21/06/2012

APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Salam...

Soklan yg paling byk sy terima sejak akhir2 ni ialah:

APAKAH PERBEZAAN ANTARA POLYESTER DAN ACRYLIC FELT?

Secara jujurnya saya sendiri pun tak faham tentang felt...
Pernah dulu (dan sekarang pun) sy Google tentang felt tapi last2 give up sbb panjang bebenor explainationnyer dan byk pulak jenis2 felt yg ada di planet bumi ni dan kepelbagaian kegunaannya...

Apapun saya jawab setakat yg saya faham la ek...

Polyester

Acrylic

Secara sentuhannya, Polyester felt ialah felt yg keras; manakala acrylic felt pulak ialah felt yg lembut. Itu je perbezaanya... Kalo korang pi kedai craft n nak beli felt; cer tutup mata n pegang felt tu.. Kalo rasa macam kertas maka itu ialah polyester; kalo rasa cam kain itu ialah acrylic...

Tapi tak semestinya...

Felt lembut tak semestinya acrylic felt...
Felt lembut yg sebenarnya ialah wool felt iaitu diperbuat daripada kapas...
Acrylic felt ni pulak diperbuat dari acrylic iaitu plastik dan diproses meyerupai wool felt...
Pendek kata macam artificial wool felt la...
Sama gak macam "beg tangan kulit" dan "beg tangan kulit tiruan"...

Polyester felt pulak diperbuat dari polyester...
Dan biasanya mempunyai campuran tertentu yg mengredkan mereka ikot ketebalan, kelembutan dan transparency masing2.

Tapi bukan ni yg korang nak tau kan...
Apa yg korang nak tau ialah tersembunyi kat dalam gambar HEART di bawah ni...
Sila klik gambar di bawah...



Dan ni saya tunjukkan gambar hasil tangan saya yg diperbuat dari polyester dan acrylic felt:

Yg guna polyester:








Haaaaaaaaaaaa....
Suka la tu ea....

Okep, ni yg acrylic pulak... :)










Nampak tak apa2 perbezaan....?

Kalo nampak sila senyum macam katak di atas....
Kalo tak nampak, sila buat muka ni------> (-___-)"

Dun worry...
Sy akan cuba cari jalan lain pulak bg korang paham ek...

Wassalam....

5 comments:

  1. Sila klik gambar "HEART DICUCUK JARUM" tu yer...
    Maaf sbb x paham ayat belit saya..:P

    ReplyDelete
  2. Kalau nak buat hand puppet, guna acrylic felt eh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole juga.. Saya prefer poly felt sebab kurang berbulu berbanding acrylic.. :)

      Delete
  3. Kalau nk buat bantal guna yang mana eh awak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya bantal syaguna acrylic.
      Asa sesetengah kastemer nak bantal poly sbb lebih keras dan terletak utk hiasan.. :>

      Delete