Tutorial: Cara Guna Brads pada Felt

Salam...

"Kak Joan Lennon yg cantik dan baek hati... Nk tanya la... Apa kegunaan brads tuu?????? Dan camne nak guna dia???????  Harap akak sudi share.. Sharing is caring kan.... Tata kakak sayammm..."

Instead of ayat "pujian: dan "manja" diatas ni , apa kata tukar ngn ayat ni..

"Salam. Saya Nobita dari Afrika. Saya buat felt craft, tapi nak tau brads yg akak jual tu utk buat apa ya? Camne nak guna...? Mekasih kak."

Kenapa nak tukar...?

Sebab:
1. Ada salam
2. Memperkenalkan diri
3. Ucap TQ
4. Sopan

Walaupun takde:
1. Pujian dan bodekan
2. Amaran sinis
3. Tanda soal yang keterlaluan (mayb takot saya tak nampak  @ tak faham bahawa beliau sedang bertanya soalan.)

Senang kan..
Dan kalo tak puji, tak bodek, tak bg ayat amaran sinis; saya tetap bole je jawab soklan tu selagi ianya bukan rahsia perniagaan... Rahsia perniagaan tu ialah berapa harga modal dan siapa supplier saya.. Tu rahsia perniagaan dan tak akan diberitahu...

Okay la..
Sebenarnya ramai yg tanya apa kegunaan brads dan  camne nak gunakannya...
Oleh itu, inilah skema jawapan tersebut....
Cekidaut!!!


Apa itu brads?
Inilah brad:

Eh, salah...

Ni ha brads... Hahaha.. :P
Serius, ni la brads...


Apa kegunaan brads ni....?
Kegunaanya untuk buat mata kecik kat craft korang...
MAcam ni.....




Apapun, penggunaanya tak tertakluk kpd felt je ek.. Bole guna kat kertas, atau kad, atau kain atau apa2 medium yg bole ditembusi.. Takde peraturan dalam berkraf... ^_^


Tapi macam mana nak guna...? Nampak macam paku je ni...?
Owh... Ini paku bukan sebarang paku. Ini paku bole lentur baek punyaaaa!
Meh, saya tunjuk camna nak guna paku ni.. eh, brads ni....

amik felt dan brads

tekan brad kat atas felt pada lokasi yang berkenaan

belakang dia akan nampak camni

bengkokkan sebelah kaki dia

Pastu bengkokkan kaki yg sebelah lagi ke arah 180 darjah berbanding yang pertama tadi..

Siap!!!

Wat satu lagi maka jadi la mata... @_@

Laa. Camni je ke caranya...? Huhuhu... TQ! TQ! TQ!
A'ah.. Same2... <---(ala2 Mail dlm Upin Ipin)

Ala,.. Ntah hape2 je Asma ni... Takkan tutorial ni pun awak nak tnjuk kat kitorang... NI seme orang pun tau la... TAkyah tutorial pun seme orang bole agak la cara dia...
Apa daaa dia ni... Bwahahahahhaha!!! (Gelak tak hengat!!)

Awak jangan sombong sangat bercakap tu.. FYI, minggu ni saja dah 4 org tanya camne nak guna brads. Bulan ni saje dah dekat 20 orang inbox camne nak guna brads... Tahun ni tak kira plk brape orang tanya camne nak guna brads.. Dan saya reply satu2 soalan tu tau tak... Awak tu kalo dah tau, patotnya syukur la.. Patotnya ajar la orang yg tak penah guna, cara nak gunanya... Ni tak, asyik nak kondem orang je.. Orang share, nak kondem.. Orang tak share kate kedekut... Tapi tiap2 hari stalk orang sana sini nak ceduk ilmu... Google sana sini nak ceduk ilmu.. Ilmu sendiri takmo kongsi.... Nak buka akaun paypal pun tanya saya, pas saya bgtau ada nak ucap TQ? Haram!! Nak bayar zakat online pun tanya Encik Google. Kalo bukan sebab ada orang baik ati sanggup abeskan masa tulis blog steps nak bayar zakat online, jangan harap la seme orang bole Google cari caranya.. Kalo la seme orang macam awak, Encik Google pun idup kesunyian tau tak... Baru tau sikit dah nak berlagak nak mampos.. Kalo la ko ni bola, nak je aku slamdunk ko 14 kali..!.. eh...

Ehem....
Ok, tu la caranya guna brads...
Harap info ni membantu... :>

Wassalam...

P/S: Ayat yg kasar di atas tu adalah peringatan utk diri saya sendiri supaya keep on sharing with you guys.. Peace out! >_<


13 comments:

  1. wahhhh, cam tu rupanya nak guna brads...x yah la nak ptong felt jadik bntuk mata kan..i loike.. tq asma..

    :)

    ReplyDelete
  2. salam..owh, camtu rupanya cara nak guna..macam nak kena tambah order je..huhu

    ReplyDelete
  3. saya guna brads letak dekat hasil crochet...buat mata...malatop...

    ReplyDelete
  4. tankiu asma, nik baru nk tanya jgk mcm mana nk gunanye, nk kena order la ni ngan cik asma kia ek,,:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2... Mai la order.. Huhuhu.. :P

      Delete
  5. Baru saya tahu cara guna brads ni. Terima kasih. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same2.. Senang kan...?
      Tak perlu lagi potong bulat kecik2.. ^_^

      Delete
  6. Baru saya tahu guna brads ni. Terima Kasih.

    ReplyDelete