APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Salam...

Soklan yg paling byk sy terima sejak akhir2 ni ialah:

APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Secara jujurnya saya sendiri pun tak faham tentang felt...
Pernah dulu (dan sekarang pun) sy Google tentang felt tapi last2 give up sbb panjang bebenor explainationnyer dan byk pulak jenis2 felt yg ada di planet bumi ni dan kepelbagaian kegunaannya...

Apapun saya jawab setakat yg saya faham la ek...

Polyester

Acrylic

Secara sentuhannya, Polyester felt ialah felt yg keras; manakala acrylic felt pulak ialah felt yg lembut. Itu je perbezaanya... Kalo korang pi kedai craft n nak beli felt; cer tutup mata n pegang felt tu.. Kalo rasa macam kertas maka itu ialah polyester; kalo rasa cam kain itu ialah acrylic...

Tapi tak semestinya...

Felt lembut tak semestinya acrylic felt...
Felt lembut yg sebenarnya ialah wool felt iaitu diperbuat daripada kapas...
Acrylic felt ni pulak diperbuat dari acrylic iaitu plastik dan diproses meyerupai wool felt...
Pendek kata macam artificial wool felt la...
Sama gak macam "beg tangan kulit" dan "beg tangan kulit tiruan"...

Polyester felt pulak diperbuat dari polyester...
Dan biasanya mempunyai campuran tertentu yg mengredkan mereka ikot ketebalan, kelembutan dan transparency masing2.

Tapi bukan ni yg korang nak tau kan...
Apa yg korang nak tau ialah tersembunyi kat dalam gambar HEART di bawah ni...
Sila klik gambar di bawah...



Dan ni saya tunjukkan gambar hasil tangan saya yg diperbuat dari polyester dan acrylic felt:

Yg guna polyester:








Haaaaaaaaaaaa....
Suka la tu ea....

Okep, ni yg acrylic pulak... :)










Nampak tak apa2 perbezaan....?

Kalo nampak sila senyum macam katak di atas....
Kalo tak nampak, sila buat muka ni------> (-___-)"

Dun worry...
Sy akan cuba cari jalan lain pulak bg korang paham ek...

Wassalam....
Previous
Next Post »

5 comments

Write comments
asma langit
AUTHOR
22 June 2012 at 04:06 delete

Sila klik gambar "HEART DICUCUK JARUM" tu yer...
Maaf sbb x paham ayat belit saya..:P

Reply
avatar
nurain mummy
AUTHOR
10 August 2014 at 13:17 delete

Kalau nak buat hand puppet, guna acrylic felt eh? :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
4 September 2014 at 23:06 delete

Bole juga.. Saya prefer poly felt sebab kurang berbulu berbanding acrylic.. :)

Reply
avatar
Azzie Reyes
AUTHOR
13 August 2015 at 13:27 delete

Kalau nk buat bantal guna yang mana eh awak?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
20 October 2015 at 01:11 delete

Biasanya bantal syaguna acrylic.
Asa sesetengah kastemer nak bantal poly sbb lebih keras dan terletak utk hiasan.. :>

Reply
avatar