Search This Blog

11/06/2013

Tutorial: DIY Handmade Label Ribbon

Salam...

Semalam saya tak update blog sebab internet sangat perlahan...
Bukan macam siput sedut dah, dah macam dial-up...
Nk laoading 1 page pun bapak lama...
Saya update blog try guna tab, tapi saya tak sanggup... Leceh gila... Tak pasal2 karang bertukar jadi Incredible Hulk, padan muka...

Tapi alhamdulillah harini dah ok... HUhuhuhu....

Saya nak tunjuk kat korang objek yang membuat hati saya berbunga2...

Handmade ribbon label...
Label ni saya buat sendiri tau (cewah, bangga konon.. Kuikuikui..)

Saya selalu ternampak crafter buat bantal bergambar, dan dorang guna transfer paper...
Pastu terpikir, bole tak guna transfer paper utk buat label ribbon...?
Pastu apa lagi, try and error... Tup tup jadi...
Muahahahahhaaa. Seronoknya saya....

Mungkin korang dah tau kot...
Tapi kepada yang tak tau tapi nak try.. Jom saya tunjukkan tutorial cara nak buat label ribbon sendiri... ^_^

Bahan-bahan...
1. Laptop yang ada Photoscape dan MS Word... Desktop pun boleh gak.. Huhuhu...
2. Printer - printer biasa yang inkjet (betul ke eja ni..?)
3. Transfer paper (boleh beli kat kedai jual printer. Harga tak pasti la sebab yang saya punya ni saya beli borong, padahal nak sekeping je.. Ape la. :P...)
3. Ribbon (saya tak pasti nama ribbon ni.. Mula2 nak beli satin, pastu ternampak jenis ni kat Mydin.. Terus je amik... Saya pilih yang paling nipis.. Harga cuma RM3.90 utk 3 gulung)
4. Seterika

Cara-cara
Create Label
Saya guna MS WORD je sebab ini je aplikasi yang saya tau guna... Korang yg tau guna Photoshop dan sebagainya tu In Shaa Allah dapat buat jauh lebih baik lagi.. Chaiyuk2! Kepada yang tak pandai mcam saya ni; meh saya tunjukkan caranya yang paling simple wa cakap lu... Kikiki....

Buka software Photoscape dan klik "Editor"
Klik "T" yang dalam bulatan merah tu dan tulis nama brand korang
Brand saya "Asma-Felt-box"
Nk tukar kaler, font atau nak buat corak terpulang la...
Dah puas hati; terus "Save"

Buka MS Word...
Klik icon "Shape" tu dan buat segi empat...
Kemudian insert picture, iaitu gambar label yang korang buat kat Photoscape tu tadi...
Tampal kat atas kotak tu leklok...

Saya guna "shaped" ni supaya dapat adjust saiz label tu sesuai dgn ribbon..
Kalo tak nanti tgk2 dah ok; lepas print rupa-rupanya terlebih besar dari ribbon... Rugi la...

Kat mana nak adjust saiz tu..?
Alamak, lupa pulak nk print screen....

Okay, tgk gambar bawah ni ya, kat mana nak adjust saiz kotak..

Masa buat kotak tu, sila tengok kat bulatan merah tu...
Kalo riben korang saiz 9mm, korang adjust jadi 9mm jgk...
Senang kan... :>

Pastu copy gambar tu byk2 dan pastekan sampai habis seluruh kertas A4 ni...
Kalo ada cara lain yg lebih mudah, better guna cara tu...
Cara saya ni memang sangat manual la..
Hihihi...

Okay siap!

Satu lagi cara ialah guna "Table"
Pastu adjust saiz kotak table dan copy paste korang punyer gambar label tu smpai abes semua kotak...

Okay siap!

Jom print...

Time print tu, cari set-up utk print kat "transfer paper" atau "tshirt transfer" macam tu la nama dia...
Atau kat MS Word ni ada "mirror"; tapi saya tak tau ada ke takde...
Saya takde pendidikan formal guna komputer.. Sorry...
(first time guna komputer ketika berusia 18 tahun.. Hebat tak..?)

PASTIKAN IMAGE DIA TERBALIK DULU BARU PRINT

Lepas print, dia akan jadi camni...

Jom panas seterika...
Saya panaskan ke tahap "cotton"... Tp sy panaskan berperingkat sbg langkah berjaga2...
Kalo kurang panas, nanti tulisan tu taknak pindah...

Sementara panaskan seterika, potong label kecik2...

Letak label elok2 dan seterika kat ats dia...
Tekan lama2 sikit, bagi dia baik punya panas...

Pastu seterika yang lain pulak..
Pastikan korang sediakan ruang sikit antara label tu sebab nanti nak jahit kan... :>


Lepas dah seterika tu, ketika dia masih panas2 lagi, pelan2 buka kertas tu...
Kalo nampak cam tak berapa nak lekat, seterika lagi...
Ingat tau, buka ketika masih panas.. (tapi bukan la panas smpai lecur.. Dlm 60degree tu ok la...)
Pastu potongkan dia...


Ini ialah hasil 1st attempt saya...
Tak berapa jadi kan...
Meh saya explen knp x jadi...

1. Saya potong transfer paper tu kat atas garisan berkotak; jadi garisan tu masih ada kat kertas tu... Time saya iron, dia transfer sekali dgn garisan... Oleh itu, pastikan korang potong label di dalam garisan.. Terkecik sikit takpe, asalkan tulisan tu penuh... :>

2. Tulisan tak berapa lengkap tu berlaku akibat saya peel off time dah sejuk sikit...Jadi gamnya tu dah keras.. Oleh itu, pastikan korang peel time pans2 lagi tau...

Ni pulak gambar label yang telah belajar dari kesilapan lampau... HUhuhu...

Haaaa... Kan cun tu...

Okay la.. Alang2 dah senang, jom kita buat label sendiri...
Nk guna ribbon satin pun bole.. 
Tapi korang kene buat ribbon yang jauh lebih cantik dari yang saya buat ni tau..
Tambah la kaler2.. Rama2 ke, bunga ke, muka senyum ke... Apa2 la asalkan nampak ceria...

Saya ni mmg suka simple2 je (pdahal tak pandai design.. Kikiki..)

Okay la, kalo dah buat jangan lupa invite saya tgk design label korang plk tau...
Bye...

Wassalam....




56 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian..
    bermanfaat :)

    ReplyDelete
  2. salam kenal, saya dari indonesia.
    postingannya bermanfaat sekali :)
    awalnya saya mau buat label di percetakan, tapi tak jadi setelah melihat postingan ini. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAlam kenal...
      Terima kasih kerana sudi berkunjung ke sini..
      Pada mulanya saya juga nak buat di percetakan, tapi kuantiti terlalu banyak perlu keluarkan ongkos yg banyak. Jadi saya cuba buat sendiri dan berhasil...

      Selamat mencuba ya.. ^_^

      Delete
  3. wah..dah lama nak ada label sendiri..thanks atas tutorial ni...

    ReplyDelete
  4. thanks atas tutorial ni.. dah lama nak ada label sendiri.. sayang asma laju2.. hehehe

    ReplyDelete
  5. Huhu.. sama2...
    Buat cantek2 tau...
    Syg laju2 jgk.. ^_^

    ReplyDelete
  6. salam.. sy nk tnye, transfer paper tu awk beli kat mne? dh lame sy cari, x jumpa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy beli borong... Nak ke..?
      RM5.00 sekeping... :>

      Delete
    2. nak beli kat asma je boleh x....malas r nk merayap keluar

      Delete
    3. Alamak sis... Sy tak amik tempahan ribbon ni.. sorry...
      In Shaa Allah kalo confident nanti baru terima tempahan..
      Huhuhu,,

      Delete
  7. Sisi...mana nak cari transfer paper ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya beli kat kedai print haritu..
      Kedai jual printer pun ada.. :>

      Delete
  8. syukur alhamdulillah..saya jumpa jugak tutorial DIY buat cloth tag yg mudah nak paham!..tqvm asma..semoga Allah SWT murahkan rezeki atas perkongsian nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..
      Semoga perkongsian ini bole dimanfaatkan.. :>

      Delete
  9. Boleh beli transfer paper dari akak ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni dah out of stock.. Nanti dah restocked say update ya..
      Transfer paper bole juga beli kat kedai yg jual alat2 printing :)

      Delete
  10. salam.sis ada jual lagi x transfer paper tu?sebab kt tempat saya susah sikit nk dpt transfer paper. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni dah out of stock.. Nanti dah restocked saya update ya..
      Transfer paper bole juga beli kat kedai yg jual alat2 printing :)

      Delete
  11. asma,

    kalau basuh hilang tak huruf2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti la sis.. Saya basuk sekali dua hurufnya masih kekal.. :)

      Delete
    2. ini la soklan yg sy nak ty da terjawab sdh terima kasih....

      Delete
  12. ambil tempahan tak sis? kalau ambil eiz nak tempah dekat sis . please whatsapp me 0176572914

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Maaf saya tak amik tempahan utk riben. Ni buat utk handmade sendiri je..
      Cer search kucinpurple . RAsanya dia ada buat.. :>

      Delete
    2. ouh , sis beli transfer paper 1pack berapa eh harga? sebab nak bukak kedai baju

      Delete
    3. Saya beli dari China RM6.00 sekeping.. Ada tengok kat kedai alat printing harganya RM10 sekeping.. Kualiti tak pasti la kalo yang mahal tu lebih baik.. :)

      Delete
  13. Kak nak tanya, kalau nak letak dekat tudung, dia jadi pudar tak bila basuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo buat label tudung better sis beli yang sulam punya sebab nak selalu basuh.. Label ni lebih sesuai utk diletakkan kat tempat yang jarang basuh spt bantal, plushies dan keychains.. :>

      Delete
  14. thanks a bunch, i need this information very much.. :)

    ReplyDelete
  15. Thank 4 info..teruja nk buat..tp still cr tranfer paper tu..ade yg ckp gune kertas coklat ns lemak tu bole gk..sy dh try tp x brp lekat kt felt.. mayb sy x sabar kot..hihihi anyway thanks again sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada jual transfer paper. RM5 sekeping. Kalo nak bgtau ya.. :>

      Delete
  16. Printer inkjet ngn printer kertas lain ke sis

    ReplyDelete
  17. Aslmkm sis..mcm mn nk bg print nampak terbalik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm sis.
      Masa nak print tu, ada option kat jenis kertas yang kita nak print. Pilih "T shirt transfer".

      Lain printer mungkin lain options.. :>

      Delete
  18. SALAM KAK.. NK TYA ADA TAK LAGI TRANSFER PAPER TUH, SAYA NAL, HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Masih ada lg sis..
      Bole order kat asma-felt-box.com atay email saya asema84@gmail.com

      :>

      Delete
  19. Salam sis, mana nak cari kertas tu ehh? Nak try buat. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Saya ada jual sis..

      Bole order kat asma-felt-box.com atay email saya asema84@gmail.com

      :>

      Delete
  20. salam sis saya nak beli transfer paper tu boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis..
      Bole. HArganya RM5 sekeping.
      Bole order kat website atau whatsapp ya.. :>

      Delete
  21. terima kasih byk2
    awk mmg bagus..
    semoga di limpahkan rezeki ,kesihatan dan kebahagiaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..
      Terima kasih atas doa sis..
      Semoga sharing saya ni bermanfaat dan Allah limpahkan rezeki, kesihatan dan kebahagiaan untuk sis juga.. ^__^

      Delete
  22. salam sis .. dah puas sy cr transfer paper tu tp x jumpa .. selain transfer paper ada nma lain x ea? sis ada jual lg x transfer paper tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Rasanya nama dia transfer paper je kot.. Tak pasti kalo ada nama lain..
      Saya ada jual..
      Bole order kat asma-felt-box.com atau whatsapp 0183798330 :)

      Delete
  23. Saya nak order saya amat memerlukan kertas tranfer paper tersebut..boleh tak wasep saya di nk 0163314921

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum sis....mane nk dpt transfer paper tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam..
      Saya ada jual.. Tengok kat sini ya : asma-felt-box.com
      (search: transfer paper) :)

      Delete
  25. sis nak tnya iron tu iron biasa ke cmne?

    ReplyDelete
  26. keren bgt saya baru mau coba karna baru mau buat dan jual pasmina made in sendiri pakai nama sendiri terimaksih infonya

    ReplyDelete