Search This Blog

30/08/2012

Simple Felt Tutorial: Voodoo MAn Wristlet Pincushion

SAlam...

Bekas peniti saya selalu jatuh dari  meja... Dan pincushion saya pulak suka jatuh ke belakang meja...
Jadi apa kat lekatkan kat tangan macam jam tangan...?

So the solution ialah : Wristlet Pincushion! (jeng jeng jeng!)


Erm... Sebenarnya tak reti pun camne nak buat...
Tapi buat je la.. Asalkan hatiku bahagia...
Kui kui kui....

Saya nak buat Tutorial Felt Voodoo Man Wristlet Pincushion...

Bahan2nya ialah: 

1. Felt dua kaler..
2. Kertas, pembaris  dan pensel
3. Benang dan jarum
4. Gunting
5. Velcro
6. Kapas (takde dalam gambar)

Mula2 amik kertas dan lukis gambar seorang manusia kiut seperti di bawah...

Nak gemok pun bole, nak kurus pun bole, nak tinggi pun bole...
Ikot je... :)

Kemudian tekapkan kat atas felt....

Bole pilih kaler apa2 pun...

Wat 2 keping ea...

Macam ni...

Pastu jahit muka kat salah satu felt

Tak sabar punyer pasal, saya wat simple jer...
Sila wat lebih comey dari saya tau.. Huhu...

Pastu jahit sekeliling guna teknik insang pari...
Teknik lain pun bole gak.. ikot keselesaan...

Jahit cantek2 tau...

JAngan jahit sampai abes.. Tinggalkan sket sebab kte nak sumbat kapas pulak...

Sumbat2 sampai kembong...
yeeeHaaa!

Pastubaru jaet sampai abes...

Haaa.. Siap pun...
Pastu watpe ek...?

Haaa.. Wat tali dia pulak...
Amik satu lagi felt dan potong rectangle...

Saya wat 8x1.5 inci...
Tapi bole ikot keselesaan korang...

Pastu letak  velcro lelaki di hujung yg pertama

Bole jahit atau pun gam...
Saya tak sabar jadi saya gam jer...
Hohoho...

Pastu terbalikkan macam balik Crabby Patty...

Kat ujung sebelah lagi tampal velcro yang perempuan pulak...
Pastikan tampal kat ujung sebelah lagi, danbukannya kat belakang velcro lelaki tu tau....
Time wat ni pun saya pening2 sket.. Hoho..

Dia akan jadi macam ni.....

Kat salah satu ujung yang kosong tu, sila tampalkan Encik Voodoo Man tadi dengan gam jugak...

Yay! Siap pun!

APa tunggu lagi?
HENSHIN!!!


Ni ialah prototype je sebab 1st time buat dan buat cepat2 sebab tak sabar2 nak tgk hasil...
Korang jangan tiru bulat2 macam ni tau...
Sila improvise ikot kreativiti masing2 k...

Harap tutorial ni membantu..

Bye bye... ^_^

Wassalam....

5 comments: