DOWNLOAD PERCUMA : AKAUN BISNES YANG SIMPLE

Salam..

Jumaat lepas dapat request camana nak buat akaun bisnes?

SAya pernah tulis dengan detail dalam entry ni : http://asma-felt-box.blogspot.my/2011/09/simplest-way-to-manage-your-small.html
Yang takde knowledge akaun bole baca kat link tu..

Saya takde background akaun, jadi tak mampu tak tolong banyak.
Sekadar akaun cikai2 untuk bisnes sendiri bole la..

Oleh itu, saya buatkan sample akaun bisnes untuk dia gunakan dalam bisnes dia nanti..

Alang-alang dah buat, nak share ngan korang jugak la..
Huhuhu..

Saya buat 3 jenis akaun.
Pilih la mana-mana yang sesuai:

AKAUN BISNES SIMPLE
TARIKH
SALES
PURCHASE
EXPENSES
REMARK
1

120

kedai ali
2




3


1200
gaji milah



30
plastik bungkus barang
4


50
marketing
5

500

kedai umar



100
loan bank
6


30
bil api dan air
7




TOTAL
0
620
1410

2030

  • Akaun ni paling mudah nak buat dan sangat ringkas.
  • Semua jualan hari tersebut masuk dalam kolum sales
  • Semua barang yg korang beli untuk jual, masuk dalam kolum purchase dan remark kat mana korang beli barang tu (utk rujukan)
  • Semua barang yang korang beli bukan utk jual tapi untuk kegunaan bisnes (plastik bungkus, kalkulator, pen, rak, dll) masuk dalam kolum expenses dan buat remark.
  • Semua bayaran (gaji, bil air api, sewa,loan, zakat dll) masuk juga dalam expenses dan buat remark
  • Bil dan resit semua pastikan duduk dalam fail ya. Nanti senang check, remark pun ada kat situ.
AKAUN BISNES COMBINE
TARIKH
SALES

PURCHASES
EXPENSES
BISNES A
BISNES B
TOTAL
KEDAI ALI
KEDAI ABU
KEDAI UMAR
BARANG KEDAI
MARKETING
UTILITY
SALARY
SUMBANGAN
1
CIMB
MBB
CASH
CIMB
MBB
CASH
2




0







3




0




4




0




5




0




6




0




7




0




8




0




9




0




10




0




TOTAL
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
  • Yang ni lebih detail.
  • Untuk korang yang ada dua atau lebih bisnes; dan nak satukannya dalam akaun yang sama.
  • Tengok kat atas tu, ruangan sales; dan di bawahnya ada 2 bisnes kan.
  • Tapi kat purchases dan expenses pula tak separate bayarannya. Dua2 ni dibeli / dibayar sekali.
  • Akaun ni bagus untuk korang tengok bisnes mana lebih masyuk.
  • Dan dapat detect bayaran dari akaun bank mana dan cash banyak mana dapat. Sekali tengok dah nampak.
  • Purchases dan expenses tu dah dibahagikan bahagiannya, tak perlu buat remark lagi. Kalo nak remark pun bole. Contohnya gaji RM2000 kat remark tulis gaji Abu, pastu RM1200 kat remark tulis gaji Ali
  • Kalo korang ada satu bisnes sahaja tapi nak guna juga akaun jenis ni pun bole. Macam akaun jenis ketiga.
AKAUN BISNES SEPARATE
BISNES A
TARIKH
SALES
PURCHASES


EXPENSES
1
CIMB
MBB
CASH
TOTAL
KEDAI ALI
KEDAI ABU
KEDAI UMAR
BARANG KEDAI
MARKETING
UTILITY
SALARY
SUMBANGAN
2


0








3


0



4


0



5


0



6


0



7


0



8


0



9


0



10


0



TOTAL
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

0
0
0
BISNES B
TARIKH
SALES



PURCHASES
EXPENSES
1
CIMB
MBB
CASH
TOTAL
KEDAI TIJAH
KEDAI JENAB
KEDAI TIMAH
BARANG KEDAI
MARKETING
UTILITY
SALARY
SUMBANGAN
2


0








3


0



4


0



5


0



6


0



7


0



8


0



9


0



10


0



TOTAL
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

0
0
0
  • Akaun ni pun detail dan sama macam jenis kedua tadi.
  • Sesuai untuk korang yang ada 2 bisnes atau lebih, dan nak separate akaun. Maksudnya jualan bisnes A akan bayar expenses untuk bisnes A sahaja. Begitu juga dengan bisnes B, tak mau gabung.
  • Pendek kata bisnes A ada kalkulator sendiri, laptop sendiri, pekeje sendiri; tak share dengan Bisnes B walaupun ownernya sama.
  • Akaun jenis ni bagus sebab korang takyah pening2 dan tak garu kepala pusing duit. Semuanya berasingan.
Akaun perniagaan yang manakah paling sesuai untuk anda?

Itu kena jawab sendiri.
Yang baru-baru berniaga, guna je jenis simple.
Lepas 2 tahun, masa tu makin banyak barang, makin banyak belanja, makin banyak supplier, bole upgrade ke jenis kedua.
Lepas 5 tahun misalnya, dua2 jenis bisnes ada kedai sendiri, bole upgrade ke jenis ketiga.
Lepas 10 tahun misalnya, dah naik taraf ke sdn bhd dan ada ahli lembaga pengarah, time tu hire akauntan yang terer. Jangan buat sendiri pulak. 

Format akaun ni boleh download kat sini:


KLIK SINI utk download

Saya buat dalam excell, nanti senang nak copy paste dan edit

Semoga bermanfaat.

Wassalam..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete