyum sorang2.
Tiba2 otak saya terjumpa memori hitam, dan kemudian satu lagi memori hitam, kemudian satu lagi dan lagi dan lagi dan lagi..
Dan ia buat saya tak gembira..
Buat saya kembali marah dan dendam..
Kembali sakit hati...

OMG!

Saya tak mau...
Dan saya tak perlukan memori tu..
Saya dah kambus dalam2 dan otak saya pergi gali balik..

Itu sebabnya saya perlu berfikir...

Aktiviti fizikal tak memerlukan saya berfikir..
Mengait, menjahit baju, memasak, berkebun, membuat sabun..
Cuma ada beberapa tempoh masa je utk berfikir dan selebihnya aktiviti fizikal yg membosankan (bagi saya)..

Saya pernah pi satu kursus dan kat situ kami buat ujian utk tentukan kita ni sape antara 4 jenis orang..

Setiap dari kita ada titik lemah..
Titik lemah ni yg menunjukkan kekuatan kita..

4 jenis orang tu ialah: BRAIN, CHARM, PHYSICAL dan FOLLOWER.

Kalo korang buat ujian ni pastu dapat yg korang taknak, jangan susah hati sangat k..
Ini ialah hasil kajian manusia..
Ada juga kajian lain yg divide kepada 3 jenis orang..
Kajian yg divide kepada 9 jenis orang..

Dengan buat ujian ni, korang bole tau kat mana korang punya kekuatan, dan terus fokus developed kekuatan tu dalam masa yg sama improved kelemahan supaya stabil..

Brain ni orang yg banyak guna otak, menyelesaikan masalah, jumpa idea baru. Ideal utk jd boss, leader dan usahawan.

Charm ni orang yg sangat menarik perhatian, mudah bergaul dan disukai ramai. Biasanya pelakon, pengacara, public figure, salesman dan front liner. Pendek kata dorang ni ada genetic yg cantek dan X factor yg buat orang ramai suka kat dorang..

Physical ni orang yg guna kekuatan fizikal dan tak mudah penat seperti ahli sukan, atlit, martial artist, dan kerja-kerja berat dalam tempoh yg panjang. Kalo kita kejap je dah penat, dorang relax. Buat kerja cepat, berjalan laju dan sebagainya..

Follower ni orang yg boleh buat benda yg sama sampai ke akhir hayat dan tak rasa bosan. Dorang takkan memberontak, tak merungut, happy dengan kehidupan dan takde idea yg pelik2.. Semuanya ok je..

Ujian tu menunjukkan saya ialah brain..
Oleh itu jika saya nak memaksimumkan keupayaaan perniagaan saya, saya perlukan 3 jenis orang ni.
Charm yg bertindak sebagai front liner atau sales person atau customer service.
Physical yg boleh buat kerja2 berat seperti angkut2 barang masuk stor, runner, dan kalo ada apa2 event; hantar pgysical dan charm utk tugasan tu.
Dan follower ditugaskan utk stok dan operasi. Follower sangat penting, dia akan buat keseluruhan sistem sentiasa up-to-date dan maintain..

Sebagai usahawan, korang tengok kekuatan diri yang mana satu..
Kalo korang follower, jangan pikir, "ala, saya foloower, tak sesuai berniaga. Saya sesuai kene kilang je, tepek sticker"
Tolong la jangan la sempitkan fikiran..
Bila ada masalah, jangan cipta alasan, tapi cipta penyelesaian.
Baru la betul!

Kalo korang ni follower, korang perlu cari brain sebagai perngurus, charm sebagai cashier dan sales assistant, dan physical sbg org yg buat kerja berat. Korang bole jadi akauntan, admin dan tugasan yg simple2 macam maintain stock, packing barang, susun barang, sapu sampah..
Jangan ingat bos tak sapu sampah.
Kadang2 bos senyap2 je dalam kedai lap tingkap; pekerja dia yg berpakaian cantek dan menawan yg layan korang. Bos duk tepi je pasang telinga nak tengok pekeje dia buat keje camana..

Diharap info ni membantu..

Kenapa tetibe bole sampai sini pulak?

Apapun, sakit kepala saya masih belom sembuh..

Dan orang yg puji saya rajin sangat menjahit, mengait, buat sabun perlu tau bahawa saya bukan rajin..
Cuma saya perlu latih otak saya belajar benda yg saya belom tau..
Orang lain tak rajin atau takde masa kerana mereka pi keje 8 jam sehari, tido 8 jam sehari, dan 8 jam lagi makan, mandi, mekap, iron baju, trafik jammed, layan fesbuk, tunggu bas, jalan kaki, tengok tv, jaga anak, dan sebagainya..

Saya takde semua tu..
Saya tak perlu keluar rumah pun..
Kalo saya teruskan hidup sebagai permaisuri; keupayaan fizikal dan mental saya kana merosot.
So I have to force myself to think and to learn..

Mungkin tak ramai faham apa yg saya cakap..
Sebab tak ramai yg berada dalam kasut saya..

Cakap tentang kasut, baru2 ni tengok citer The Cobbler kat tv..
Wah, bestnya citer tu..

Mana2 citer yg ada Adam Sandler, Ben Stiller, Will Ferrell, Vince Vaugh, Steve Carrel dan beberapa pelakon lain pasti ada moral value yg sangat tinggi dalam citer tu..
Dorang pandai buat citer tu jadi komedi dan menarik dalam masa yg sama menyentuh perasaan..

Yg belom tengok tu, sila la tengok yer..
Memang best..

K la..
Panjang pulak membebel..
Saya tau takde orang baca blog entry yang panjang-panjang ni.
Semua datang tengok gambar je..
Bila entry panjang sikit, ada je komen "panjangnya.."
Orang yang membaca, dia tak rasa apa2 pun yang panjang..
They just enjoy reading..

Okay, kali ni saya betul2 stop..

Jumpa lagi..
Ada barang baru masuk tau..
Tungguuuu...

Wassalam...



4 comments:

  1. Kak Yati pun tengok cobbler ari tu. Pakai kasut orang yang dah mati, lawak.. :D
    Faktor usia mungkin. Pendapat kak yati je. Bila umur 30, kita sedor yang ada benda yang kita tak boleh buat dah, banding masa kita umur 20. Dulu kita bole lepak kul 2-3 pagi kat kedai kopi sembang ngan kawan, dan kita bole masuk keje pukul 8 pagi, bekeje selesai masalah programming tanpa sakit pala. Bila dah beransur tua, bila tak cukup tidor, bukan saja sakit pala, malah jadi cranky pulak nak marah-marah anak saja. Contoh ye, contoh.. hehe..
    Kena slow down kot. Tulis list things to do, untuk remind diri sendiri apa nak buat dan apa dah buat. Bersukan pun membantu juga, morning walk pagi-pagi. Keluar peluh. Keupayaan otak tu tak secergas dulu, bole pikir banyak-banyak, takde masalah. Buat benda satu-satu sampai settle, don't rush. Kak Yati pun ada waktu jadi macam Asma, bila senyap sunyi, kita sorang di rumah, memori hitam yang lalu kembali menjelma di fikiran, walau pun kita tak nak ingat dah benda tu. So pasang radio kuat-kuat, sampai can't hear myself thinking. Sing along, atau zikir pun bagus. Kosongkan minda, bior tangan dan kaki berjalan buat keje.
    Itu je la kot. Bila kita tulis atas kertas, kurang sikit benda dalam otak untuk pikir, kurang serabut, rileks dan tak sakit pala. Oh, pasal sakit pala tu, elok pi check. Pergi specialist jika boleh. Dia orang boleh run test, confirm kan kita sakit apa, boleh makan ubat. Tak nak pi specialist, pi joging. Macam tak make sense je apa kak yati cakap ni. Tapi di usia ini, kak yati rasa Allah dah jadikan body kita cantik sangat, kita perlu jaga je. Bila exercise, segala sel-sel renew, hormon-hormon baik keluar, penyakit pun tak nak dekat. Kalau setakat demam, bole buat bodoh je. Take care Asma.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Kak Yati. Terima kasih kerana sudi respon pada entry saya ni.. Betul jgk akak cakap tu, saya pn dah kurang excercise, sbb rasa boring je excercise sorang2. Konon2 nak berzumba, beberapa hari je buat, pastu tak buat dah. In shaa Allah saya ikot nasihat akak.. Mungkoin dha masuk 30-an ni badan pun dah kurang efficient, kene lebih effort nk jaga..

      Thank you kak. n take care too.. ^__^

      Delete
  2. Wahh...memang panjang ..hehe
    Btw,, bez baca sambil santai rilek atas kerusi ni.
    salam perkenalan asma... Saya Kd,, minat dengan business felt ni.. tu yang jumpa blog awak n blog masih fresh... suka baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan...
      Mekasih sudi singgah blog yg tak seberapa ni.. :>

      Delete